Honkbal

SportAmerika Pro Update: Lekkere week voor Profar, Phillies zwaaien Didi uit

SportAmerika Pro Update: Lekkere week voor Profar, Phillies zwaaien Didi uit

De trade deadline ligt achter ons en geen van de Kingdom spelers werd getrade. Xander Bogaerts verdedigt dus nog altijd de kleuren van de Red Sox en begon augustus met een homerun. Dat deed ook Jurickson Profar, maar de speler van de Padres had het toch al op zijn heupen deze week. Andrelton Simmons werkt aan zijn herstel, maar zal dit voorlopig even in de minors doen. Voor de eveneens geblesseerde Ozzie Albies en Carter Kieboom is de weg terug naar de majors nog wat langer. En dan was er nog heel slecht nieuws voor Didi Gregorius.

Tekst: Hans Mulder

SEIZOENSSTATS: 372 AB, .312/.387/.459, .815 OPS, 58 R, 46 RBI, 28 2B, 9 HR, 7 SB, 133 OPS+

Xander Bogaerts heeft een clausule in zijn contract die hem de mogelijkheid geeft na dit seizoen te vertrekken uit Boston. Dit maakte de trade deadline op 2 augustus voor alle partijen net wat interessanter. De Red Sox beweerden bij hoog en laag dat ze hun kortestop niet wilden laten gaan, maar onder druk wordt alles vloeibaar, toch? Het huwelijk tussen Bogaerts en Boston bleef ook na 2 augustus in stand en de kortestop vierde dit woensdag met een homerun tegen de Astros.

Na een moeizame start van dit seizoen gloorde er in juni opeens hoop voor de Boston Red Sox. Xander Bogaerts en de zijnen gingen winnen en de play-offs lagen binnen handbereik. En toen was daar in juli die vrije val. Boston won slechts 8 van de 27 wedstrijden en de hoop bleek eens te meer een uitgestelde teleurstelling. Xander Bogaerts richtte zich echter aan het einde van de maand op en hoopte die lijn door te trekken in de serie tegen de Brewers.

Op 29 juli had Bogaerts weinig in te brengen tegen Brandon Woodruff en diens relievers. De kortestop was in dit eerste duel 0-for-4 en zag daarmee een 6-game hitting streak eindigen. Aan de hand van hun starter opende Milwaukee deze serie met een 4-1 overwinning. Met een RBI-single in de zevende inning toonde Bogaerts afgelopen zaterdag beterschap. De infielder was deze dag 1-for-3 en kreeg twee keer opzettelijk vier wijd. De Red Sox wisten dit niet af te straffen en leden opnieuw een nederlaag: 4-9.

HELPENDE HAND

Een sweep konden de Red Sox zondag voorkomen en wederom bleek Bogaerts de parachute die de ploeg nodig had. De kortestop was 2-for-5 en goed voor 2 RBIs. Met 2 uit en 2 honken bezet kwam Bogaerts in de vijfde inning door met een double die 2 runs opleverde. Hij bracht daarmee het evenwicht terug in dit duel en het gaf de Red Sox tevens het broodnodige zelfvertrouwen. Boston scoorde 5 runs in die betreffende inning en legde de basis voor een 7-2 overwinning.

Ook in Beantown gebeurde het nodige rond de trade deadline, maar Xander Bogaerts bleef op zijn post. Met zijn Red Sox won hij op 1 augustus, een dag voor de deadline, verrassend met 3-2 van de Houston Astros. De kortstop zelf leverde aanvallend geen bijdrage. Na een 0-for-4 en 2 K’s zag hij zijn slaggemiddelde dalen naar .313. Ook na de tweede ontmoeting was het feest op Fenway Park.

De Red Sox zegevierden dinsdag met 2-1, maar bij deze overwinning keek Bogaerts alleen maar toe. Op hem werd geen beroep gedaan. Op 3 augustus pakten de Astros eens flink uit. Zo kwam onder meer aanwinst Trey Mancini door met een homerun. Houston sloot het bezoek aan Boston af met een 6-1 overwinning en die ene run kwam op naam van Xander Bogaerts. Zeven AB’s op rij resulteerden in een out, maar zijn laatste slagbeurt maakte iets goed.

Hij haalde flink uit en zijn bal vloog het linksveld uit voor zijn negende homerun van het seizoen. Nog altijd niet het aantal dat we van hem gewend zijn, maar mogelijk zorgt het verstrijken van de trade deadline voor wat rust in zijn hoofd. Bogaerts weet dat hij nu hoe dan ook het seizoen afmaakt in Boston en zal er alles aan doen om de Red Sox van die laatste plaats in de divisie te krijgen.

SEIZOENSSTATS: 214 AB, .210/.263/.304, .567 OPS, 17 R, 19 RBI, 9 2B, 1 HR, 1 SB, 60 OPS+

De Philadelphia Phillies jagen op een wildcard in de National League. Een serie in Pittsburgh tegen de Pirates kwam voor Didi Gregorius en de zijnen dan ook als geroepen. Om onder meer de Cardinals van zich af te houden of de druk op de Padres op te voeren, zou een sweep tegen de Buccos ideaal zijn. Vanaf 2 augustus, de dag van de trade deadline, volgde dan een korte serie tegen de Atlanta Braves. De wereldkampioen is nog in de race voor de titel in de NL East, maar kan altijd nog leunen op de riante voorsprong in de race om de wildcards.

Voor de Phillies begon de serie van vier vorige week donderdag uitstekend. De ploeg liep simpel uit naar een grote voorsprong en de RBI-single van Didi Gregorius in de zevende inning leek alleen leuk voor de statistieken. Zijn single naar het rechtsveld hielp Nick Castellanos vanaf het tweede honk over de thuisplaat voor een 8-0 voorsprong.

Gregorius, 1-for-4 deze donderdag, kon zelf ook niet weten hoe belangrijk zijn 19e RBI van het seizoen zou zijn. In de negende inning kwamen de Pirates namelijk nog akelig dicht in de buurt en bleek Gregorius voor de winnende run te hebben gezorgd in deze 8-7 overwinning. Het tweede duel liet de kortestop grotendeels aan zich voorbij gaan, maar in de derde was hij opnieuw belangrijk.

PLOTS AFSCHEID

Hij tekende in de zevende inning voor zijn enige hit in vier AB’s, maar vanaf het tweede honk scoorde de Amsterdammer in de tiende inning dit keer zelf de winnende run: 2-1. Philadelphia zou al deze vier ontmoetingen inderdaad winnen, maar in de 8-2 zege van zondag droeg Gregorius aanvallend niets bij. Hij was 0-for-5 dit duel en 2-for-13 in deze serie. Zijn slaggemiddelde duikelde naar .214 en dat is het laagste sinds 13 april (.158).

In het tweeluik tegen de Atlanta Braves werd dit slaggemiddelde er niet beter op. De kortestop heeft het al een tijdje moeilijk en in Atlanta moest hij het doen met één hit in 8 AB’s. De Braves bliezen de tegenstander dinsdag met 13-1 weg. Een dag later sloegen de Phillies met 3-1 terug, maar meer dan een single in de vijfde inning was voor Gregorius niet weggelegd. Zijn batting average daalde naar .210, maar dit bleek niet zijn grootste zorg.

Aan slag presteert de geboren Amsterdammer de laatste tijd niet en in Philadelphia moesten ze ruimte maken voor de van een blessure herstelde Jean Segura. Gregorius werd het kind van de rekening. Met nog een paar maanden te gaan in zijn contract werd de kortestop donderdag door de organisatie op straat gezet. Kwam dit als een verrassing? De Phillies hebben goede (betere?) alternatieven en in Philaldelphia was Gregorius aan slag geen schim van de speler die hij in New York was. De kortestop moet nu op zoek naar een nieuwe werkgever en gezien zijn huidige vorm kon dat nog best lastig worden.

SEIZOENSSTATS: 39.1 IP, 5-0 (24 SV), 3.43 ERA, 0.992 WHIP, 2.53 FIP, 16 R, 15 ER, 11 BB, 54 K, 124 ERA+

Zijn ERA is wel eens beter geweest, maar verder behoort Kenley Jansen ook in zijn nieuwe uniform “gewoon” tot de elite onder de closers in de MLB. Dat zijn ERA nog altijd wat aan de hoge kant is, komt voornamelijk door zijn stroeve debuut voor de Braves, waarin hij 3 earned runs toestond. Afgelopen week moest Jansen twee keer aan de bak tegen de Arizona Diamondbacks en trof hij met Atlanta in de Philadelphia Phillies een rivaal uit de NL East.

Op 31 mei had Kenley Jansen voor het laatst iemand met 4 wijd op de honken gezet. In juni gaf hij wat hits en runs weg, maar geen enkele walk. Hetzelfde gold voor juli. Tot vorige week vrijdag. De Braves genoten van een 5-2 voorsprong op het moment dat Jansen aan ’t werk werd gezet.

Daulton Varsho begroette de closer met een triple, maar de volgende twee batters konden met een strikeout gaan zitten. Wat Jansen bijna twee maanden niet gebeurde, gebeurde nu snel achter elkaar. Geraldo Perdomo en Josh Rojas kregen elk vier wijd, waardoor alle honken bezet waren.

De voorsprong kwam nu serieus in gevaar en de pitch count was ook al aardig opgelopen. Jansen wist zichzelf tegen Jordan Luplow echter bewonderenswaardig te herpakken. Hij had slechts 3 pitches nodig om Luplow met drie slag weg te zetten en daarmee de 5-2 zege én zijn 24e save veilig te stellen.

WEINIG ACTIE

Zaterdag wonnen de Braves met 6-2 en was de inzet van Jansen niet nodig, maar hoe anders was dit in de series finale van zondag. Bij een 0-0 stand in de negende inning zat een save er voor de closer niet in, maar Jansen werd vanzelfsprekend wel geacht de Diamondbacks van scoren te houden. Hij had 7 pitches nodig voor zijn eerste twee nullen. Christian Walker stribbelde wat tegen, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

Alek Thomas dwong een walk af, maar zou daar weinig plezier van beleven. Hij werd gepakt bij een poging het tweede honk te stelen. In de gelijkmakende negende inning verzekerde Austin Riley de Braves van de sweep, een 1-0 overwinning en de vijfde overwinning voor Kenley Jansen dit seizoen. Zijn ERA daalde naar 3.43 en daarmee begint de closer aan de belangrijke serie tegen de NY Mets. Tegen Philadelphia (13-1 winst en 1-3 nederlaag) kwam Jansen namelijk niet in actie.

SEIZOENSSTATS: 376 AB, .255/.352/.426, .777 OPS, 62 R, 47 RBI, 24 2B, 12 HR, 5 SB, 126 OPS+

 De prestaties en de ambities van de San Diego Padres liepen in juli niet synchroon. Waar de LA Dodgers de ene overwinning na de andere boekten, daar struikelden de Friars vaker dan hen lief was. Jurickson Profar deed echt zijn best wel, maar kon toch ook niet voorkomen dat zijn Padres steeds verder achterop raakten in de strijd om de divisietitel.

Met de trade deadline in zicht onderstreepte de franchise de ambities nog maar eens en bloeide Jurickson Profar helemaal op. De veelzijdige infielder had het ontzettend naar zijn zin tegen de Minnesota Twins en bleef tegen de Rockies het gaspedaal intrappen.

Met 4 hits in drie wedstrijden sloot Jurickson Profar in Detroit de road trip af, maar tijdens de home stand die volgde kwam onze landgenoot pas echt op gang. Op 29 juli hield hij zich nog in tijdens de eerste wedstrijd tegen de Twins. Profar was 0-for-2, maar tekende wel voor 2 walks en een run. Zijn Padres hadden geen enkele moeite met de bezoekers uit Minnesota en wonnen met 10-1.

Een dag later hing de vlag er heel anders bij. De Padres dreigden met grote cijfers onderuit te gaan, maar een homerun van Profar in de negende inning gaf de score een wat dragelijker aanzien. Met C.J. Abrams en Ha-Seong Kim op de honken joeg Profar voor de tiende keer een bal het stadion uit. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 4-7.

PLAAG VOOR PITCHERS

De series finale werd zondag door de Padres met 3-2 gewonnen en weer speelde Jurickson Profar een belangrijke rol. Nadat hij tussen 16 juni en 25 juli geen enkele homerun sloeg, was het nu opeens twee dagen op rij raak. Dit keer hoefde de outfielder ook niet te wachten tot de negende inning, want in de derde inning zette hij met z’n solo homerun de Padres op een 1-0 voorsprong. In de zesde inning scoorde Profar, na een single, opnieuw een run. Met 4 hits in 11 AB’s, 4 RBIs, 3 runs en 2 homeruns kon Jurickson Profar terugkijken op een goede laatste serie in de maand juli.

EN DOORRRR…

De Oranje-international begon aan augustus zoals hij juli was geëindigd. Profar opende tegen de Rockies namelijk met het slaan van hits, een RBI en voor de derde wedstrijd op rij een homerun! Zijn twaalfde van het seizoen kwam al bij de tweede pitch die Antonio Senzatela deze dag gooide. In de vijfde inning zou Profar ook nog tekenen voor zijn 22 double van het seizoen. Onze landgenoot was 2-for-4 in dit met 4-1 gewonnen duel.

Twee hits is mooi, maar dinsdag bewees Profar dat het nog veel beter kan. In San Diego was men bezig met de komst van onder meer Juan Soto en Josh Bell, maar in het eerste deel van de doubleheader deed Jurickson Profar statistisch niet voor die supersterren onder. De linksvelder noteerde een meer dan uitstekende 5-for-6 in de met 13-5 gewonnen wedstrijd. Twee keer kwam hij door met een double en in de zevende inning resulteerde dit in 2 runs. Austin Nola en Trent Grisham konden scoren na zijn tik in het rechtsveld. Profar zelf werd even later door Jorge Alfaro over de thuisplaat geholpen.

Ook in het tweede deel bleek Profar een tough out voor de Rockies. Met slechts een run was hij minder productief, maar door zijn 2-for-4 aan slag klom zijn slaggemiddelde naar .261. Met 3-2 werd ook deze wedstrijd door de Friars in winst omgezet. Nog altijd was deze serie niet ten einde, want er volgden ook nog een vierde én een vijfde duel. In die twee wedstrijden bewees Jurickson Profar ook maar gewoon een mens van vlees en bloed te zijn. Woensdag (9-1 winst) was hij 0-for-4 en donderdag (3-7 nederlaag) besloot Profar de week met 0-for-4 en een walk in de vijfde inning.

SEIZOENSSTATS:  376 AB, .207/.244/.311, .556 OPS, 36 R, 28 RBI, 16 2B, 7 HR, 5 SB, 59 OPS+

In de laatste volledige seizoenen was Jonathan Schoop altijd wel goed voor minimaal 20 homeruns. Voor de laatste keer dat hem dit niet lukte, moeten we helemaal terug naar 2015. Om in 2022 aan die 20 dingers te komen, zal Schoop in de tweede seizoenshelft flink benen moeten maken. Met nog ruim twee maanden te gaan, heeft hij zelfs de dubbele cijfers nog niet in zicht.

Schoop wist zelfs in de gehele maand juli nog geen homerun te slaan, maar op bezoek in Toronto kreeg hij nog de kans daar verandering in te brengen. Na die serie vlogen de Tigers naar Minneapolis voor een serie tegen een oude werkgever van Jonathan Schoop.

Het laatste weekend van juli brachten de Tigers door in Toronto. Niet erg aantrekkelijk, want een team als Detroit weet bij voorbaat dat ’t winnen van een wedstrijd daar al lastig wordt, laat staan de serie van vier. Gewonnen werd er vorige week donderdag dan ook niet, maar desondanks kon Jonathan Schoop met een redelijk gevoel terugkijken op dat eerste duel.

Bij een 1-4 achterstand in de zevende inning sloeg de infielder namelijk zijn eerste homerun in de maand juli. Zijn laatste dateerde van 21 juni toen hij in Boston “yard” ging. Het was aan slag overigens het enige wapenfeit van Schoop, die 1-for-4 was en met 3-5 onderuit ging.

TEGEN OUDE BEKENDEN

De tweede ontmoeting werd verrassend door de Tigers met 4-2 gewonnen. Jonathan Schoop was 0-for-3 met een walk in de achtste inning. Met twee honken bezet kwam Schoop zaterdagmiddag (plaatselijke tijd) door met een RBI-single in de zesde inning. Jeimer Candelario kon vanaf het tweede honk scoren en de Tigers op een 3-1 voorsprong zetten. De 27e RBI van Schoop hielp Detroit niet aan de zege, want die ging uiteindelijk met 5-3 toch naar de thuisploeg. Toronto won de vierde wedstrijd met 3-1, maar Jonathan Schoop kwam daarin niet in actie.

De rust pakte voor Schoop niet voordelig uit, want hij opende de serie tegen zijn oude club met 2 K’s en 0-for-4. Detroit boog in extra innings pas het hoofd voor de titelkandidaat in de AL Central. Afgelopen dinsdag zag het er voor de international al veel beter uit. In de vijfde inning leverde zijn zestiende double van ’t seizoen een run op voor de Tigers.

Vanaf het eerste honk kon Willi Castro scoren op de klap naar het linksveld. Schoop zelf werd door Riley Greene over de thuisplaat geslagen en diezelfde combinatie was in de zevende inning opnieuw goed voor een run. Middels vier wijd kwam Schoop op de honken en Greene deed de rest. De Tigers wonnen met 5-3.

De vreugde bleek van korte duur, want de series finale ging woensdag met 4-1 naar de thuisploeg. Schoop kon het zijn oude team geen moment lastig maken en werd drie keer met drie slag naar de dug-out gestuurd. Zijn 1-for-10 in deze serie zorgt ervoor dat z’n slaggemiddelde daalt naar .207.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal