Honkbal

SportAmerika Pro Update: mijlpaal voor Jansen, puik duel Profar

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

SportAmerika Pro Update: mijlpaal voor Jansen, puik duel Profar

Tekst: Hans Mulder

Andrelton Simmons was vorige week blij zijn oude liefde te zien en de Diamondbacks waren minstens zo gelukkig dat ze Jurickson Profar voorlopig even niet zien. In tegenstelling tot vorige week kon Kenley Jansen het rustig aan doen, maar de closer pakte wel een mijlpaal mee. Over hen en de overige spelers van Team Kingdom pf the Netherlands lees je alles in deze Pro Update.

SEIZOENSSTATS: 254 AB, .335/.399/.484, .883 OPS, 42 R, 31 RBI, 20 2B, 6 HR, 20 SB, 144 OPS+

De Boston Red Sox hebben een moeizame eerste maand, waarin ze dik onder de .500 speelden, achter zich gelaten. Xander Bogaerts en consorten noteren inmiddels ruimschoots een winning record en het slaggemiddelde van de kortestop heeft daarbij ook nog eens de stijgende lijn weer gevonden. Afgelopen weekend mochten de BoSox in eigen huis tegen de St. Louis Cardinals laten zien uit welk hout ze gesneden zijn. Ze bleven daarna nog even op het eigen Fenway voor een serie tegen de Tigers.

Met een indrukwekkende 9-game hitting streak begon Xander Bogaerts vorig weekend aan de serie tegen de Cardinals. Ook St. Louis maakte in de eerste wedstrijd kennis met zijn knuppel. Niet in zijn eerste AB, want die eindigde in een strikeout, maar daarna was het weer een kwestie van hits verzamelen.

In de vierde inning kwam Bogaerts door met zijn twintigste double van ’t jaar. Trevor Stroy zou hem over de thuisplaat helpen voor een run. In het vervolg van de wedstrijd zou Bogaerts nog twee keer doorkomen met een hit, maar die twee singles leverden geen runs op. Zijn 3-for-4 aan slag ging echter wel gepaard met een 6-5 zege van de Red Sox.

De hitting streak tikte inmiddels de dubbele cijfers aan en zaterdag 18 juni tilde Bogaerts zijn reeks naar elf wedstrijden. Met 2 hits en in de tweede inning een run deed het slaggemiddelde van de kortestop weer goede zaken. Boston kreeg deze dag echter alle hoeken van het eigen Fenway te zien, want St. Louis won met 11-2 en stond slechts 5 hits toe. Op zondag 19 juni kwam er een einde aan de streak van Xander Bogaerts. Hij was 0-for-3 met een walk en twee K’s, maar de 6-4 overwinning maakte veel goed.

ELITE

De lange home stand kreeg een vervolg met de serie tegen Detroit. Afgelopen maandag gebeurde Bogaerts iets wat hem niet vaak overkomt. Voor de tweede dag op rij moest de kortestop het doen zonder een hit. De international was 0-for-4, maar de Red sox hadden zijn knuppel dit keer ook niet nodig om te winnen. Middels een 5-2 overwinning zette Boston de opmars voort.

Eind april bleef Bogaerts drie wedstrijden op rij verstoken van een hit, maar dat liet hij dit keer niet gebeuren. Met 2-for-4 krabbelde zijn slaggemiddelde weer wat op en zijn single in de vierde inning resulteerde in een belangrijke run. Xander Bogaerts stond op het tweede honk toen Trevor Story zijn 3-run homerun sloeg en daarmee de basis legde voor een 5-4 overwinning.

Woensdag sloten de Red Sox de serie af met een 6-2 zege. Bogaerts was 1-for-3 met een walk, maar productief was hij niet. Met zijn slaggemiddelde van .335 heeft hij zich weer gemeld in de top van de MLB. Alleen Luis Arraez (.355) en Paul Goldschmidt (.339) doen het een fractie beter.

SEIZOENSSTATS: 115 AB, .270/.331/.374, .705 OPS, 10 R, 12 RBI, 8 2B, 0 HR, 0 SB, 99 OPS+

De Philadelphia Phillies zijn goed bezig na het ontslag van Joe Girardi, maar in de NL East schoten ze er nog niet veel mee op. Zowel de Mets als de Braves hadden het immers ook aardig op de heupen. Vorig weekend kreeg de ploeg van Didi Gregorius een mooie gelegenheid om het record nog wat aan te scherp. In Washington stond een serie van vijf wedstrijden tegen de matige Nationals op het menu. Daarna werd het vliegtuig gepakt voor een trip naar Texas voor een tweeluik tegen de Rangers.

Didi Gregorius leerde de Washington Nationals vorige week van haver tot gort kennen. In één weekend stonden maar liefst vijf wedstrijden gepland tegen de divisierivaal en voor onze landgenoot begon deze serie prima. Zijn eerste AB resulteerde weliswaar in een out, maar een double in de derde inning bezorgde Philly 2 runs. Nick Castellanos en J.T. Realmuto konden scoren na de tweehonkslag naar het rechtsveld. Gregorius zou zelf scoren na een error. Na deze inning stond er al 7-0 in het voordeel van de bezoekende Phillies op het bord. Philadelphia won afgetekend met 10-1 en Gregorius was 1-for-3 met een walk. En dus 2 RBIs.

De doubleheader op vrijdag 17 juni bracht Gregorius niet veel. Hij was 0-for-3 met 2 walks in de met 5-3 gewonnen eerste ontmoeting. Het tweede deel bekeek de Amsterdammer voornamelijk vanuit de dug-out, maar in de negende inning mocht hij nog even opdraven. Matt Vierling had de Phillies zojuist op 6-5 gezet, maar Tanner Rainey revancheerde zich door Gregorius drie slag te geven. Philadelphia had uiteindelijk nog tien innings nodig om voor de derde keer dit weekend te winnen: 8-7.

DIPJE

Ook vorige week zaterdag werd het niet binnen negen innings beslist. Didi Gregorius opende dit duel met een single en eindigde eveneens met een single. Zijn 2 hits in 5 AB’s leverden de Phillies niets op, maar voor zijn slaggemiddelde was het wel even lekker. Dankzij een 2-1 zege in tien innings hielden de Phillies uitzicht op een sweep in Washington. Die vernedering bleef de Nats bespaard. Na acht nederlagen op rij in eigen huis werd Philadelphia zondag met 9-3 verslagen. Didi Gregorius was 0-for-4 waardoor zijn slaggemiddelde zakte naar .280.

Dit slaggemiddelde werd er in Arlington niet beter op. Het record van de Phillies overigens ook niet. Twee dagen na de nederlaag in Washington werden Gregorius en de zijnen met 7-0 weggeslagen door de Rangers. De infielder kwam voor de tweede wedstrijd op rij niet tot een hit en door de 0-for-4 ging zijn gemiddelde verder naar beneden en kwam uit op .270. Woensdag kwam Didi Gregorius weer door met een single.

Rangers-starter Jon Gray had zijn handen vol aan onze landgenoot en de achtste pitch belandde in het outfield voor een single. Consequenties had dit niet, want gescoord werd er niet. Na de oorwassing in de eerste ontmoeting maakten de Phillies het nu spannender, maar gewonnen werd er niet. Texas diende Philadelphia de derde nederlaag op rij toe.

SEIZOENSSTATS: 30.2 IP, 4-0 (19 SV), 3.23 ERA, 0.913 WHIP, 2.45 FIP, 12 R, 11 ER, 8 BB, 42 K, 137 ERA+

Zonder de geblesseerde Ozzie Albies, maar mét een 14-game winning streak in de achterzak togen Kenley Jansen en de Braves vorig weekend naar Wrigley Field. Daar troffen ze een team dat juist 10 duels op rij verloren had. Kenley Jansen had geen actie gezien tijdens de sweep in Washington, maar zou ook in Chicago tegen de Cubs nauwelijks van zijn stoel komen. Het circus keerde daarna terug naar Atlanta, waar de San Francisco Giants wachtten.

In het weekend van 17 juni deed Chicago de naam weer eens alle eer aan. Voor de homer happy Braves kwam de wind bijzonder ongelegen en op die vrijdag kwam een einde aan de 14-game winning streak. De eerste wedstrijd werd met 1-0 verloren van de Chicago Cubs, die een dag later ook de tweede wonnen. Kenley Jansen stond ondertussen al vijf dagen stil, maar zondag mocht hij weer eens naar de heuvel. Niet voor een save, want de Braves hadden een meer dan comfortabele 6-0 voorsprong.

