SB Hoofdklasse

Tex Town Tigers neemt bezit van eerste plaats

Annemiek Jansen slaat haar walk-off double voor Tex Town Tigers in de tweede wedstrijd tegen Neptunus (screenshot)

Tex Town Tigers neemt bezit van eerste plaats

Na het succesvolle Europees Kampioenschap in Spanje, waar Oranje een week geleden de titel veroverde, keerden de softbalsters weer terug op de velden voor hervatting van de hoofdklasse-competitie. Overigens volgt er binnenkort weer een onderbreking. Na de wedstrijden van komend weekeinde staan er een week later wederom geen wedstrijden op de agenda in de hoogste afdeling, dit keer vanwege de Europa Cup-deelname van landskampioen Olympia Haarlem en Sparks Haarlem.

Tex Town Tigers is na de wedstrijden van zaterdag de enige koploper in de softbal-hoofdklasse. De Enschedese ploeg sloot de double-header tegen Neptunus op eigen veld tweemaal op bijzondere wijze af. Het eerste duel werd in de negende inning met 4-3 gewonnen en bezorgde umpire Gerrit-Jan van der Hoeven tegelijkertijd een pijnlijk moment. In de tweede wedstrijd zorgde een door Neptunus betwiste walk-off double in de zevende slagbeurt voor een 3-2 overwinning. Door de dubbele overwinning staat TTT nu vier punten voor op tweede plaats-bezetter Olympia Haarlem, dat niet in actie kwam. Roef! en Sparks Haarlem, de achtervolgers van de top-twee, deelden de punten verrassend met hekkensluiters Amsterdam Pirates en Onze Gezellen. Gevoelige nederlagen, want hierdoor raken beide teams verder achterop bij de twee koplopers. Roef! leed voor eigen publiek in het openingsduel tegen Pirates een ruime 8-0 nederlaag, maar won de tweede ontmoeting met 5-1. Sparks Haarlem was op het Van der Aart Sportpark met 10-0 te sterk in de eerste confrontatie met stadgenoot Onze Gezellen. In het tweede treffen gingen de punten naar OG, dat met 5-4 winnend het veld verliet.

Tex Town Tigers en Olympia Haarlem hebben inmiddels een ruime voorsprong opgebouwd op de concurrentie en stevenen af op een plek in de Holland Series. Dit jaar zijn er geen play-offs en plaatsen de twee beste ploegen zich rechtstreeks voor de finalereeks. Zes van de zeven teams hebben nog tien wedstrijden op het programma staan in het restant van de reguliere competitie. Amsterdam Pirates en Onze Gezellen werden enige tijd geleden al uitgeschakeld voor de bovenste twee plekken. Roef!, Sparks Haarlem en Neptunus lijken alleen nog theoretische kansen te hebben. Niet alleen zullen deze ploegen vrijwel alle resterende wedstrijden in winst moeten omzetten, bovendien moeten ze hopen dat de twee koplopers de nodige steken laten vallen. Tex Town Tigers kan komend weekeinde een plek in de Holland Series veiligstellen.

De stand: Tex Town Tigers 26-44, Olympia Haarlem 26-40, Roef! 26-28, Sparks Haarlem 28-28, Neptunus 26-26, Amsterdam Pirates 26-10, Onze Gezellen 26-8.

Tex Town Tigers vs. Neptunus

Tex Town Tigers moet het doen zonder Lindsey Meadows. De ervaren speelster liep tijdens het EK een gebroken jukbeen op, nadat ze door een foutbal in haar gezicht werd geraakt. Maar haar ploeg nestelde zich zaterdag aan de kop van de ranglijst via twee nipte overwinningen tegen Neptunus. Het eerste duel bleef vier innings puntloos. De thuisploeg opende de score in de vijfde inning, maar de bezoekers kwamen in de zevende inning langszij, wat tot een verlenging leidde. Nadat beide teams in de achtste inning eenmaal hadden gescoord, besliste TTT het duel in de negende slagbeurt. Startende pitchers Audrey Pickett (TTT) en Eva Voortman (Neptunus) hielden elkaar prima in balans. Voortman schakelde veertien slagvrouwen met drie slag uit, maar de winnende werpster in de EK-finale stond uiteindelijk met lege handen. De Amerikaanse Pickett, die sinds begin juli voor TTT uitkomt, kwam tot zesmaal drie slag.

Tex Town Tigers kwam in de eerste twee slagbeurten gelijk in scoringspositie. De ploeg liet in de eerste inning een loopster achter op het tweede honk en in de tweede inning strandde een loopster op het derde honk. In de volgende twee innings schakelde Eva Voortman beide keren drie slagvrouwen (viermaal drie slag) op rij uit, maar in de vijfde inning moest de international twee punten toestaan. Met één uit sloeg Michelle Schuur een driehonkslag en scoorde na een honkslag van Katharina Szalay, die op haar beurt even later scoorde na een wilde worp.

Audrey Pickett kwam nauwelijks in de problemen in de eerste zes innings, want Neptunus kreeg slechts tweemaal een loopster op het tweede honk. Maar in de zevende inning kwam Neptunus langszij na twee fouten. Lisa Hoeverts opende met een honkslag, waarna een fout volgde op een klap van Minke Blok. Met twee uit scoorde pinch-runner Ilse van de Wouw na een wilde worp en zorgde Blok voor de gelijkmaker na een fout op een klap van Judith Buschman.

In de achtste inning nam Neptunus de leiding via tie-break loopster Lorijn Buise, die scoorde dankzij een 2-out single van Ilse van de Wouw, waarna Daniëlle ten Donkelaar de pitching van Audrey Pickett overnam. TTT bracht de stand onmiddellijk weer in evenwicht. Tie-break loopster Britt Vonk scoorde toen na een tweehonkslag van Laura Wissink. Dat gebeurde op Eva Voortman, die in de zevende inning weer was teruggekeerd in de werpcirkel, nadat Annelieke Swinkels de zesde inning had gegooid voor Neptunus.

De beslissing viel in de negende inning. Nadat Daniëlle ten Donkelaar drie nullen op rij had gekregen (twee strikeouts), kreeg ook Eva Voortman aanvankelijk twee snelle nullen. Maar hierna maakte de linkshander een fout op een ‘comeback-bunt’ van Katharina Szalay, waardoor tie-break loopster Nadine Marinus het derde honk bereikte. Met Britt Vonk in het slagperk en een 0-wijd-1-slag stand gooide Eva Voortman de bal buiten bereik van catcher Maret Stuij. Maar dat zorgde ook voor een bijzonder pijnlijk moment. De wilde worp raakte home plate umpire Gerrit-Jan van der Hoeven namelijk vol op zijn rechterknie, waarna de bal terugketste in het veld en dus bespeelbaar bleef. Eerste honkvrouw Ilse van de Wouw verwerkte de bal en maakte nog een aangooi, maar het punt was gescoord. Ondanks de pijnlijke ontmoeting met de bal bleef Van der Hoeven liggend op de grond de actie uitstekend volgen en de international maakte vervolgens een safe-call, wat voor een bijzonder einde van de wedstrijd zorgde. Gelukkig stond de umpire weer snel op en kon hij ook in de tweede wedstrijd in het veld in actie komen.

Home plate umpire Gerrit-Jan van der Hoeven maakt liggend de safe-call na op zijn knie te zijn geraakt door een wilde worp. Eva Voortman, Nadine Marinus en Maret Stuij kijken toe. (screenshot)

De tweede wedstrijd had eveneens een walk-off moment. Neptunus verspeelde tweemaal een voorsprong, want Tex Town Tigers kwam beide keren langszij en won uiteindelijk in de zevende slagbeurt.

Neptunus nam in de eerste inning de leiding. Eva Voortman opende met een infield-hit, kwam in scoringspositie na een wilde worp en scoorde op een honkslag van ‘veteraan’ Anouk van den Heuvel. TTT kwam onmiddellijk op gelijke hoogte in de eigen eerste slagbeurt. Ook dit keer was het de lead-off hitter die voor het punt tekende. Britt Vonk, net als Voortman een linkshandige slagvrouw en snelle loopster, begon met een tweehonkslag, stal het derde honk en scoorde de gelijkmaker na een wilde worp.

Neptunus hernam de leiding in de derde inning en opnieuw zorgden Eva Voortman en Anouk van den Heuvel voor het punt. Dit keer begon Voortman met een honkslag door het midden, stal het tweede honk, bereikte het derde na een wilde worp en scoorde na een volgende RBI-single van Van den Heuvel. Maar ook nu duurde het niet lang voordat de thuisploeg weer op gelijke hoogte kwam. Met één uit sloeg Katharina Szalay een tweehonkslag. De Duitse international bereikte het derde honk na een stootslag-honkslag van Britt Vonk en scoorde de gelijkmaker na een succesvolle squeeze van Annemiek Jansen.

Tex Town Tigers besliste het duel met twee uit in de zevende inning. Met één uit kwamen Tess Remmers en Katharina Szalay (stootslag) op de honken met een honkslag. Nadat Britt Vonk op fout gebied was uitgevangen werd Lisa Van Raemdonck ingezet als pinch-runner voor Remmers op het tweede honk. Op de tweede worp van pitcher Lisa Hoeverts maakte volgende slagvrouw Annemiek Jansen goed contact en sloeg de bal langs de foutlijn het rechtsveld in. Home plate umpire Tommasita Pavan gaf onmiddellijk aan dat de bal op goed gebied over het eerste honk naar het rechtsveld afzwaaide en Van Raemdonck rende op deze walk-off double van Jansen over de thuisplaat om het winnende punt te scoren. De Neptuniaanse coaches gingen nog wel in discussie de met umpires of de bal ‘goed’ of ‘fout’ was, maar de beslissing bleef staan.

Roef! vs. Amsterdam Pirates

Roef! speelde zonder de van een hersenschudding herstellende international Charlotte Drijvers. Die liep de catcher op tijdens een training van de nationale ploeg, zodat ze tijdens het EK in Spanje slechts eenmaal in actie kwam.

In het openingsduel moest Roef! de meerdere erkennen in Amsterdam Pirates. De bezoekende ploeg nam al snel de leiding en kwam uiteindelijk tot een overtuigende 8-0 overwinning. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor de Amerikaanse Krystal Goodman, die sinds begin juli voor de Amsterdamse ploeg uitkomt. Goodman schakelde zeven slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts twee honkslagen toe.

Amsterdam Pirates opende de score gelijk in de eerste inning. Damishah Charles begon met vier wijd, waarna de international het derde honk bereikte na een honkslag van Rose Mwaro en vervolgens scoorde op een velderskeus-klap van Stacy Groot. De hoofdstedelijke ploeg voegde twee runs toe in de tweede inning. Isabelle Markies begon met vier wijd en scoorde na een tweehonkslag van Winke Verdick, die op haar beurt scoorde op een grounder van Caitlin Kramer.

Pirates vergrootte de voorsprong vanaf de zesde inning. In die slagbeurt werd driemaal gescoord via een stootslag-honkslag van Isabelle Markies en een 2-run double van Winke Verdick. De stand werd naar 8-0 opgevoerd in de zevende inning door nog eens tweemaal te scoren. Dit keer via een fout in een double-steal situatie en een opofferingsslag van Rhowan Stuart.

Roef! kon aanvallend geen vuist maken op pitcher Krystal Goodman. In de eerste zes innings kreeg de thuisploeg driemaal een loopster op het derde honk, maar wist niet te scoren. Met een 8-0 achterstand in de zevende inning bereikten de eerste twee slagvrouwen van Roef! de honken. Nicky Uytendaal begon met vier wijd, waarna Isa Los een honkslag sloeg. Zij tekende in de tweede inning ook voor de eerste Roef!-honkslag. Maar ook zij bleven achter.

In de tweede wedstrijd legde Roef! de basis voor de winst in de eerste inning, bleef punten toevoegen en stond na vier innings al met 5-0 voor. De thuisploeg scoorde tweemaal in de eerste slagbeurt na een fout en een opofferingsslag van Sietske Drijvers. In de hiernavolgende drie slagbeurten werd telkens eenmaal gescoord. Dat gebeurde respectievelijk via een velderskeus-klap van Isa Los, een fout en weer een uithaal van Los, dit keer een opofferingsslag.

Pirates werd in de eerste vier innings in bedwang gehouden door Jessica Tolmie. De Australische pitcher stond geen honkslagen toe, gooide wel driemaal vier wijd, maar kreeg geen punten tegen. Pirates scoorde vervolgens het enige punt in de vijfde inning op Margot van Eijl, dankzij een opofferingsstootslag (squeeze) van Damishah Charles.

Roef! liet in de tweede ontmoeting zes honkslagen noteren, waaronder één elk van Amerikaanse nieuwkomers Ashley Spencer (outfield) en Kaitlyn Caleen (infield). Dat was voor beiden de eerste honkslag sinds ze zich half juli in Moergestel meldden.

Onze Gezellen vs. Sparks Haarlem

Net als bij Tex Town Tigers en Roef! ontbreekt ook bij Sparks Haarlem een international vanwege een blessure. Een paar weken voor het EK liep eerste honkvrouw Maxime van Dalen een zware knieblessure op tijdens een Oranje-training, waardoor ze dit seizoen niet meer in actie zal komen.

Sparks Haarlem kwam geen moment in de problemen in de eerste wedstrijd tegen en bij Onze Gezellen. De bezoekende ploeg kwam tot twaalf honkslagen, stond na vier innings met 4-0 voor en besliste het duel met een 6-run rally in de zesde slagbeurt. Onze Gezellen kwam in de eerste ontmoeting tot slechts twee honkslagen op ervaren rechtshander Kirsten Scheele, die negenmaal drie slag gooide. Sparks Haarlem opende de score in de eerste inning op Roos-Marijn Kramer, die het hele duel voor OG gooide. Nina Oomes (vier wijd) scoorde het openingspunt op een opofferingsslag van Lorraine Kieft, die in dit duel vier punten binnensloeg. Tweehonkslagen van Kieft en Ismay Poot leverden de volgende twee punten op in de derde inning, waarna een opofferingsslag van Riangela Flanegin de stand opvoerde naar 4-0 in de vierde inning.

Sparks Haarlem haalde daarna beslissend uit in de zesde inning met een 6-run rally. Dat gebeurde op vier honkslagen. Met drie honken bezet en één uit werd tweemaal gescoord na een honkslag van Lorraine Kieft. Even later raakten de honken wederom vol, waarna werd gescoord na vier wijd voor Ismay Poot. Dat bracht rookie Mathilde Hoogland in het slagperk. In de tweede helft van de vijfde inning werd Hoogland ingezet als nieuwe linksveldster voor Sparks Haarlem, waarmee ze haar debuut in de hoogste afdeling maakte. Nu stond ze een inning later aan slag met drie loopsters op de honken. Op de derde worp van Roos-Marijn Kramer maakte de debutant goed contact en zo liet ze in haar eerste Hoofdklasse-slagbeurt gelijk een 2-run single aantekenen. Een bijzonder moment voor de rookie. Even later leverde een honkslag van Tammie Lijbers het zesde punt in deze inning op en dat verhoogde de stand naar 10-0.

Onze Gezellen kwam slechts tweemaal in scoringspositie. Kirsten Scheele schakelde in zowel de eerste als de vierde inning drie slagvrouwen met drie slag uit. Met één uit in de vijfde inning verloor ze haar No-Hitter toen Babs de Jonge een honkslag sloeg. Die kwam gelijk in scoringspositie toen daar een outfield-fout op volgde, maar ze strandde op het tweede honk. In de zesde inning opende Amy Udink voor OG met een honkslag en kreeg Yarah Zuiver vier wijd met één uit. Na een binnenhoog sloot Scheele het duel af met haar negende strikeout.

Mathilde Hoogland debuteerde voor Sparks Haarlem met een 2-run double in haar eerste slagbeurt. In het tweede duel maakte ze ook haar pitching-debuut. (Foto: Fred Versluis)

In de tweede wedstrijd had Onze Gezellen genoeg aan één slagbeurt. Met een 1-0 achterstand produceerde de thuisploeg toen een rally van vijf punten. Sparks Haarlem kwam nog wel terug in de volgende twee slagbeurten, maar OG hield de nipte voorsprong vast.

De eerste vier innings bleven puntloos. Sparks Haarlem liet loopsters achter op het tweede en derde honk in de eerste inning en ook in de derde beurt kreeg de ploeg een loopster in scoringspositie. Pas in de vijfde inning werd gescoord. Met twee uit sloeg Suka Van Gurp een tweehonkslag en scoorde na een honkslag van Riangela Flanegin.

OG liet een loopster achter op het tweede honk in de derde inning, waarna het derde honk werd bereikt in de vierde. Maar een inning later sloeg de thuisploeg toe met vijf punten toen het verdedigend misging met Sparks Haarlem, dat twee fouten maakte. Openingsslagvrouw Kelsy Pieneman bereikte het honk na de eerste fout, waarna ze met één uit de gelijkmaker scoorde na een tweehonkslag van Isa Smit. Een honkslag van Ella Krommendijk volgde, waarna de rally echt in beweging kwam. Een stootslag van Amy leverde geen uit, maar wel een punt en een voorsprong voor OG op. Met loopsters op het eerste en tweede honk en één uit kreeg Karin Adriaansz-Tuk opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. Maar de velderskeus-klap of double play-grounder bleef achterwege. Wel kwam er een grounder van Babs de Jonge. Zij werd uitgeschakeld op het eerste honk, Krommendijk scoorde en na een foute aangooi kon nogmaals worden gescoord. Even later zorgde een doorgeschoten bal voor het vijfde punt.

Sparks Haarlem pakte één punt terug in de zesde inning, eveneens via een fout, maar liet toen ook drie loopsters achter. In de zevende slagbeurt verkleinde Sparks de achterstand naar 5-4. Riangela Flanegin (honkslag) en Lorraine Kieft (vier wijd) scoorden toen na een honkslag van Chelsea Robinson en een daaropvolgende fout. Maar met Robinson op het tweede honk en nul uit volgde OG-pitcher Lisa Meyering met tweemaal drie slag, waarna een vangbal een einde aan de wedstrijd maakte. Daarmee sloot ze haar tweede complete 7-inning wedstrijd van het seizoen af.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse