Honkbal

SportAmerika Pro Update: Simmons werkloos, Schoop gaat diep

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

SportAmerika Pro Update: Simmons werkloos, Schoop gaat diep

De spoeling wordt dun wat Koninkrijksspelers in MLB betreft. Vorige week meldden we al dat het huwelijk tussen Didi Gregorius en de Philadelphia Phillies was ontbonden en helaas gebeurde Andrelton Simmons hetzelfde bij de Chicago Cubs. Daar staat dan wel weer tegenover dat de Atlanta Braves in Chadwick Tromp een oude bekende in hun armen sloten. Soort van dan, want de catcher zag nog geen actie. Er gebeurde dus weer genoeg de afgelopen week en wij hebben het allemaal voor je samengevat in deze Pro Update.

Tekst: Hans Mulder

SEIZOENSSTATS: 401 AB, .309/.379/.451, .813 OPS, 62 R, 48 RBI, 30 2B, 9 HR, 7 SB, 129 OPS+

Het slaggemiddelde van Xander Bogaerts mag dan vanaf begin juli in een neerwaartse spiraal zitten, maar het behoort nog altijd tot de absolute elite in de MLB. Slechts een handvol spelers, onder wie ploeggenoot Rafael Devers, doet het beter dan onze landgenoot. Zijn Boston Red Sox behoren zeker niet tot de elite in de MLB. En ook niet in de American League of zelfs de eigen AL East. In juni noteerden de BoSox een 8-game winning streak en een 6-game winning streak, maar na die maand hadden ze moeite om überhaupt aan 8 zeges te komen. Deze week mochten Bogaerts en de zijnen het proberen tegen de Kansas City Royals en wereldkampioen Atlanta Braves.

Met Boston gaat het niet geweldig, maar vorige week troffen ze in Kansas City een opponent die bezig is aan een nog beroerder seizoen. Op bezoek bij de Royals moest er maar weer eens gewonnen worden, maar dat viel vorige week donderdag vies tegen. Kansas City opende deze serie van vier wedstrijden met een 7-3 overwinning en Xander Bogaerts was 0-for-4 met 2 strikeouts.

EEN GLIMP

Dat dit ook anders kan, bewees de kortestop in de tweede ontmoeting. Zijn eerste AB beloofde niet veel goeds, maar in de volgende vier kwam Xander Bogaerts telkens door met een single. Met Tommy Pham op het tweede honk resulteerde dit in de vijfde inning in een run. Op dat moment de vierde voor Boston. Voor Bogaerts was het zijn 47e RBI van dit seizoen en dankzij de 4-for-5 aan slag tilde hij zijn slaggemiddelde van .309 naar .315. Met 7-4 ging dit duel naar de bezoekende Red Sox.

Helaas wist Bogaerts de lijn niet door te trekken. Na de 0-for-4 op zaterdag (4-5 nederlaag) kwam hij zondag alleen in de achtste inning tot een hit. Zijn avontuur op de honken eindigde echter in een dubbelspel. Voor de derde keer in vier wedstrijden stapten de Royals die dag als winnaar van het veld en dat deden ze dankzij een klinkende 13-5 overwinning.

Afgelopen dinsdag boden de geplaagde Red Sox goed partij aan de wereldkampioen. In een wedstrijd die alle kanten op schoot, was Xander Bogaerts goed voor 2 runs en één hit. Bij een 5-6 achterstand begroette de kortestop reliever Raisel Iglesias met een double, zijn 29e dit seizoen. J.D. Martinez trok de stand gelijk door Bogaerts vanaf het tweede honk binnen te slaan. In de noodzakelijke extra innings scoorde de infielder zijn tweede run, maar kon een 9-7 nederlaag niet voorkomen.

HOOPGEVEND?

De tweede ontmoeting ging eveneens verloren voor Bogaerts en de Red Sox. Met 8-4 diende Atlanta de tegenstander de vierde nederlaag op rij toe en Xander Bogaerts bleef steken op 0-for-4. Toch beginnen de BoSox nog enigszins met een goed gevoel aan de serie tegen de Yankees dit weekend. Donderdag werden de Baltimore Orioles in een inhaalwedstrijd met 4-3 verslagen. Het slaggemiddelde van Bogaerts dreigde richting de .300 te gaan, maar zijn 2-for-3 in dit duel hielp z’n average weer omhoog. Na zijn dertigste double volgde in de derde inning de 48e RBI van deze jaargang. Tommy Pham kon scoren na een sac fly van zijn kortestop.

SEIZOENSSTATS: 41.1 IP, 5-0 (24 SV), 3.48 ERA, 1.016 WHIP, 2.85 FIP, 17 R, 16 ER, 12 BB, 56 K, 121 ERA+

Kenley Jansen zag rond de trade deadline in Will Smith een alternatief voor zijn rol vertrekken, maar de Atlanta Braves vonden in Raisel Iglesias een capabele vervanger. Daarnaast is ook Kirby Yates op de weg terug naar de majors na lang blessureleed. De voormalig All-Star noteerde in 2019 als closer van de Padres de meeste saves in de MLB (41) en kan dus ook bijspringen mocht dit nodig zijn. Jansen en zijn Braves konden afgelopen weekend de borst nat maken, want in New York brachten zij een bezoek aan de ijzersterke Mets. Het ging daarna door naar Boston voor een serie tegen de Red Sox.

Vol goede moed trokken de Atlanta Braves naar Citi Field, maar in New York hadden de Mets de overhand. Zij wonnen de eerste van vijf wedstrijden afgelopen weekend, maar in ’t tweede duel sloeg de wereldkampioen terug. Al vroeg in de wedstrijd namen de Braves afstand en echt in gevaar kwam de overwinning niet. Achteraf was ’t ook het enige optreden van Kenley Jansen dit weekend. Bij een 9-5 voorsprong werd de closer in de negende inning aan het werk gezet.

ZELDZAAM SUCCESJE IN NY

Na acht pitches had hij al twee nullen op het bord, maar Jeff McNeill besloot deze wedstrijd met een homerun nog even te verlengen. Het was de vijfde long ball die Jansen dit seizoen toestond en zijn eerste sinds 14 juli. Darin Ruf wilde daarna ook van geen opgeven weten, maar moest na zes pitches alsnog capituleren. De 9-6 overwinning leverde Jansen geen 25e save op en die zou er ook in de dagen die volgden niet komen. Atlanta maakte kennis met één van de beste teams van dit moment en verloor vier van de vijf wedstrijden.

Pas een paar dagen later, afgelopen dinsdag in Boston, deed Braves-manager Brian Snitker weer een beroep op onze landgenoot. Weer geen situatie die Jansen een save kon opleveren, maar met een 6-6 tussenstand moest hij op z’n qui-vive zijn. De eerste twee outs had Jansen na 7 pitches te pakken, maar een double van Tommy Pham deed hem besluiten Rafael Devers met vier wijd op de honken te zetten. Een juiste beslissing zo bleek later, want Bogaerts werd met een flyball de derde nul en Atlanta zou na elf innings met een 9-7 zege van het veld stappen. De Braves wonnen met 8-4 ook de tweede wedstrijd, waardoor zij ruimschoots aan kop gaan in de race om de wildcards.

SEIZOENSSTATS: 402 AB, .251/.343/.413, .756 OPS, 64 R, 47 RBI, 25 2B, 12 HR, 5 SB, 118 OPS+

De San Diego Padres werden gerenoveerd tijdens de trade deadline, maar voor Jurickson Profar veranderde er niet veel. Hij bleef de leadoff hitter voor Bob Melvin en ook zijn positie in het linksveld stond niet ter discussie. Waarom ook, want de international is bezig aan een prima seizoen en is aan slag één van de gevaarlijkste mensen. Afgelopen weekend namen de nieuwe Padres het op tegen een oude vijand. Met onder meer Juan Soto en Josh Bell in de gelederen mochten de Friars de degens kruisen met de LA Dodgers.

De trades op en rond de deadline maakten de ambities nog maar eens duidelijk. Alleen het allerbeste en het allerhoogste was goed genoeg voor deze Padres. Om dat te bereiken, moeten ze op een of andere manier zien af te rekenen met de LA Dodgers. De achterstand in de NL West is inmiddels immens en vorig weekend in de onderlinge duels ging het ook alles behalve crescendo voor Profar en de zijnen.

BOYS VERSUS MEN?

Op vrijdag 5 augustus hielden de Dodgers onze landgenoot van de honken. Profar was 0-for-4 en ging met zijn Padres hard onderuit: 1-8. Beter werd het niet voor de bezoekers uit San Diego in de dagen daarna. Jurickson Profar opende de tweede ontmoeting met zijn 25e double van deze jaargang, maar tot scoren kwam hij niet. Hoewel de Padres heel even mochten genieten van een voorsprong in deze wedstrijd, waren het opnieuw de Dodgers die zegevierden: 3-8.

Die 3 runs van de Padres in de vierde inning gingen een eigen leven leiden. Afgelopen zondag hielden de Dodgers hun rivaal namelijk van scoren. In de zesde inning tekende Profar nog wel voor een hit, maar de outfielder was daarmee een uitzondering. Tyler Anderson was fenomenaal namens LA en stond slechts 2 hits toe. De starter was dan ook een belangrijke reden dat de Dodgers ook dit duel wonnen: 4-0. Jurickson Profar sloot deze belangrijke serie af met 2 hits in 12 at-bats.

WINNEN NIET VERLEERD

Vier nederlagen op rij doen pijn en zekers als dit ook nog eens tegen de Dodgers gebeurt. In de serie tegen de San Francisco Giants moest er deze week daarom revanche genomen worden, maar dat viel aanvankelijk vies tegen. Profar wa afgelopen maandag 0-for-4 in de eerste ontmoeting, die met 1-0 naar de Giants ging. Voor de tweede wedstrijd op rij wisten de Padres niet te scoren en de laatste run was inmiddels al ruim 20 innings geleden.

Pas in de vierde inning van de tweede wedstrijd loste die droogte op. Een homerun van Juan Soto gaf San Diego vertrouwen en ook de knuppel van Profar liet weer van zich horen met singles in de zevende en negende inning. Die tweede resulteerde in een belangrijke run, want met een 4-4 stand op het bord en Profar en Soto op de honken blies Manny Machado de bal het stadion uit voor de beslissende 7-4.

De series finale werd woensdag opnieuw een prooi voor de Padres. Dit keer met 13-7. De ploeg noteerde 16 hits in dit duel en één daarvan kwam op het conto van Profar. Bij een 4-0 achterstand in de vierde inning kwam de outfielder door met een single. Net als een dag eerder was het Manny Machado die hem, nu met een tweehonkslag, over de thuisplaat sloeg. Machado gaf daarmee het goede voorbeeld, want vanaf dat moment was er voor de Giants geen houden aan. Een overwinning die voor de Friars ook als geroepen kwam, want in de wildcard-race voelen ze de hete adem van de Brewers.

SEIZOENSSTATS: 398 AB, .204/.238/.314, .552 OPS, 37 R, 32 RBI, 18 2B, 8 HR, 5 SB, 58 OPS+

Het seizoen van Jonathan Schoop doet denken aan zijn tijd bij de Milwaukee Brewers in 2018. Hij was dat jaar goed bezig in Baltimore en dat was men in Milwaukee ook opgevallen. Met een .202 slaggemiddelde en slechts 4 homeruns in 46 wedstrijden werd het geen succes. In 85 wedstrijden voor de Orioles had hij er dat jaar 17 geslagen. Het zijn cijfers waar de infielder nu alleen maar van kan dromen. Zijn slaggemiddelde is momenteel maar een fractie beter dan de .202 en productief is de international ook bepaald niet.

Het werd voor Jonathan Schoop vorig weekend ook niet eenvoudig om die productiviteit wat op te vijzelen. In de race om een wildcard hadden de Tampa Bay Rays de overwinningen hard nodig en op 4 augustus werd hen geen strobreed in de weg gelegd. De werpers van de Tigers gaven maar liefst 13 keer vier wijd weg. Zelf kon Detroit aanvallend geen vuist maken. Schoop was 0-for-4 en kreeg voor de tweede wedstrijd op rij 3 K’s achter zijn naam. Tampa Bay won uiteindelijk met 6-2.

SCHOOP GOES YARD!

Detroit kon een dag later een 3-0 voorsprong niet over de streep trekken en ging met 5-3 onderuit. Jonathan Schoop kreeg rust die vrijdag en dit leek hem goed te doen. Zijn eerste twee AB’s leverden niets op, maar middels een sac fly in de zevende inning zette Schoop de Tigers op een 3-1 voorsprong. Een inning later, nu met een 7-1 voorsprong, meldde Schoop zich opnieuw in het slagperk. Jeimer Candelario stond op het eerste honk en mocht na de homerun van Jonathan Schoop richting de thuisplaat. Met zijn achtste van dit seizoen bepaalde onze landgenoot de eindstand op 9-1.

De opleving bleek van korte duur, want de laatste wedstrijd in deze serie van vier ging met 7-0 naar de Rays. Zij hielden de knuppel van Schoop in bedwang. De homerun was achteraf zijn enige hit in 10 at-bats waardoor het slaggemiddelde daalde naar .205. Tegen de Guardians ging het dinsdag al niet veel beter. Jonathan Schoop opende deze serie 0-for-4 en met een 5-2 nederlaag.

Veel spannender waren de twee volgende duels. Na twee wedstrijden zonder hit kwam Schoop woensdag door met zijn zeventiende double van dit seizoen. Helaas voor de Tigers kon hij daarmee een 3-2 nederlaag niet voorkomen. Dit leek donderdag wel het geval in de derde ontmoeting. Bij een 3-1 achterstand noteerde Jonathan Schoop opnieuw een tweehonkslag en dit keer kon Harold Castro scoren. Voor Schoop was het zijn 32e RBI van dit seizoen en het gaf Detroit weer hoop. Willi Castro tekende in diezelfde inning voor de 3-3, maar alle inspanningen bleken in de tiende inning tevergeefs. Cleveland ging er alsnog met een 4-3 overwinning vandoor.

SEIZOENSSTATS: 75 AB, .173/.244/.187, .431 OPS, 8 R, 7 RBI, 1 2B, 0 HR, 4 SB, 24 OPS+

Pijnlijk. Dat stickertje kunnen we wel op het seizoen van Andrelton Simmons plakken. Niet alleen lopen blessures als een rode draad door dit seizoen, maar zijn prestaties zijn ook nog eens ver onder de maat. Een .173 batting average en zijn magere .473 OPS spreken boekdelen. Dat hij daarmee weinig productief is (8 runs, 7 RBIs en 0 homeruns) is dan ook geen verrassing meer. Je kunt als Simmons zijnde defensief nog zo goed zijn, maar aan slag moet er ook geleverd worden. Dit werd hem vorige week pijnlijk duidelijk gemaakt.

De kortestop tekende een contract voor één seizoen bij de Chicago Cubs, maar kon geen moment imponeren. Een schouderblessure hield hem aanvankelijk uit de line-up en eenmaal terug op het veld bleek manager David Ross in Nico Hoerner over een jongere kortestop te beschikken, die beter is aan slag. Vorige maand belandde onze landgenoot opnieuw op de IR en weer was het zijn schouder die hem dwarszat. In de eerste week van augustus werd hij door de Cubs van de IR gehaald, maar bijna direct daarna nam de franchise afscheid van de viervoudig winnaar van een Gold Glove.

ZOEKTOCHT

Elke club kan Andrelton Simmons nu oppikken. Voor een contender op zoek naar wat defensieve zekerheid is de infielder nog altijd een interessante speler. Aan slag zit Simmons al twee seizoenen in een neerwaartse spiraal. Vorig seizoen in Minnesota was zijn .223 slaggemiddelde en .558 OPS al niet om over naar huis te schrijven, maar dat was nog altijd stukken beter dan wat hij in dienst van de Cubs liet zien. Andrelton Simmons moet hopen op een franchise die hem nog een kans wil geven, maar de man uit Mundo Nobo zal toch ook voorzichtig beginnen te vrezen voor zijn loopbaan in de MLB.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal