Honkbal Nieuws 2022

Oud-international Dennis Neuman: “Leuk om iedereen te zien ontwikkelen”

Neuman maakt een mound visit voor Curacao. (Foto: Beisbol Media AA Korsou)

Oud-international Dennis Neuman: “Leuk om iedereen te zien ontwikkelen”

In 2009 stond hij nog op de World Baseball Classic en gooide in Team Kingdom of the Netherlands tijdens de historische overwinning op de Dominicaanse Republiek. Momenteel is hij in Haarlem als pitching coach bij de nationale ploeg van Curaçao, we spraken met Dennis Neuman.

Toen twee jaar geleden de vacature voor pitching coach bij Curaçao vrij kwam, besloot Neuman gelijk te solliciteren. Na een blessure in zijn schouder besloot Neuman in 2013 om te stoppen als speler. “Mijn schouder is na de blessure in 2011 nooit meer goed geweest, in 2013 bedacht ik dat het tijd was om mijn ambities te veranderen en toen begon ik met coachen op Curaçao,” vertelde Neuman. Het coachen begon voor Neuman bij de jeugd, maar sinds een paar jaar is hij de pitching coach van de Santa Rosa Indians in de competitie op Curaçao.

Naast het coachen, is Neuman ook actief als scout voor de Boston Red Sox. Hij wordt ingezet om het talent op Curaçao en Aruba te ontdekken. Een van die talenten die Neuman heeft ontdekt en met de Red Sox in contact heeft gebracht, is Ceddanne Rafaela. Rafaela maakt momenteel furore in de Minor Leagues. De 21-jarige buitenvelder werd eerder dit jaar al naar Double-A gepromoveerd en is nu ook uitgenodigd om uit te komen in de SiriusXM All-Star Futures Game. Deze Futures Game bevat de grootste talenten uit de Minor Leagues en vind plaats op 16 juli in Dodger Stadium. “Rafaela was de derde speler die ik bij de Red Sox heb laten tekenen, het is leuk om te zien dat hij het nu zo goed doet,” laat Neuman weten.

Neuman vertelde ook met een lach op zijn gezicht over de tijden met Team Kingdom of the Netherlands op de World Baseball Classic. “Om op zo’n toernooi te mogen pitchen tegen zulke bekende namen is een hele mooie ervaring en daar ben ik als pitcher beter van geworden. Ook was het bijzonder om Hall of Famer Bert Blijleven als pitching coach te hebben.”

Tijdens de WBC van 2009 speelden in Oranje ook Hainley Statia, die momenteel de hoofdcoach is van Curaçao tijdens de Honkbalweek Haarlem. Maar ook Juan Carlos Sulbaran en Sharlon Schoop deden mee, zij spelen nog steeds voor het Koninkrijksteam op de Honkbalweek. “Het is leuk om hen na lange tijd weer eens te zien en mooi om te zien hoe ze zijn ontwikkeld tot hele ervaren spelers,” zei Neuman.

Voor de pitching coach is de opdracht aan zijn pitchers heel duidelijk: veel slag gooien en contact forceren. “We hebben geen pitchers die extreem hard gooien, maar wel allemaal pitchers die andere kwaliteiten hebben en mooie dingen kunnen presteren op de heuvel,” verklaarde Neuman.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal Nieuws 2022