Voor het ritme van de closer was het wel even fijn wat ballen te gooien, maar Jansen wilde zo snel mogelijk naar huis. In slechts 7 pitches rekende hij af met de volkomen kansloze Cubs. Met dit optreden trok Jansen zijn ERA verder naar beneden om op 3.14 uit te komen. Een dag later tegen de San Francisco Giants zou blijken dat deze economische outing de closer goed van pas kwam.

Bij een 1-1 stand in de negende inning zette Braves-manager Brian Snitker onze landgenoot aan het werk. Brandon Belt werd na vier pitches met een strikeout aan de kant gezet, maar daarna werd het even spannend. Joc Pederson en Luis Gonzalez kwamen elk door met een single en voerde daarmee de druk flink op.

Jansen raakte niet in paniek en wees Thairo Estrada en Brandon Crawford terug met drie slag. In totaal had hij 20 pitches nodig, maar de beloning bleef niet uit. Orlando Arcia, de vervanger van Ozzie Albies, sloeg de Braves naar de overwinning. Dankzij de 2-1 mocht Jansen zijn vierde win noteren.

HISTORISCH!

Er kwam donderdag ook nog een save bij en dit was geen onbelangrijke. De Braves leken eenvoudig voor de derde keer in vier wedstrijden van de Giants te winnen, maar een 7-1 voorsprong veranderde in één van 7-5 en dus mocht de closer nog even serieus aan de bak.

Kenley Jansen kreeg zijn 369e save niet in z’n schoot geworpen, want alleen al voor de eerste twee nullen had hij 14 pitches nodig. De AB van Joc Pederson duurde minder lang, maar dat kwam omdat de voormalig Brave er met één klap 7-6 van maakte. Evan Longoria werd snel weggezet, waardoor de Braves hun derde wedstrijd in deze serie wonnen.

Voor Kenley Jansen was dit niet alleen zijn negentiende save van het seizoen, maar dus ook nummer 369 in zijn loopbaan. Met dat aantal laat hij Jonathan Papelbon definitief achter zich en schuift Jansen op naar de tiende plek op de lijst van werpers met de meeste saves. Zijn eerste save noteerde Jansen als 22-jarige op 25 juli 2010. Namens de Dodgers. In 2014, 2016 en 2017 slechtte hij de grens van 40 saves in een seizoen met de 47 in ’16 als hoogtepunt. Dat jaar werd hij ook voor het eerst verkozen tot All-Star.

Om negende te worden op de all-time lijst moet hij de 377 saves van Joe Nathan passeren. Craig Kimbrel (384 op achtste plaats) is de enige andere actieve closer in de top 10. Mariano Rivera voert deze lijst aan met het indrukwekkende aantal van 652 saves.

SEIZOENSSTATS: 263 AB, .255/.353/.422, .775 OPS, 46 R, 38 RBI, 16 2B, 8 HR, 4 SB, 122 OPS+

Jurickson Profar is bezig aan een lekker seizoen. Hij ligt op koers om zijn beste seizoen tot nu toe (2018 in dienst van de Rangers) uit de boeken te slaan. Een bezoek aan Coors Field komt dan altijd gelegen en laat dat nou net de plaats van handeling zijn geweest vorig weekend. De San Diego Padres hadden de leiding in de NL West overgenomen van de Dodgers en konden tegen de niet al te sterke Colorado Rockies de leiding verstevigen. Toch? Het was ook de laatste stop van de road trip, want deze week werkten ze in eigen huis een serie tegen de Diamondbacks af.

Het drieluik in Mile High City werd er voor de Padres één om heel snel te vergeten. Vorige week vrijdag ging de eerste ontmoeting met 10-4 naar de Rockies. Jurickson Profar bracht middels een flyout nog wel een run over de thuisplaat, maar zijn 36e RBI was slechts een doekje voor het bloeden. Bij die ene nederlaag bleef het niet voor San Diego.

Ook het tweede duel ging namelijk verloren (5-4) en hierin was Jurickson Profar 1-for-5 met 2 K’s. Dezelfde statistieken noteerde Profar op zondag. Zijn 2 hits in 14 AB’s in Colorado lieten zijn slaggemiddelde dalen naar .248. De drie nederlagen, want ook zondag waren de Rockies te sterk (8-3), hielpen de Dodgers weer voorbij de Padres in de divisie.

