Honkbal

SportAmerika Pro Update: week van uitersten voor Albies, Schoop doet stap terug

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

SportAmerika Pro Update: week van uitersten voor Albies, Schoop doet stap terug

Tekst: Hans Mulder

Een mooie week voor de Atlanta Braves kreeg afgelopen maandag een nare bijsmaak. Ozzie Albies raakte behoorlijk zwaar geblesseerd en hem zien we helaas voorlopig even niet terug. Ploeggenoot Kenley Jansen ging echter stoïcijns door met het verzamelen van saves. Een vervelende week was het ook voor Andrelton Simmons. Hij is even geen vaste waarde, maar kreeg met zijn Cubs een paar flinke draaien om de oren.

SEIZOENSSTATS: 242 AB, .244/.289/.405, .694 OPS, 34 R, 33 RBI, 15 2B, 8 HR, 3 SB, 89 OPS+

Het werd een week met twee volledig verschillende gezichten voor Ozzie Albies. Met de Atlanta Braves zette de tweedehonkman de achtervolging in op de New York Mets door de ene na de andere wedstrijd te winnen. Daarbij was dikwijls ook een rol weggelegd voor Albies. In het eigen Truist Park werden de Pittsburgh Pirates op de pijnbank gelegd, maar in Washington ging het mis voor onze landgenoot.

OZZIE LACHT

De Braves hadden de smaak aardig te pakken toen ze vorige week donderdag een serie van vier openden tegen de Pirates. Atlanta had nog altijd niet verloren in juni en hoopten dit nog even vol te houden. Albies was 1-for-3 in deze eerste ontmoeting, die met 3-1 door zijn ploeg gewonnen werd. Een dag later kwam Albies door met zijn vijftiende double van dit seizoen. Het was daarbij mooi meegenomen dat Travis d’Arnaud vanaf het tweede honk kon scoren. De RBI van Ozzie Albies betekende een 3-0 voorsprong in een wedstrijd die met 4-2 naar de Braves ging.

Die ene RBI is mooi, maar het kan natuurlijk altijd beter. Dat bewees de tweedehonkman zaterdag in de derde wedstrijd. Het ging allemaal even niet vanzelf voor de Braves getuige de 4-2 achterstand na zes innings. In de zevende werd alles even rechtgezet. En dat was mede te danken aan een geweldige uithaal van Ozzie Albies. Atlanta had al een 6-4 voorsprong toen hij aan slag kwam, maar met de honken bezet zorgde hij voor lucht. Veel lucht. Zijn achtste homerun van het seizoen bracht vier runs binnen en bepaalde de eindstand op 10-4. Het was tevens de tiende overwinning op rij.

OZZIE HUILT

Ozzie Albies was inmiddels bezig aan een leuke 7-game hitting streak, maar daar kwam zondag een einde aan. De infielder was 0-for-3 met een walk in de achtste inning. Aan die andere streak, een veel belangrijkere, kwam geen einde. Atlanta zegevierde met 5-3 en vinkte de elfde zege af. Albies was 3-for-14 in deze serie met daarbij 5 RBIs. Dat die grandslam in de derde ontmoeting zijn voorlopig laatste homerun is, wist de infielder op dat moment nog niet.

In Washington zetten de Braves hun opmars voort door maandag met 9-5 de eerste wedstrijd te winnen. Voor Albies eindigde dit duel al na vijf innings. Bij een swing in de vijfde inning brak de infielder een botje in zijn voet en een dag later werd hij op de 60-day IL geplaatst. Ozzie Albies had daarvoor al een run gescoord nadat hij middels vier wijd de honken had bereikt. Op het moment van zijn blessure noteerde Albies een .244 slaggemiddelde en .694 OPS. Hij zal voorlopig op 33 RBIs blijven staan.

SEIZOENSSTATS: 232 AB, .332/.397/.491, .888 OPS, 39 R, 31 RBI, 19 2B, 6 HR, 3 SB, 146 OPS+

De Boston Red Sox proberen heel stiekem aansluiting te vinden bij de Toronto Blue Jays en Tampa Bay Rays in de AL East. Een bedreiging voor de Yankees vormen ze voorlopig geen van allen.  Xander Bogaerts doet aan slag wat hij kan, al zou hij graag wat meer runs binnengebracht hebben. Vorig seizoen was hij na mei de 30 RBIs al gepasseerd, maar aan dat aantal kan hij in de tweede week van juni nog niet tippen. Tegen de Seattle Mariners en de Oakland A’s kon daar deze week iets aan gedaan worden.

Xander Bogaerts mocht vorige week de laatste van vier wedstrijden tegen de Angels laten (2-5) schieten en daar plukte de kortestop al snel de vruchten van. In zijn eerste AB in Seattle kwam Bogaerts door met zijn zestiende double van 2022. Met ploeggenoot Rafael Devers op de honken leverde dit Boston direct een 1-0 voorsprong op. Met een 4-3 zege nam de ploeg daarnaast revanche voor de verloren wedstrijd in LA.

Ook in ’t tweede duel was het raak voor Bogaerts in de eerste inning. Dit keer geen RBI, maar zijn single leidde uiteindelijk wel tot een run dankzij de RBI-single van Christian Vazquez. De kortestop was 2-for-4 deze avond, maar met 6-7 moesten de Red Sox deze wedstrijd aan de thuisploeg laten. Boston sloot deze road trip af met een 2-0 zege. Bogaerts opende de tweede inning met een double, schoof nog op naar het derde, maar verder dan dat brachten de BoSox hem niet.

EEN GOED BEGIN…

Eenmaal terug op Fenway Park hadden de Red Sox opnieuw te maken met een team uit ’t westen. Oakland was naar Beantown gereisd en kreeg dinsdag te maken met de dadendrang van Xander Bogaerts. Weer was de kortestop er snel bij met een hit die ook nog eens goed was voor de eerste score van de wedstrijd. Zijn RBI-single in de eerste inning bracht dankzij Devers de eerste run op het bord. Daar bleef het voor Boston niet bij, want er werd met 6-1 gewonnen. Bogaerts was 2-for-2 met ook nog een walk en HBP.

Woensdag maakte het slaggemiddelde van Xander Bogaerts een grote sprong. Met .327 begon hij aan het tweede duel en met .335 sloot hij af. Dat was niet voor niets, want in vier officiële AB’s kwam hij drie keer door met een hit. Na een single in de eerste inning volgde een double en een run in de derde. In de vierde kon Jarren Duran vanaf drie scoren na een sacfly van zijn kortestop en bij een 8-1 voorsprong in de achtste noteerde Bogaerts een RBI-double waardoor J.D. Martinez kon scoren. Boston won met 10-1 en met 3 hits, 2 doubles, 2 runs en 2 RBIs had Bogaerts een groot aandeel. Donderdag was Bogaerts 1-for-5 met opnieuw een RBI middels een productieve out. Dit keer waren de A’s echter met 4-3 te sterk voor de thuisploeg.

SEIZOENSSTATS: 94 AB, .298/.356/.426, .781 OPS, 10 R, 12 RBI, 8 2B, 0 HR, 0 SB, 123 OPS+

Is er slechts sprake van een schokeffect of is er meer aan de hand bij de Philadelphia Phillies. De werkgever van Didi Gregorius knikkerden eerder deze maand Joe Girardi op straat en begonnen vervolgens te winnen. En te winnen. En nog meer te winnen. Voor Gregorius een vreemde situatie, want hij kende Girardi natuurlijk nog van zijn tijd in New York. De Amsterdammer blijft echter gewoon zijn werk doen. Na zijn blessure timmert de kortestop een aardig slaggemiddelde bij elkaar en dat hoopte hij tegen de Diamondbacks en Marlins voort te zetten.

Met winst in hun laatste zeven wedstrijden konden de Phillies met genoeg zelfvertrouwen aan de serie tegen Arizona beginnen. Ook dat werd vorige week vrijdag geen half werk. Didi Gregorius mocht in de tweede inning al voor de tweede keer het slagperk opzoeken en na een out in de eerste ging het nu stukken beter. Zijn RBI-double bracht Bryce Harper binnen voor wat op dat moment een 6-0 voorsprong betekende. Comfortabel? Ja. Nodig? Ook ja, want het werd uiteindelijk nog behoorlijk spannend: 7-5. De kortestop was overigens 2-for-4 in dit duel en mocht de volgende (4-0 winst) overslaan.

Didi Gregorius zou de Diamondbacks zondag nog eens treffen, maar dit werd geen succes. Hij kwam weliswaar nog door met een single in de achtste inning nadat Gregorius in de vierde al vier wijd kreeg. Het zette geen zoden aan de dijk voor de thuisploeg, want met 13-1 was het overduidelijk wie de betere was deze zondag. Met 3 hits in 7 officiële at-bats zag de Amsterdammer zijn slaggemiddelde stijgen van .306 naar .313.

PAS OP DE PLAATS

Tijdens de home stand tegen de Marlins wist hij dat mooie slaggemiddelde niet vol te houden. De Phillies bleven aan de winnende hand, maar dit keer zonder al te veel hulp van hun Nederlandse kortestop. De wedstrijd van afgelopen maandag was een uitzondering, want zijn enige hit in dat duel bleek van grote waarde. Een single in de achtste inning naar het rechtsveld leverde Gregorius zijn tiende RBI van dit seizoen op. Rhys Hoskins kon vanaf het derde honk de 2-2 scoren. Een inning later bezegelde diezelfde Hoskins het lot van Miami met een RBI-double: 3-2.

Een dag later waren het de Marlins die aan het langste eind trokken. Met 11-9. Gregorius kwam in de vijfde inning door met zijn zevende tweehonkslag van dit jaar. Alex Bohm sloeg hem en ploeggenoot J.T. Realmuto binnen voor wat op dat moment een 6-4 voorsprong betekende. Voor de Phillies ging het dus nog mis en door zijn 1-for-5 dook het slaggemiddelde van Gregorius voor het eerst in ruim een week onder de .300. Dat werd er woensdag niet beter op door de 0-for-3 en een HBP. De 3-1 overwinning maakte echter het een en ander goed.

SEIZOENSSTATS: 27.2 IP, 3-0 (18 SV), 3.25 ERA, 0.904 WHIP, 2.20 FIP, 11 R, 10 ER, 8 BB, 38 K, 135 ERA+

Veel eerder dan vorig jaar zitten de Atlanta Braves boven de grens van de .500. De wereldkampioen wint vaak de laatste tijd en dat betekent voor Kenley Jansen veel kansen op saves. Afgelopen week kreeg hij tegen de Pittsburgh Pirates en Washington Nationals een uitgelezen kans om in de buurt van Taylor Rodgers en Josh Hader te komen. Zij voeren de lijst van closers met de meeste saves aan.  

Kenley Jansen hoefde zich vorig weekend niet te vervelen. Zijn Braves speelden vier wedstrijden tegen de Buccos en in drie daarvan mocht de closer zijn opwachting maken. Al op donderdag kreeg hij zijn kans op z’n zestiende save. De Braves zetten Jansen af met een 3-1 voorsprong in de negende en de closer kwam geen moment in de problemen. Michael Chavis en Jack Suwinski kregen drie slag, terwijl het infield simpel afrekende met Tucupita Marcano. Dit alles kostte Jansen slechts 13 pitches.

VERDIENDE RUST

Vrijdag 10 juni ging het zelfs nog iets sneller. Dit keer verdedigde Kenley Jansen een 4-2 voorsprong en had hij na 6 pitches al 2 nullen op het bord. Yu Chang en Michael Perez konden na een flyball rechtsomkeer maken. Met Suwinski had Jansen het wat lastiger, maar na 6 pitches kon hij met een tweede K in twee dagen gaan zitten. Zaterdag (10-4) kreeg Jansen vrijaf, maar zondag ging hij op voor zijn achttiende save.

Daniel Vogelbach wist als eerste van de Pirates de honken te bereiken met onze landgenoot op de heuvel. Suwinski kreeg daarna zijn derde strikeout om de oren van Jansen en ook Chavis en Calvin Mitchell brachten de closer niet in verlegenheid. Drie saves, drie overwinningen, 37 pitches in totaal en een ERA dat zakt naar 3.25. Het had allemaal niet veel beter gekund voor Kenley Jansen tegen de Pirates.

Deze week namen de Braves het op tegen de Nationals, maar hadden daarbij de hulp van hun closer niet nodig. Met drie zeges in de hoofdstad kwam de winning streak op 14 zeges te staan. De achterstand op de Mets in de divisie werd teruggebracht tot vier wedstrijden. Op 1 juni, toen de winning streak begon, waren dit er nog 10.5.

SEIZOENSSTATS: 241 AB, .253/.349/.436, .785 OPS, 44 R, 35 RBI, 16 2B, 8 HR, 4 SB, 128 OPS+

De San Diego Padres jagen op de LA Dodgers in de NL West en dan moet er gewonnen worden van teams als de Colorado Rockies. Aan Jurickson Profar zal ’t niet liggen. Onze veelzijdige landgenoot, die dit seizoen voornamelijk dienst doet als linksvelder, sloeg in de eerste twee maanden van het seizoen al 32 runs binnen. Een vergelijking? Vorig seizoen stond hij na juni op 17 RBIs. Na het volledige reguliere seizoen op 33. Tegen de Rockies en de Cubs kon hij dat aantal deze week al overtreffen.

De home stand was er één van uitersten voor de Padres. Eerst troffen ze een topteam uit de NL East en afgelopen weekend de laagvliegende Rockies. Met RBIs in zijn laatste zes wedstrijden had Jurickson Profar het aardig op de heupen en vorige week vrijdag mocht hij er opnieuw één bijschrijven. Vanaf het tweede honk kon Austin Nola scoren na een triple van Profar. Voor San Diego betekende dit een 8-0 voorsprong in de zevende inning tegen Colorado. Mede dankzij de 33e RBI van hun linksvelder wonnen de Friars eenvoudig met 9-0.

TELEURSTELLEND

Zaterdag stond een doubleheader tussen deze divisierivalen op het programma. San Diego opende deze met een nipte 2-1 overwinning, die pas in de tiende inning tot stand kwam. De mooie reeks van Jurickson Profar kwam ten einde. Zijn 1-for-4 leidde niet tot een run of een RBI. Een run scoorde Profar wel in de tweede wedstrijd, maar daar stond ook een tweede error tegenover. In de zesde inning kwam de outfielder door met een hit (1-for-4) en Luke Voit sloeg Profar over de thuisplaat. Het hielp de Padres niet aan een broodnodige overwinning, want Colorado bleek met 6-2 te sterk.

Een sweep werd het dus niet tegen de Rockies, maar er zat voor San Diego zelfs geen series win in. De Padres sloten het weekend af met een 4-2 nederlaag en met 0-for-4 was Profar dit keer ook van weinig waarde. Dat veranderde al snel toen San Diego Wrigley Field betrad. Met zijn veertiende tweehonkslag van deze jaargang kon Profar zijn eerste hit in de serie al in de derde inning afvinken.

Jake Cronenworth sloeg zijn linksvelder binnen voor wat op dat moment de 1-1 betekende. In de achtste kwam Profar een tweede keer over de thuisplaat. Manny Machado sloeg hem vanaf het derde honk binnen. Jurickson Profar (1-for-4) profiteerde daarmee optimaal van de vier wijd en speelde een belangrijke rol in de 4-1 zege van zijn team.

TWEE VINGERS IN DE NEUS

Veredelde oefenwedstrijden, zo kun je de tweede volgende ontmoetingen tussen de Padres en Cubs wel zien. Dinsdag maakte Profar pas in de zesde inning zijn opwachting. Hij maakte dus van dichtbij mee hoe de Friars vanaf de zevende inning korte metten maakten met de Cubs. Een 5-4 achterstand werd omgezet in een uiteindelijk 12-5 zege, maar Profar kwam niet verder dan 0-for-2 met een walk. Het is een hele prestatie om 12 runs te scoren in de majors, maar woensdag bewezen de Friars dat dit beter kan.

Jurickson Profar speelde geen volledige wedstrijd, maar wat hij deed, was meer dan voldoende. De outfielder was 3-for-5 met 3 runs, 2 doubles en een RBI in de vierde inning. Ha-Seong Kim kon scoren na een RBI-single van de Oranje-international. De achterstand werd daarmee teruggebracht tot 3-4.

Niet veel later zou Jurickson Profar zijn eerste van drie runs scoren. Die vierde inning werd afgesloten met een 5-4 stand in het voordeel van San Diego en voor Chicago moest het ergste nog komen. Zij zouden dit duel uiteindelijk met maar liefst 19-5 verliezen en alleen al in de vijfde en zevende inning waren de Padres goed voor een totaal van 11 runs.

In dat licht bezien waren de Padres donderdag nog lief voor hun tegenstander. Middels een walk en een fielder’s choice kwam Jurickson Profar al twee keer op de honken terecht en in beide gevallen leidde dit tot een run. In de achtste inning deed de outfielder het helemaal zelf. Met zijn achtste homerun van dit seizoen hielp hij de Friars aan een 6-2 voorsprong. Deze zou nog teruggebracht worden tot 6-4, maar voor San Diego was de sweep compleet. Zij mochten na deze zege zelfs genieten van de koppositie in de NL West.

SEIZOENSSTATS: 226 AB, .190/.227/.310, .537 OPS, 17 R, 18 RBI, 10 2B, 5 HR, 1 SB, 55 OPS+

Na een road trip die de Detroit Tigers langs New York en Pittsburgh voerde, keerden ze vorig weekend thuis voor een serie tegen de Toronto Blue Jays. Niet iets om heel vrolijk van te worden, want die club is in het bezit van één van de beste records in de American League. Tegen hen en de Chicago White Sox mocht Jonathan Schoop proberen om eindelijk eens de .200 aan te tikken met zijn slaggemiddelde. De infielder kent, net als vorig seizoen, een koude start maar kwam toen in juni op gang. Dit keer lijkt dit langer op zich te laten wachten.

Over de serie tegen Toronto kunnen we vrij kort zijn. Jonathan Schoop was er wel, maar toch ook weer niet. De knuppel van onze landgenoot zweeg afgelopen weekend in alle toonaarden en het slaggemiddelde dat hij zo knap had opgevijzeld, maakte weer een duikvlucht naar beneden. Voor de Tigers was er ook weinig eer te behalen. Detroit scoorde in totaal 4 runs tegen de Blue Jays en 3 daarvan waren in de wedstrijd van zaterdag. Deze werd dan ook prompt door de thuisploeg gewonnen: 3-1.

DIPJE

Jonathan Schoop was in dat duel 0-for-4 en dat liet hij volgen door een 0-for-3 in de series finale (0-6 nederlaag). Zijn 0-for-3 in de eerste, met 1-10 verloren, wedstrijd maakte zijn verloren weekend compleet. Met een .198 slaggemiddelde begon hij deze serie en met .189 en een .540 OPS zwaaide Schoop de Blue Jays uit. Tegen de White Sox zocht hij z’n revanche, maar in de eerste wedstrijd hiel de infielder voornamelijk de bank warm. Pas in de achtste inning viel hij in, maar zijn enige AB leverde niets op. De Tigers hielden er ook niets aan over, want de bezoekende Chicago White Sox openden deze serie met een 9-5 zege.

Schoop mocht de twee volgende duels gewoon starten, maar voor de Tigers veranderde dit niets aan het resultaat. De tweedehonkman was afgelopen dinsdag 1-for-4 met een single in de tweede inning. Na afloop stonden ook hier weer duidelijke cijfers op het bord in het voordeel van de White Sox: 5-1. Het beste bewaarden de bezoekers voor het laatst.

De Tigers moesten het woensdag doen met 4 hits en één daarvan kwam, in de vierde inning, van de knuppel van Schoop. Het viel volkomen in het niet bij de 22 hits en 13 runs die Chicago scoorde in deze oorwassing: 13-0. Na een goede periode viel Schoop deze week toch weer terug met slechts 2 hits in 19 AB’s en geen enkele run of RBI.

SEIZOENSSTATS: 54 AB, .167/.182/.167, .348 OPS, 5 R, 7 RBI, 0 2B, 0 HR, 3 SB, -1 OPS+

Bij Jonathan Schoop schreven we al over een koude start van dit seizoen, maar vergeleken met Andrelton Simmons valt het in Detroit nog alleszins mee. In Chicago dreigt de viervoudig winnaar van een Gold Glove steeds verder weg te zakken in het moeras. Simmons begon al geblesseerd aan zijn tijd bij de Cubs, maar kan na zijn rentree niet imponeren. Slechts sporadisch speelt hij complete wedstrijden en als hij die al speelt, dan houdt het vaak niet over. De geplaagde Cubs troffen deze week in de Yankees en Padres twee topteams. Ze konden de borst nat maken dus.  

Voor Andrelton Simmons is ’t zaak om te wachten op zijn kans, maar als je ze krijgt, moet je er wel het beste van zien te maken. Vorige week, in de eerste wedstrijd tegen de Yankees, maakte Simmons pas zijn opwachting in de extra innings. Een AB kwam er niet. En een overwinning ook niet. De thuisploeg won nipt met 2-1. Afgelopen zaterdag had NY heel wat minder te stellen met de Cubs. Simmons mocht de gehele wedstrijd blijven staan, maar met 0-for-4 viel er geen eer te behalen. De Yankees wonnen eenvoudig met 8-0.

Daarmee was het leed voor de Cubs nog lang niet geleden, want de laatste ontmoeting werd een ware martelgang. Mogelijk zal de kortestop zich ergens gelukkig prijzen dat hij de 18-4 niet op het veld meemaakte.

SIMBA BRULT WEER EVEN

Veel plezier beleefden de Cubs ook niet aan het terugkeer op Wrigley Field. Maandag ging ’t eerste duel met de Padres met 4-1 verloren. Vergeleken met de twee wedstrijden die volgden, was dat nog een prima prestatie van de Cubbies. De tweede ontmoeting ging met 12-5 naar San Diego, maar in geen van deze duels kwam Simmons aan slag. Afgelopen woensdag gebeurde dat wel. Twee keer. Andrelton Simmons maakte pas in de late innings zijn opwachting, toen de Padres al een 11-5 voorsprong hadden. De kortestop was 0-for-2 en zou met de Cubs met 19-5 wederom keihard onderuit gaan.  

De maand juni was al in de tweede helft aanbeland en Andrelton Simmons wachtte nog altijd op zijn eerste RBI. Donderdag werd zijn geduld beloond in de vierde en laatste wedstrijd tegen de Padres. In de tweede inning sloeg hij Nico Hoerner over de thuisplaat voor de tweede run namens Chicago. Voor Simmons was ’t zijn zevende RBI dit seizoen, maar de kortestop, die voor deze gelegenheid het tweede honk bemande, kon een volgende nederlaag niet voorkomen. De Cubs gingen voor de tiende wedstrijd op rij onderuit. De 1-for-3 van Simmons zorgde ervoor dat zijn slaggemiddelde op .167 bleef steken.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal