EK softbal 2022

Koninkrijksteam dankzij overwinning op Duitsland als groepshoofd naar tweede ronde EK

Brenda Beers was met drie hits en drie RBI de uitblinker vandaag (Foto: Louie Jay Sienders)

Koninkrijksteam dankzij overwinning op Duitsland als groepshoofd naar tweede ronde EK

Het EK Softbal kent dit jaar een wel zeer bijzondere opzet. Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch speelde vandaag haar eerste en enige wedstrijd van de eerste ronde van het toernooi. Duitsland was daarin de tegenstander in de strijd om groepswinst.

Vanwege het grote aantal deelnemers aan dit EK (21 landen!) kreeg de top acht van de Europese ranking een geplaatste status. Verdeeld over vier groepen, hebben zij alleen een onderlinge wedstrijd gespeeld om te bepalen wie de groepswinnaar werd. De overige landen speelden om de derde plaats in de poule, die recht geeft op deelname aan de winnaarsfase van de tweede ronde. Italië en Tsjechië wonnen hun groep en Spanje en Israël strijden nog om groepswinst op moment van schrijven.

Voor het Koninkrijksteam ging de strijd om groepswinst in Groep B, met daarin ook Oostenrijk, Zwitserland en Ierland, tegen Duitsland. Marjolein Merkx kreeg van bondscoach Jongejan de bal als startend werper en zij was klaar voor deze belangrijke eerste wedstrijd en zette de toon op weg naar de overwinning. In vier shutout innings kreeg zij slechts één honkslag tegen en gooide zij vier keer drie slag.

Al in de eerste inning werd aanvallend de ban gebroken. Cindy van der Zanden sloeg met een honkslag Damishah Charles over de thuisplaat voor het eerste Oranje punt. Een inning later stroomden met één uit de honken vol voor Brenda Beers en zij verdriedubbelde met één klap de voorsprong met een two-run single naar het rechtsmidveld. Even later vergrootten Charles en Jessie van Aalst (two-run single) met RBI de voorsprong naar 6-0.

In de vijfde inning nam Rebecca Soumeru het werpen over van Merkx en ook zij kwam niet in de problemen. In de gelijkmakende slagbeurt bracht Dinet Oosting zichzelf in scoringspositie met een lead-off double en scoorde op de derde honkslag van de dag van Brenda Beers de walk-off run in de mercy rule 7-0 overwinning op Duitsland.

Box Score

De overwinning op Duitsland en de groepswinst betekenen dat het Koninkrijksteam in de tweede ronde morgen opent tegen de winnaar van Groep C en dat is Tsjechië geworden, dat het verrassend lastig had tegen Frankrijk vanmiddag. Het is een rematch van het duel dat Oranje eerder deze zomer won tijdens de Canada Cup. Toen besloten de Tsjechen hun beste werpster Peckova niet te gebruiken. Diezelfde Peckova kreeg vandaag vijf runs (waarvan twee verdiend) om de oren van de Franse slagploeg.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK softbal 2022