Honkbal

SportAmerika Pro Update: slecht nieuws voor Jansen, rol Simmons bij Cubs uitgespeeld?

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

SportAmerika Pro Update: slecht nieuws voor Jansen, rol Simmons bij Cubs uitgespeeld?

Tekst: Hans Mulder

Onze MLB sterren hebben wel eens betere weken gekend. Na Ozzie Albies kwam ook Kenley Jansen deze week bij de Braves op de IL te staan. Jonathan Schoop had het opnieuw lastig, maar zijn dip valt in het niet bij de situatie van Andrelton Simmons in Chicago. Hoe de week voor hen en de overige spelers van Team Kingdom of the Netherlands verliep, lees je in deze Pro Update!

SEIZOENSSTATS: 273 AB, .326/.397/.469, .866 OPS, 47 R, 31 RBI, 21 2B, 6 HR, 3 SB, 140 OPS+

Dankzij een knappe tussensprint hebben de Boston Red Sox een aardige sprong gemaakt in de AL East. De New York Yankees zijn nog in geen velden of wegen te bekennen, maar de overige teams maken elkaar in deze divisie het leven behoorlijk zuur. Afgezien van Baltimore dan. Na een lange home stand begonnen Xander Bogaerts en de zijnen afgelopen weekend hun road trip in Cleveland. Na dat drieluik staken de Red Sox de grens over voor een duel met concurrent Toronto.

Xander Bogaerts begon met een zeldzame vrije dag aan de serie tegen de Guardians. Boston bewees ook te kunnen winnen zonder hun begenadigde kortestop, want met 6-3 tilden ze hun winning streak naar vijf wedstrijden. Tijdens de wedstrijd op zaterdag was Bogaerts terug in de line-up en ook direct belangrijk voor zijn ploeg.

Met 2 uit, maar J.D. Martinez al op de honken kwam ook Bogaerts door met een single. De Guardians hadden nog één nul nodig om met een 2-0 voorsprong aan de zevende inning te beginnen, maar in plaats daarvan werd het 3-2 voor Boston. Een homerun van Alex Verdugo liet onder meer Xander Bogaerts scoren op weg naar een 4-2 overwinning.

In de series finale was onze landgenoot opnieuw goed voor één run. Hij was weliswaar 0-for-3, maar dwong ook twee keer vier wijd af. In de zesde inning leidde dat tot een run. Een single van Trevor Story naar het linksveld was meer dan genoeg om Bogaerts vanaf het tweede honk te laten scoren. Met 8-3 ging ook deze ontmoeting naar de Red Sox, die met een 7-game winning streak naar Toronto vertrokken.

MOEIZAAM

Al vrij snel speelden de Red Sox afgelopen maandag een verloren wedstrijd. De sterke Blue Jays beenden in de eerste vijf innings weg door 7 runs te scoren. Pas in de negende inning noteerde Bogaerts een hit en die leverde zijn team direct de eerste run op. Niet voor het eerst dit seizoen was Trevor Story de man van de RBI. Xander Bogaerts opende deze serie met één hit in drie officiële AB’s en kreeg tevens vier wijd. Toronto riep de winning streak een halt toe door met 7-2 te winnen.

Dinsdag mocht Bogaerts zijn 21e double van het seizoen bijschrijven. Die tik in de vierde inning leverde echter niets op. De kortestop moest tot de achtste inning wachten voor hij een run kon scoren. Na vier wijd hielp Christian Vazquez de infielder over de thuisplaat en zette daarmee de Red Sox op 5-4. Helaas voor Boston ging het in de negende helemaal mis en werd met 5-6 verloren. Met diezelfde cijfers ging de series finale woensdag na tien innings naar Boston. Xander Bogaerts was 1-for-5 met een infield single en scoorde even later de derde run namens de bezoekers.

SEIZOENSSTATS: 137 AB, .263/.325/.472, .697 OPS, 14 R, 12 RBI, 9 2B, 0 HR, 0 SB, 99 OPS+

Didi Gregorius en de Philadelphia Phillies troffen deze week twee tegenstanders van ongeveer gelijk kaliber. Eerst sloten ze in San Diego de road trip af met een serie tegen de Padres om vervolgens terug te keren naar het oosten om in eigen huis de Atlanta Braves te ontvangen. Voor al deze betrokken teams belangrijke series met het oog op play-offs en wildcards. Gregorius was met een .297 slaggemiddelde aan deze road trip begonnen, maar zag dit langzaam afglijden. Tijd om daar verandering in te brengen.

Na het beroerde tweeluik in Arlington hadden de Phillies in Californië toch iets goed te maken. Vier keer speelden ze tegen de Padres en het begin mocht er alvast zijn. Bij een 1-0 achterstand wist Gregorius in de vijfde inning Joe Musgrove te raken met een single naar het rechtsveld. Na een wilde worp kon hij opschuiven naar het tweede honk en dat was precies wat nodig was om te scoren. Een RBI-single van Odubel Herrera liet Gregorius het gelijkmakende punt scoren. Een inning later namen de bezoekers definitief afstand om met een 6-2 zege aan deze serie te beginnen.

Didi Gregorius kwam vorige week vrijdag niet in actie toen de Phillies met 1-0 verloren. Hij was 1-for-4 in de derde ontmoeting en wederom leidde die hit tot een run. Padres-starter Blake Snell had het moeilijk in de vijfde inning en kreeg onder meer een homerun van J.T. Realmuto en een single van Gregorius om zijn oren. Kyle Schwarber sloeg zijn kortestop over de thuisplaat voor wat op dat moment een 3-0 voorsprong was. Met 4-2 ging ook dit duel naar de bezoekers, die zondag deze serie naar zich toetrokken dankzij een 8-5 overwinning. Gregorius was 0-for-3 met een walk en zag zijn slaggemiddelde iets zakken naar .262.

VENIJN IN DE STAART

Met zijn derde triple van dit seizoen begon Didi Gregorius aan de serie tegen de wereldkampioen. Hij had in de eerste inning nagelaten twee honklopers binnen te slaan, maar in de zesde nam de geboren Amsterdammer revanche met een goede klap naar ’t linksveld. Een productieve out van Herrera was voldoende om de achterstand op dat moment terug te brengen tot 2-3. Atlanta zou er uiteindelijk met een 5-3 zege vandoor gaan.

Het tweede duel ging woensdag met 4-1 naar de Braves. Gregorius was 1-for-4 en noteerde daarmee één van de slechts vier hits namens Philadelphia. De Braves hadden de serie weliswaar te pakken, maar de laatste slag was voor de Phillies. Zij gaven de tegenstander donderdag met 14-4 een ongekend pak slaag, maar voor Gregorius zat er niet meer in dan één run. Die kwam, na een double, tot stand in de tweede inning en zette de Phillies op dat moment op een 2-1 voorsprong. In die inning zou de ploeg maar liefst 7 runs scoren.

SEIZOENSSTATS: 32.2 IP, 4-0 (20 SV), 3.58 ERA, 0.949 WHIP, 2.18 FIP, 14 R, 13 ER, 8 BB, 47 K, 123 ERA+

Vorige week stormde Kenley Jansen de top tien binnen wat aantal saves betreft en ook deze week was bijzonder voor hem. In de serie tussen de Dodgers en de Braves ging veel aandacht uit naar Freddie Freeman, maar het was toch ook voor Kenley Jansen een weerzien met oude bekenden. De closer zal met gemengde gevoelens terugkijken op het weekend. Na een dagje rust stapten de Braves in het vliegtuig naar Philadelphia voor een serie tegen de Phillies. Al kwam Kenley Jansen daar helaas niet in actie.

De replay van de NLCS van vorig jaar begon met een 4-1 zege voor LA. Onder aanvoering van een prima Max Fried hadden de Braves het zaterdag beter voor elkaar. In de achtste inning gaf A.J. Minter echter een homerun op waardoor de Dodgers langszij kwamen. Een 2-run homerun van Marcell Ozuna liet Kenley Jansen echter met een 5-3 voorsprong aan de negende beginnen. Om een lang verhaal kort te maken: Kenley Jansen was fenomenaal tegen zijn oude liefde.

Cody Bellinger kreeg met 4 pitches een strikeout om z’n oren. Max Muncy overkwam dit na zes pitches en Trea Turner werd eveneens met drie strikes weggeblazen. Kenley Jansen had 14 pitches nodig voor drie strikeouts en zijn twintigste save. Nog veel belangrijker was de 5-3 overwinning voor Atlanta.

SLECHT NIEUWS

Helaas konden de partijen dit zondag geen vervolg geven. Weer had Jansen een marge van 2 runs in de negende inning. Zijn team had een 2-0 voorsprong en wederom begon Jansen met 2 K’s aan de inning. Gavin Lux moest de laatste nul worden, maar kwam door met een single. Dit deed ook Chris Taylor. Een klap van Trayce Thompson leverde LA vervolgens 2 runs op. En Jansen zijn vierde blown save van dit seizoen. In extra innings werd het nog pijnlijker voor Atlanta. Darren O’Day gaf 2 runs op, waardoor de Dodgers met een 5-3 overwinning vertrokken.

Helaas voor Kenley Jansen was dit voorlopig even zijn laatste optreden. In zijn tijd bij de Dodgers kampte de closer al met een onregelmatige hartslag, maar werd hier in 2018 aan geholpen. Deze week dook dit probleem echter opnieuw op. De Braves besloten hem op de 15-day IL te plaatsen, maar volgens de lokale media blijft Jansen “gewoon” trainen. Dat is alvast een goed teken en waarschijnlijk keert hij over ruim twee weken ook snel weer terug in de bullpen van Atlanta.

SEIZOENSSTATS: 284 AB, .246/.351/.405, .756 OPS, 50 R, 38 RBI, 17 2B, 8 HR, 4 SB, 121 OPS+

Jurickson Profar doet tegenwoordig dienst als leadoff hitter van de Padres. Deze rol kreeg hij eind mei en de statistieken in juni bewijzen het gelijk van manager Bob Melvin. Profar noteert deze maand namelijk een hoog slaggemiddelde en een beduidend hoger OBP dan in de voorgaande maanden. De Padres waren hun koppositie in de NL West weer kwijtgeraakt en om in het spoor van de Dodgers te blijven hadden ze dus goede resultaten nodig tegen de Phillies en Diamondbacks.

Bij Gregorius meldden we al dat de Phillies de serie tegen de Padres wonnen. Het was evenmin de serie van Jurickson Profar. Het hield allemaal niet over wat de outfielder aan slag liet zien. Sloot hij de serie tegen Arizona af met 4 hits in één wedstrijd, tegen de Phillies kwam Profar tot slechts 2 hits in vier wedstrijden.

In de met 1-0 gewonnen wedstrijd van vorige week vrijdag sloeg de international zijn zeventiende double van ’t jaar en een dag later opende hij namens de Friars met een single. Zijn meest productieve dag kende Jurickson Profar op zondag. Daarin resulteerde een walk uiteindelijk in een run. In die vier wedstrijden was Profar 2-for-15 en daalde zijn gemiddelde naar .248.

REGELMAAT

Na drie nederlagen in vier wedstrijden werd het voor de Padres weer eens tijd voor een succesje. Dat leek er dinsdag te komen op bezoek bij de Diamondbacks. Jurickson Profar bereikte na vier wijd het eerste honk en zou één van de zes Padres zijn die in de vijfde inning de thuisplaat mocht aantikken. Hij was in dit duel 1-for-4 met een walk, maar zou niet als winnaar van het veld stappen. In de late innings sloegen de Diamondbacks genadeloos toe en scoorden in totaal zeven runs. Genoeg om met 7-6 te winnen.

In de persoon van starter Mike Clevinger vonden de Padres woensdag hun parachute om de vrije val te stoppen. De werper leverde 6 prima innings af en zag zijn team 4 runs scoren. Daarvan kwamen er 2 op naam van Jurickson Profar. Een hit noteerde de leadoff hitter niet, maar hij dwong wel 3 walks af. In de vijfde en de negende inning resulteerde dit in een run. San Diego won met 4-0 en kan zodoende met een klein beetje vertrouwen aan de belangrijke serie tegen de Dodgers beginnen.

SEIZOENSSTATS: 184 AB, .196/.240/.337, .577 OPS, 17 R, 16 RBI, 9 2B, 5 HR, 1 SB, 66 OPS+

Vorig seizoen kende Jonathan Schoop ook een koude start, maar schoot hij in gang toen de zomer op het punt van beginnen stond. Zowel de meteorologische als de astrologische is inmiddels in volle gang, maar nog altijd heeft de knuppel van Schoop er geen zin in. Het is niet meer zo slecht als in de eerste maand van het seizoen, maar we verwachten toch meer van onze landgenoot dan een slaggemiddelde dat onder de .200 ligt. Deze week hoopte hij tegen de Diamondbacks en Giants op betere tijden.

Na de sweep in Boston kon voor de Tigers de serie in Arizona niet beter beginnen. De bezoekers hadden in principe aan één inning genoeg om de Diamondbacks op het rooster te leggen. Detroit scoorde 4 runs in de derde inning en deed er in de achtste nog één bij om uit te komen op een 5-1 zege. Jonathan Schoop droeg daar niet veel aan bij, want de tweedehonkman was 0-for-4 in deze eerste wedstrijd.

MOEIZAME ROAD TRIP

Of dit voor A.J. Hinch reden was om Schoop zaterdag buiten de line-up te houden, is niet direct duidelijk, maar zonder de infielder legden de Tigers met 6-3 ook beslag op de tweede wedstrijd. Een welkome opsteker, die de ploeg na de 9 nederlagen in de voorgaande 11 wedstrijden goed kon gebruiken. Schoop en de zijnen vertrokken echter met een 11-7 nederlaag uit de woestijn. Onze landgenoot was 1-for-4 met een run in de vierde inning. Robbie Grossman sloeg Schoop vanaf het tweede honk binnen voor wat op dat moment een 3-2 voorsprong voor Detroit betekende.

In San Francisco verdeelden de Giants en Tigers de buit in de korte serie van twee wedstrijden. Daar in de Bay Area zag Jonathan Schoop zijn slaggemiddelde nog verder duikelen. Afgelopen dinsdag verloren de Tigers de eerste ontmoeting met 4-3. In dat duel was Schoop 0-for-4. Een dag later trokken de bezoekers met 3-2 aan het langste eind, maar voor Schoop veranderde er niets. Hij kwam opnieuw niet op de honken en was wederom 0-for-4. Zijn slaggemiddelde leek heel even richting de .200 te gaan, maar na het bezoek aan San Francisco staat dit weer op .190.

SEIZOENSSTATS: 66 AB, .182/.229/.182, .410 OPS, 7 R, 7 RBI, 0 2B, 0 HR, 4 SB, 18 OPS+

Nu het seizoen bijna halverwege is, moeten we helaas vaststellen dat het huwelijk tussen Andrelton Simmons en de Chicago Cubs er nog niet één van de gelukkigste soort is. De kortestop begon al geblesseerd aan deze jaargang, kreeg daarna wel zijn kansen van manager David Ross, maar de Oranje-international pakte deze niet. Hij moet lijdzaam toezien hoe Nico Hoerner zijn positie heeft ingenomen. Een jonge infielder, die aan slag (veel) meer laat zien.

Na zijn blessure kon Simmons vaak wel rekenen op speeltijd. De kortestop speelde niet alles, maar pakte in elke serie zijn innings en AB’s wel mee. Tot vorig weekend tegen de St. Louis Cardinals. Twee weken geleden deed hij het – voor zijn doen – goed aan slag tegen de Braves, om vervolgens weg te zakken tegen de Pirates. De Cubs vervolgden hun seizoen tegen de Cardinals, maar in deze serie van drie had Ross onze landgenoot niet nodig. Chicago won verrassend genoeg twee van de drie wedstrijden, dus heeft de winnende coach ook in The Windy City gelijk.

WEINIG VERANDERING

Na die serie tegen de Cardinals keerden de Cubs terug naar Chicago. Helaas voor Andrelton Simmons veranderde daar niets aan zijn situatie. De veel jongere Hoerner kreeg ook hier de voorkeur. Een logische keuze, want niet alleen slaat Hoerner veel beter, maar hij staat ook nog een paar jaar onder contract.

Eén keer mocht Simmons opdraven tegen de Reds. Als vervanger van tweede honkman David Bote begaf de infielder zich drie keer naar het slagperk. In de vijfde inning dwong Simmons vier wijd af, maar in de zevende en achtste kreeg hij de bal niet uit het infield. Zijn ploeggenoten schoten aanvallend uit hun slof en wonnen met 15-7.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal