Europa Cups Dames 2022

Sparks en Olympia naar finale Europa Cups!

Foto: Kevin Janssen

Sparks en Olympia naar finale Europa Cups!

Zowel Olympia Haarlem als Sparks Haarlem heeft zich geplaatst voor de finale van hun Europa Cup toernooi. Olympia was in de Premiere Cup te sterk voor beide Italiaanse tegenstanders, terwijl Sparks Haarlem in de Cup Winners Cup een thriller speelde tegen Saronno. De finales worden op zaterdag gespeeld.

Olympia Haarlem – Forli

De eerste wedstrijd van de dag voor Olympia was de ontmoeting tussen de twee nog ongeslagen teams van de Premiere Cup. Olympia kwam al vroeg op voorsprong. In de eerste inning kregen Dinet Oosting en Britt Vonk met één uit vier wijd. Zij konden beiden scoren op de honkslag van Cindy van der Zanden.

Deze 2-0 voorsprong bleek voldoende voor startend werpster Lisa Hop, die in zes innings tegen de sterke lineup van Forli, met onder meer Italiaanse internationals Fama, Vigna en Gasparotto en Nederlands international Laura Wissink, geen enkel punt tegen kreeg. De Haarlemse slagploeg voegde ondertussen in de vierde en zesde slagbeurten dankzij RBI hits van internationals Oosting, Vleugels en Clarijs nog eens vijf runs toe op weg naar een overtuigende 7-0 zege en een zeer goede uitgangspositie voor de finale.

Bollate – Olympia Haarlem

De tweede Italiaanse tegenstander van de dag bleek sterker dan Forli, hoewel Forli de onderlinge confrontatie met Bollate had gewonnen. Starters Spinas-Valainis (Olympia) en Yilian Tornes (Bollate) waren erg aan elkaar gewaagd en de punten waren schaars in dit pitcher’s duel.

Pas in de vijfde inning wist Olympia de ban te breken. Met één uit raakte na een vrije loop voor Lizzie Clarijs en een honkslag van Lisa Hop het tweede en derde honk bezet. Een veldfout en een RBI groundout van Dinet Oosting zorgden voor een 2-0 voorsprong. Alyson Spinas-Valainis gooide de wedstrijd uit voor Olympia en kreeg in haar complete game shutout uiteindelijk slechts drie honkslagen tegen, terwijl zij vijf strikeouts gooide. Met deze overwinning stelde Olympia deelname aan de finale veilig!

Sparks Haarlem – Saronno

Ook Sparks speelde vandaag tegen een sterke Italiaanse tegenstander. Beide teams waren al zeker van deelname aan de finale, maar toch werd deze wedstrijd een ware thriller. Sparks opende sterk met twee runs in de eerste en tweede innings via onder meer RBI hits van Lorraine Kieft en Suka van Gurp. Saronno sloeg op het werpen van starter Kirsten Scheele echter vier runs in de vierde inning en één run in de vijfde.

Riangela Flanegin trok de stand met een RBI triple in de zesde inning echter weer gelijk en zij scoorde zelf de go-ahead run op de hit van Feline Poot. Met reliever Rebecca Soumeru op de plaat leek Sparks op weg naar de overwinning, maar met één uit in de zevende inning liepen de honken vol. De tweede nul viel op de thuisplaat, maar met twee uit sloeg Valeria Bettinsoli met een honkslag de gelijkmaker over de thuisplaat.

Soumeru en Saronno werpster Chiara Rusconi hielden beide slagploegen in de tie break tot en met de negende inning af van scoren, maar in de tiende inning wist Saronno toch de 7-6 te scoren. Sparks bleek niet in staat de gelijkmaker te scoren en verloor deze marathonwedstrijd.

Op zaterdag krijgt de Haarlemse ploeg van coach Peter van Dalen echter kans op revanche. Dan is Saronno om 20.30 uur de tegenstander in de finale.

Olympia Haarlem moet op zaterdag om 12.30 uur nog de laatste groepswedstrijd spelen tegen Wesseling Vermins. Daarna staat om 17.30 uur de finale als hoofdgerecht op het menu. Daarin is Forli de tegenstander.

Beide Europa Cup finales, de finale van het EK U18 en natuurlijk ook de play-offs in de Honkbal Hoofdklasse zie je live op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Europa Cups Dames 2022