OOGJE OP DE BAL

In het eigen Petco Park werd tegen de Diamondbacks de achtervolging op de Dodgers weer ingezet. Het lukte de Padres de neerwaartse spiraal te buigen, want maandag werd Arizona direct op z’n nummer gezet. San Diego won met 4-1, maar afgezien van een walk speelde Profar met 0-for-3 weinig klaar.

Met 0-for-2 bleef Jurickson Profar ook dinsdag verstoken van een hit, maar met drie keer vier wijd liet hij zien dat hij de ballen wel goed zag. De outfielder verscheen dus drie keer op de honken, maar in de elf innings die deze wedstrijd duurde, leverde dit niets op. Met 3-2 trokken de Friars echter wel aan het langste eind.

Dat Profar de bal inderdaad goed zag, werd woensdag eens te meer duidelijk. Vijf keer maakte hij de gang naar het slagperk en vijf keer bereikte Profar de honken. In de eerste en tweede inning liep de outfielder zelf een run over de thuisplaat en in de vijfde inning was zijn vierde single van de wedstrijd goed voor 2 runs.

Met de honken bezet wisten Austin Nola en Trent Grisham de hit van Profar om te zetten in runs. In de zevende inning werd hij geraakt door werper Caleb Smith waarna Jurickson Profar vervangen werd. Dankzij deze meer dan uitstekende 4-for-4 sprong zijn slaggemiddelde naar .255 en wonnen de Padres ook het derde duel: 10-4.

SEIZOENSSTATS: 253 AB, .198/.233/.324, .557 OPS, 20 R, 21 RBI, 12 2B, 6 HR, 1 SB, 60 OPS+

De Detroit Tigers kregen afgelopen weken voldoende gelegenheid om wat tijd met de familie door te brengen. Na series tegen de Blues Jays en de White Sox ging de home stand vorig weekend nog even door tegen de Texas Rangers. Aan die eerste twee series hield de club van Jonathan Schoop welgeteld één overwinning over. Tegen de Rangers kregen ze de kans op revanche en wat broodnodige winstpartijen. Daar hoopten ze ook op bij hun bezoek aan Boston.

De fans in Detroit beleefden weinig plezier aan deze home stand, want ook tegen de Rangers liep het aanvankelijk enorm stroef. Jonathan Schoop (1-for-4) was vorige week donderdag verantwoordelijk voor één van de acht hits namens de Tigers. De thuisploeg liet 8 honklopers achter en dit bleek funest. Texas scoorde al hun runs in de negende inning en bezorgde Detroit opnieuw een nederlaag in eigen huis: 1-3. Veel minder spannend was het een dag later. Schoop bleef 0-for-3 in een wedstrijd die door de bezoekende Rangers eenvoudig met 7-0 gewonnen werd.

TIGERS KUNNEN NOG WINNEN

In het weekend draaiden de Tigers de rollen om. In de derde wedstrijd sloegen ze alle frustraties van zich af door de Rangers met 14-7 te kloppen. Schoop was 2-for-5 en mocht voor het eerst in tien wedstrijden een RBI bijschrijven. Zijn RBI-single – zijn negentiende RBI in 2022 – in de zesde inning liet Eric Haase de dertiende run scoren. Schoop zelf zou later die inning blijven steken op het derde honk. Zijn single in de tweede leverde hem overigens wel een run op.

Detroit sloot de serie van vier wedstrijden af met 7-3 overwinning. Als het laatste van deze home stand blijft hangen bij de fans, dan kunnen ze dus nog een beetje tevreden zijn over de home stand. Jonathan Schoop moest lang wachten op zijn eerste en enige hit van dit duel. Pas in de achtste inning sloeg hij de bal naar het rechtsveld voor een single. Dankzij een RBI-single van Robbie Grossman zou Schoop de zevende en laatste run van deze wedstrijd scoren. En van deze lange home stand dus.

De road trip begon niet best voor de Tigers, want in Boston waren de Red Sox drie keer te sterk. Jonathan Schoop kan echter met nog iets van tevredenheid terugkijken op het bezoek aan Fenway Park. De infielder was afgelopen maandag 1-for-4, maar die ene hit was wel een RBI-double. Met twee uit en Spencer Torkelson op het eerste honk was een tweehonkslag naar het rechtsveld goed voor een run. Die double was de elfde van ’t seizoen voor Schoop, maar die run kon een 5-2 nederlaag niet voorkomen.

Een dag later was onze landgenoot opnieuw 1-for-4. Die hit kwam in de negende inning bij een 5-3 achterstand. De derde bal die Schoop kreeg van Matt Strahm sloeg hij weg voor zijn zesde homerun van dit seizoen. Wederom bracht het de Tigers geen overwinning, want die ging met 5-4 naar Boston. Schoop sloot dit drieluik af met zijn twaalfde double. Hij en de Tigers moesten een sweep wegslikken na de 6-2 nederlaag, maar Schoop sloeg louter XBH met 2 doubles en een homerun. Zijn slaggemiddelde tilde hij weer naar . 198.

SEIZOENSSTATS: 64 AB, .188/.212/.188, .400 OPS, 6 R, 7 RBI, 0 2B, 0 HR, 3 SB, 14 OPS+

 Erg aantrekkelijk was het vooruitzicht niet van Andrelton Simmons en de Chicago Cubs. Zelf hadden ze net tien wedstrijden op rij verloren en dan kregen ze ook nog eens bezoek van de Braves, die de ene na de andere tegenstander volledig van het veld had geslagen de laatste 14 wedstrijden. Simmons hoopte tegen zijn oude club vooral op speeltijd en hits, want daar ontbrak het nog wel aan de laatste tijd. Na deze serie van drie trokken de Cubs naar Pittsburgh voor een aantal duels met de Pirates.

Met in het achterhoofd dat de laatste tien wedstrijden op rij verloren gingen, troffen de Cubs afgelopen weekend in de Braves hét team in vorm. Op vrijdag 17 juni was het echter Chicago dat de wind in de zeilen had. Letterlijk. Atlanta kijkt doorgaans niet op een homerun meer of minder, maar de wind maakte de long ball praktisch onmogelijk.

SIMBA DOET OUDE LIEFDE PIJN

Charlie Morton en Keegan Thompson maakten er een ouderwets pitcher’s duel van, dat met 1-0 de kant van de Cubs op viel. Die ene run viel in de achtste inning en Andrelton Simmons (1-for-2) speelde een belangrijke rol met een opofferingsstootslag. Jonathan Villar scoorde even later de enige run van de wedstrijd en maakte daarmee een einde aan de lange losing streak.

Verrassend genoeg wonnen de Cubs ook de tweede wedstrijd en daarin deed het slaggemiddelde van Andrelton Simmons goede zaken. Met singles in de tweede en zesde inning was de infielder 2-for-4 zaterdag. Zijn slaggemiddelde, dat in juni was weggezakt naar .157 kwam daardoor in de lift. Runs leverden zijn hits niet op, maar zijn gemiddelde tikte de .200 weer aan. En de 6-3 zege was ook mooi meegenomen. In de series finale kwam Andrelton Simmons niet in actie. Deze werd eenvoudig met 6-0 door de bezoekers uit Atlanta gewonnen.

OPLEVING VAN KORTE DUUR

Het laatste duel met de Braves speelde Simmons niet, maar ook in de eerste ontmoeting met de Pittsburgh Pirates kwam hij niet in actie. Daar was hij vast niet al te rouwig om, want de Buccos wonnen met 12-1. Dinsdag speelde de kortestop de gehele wedstrijd, maar de lijn tegen de Braves trok hij met 0-for-4 niet door. Ook de Cubs pakten weer een oude traditie op, want voor de derde dag op rij werd fors verloren: 1-7.

Voor Simmons moet het frustrerend zijn dat hij telkens in en uit de line-up gaat, want de derde wedstrijd bekeek hij grotendeels vanuit de dug-out. In de zevende inning kwam hij in het veld en zijn enige slagbeurt, in de negende, resulteerde in vier wijd. Manager David Ross had echter wel het gelijk aan zijn zijde, want de Cubs wonnen afgetekend met 14-5. Het was achteraf hun enige zege. Pittsburgh stelde donderdag in tien innings een 8-7 overwinning veilig. Weer verscheen de naam van Simmons niet in de starting line-up. Hij speelde wel, maar kwam niet aan slag.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal