EK U18 2022

Koninkrijksteam U18 verslaat Groot-Brittannië, zet grote stap richting halve finale

Foto: Petra Voet

Koninkrijksteam U18 verslaat Groot-Brittannië, zet grote stap richting halve finale

In de laatste wedstrijd van de groepsfase van het EK U18 heeft Team Kingdom of the Netherlands gedaan wat het moest doen om zicht te houden op deelname aan de halve finale. Groot-Brittannië is met 13-3 verslagen en de papier van het Koninkrijksteam zijn goed, maar de halve finaleplaats is dankzij de nederlaag tegen Spanje nog niet zeker.

De wedstrijd tegen de Britten was vrijwel geen moment spannend. De Britse starter had controleproblemen, maar kwam de eerste inning nog zonder kleerscheuren door. In de tweede inning stroomden de honken met één uit vol door vier wijd en sloeg Justin Dambruck een two-run single. Op het werpen van Ryan Hoogendoorn kwam Groot-Brittannië nog wel terug tot 2-1, maar in de daaropvolgende slagbeurten scoorde het Koninkrijksteam achtereenvolgens vier, vier en drie runs. Justin Dambruck sloeg nog twee RBI hits en ging drie uit vier met 4 binnengeslagen punten en ook leadoff hitter Miquel Willem blonk uit met drie honkslagen in vier beurten met drie RBI, een walk en een gestolen honk.

Op de heuvel kreeg Hoogendoorn uiteindelijk drie runs tegen in 3.2 innings en gooide zes keer drie slag. Reliever Justin van den Ouweelen gooide in 1.1 shutout innings nog eens drie keer drie slag. Het Koninkrijskteam versloeg de Britten met 13-3 en deed wat het vandaag moest doen. Nu moet de ploeg van bondscoach Eric de Bruin nog even in de wachtkamer plaatsnemen.

Om 15.00 uur speelt ongeslagen koploper Spanje namelijk tegen Frankrijk, dat net als Oranje op één nederlaag staat (zij verloren namelijk met 8-4 van het Koninkrijksteam). Wint Spanje deze wedstrijd dan gaan Spanje en het Koninkrijksteam naar de halve finale. Wint Frankrijk, dan ontstaat er een three way tie. De zogenaamde Team Quality Balance bepaalt dan wie er door gaan, want het onderling resultaat geeft geen doorslag.

De TQB wordt als volgt berekend: het aantal gescoorde runs in onderlinge wedstrijden gedeeld door het aantal gespeelde aanvallende innings minus het aantal tegen gescoorde runs gedeeld door het aantal gespeelde defensieve innings.

Het Koninkrijksteam won met 8-4 van Frankrijk en verloor met 4-3 van Spanje. Zij komen uit op een TQB van 0,25 en dat is een goed uitgangspunt. Aan het eind van de middag weten we zeker of het voldoende was voor deelname aan de halve finale van vrijdag.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2022