EK softbal 2022

Suka van Gurp slaat Koninkrijksteam naar EK Finale

Foto: Louie Jay Sienders

Suka van Gurp slaat Koninkrijksteam naar EK Finale

In een instant classic heeft Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch zich vandaag met een 3-2 overwinning op aartsrivaal Italië geplaatst voor de finale van het EK. Suka van Gurp was de gevierde vrouw met haar walk-off homerun in de zevende inning.

Voor de tweede keer op de dag kwam het Koninkrijksteam op achterstand. Elisa Cecchetti sloeg een solo homerun in de eerste helft van de tweede slagbeurt, maar starter Eva Voortman herstelde zich goed. Zij kwam uit de inning en zag even later Dinet Oosting een leadoff double slaan in de gelijkmakende slagbeurt. Oosting scoorde de gelijkmaker op de honkslag van volgende slagvrouw Laura Wissink. Al snel daarna liep Annemiek Jansen zelfs de 2-1 over de thuisplaat op een Italiaanse veldfout.

Hierna nam Alice Nicolini het werpen over voor de Italianen en zij stond tussen de tweede en de zevende inning weinig tot niets toe. Gelukkig was Eva Voortman ook uitstekend. Zij gooide zeven innings en kreeg slechts twee honkslagen tegen. Helaas kon zij niet voorkomen dat de Italianen op gelijke hoogte kwamen. Daar gebruikten zij een wilde worp voor in de vierde slagbeurt.

In de vijfde, zesde en zevende inning zou echter geen enkele Italiaanse nog in scoringspositie komen. Dat brengt ons bij de gelijkmakende zevende slagbeurt. Het Nederlandse publiek, dat duidelijk de overhand had in Sant Boi, juichte openingsslagvrouw Suka van Gurp toe: “SU-KA! SU-KA!”

Dat gaf de Curaçaose duidelijk vleugels, want de tweede honkvrouw sloeg de tweede pitch van Nicolini zo hard het midveld in dat de bal over het hek de Spaanse nacht in verdween:

Suka, die duidelijk geëmotioneerd over de honken rende, werd door uitzinnige teamgenoten en fans begroet op de thuisplaat. Met haar walk-off homerun sloeg zij Team Kingdom of the Netherlands namelijk naar de EK Finale. Het team weet zich nu bovendien geplaatst voor World Cup Qualifier van 2023. Zowel Italië als Tsjechië zou morgen op papier nog op gelijke hoogte kunnen komen met Oranje, maar vanwege het onderlinge resultaat is plaatsing voor de finale een feit.

Op vrijdag wordt er om 15.00 uur eerst nog wel gespeeld tegen Israël. Op zaterdagavond om 18.00 uur volgt dan de finale tegen Groot-Brittannië. Een mooie kans op revanche voor de nederlaag van eerder vandaag. Beide wedstrijden zie je uiteraard live op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK softbal 2022