Europa Cups Dames 2022

Olympia Haarlem wint European Premiere Cup!

Olympia Haarlem wint European Premiere Cup!

Olympia Haarlem heeft in een thriller op zaterdag de finale van de European Premiere Cup gewonnen. Daarmee is Olympia de eerste Nederlandse ploeg sinds Sparks Haarlem in 2016 die dit hoogst aangeschreven Europese toernooi wint. Zelf won Olympia wel al een aantal keer de Cup Winners Cup en van dat toernooi speelde nu juist Sparks de finale. Zij wisten deze prestigieuze cup helaas echter niet te winnen.

Olympia Haarlem – Forli

In een rematch van het duel dat ook al op vrijdag gespeeld werd, was in de finale van de Premiere Cup het Italiaanse Forli de tegenstander van Olympia. Het zou een wedstrijd worden waarin de punten schaars waren, maar Forli sloeg in de eerste inning als eerste toe. Op het werpen van Lisa Hop kon Italiaans international Amanda Fama, dankzij een Haarlemse veldfout, de 1-0 scoren.

Die tussenstand stond lang op het scorebord, want zowel Hop, haar vervanger Alyson Spina-Valainis en Forli werpster Kelli White stonden hun tegenstanders nauwelijks iets toe. In de vijfde inning kwam Lisa Hop door een fout op het eerste honk. Zij stal het tweede honk en zag Brenda Beers de bal heel diep naar het linksmidveld slaan, waar de center fielder Beatrice Ricchi een fenomenale diving catch maakte. Lisa Hop was echter heel slim teruggegaan naar het tweede honk en maakte gebruik van het feit dat Ricchi diep in het linksmidveld eerst nog op moest staan en daarna de bal pas het infield in kon gooien. De international van Team Kingdom of the Netherlands turnde de vangbal om in een sacrifice fly door vanaf het tweede honk in één keer door te rennen naar thuis en te scoren.

In de zevende inning was het Ricchi die haar ploeg de overwinning leek te bezorgen door de 2-1 over de thuisplaat te slaan, maar in de gelijkmakende slagbeurt was het weer Brenda Beers die met een sac fly deze keer Franka van Dijk voor de gelijkmaker over de thuisplaat sloeg. Deze spannende finale kreeg de apotheose die hij verdiende: extra innings.

Daarin nam Forli in de tiebreak dankzij nota bene Nederlands international Laura Wissink wederom de voorsprong. Wissink sloeg met een honkslag Suzannah Brookshire over de thuisplaat. Olympia wist wat het te doen stond in de gelijkmakende slagbeurt. Britt Vonk was de openingsslagvrouw en leek te gaan stoten, maar met één slag nam zij de bal vol op haar knuppel ver over Ricchi in het midveld voor een game tying RBI double. Jessie van Aalst kreeg hierna vier wijd en met Cindy van der Zanden aan slag leek Forli een sac bunt te verwachten, maar van der Zanden sloeg een single up the middle waarop Vonk vanaf het tweede honk het winnende punt kon scoren en zo Olympia met een 4-3 zege de eerste Premiere Cup zege ooit bezorgde.

Saronno – Sparks Haarlem

Ook Sparks stond in de finale tegenover een Italiaanse tegenstander waar een dag eerder ook al tegen gespeeld werd. Voor hen viel het kwartje echter net de andere kant op. Sparks nam in de eerste inning wel de voorsprong dankzij tweehonkslagen van Damishah Charles en Feline Poot, maar zag Saronno in de gelijkmakende slagbeurt direct op gelijke hoogte komen op een wilde worp.

De Haarlemmers namen in de vierde inning opnieuw de voorsprong toen Chelsea Robinson met haar RBI double Lorraine Kieft over de thuisplaat sloeg. Twee innings later nam Saronno echter definitief de voorsprong dankzij de RBI single van voormalig Hoofdklassespeelster Noa Armirotto. Saronno trok met 3-2 aan het langste eind en won de Cup Winners Cup.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Europa Cups Dames 2022