College

Jurrangelo Cijntje succesvol tijdens de MLB Draft Combine 2022

Jurrangelo Cijntje succesvol tijdens de MLB Draft Combine 2022

De activiteiten die uiteindelijk in de loop van de volgende maand tot de MLB Draft van 2022 leiden, zijn in volle gang. Met Druw Jones, de zoon van Koninkrijksteam outfielder Andruw, komt het wel goed. De verwachting is dat Jones vanuit high school als overall nummer één in de draft naar de Baltimore Orioles gaat. Maar ook de kansen voor Curaçaoënaar Jurrangelo Cijntje stijgen met de dag.

Eerder deze maand heeft hij tijdens de MLB Draft Combine in Petco Park – de thuisbasis van de San Diego Padres – grote indruk gemaakt. Van de zes hitters die hij tijdens zijn outing tegenover zich kreeg, gingen er vijf kansloos met 3-slag aan de kant. Bij twee ervan gooide hij linkshandig, bij de resterende drie rechtshandig. Volgens bronnen waren de rechtshandige worpen nóg beter dan de linker, terwijl hij eigenlijk linkshandig is. Dat maakt zijn prestatie extra speciaal.

Niet alleen is hij een echte ambidextrous pitcher, hij produceert zijn linker- én zijn rechterarm pitches met snelheden boven de 90 mph. En dat hebben ze in Major League Baseball nog niet eerder gezien.

Van Curaçao naar de Verenigde Staten

Cijntje kwam in 2016 naar de Verenigde Staten; zijn linkshandige pitches verschilden toen nog qua snelheid met de rechtshandige worpen. Dat is nu echter naar elkaar toe gegroeid. Dat maakt zijn kansen op een doorbraak alleen nóg maar groter.

Toen hij net begon, speelde hij met twee verschillende handschoenen. Een linker en een rechter, die werden gebruikt al naar gelang de slagmensen die hij in een inning tegenover zich kreeg. Tegenwoordig is dat anders.

Hij heeft sinds kort de beschikking over een speciale ambidextrous handschoen van Rawlings. Daardoor kan hij de handschoen zowel links als rechts dragen. Er hangt alleen wel een prijskaartje aan: deze handschoen kost $500 per stuk.

Slechts 8 switch pitchers in de geschiedenis van de Major League

Tot op de dag van vandaag zijn er slechts 8 switch pitchers in de geschiedenis van de Major League actief geweest.

  • Pat Venditte [2015-2020]
  • Greg Harris [1981-1995]
  • Moxie Manuel [1905-1908]
  • George Wheeler [ 1896-1899]
  • Tod Brynan [1888-1891]
  • Elton Chamberlain [1886-1896]
  • Tony Mullane [1881-1894]
  • Larry Corcoran [ 1880-1887]

Het is zeker niet ondenkbaar, dat Jurrangelo Cijntje zich als negende bij dit illustere rijtje voegt. Zodra de teams volgende maand besluiten hebben genomen over de Draft van 2022, dan lees je daarover uiteraard op Honkbalsoftbal.nl

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in College