SB Hoofdklasse

Tex Town Tigers na twaalf jaar weer naar Holland Series

De speelsters van Tex Town Tigers feliciteren elkaar met de winst. Na 12 jaar plaatste de ploeg zich weer voor de Holland Series (screenshot livestream)

Tex Town Tigers na twaalf jaar weer naar Holland Series

Tex Town Tigers heeft zich als eerste ploeg geplaatst voor de allesbeslissende Holland Series. Door de dubbele overwinning op zaterdag voor eigen publiek tegen Roef! is de koploper in de softbal-hoofdklasse onbereikbaar geworden voor drie concurrenten en kan niet lager eindigen dan de tweede plaats. Dit seizoen is er in de hoofdklasse geen play-off ronde, alleen de twee beste ploegen uit de reguliere competitie gaan rechtstreeks naar de Holland Series. Tex Town Tigers won met 1-0 en 13-1 van Roef!, dat in 2019 de kampioenstitel veroverde. Voor Tex Town Tigers wordt het de eerste Holland Series-deelname sinds 2010. Toen nam de Enschedese ploeg voor het derde jaar op rij deel aan de finale na de titel te hebben gepakt in 2008 en 2009. Hekkensluiters Amsterdam Pirates en Onze Gezellen stonden in deze ronde ook tegenover elkaar. In Amsterdam won OG met 6-4 en 10-1, zodat het Pirates passeerde op de ranglijst. Het waren de enige twee double-headers op deze 13e augustus, waarop de hoogste temperatuur ooit (33,2 graden in Eindhoven) werd gemeten in ons land. In Enschede was het 32 graden toen het eerste duel van start ging, in Amsterdam een graadje minder.

Tex Town Tigers heeft nu een voorsprong van twintig punten op de derde plaats en wordt op de ranglijst gevolgd door titelverdediger Olympia Haarlem. De Haarlemse ploeg heeft eveneens een ruime voorsprong op Roef! en Sparks Haarlem (die de derde plaats delen) en stevent af op de tweede plek in de best-of-five Holland Series, die op 1 oktober begint op het complex van de competitiewinnaar. Olympia Haarlem, dat in deze speelronde vrij was, kan als enige TTT nog passeren. Vanaf maandag neemt Olympia deel aan het toernooi om de Europese Premiere Cup in het Italiaanse Bollate (live te volgen via SDTV). Sparks Haarlem (dat eveneens vrij was) komt dan in Viladecans (Spanje) in actie tijdens het toernooi om de Cup Winners Cup. Door de Europa Cup-toernooien is er komend weekeinde geen programma in de hoofdklasse. De competitie wordt vanaf zaterdag 27 augustus weer voortgezet. Op die dag kan Olympia Haarlem met een dubbele overwinning een forse stap zetten richting plaatsing voor de Holland Series.

De stand: Tex Town Tigers 28-48, Olympia Haarlem 26-40, Roef! 28-28, Sparks Haarlem 28-28, Neptunus 26-26, Onze Gezellen 28-12, Amsterdam Pirates 28-10.

Tex Town Tigers vs. Roef!

In het openingsduel had Tex Town Tigers aan één punt genoeg voor de winst en dat werd al in de tweede inning gescoord. Het was Nadine Marinus die voor het enige punt tekende. De zeer ervaren Marinus, die al twintig seizoenen in het eerste team van Tex Town Tigers uitkomt, opende met vier wijd en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Tess Remmers. Met twee uit scoorde Marinus na een honkslag van Annemiek Jansen en onderstreepte ze andermaal haar waarde voor de ploeg.

Waren er geen andere scoringskansen meer in deze wedstrijd? Ja hoor, maar Roef! liet tien loopsters op de honken achter en Tex Town Tigers acht. Zo had TTT de score al kunnen openen in de eerste inning, maar liet toen drie loopsters achter op pitcher Jessica Tolmie, die afsloot met drie slag. In de derde slagbeurt was het Roef! dat drie honken in bezit nam op pitcher Audrey Pickett. Ook deze drie loopsters bleven achter na een inning-afsluitende grounder.

Roef! kreeg nog meer scoringskansen in de volgende drie slagbeurten. In de vierde inning strandde een loopster op het tweede honk en in de vijfde slagbeurt bleven er loopsters achter op het tweede en derde honk. Een volgende grote scoringskans was er in de zesde inning voor de ploeg uit Moergestel. Met één uit kreeg Roef! wederom drie honken in bezit. Dit keer volgden een strikeout en een gedwongen uit. In de zevende inning liet Roef! de achtste loopster in scoringspositie achter. TTT kreeg ook nog drie kansen om verder afstand te nemen. Maar de thuisploeg liet in de vierde (tweede honk), vijfde (derde honk) en zesde (twee honk) ook drie loopsters achter in scoringspositie. En zo bleek het ene punt uit de tweede inning dus inderdaad voldoende voor de openingswinst.

In de tweede ontmoeting liet TTT er geen twijfel over bestaan wie het duel zou gaan winnen. Na driemaal te hebben gescoord in de tweede inning volgde een lange 10-run rally in de derde slagbeurt. Roef! wist alleen in de vierde inning tot scoren te komen.

Een tweehonkslag van Shaneequa Kock, infield-hit van Lisa Van Raemdock en een double play-grounder van Michelle Schuur zorgden voor de eerste drie punten in de tweede inning. In de beslissende rally in de derde inning kwam TTT tot zeven honkslagen en sloeg Lizzie Clarijs vier punten binnen. In haar eerste slagbeurt in deze productieve inning sloeg ze een opofferingsslag. In haar tweede beurt kwam ze aan slag met volle honken en liet een baseclearing, 3-run double van haar knuppel vertrekken. Annemiek Jansen droeg bij met een 2-run single. Twee fouten zorgden tijdens deze rally voor zeven onverdiende punten.

Met een 13-0 achterstand wist Roef! in de vierde inning eenmaal tot scoren te komen. Met twee honken bezet en één uit gebeurde dat na een tweehonkslag van Sophie Verdaasdonk. Dat was voor de TTT-coaching toch aanleiding om nog een werpsterswissel toe te passen. Daniëlle ten Donkelaar nam het over van Lisa Brink en schakelde de volgende twee slagvrouwen uit. Daarmee kwam door het puntenverschil een voortijdig einde aan de wedstrijd en was Tex Town Tigers voor het eerst sinds 2010 weer geplaatst voor de Holland Series.

Amsterdam Pirates vs. Onze Gezellen

Onze Gezellen was in Amsterdam tweemaal te sterk voor Amsterdam Pirates, dat na deze wedstrijden nu de laatste plaats in de hoofdklasse inneemt. In de vorige twee double-headers werden de punten nog gedeeld. Dat leek ook dit keer heel even in de maak, want Amsterdam Pirates stond na drie innings in de eerste wedstrijd met 4-3 voor. Maar OG kwam terug en won met 6-4. In de tweede wedstrijd volgde een 10-1 overwinning, maar die kwam pas laat tot stand.

Onze Gezellen verspeelde in de vierde inning van de eerste wedstrijd een 3-0 voorprong. Die was tot stand gekomen via een honkslag van Amy Udink (tweede inning), driehonkslag van Karin Adriaansz-Tuk en tweehonkslag van Masha Meloni (beiden derde inning). De driehonkslag van Karin Tuk was haar eerste sinds 9 mei 2015. Op die dag liet ze een triple noteren als speelster van Sparks Haarlem tegen DSS. Maar in de derde Amsterdamse slagbeurt sloeg de thuisploeg met vier punten toe. Na vier wijd voor Angelica Bomba en Damishah Charles volgde een RBI-single van Rose Mwaro. Met één uit zorgde Uchenna Jong Loy met een driehonkslag voor twee punten en een gelijke stand, waarna ze zelf scoorde op een grounder van Rhowan Stuart. Voor Pirates bleef het daar bij. Onze Gezellen kwam onmiddellijk langszij in de vierde inning via een double-steal situtie. Een inning later scoorde OG de twee beslissende punten na twee fouten.

In de tweede wedstrijd wees het scorebord na vijf innings een 1-1 stand aan. OG kwam tot scoren in de eerste inning via een tweehonkslag van Babs de Jonge. Pirates kwam langszij in de vierde slagbeurt na een honkslag van Winke Verdick.

Onze Gezellen besliste het duel vervolgens met een 5-run rally in de eerste helft van de zesde inning. Met drie honken bezet en één uit zorgde een fout voor een hernieuwde voorsprong voor OG. Een opofferingsslag van Babs de Jonge en een 3-run double van Masha Meloni (3-uit-5) deden de rest.

Nog eens vier punten werden toegevoegd in de zevende inning. Amy Udink begon met vier wijd en met één uit sloeg Ella Krommendijk haar vierde honkslag (4-uit-4) in de wedstrijd. Een foute aangooi op een kort klapje van Desiree Adriaansz leverden even later twee punten op. Een tweehonkslag van Isa Smit en een wilde worp voerden de stand op naar 10-1.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse