Honkbal

SportAmerika Pro Update: Tromp imponeert, Jansen belangrijk

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

SportAmerika Pro Update: Tromp imponeert, Jansen belangrijk

Een bijzondere week voor het Koninkrijkshonkbal. Kenley Jansen en de opgeroepen Chadwick Tromp trokken samen een save namens de Atlanta Braves over de streep. Xander Bogaerts probeerde met zijn Red Sox de Yankees een hak te zetten, terwijl Jurickson Profar en de Padres op jacht gingen naar zeges om toch vooral niet weg te zakken in de race om de wildcards. Er gebeurde weer genoeg deze week en in deze Pro Update lees je weer alles over de verrichtingen van de Kingdom stars in de MLB!

Teks: Hans Mulder

SEIZOENSSTATS: 419 AB, .303/.375/.442, .816 OPS, 64 R, 49 RBI, 31 2B, 9 HR, 7 SB, 127 OPS+

Er breken belangrijke maanden aan voor Xander Bogaerts. Niet alleen moet hij een beslissing nemen over zijn toekomst bij de Red Sox, maar met een goede reeks en veel geluk kunnen diezelfde Red Sox zich middels een wildcard zich nog stiekem plaatsen voor de play-offs. De traditieclub uit Boston heeft daarvoor zeges nodig en die zouden afgelopen weekend dan behaald moeten worden tegen de aartsrivaal uit de Bronx. Bogaerts en de zijnen kregen daarna even tijd om op adem te komen tijdens een serie in Pittsburgh tegen de matige Pirates.

GEEN BEUL VOOR BOMBERS

In het verleden wist Xander Bogaerts de aartsrivaal uit New York vaak pijn te doen. Hoewel er met zijn slaggemiddelde niets mis is, is de kortestop dit seizoen veel minder productief. En de Yankees zijn gewoon een klasse apart in de AL East. Afgelopen weekend had Bogaerts het lastig aan slag. Hij was 0-for-3 aan slag in de eerste ontmoeting, maar dwong in de negende inning een belangrijke vier wijd af. Bij een 2-1 achterstand schoof Bogaerts op naar het tweede honk en dat was genoeg voor J.D. Martinez om zijn ploeggenoot over de thuisplaat te slaan. Die run kreeg in de tiende nog wat meer cachet toen de Red Sox er met een 3-2 overwinning vandoor gingen.

Op zaterdag noteerde Xander Bogaerts zijn 31e double van deze jaargang, maar liet hij in de negende inning na de Yankees opnieuw te pijnigen. Met het eerste en het derde honk bezet was hij de laatste hoop voor de Red Sox bij een 2-3 achterstand, maar helaas kwam de infielder niet verder dan een popfly. De series finale werd zondag een prooi voor de thuisploeg. Op Fenway Park werd NY met 3-0 verslagen en Xander Bogaerts zette middels een productieve uit zijn ploeg al in de eerste inning op 1-0. Tot een officiële hit kwam hij niet, waardoor zijn slaggemiddelde zakte naar .303.

SCHRIKMOMENTJE

Tijdens de serie tegen de Yankees kreeg Bogaerts de bal tegen zijn scheenbeen en dit kostte hem de eerste wedstrijd in Pittsburgh. Zonder hun alledaagse kortestop wonnen de Red Sox dit duel afgelopen dinsdag met 5-3. Met Xander Bogaerts terug in de line-up ging het een dag later nog beter. De infielder raakte pitcher Roansy Contreras in de vijfde inning voor een single bij een 3-2 voorsprong. Een RBI-double van Alex Verdugo was voldoende om Bogaerts de 4-2 te laten scoren. Boston won met 8-3 en onze landgenoot was 1-for-5.

De serie was al gewonnen, maar een sweep zou voor de Red Sox wel lekker zijn. Die sweep zat er donderdag niet in. Met Bogaerts 1-for-2 ging Boston hard met 8-2 onderuit. De kortestop bereikte drie keer de honken. De eerste keer door een HBP in de vierde inning. Daarna moest hij tot de zevende wachten op zijn eerste en enige hit om vervolgens in de achtste vier wijd te krijgen. Het bracht zijn slaggemiddelde op .303, maar met de Red Sox blijft Xander Bogaerts voorlopig hekkensluiter in de AL East.

SEIZOENSSTATS: 45.1 IP, 5-0 (28 SV), 3.18 ERA, 1.037 WHIP, 2.90 FIP, 16 R, 15 ER, 15 BB, 60 K, 124 ERA+

Een interessante week voor Kenley Jansen en zijn Braves, want de New York Mets kwamen op bezoek in Truist Park. Voordat de wereldkampioen aan die serie mocht denken, stond er eerst nog een serie van vier wedstrijden in Miami op het programma. Daar moest de closer vol aan de bak en was er van een rustig en lui weekend bepaald geen sprake. Klagen deed Kenley Jansen niet, want de wedstrijden tegen de Marlins legden hem geen windeieren.

Kenley Jansen had deze maand nog niet overdreven veel actie gezien en die rust kwam hem afgelopen weekend goed uit in Miami. Waar gefortuneerde Amerikanen rustig van hun oude dag genieten, daar moest onze landgenoot er even flink aan trekken. Dit begon al op vrijdag 12 augustus. Atlanta had de handen vol aan Miami en stuurde Jansen met een 4-3 voorsprong de heuvel op in de negende inning.

Geraakt werd de closer niet, maar hij gaf wel vier wijd aan JJ Bleday en Miguel Rojas. Daar stonden dan weer strikeouts voor Luke Williams en Brian Anderson tegenover. Met twee honken bezet had Lewin Diaz de Marlins op z’n minst langszij kunnen brengen, maar de eerstehonkman werd de derde nul voor Jansen op weg naar zijn 25e save.

DRUKKE, MAAR MOOIE TIJDEN

Zaterdagmiddag plaatselijke tijd werd Jansen door manager Snitker opnieuw aan het werk gezet. Met uitblinker Chadwick Tromp achter de plaat had Jansen dit keer meer ruimte. De 5-2 voorsprong van Atlanta kwam geen moment in gevaar, al wist JJ Bleday wel weer vier wijd af te dwingen. Na de 22 pitches op vrijdag had Jansen nu 21 pitches nodig om zijn 26e save veilig te stellen. Dat Tromp bij deze gelegenheid de catcher was, maakte dit extra bijzonder.

Jansen zou ook zijn 27e save nog afvinken in Miami. Atlanta keek zondag lang tegen een achterstand aan, maar na 3 runs in de negende was er opeens werk aan de winkel voor Kenley Jansen. Een single van Miguel Rojas bracht de closer niet van zijn stuk en uiteindelijk had Jansen 16 pitches nodig om zijn derde save van het weekend in veilige haven te loodsen. Hij nestelde zich daarmee weer in de top drie van de MLB wat aantal saves betreft en met een 3.25 ERA trok hij naar Atlanta voor de serie tegen de Mets.

CRUCIALE SAVE

Na het drukke weekend in Miami kreeg Jansen tegen de Mets de tijd om op adem te komen. Atlanta won de eerste twee wedstrijden relatief eenvoudig met 13-1 en 5-0. De derde ontmoeting moesten de Braves aan de rivaal laten, maar donderdagavond kwam daar het moment voor Kenley Jansen. Jonkies Vaughn Grissom en Michael Harris hadden de Braves aan een 3-2 voorsprong geholpen en aan de ervaren closer de eer om de winst in deze serie in veilige haven te loodsen.

Francisco Lindor weigerde mee te werken aan het feestje in Atlanta en sloeg de derde pitch van Jansen weg voor een single. Ten koste van de eerste uit bereikte de infielder vervolgens het tweede honk, waardoor de gelijkmakende run in scoringspositie kwam. Daniel Vogelbach werd door Kenley Jansen getrakteerd op een strikeout en Jeff McNeil werd vervolgens eenvoudig de derde nul. Een belangrijke overwinning voor Atlanta in de strijd om de divisie en met zijn 28e save heeft Jansen er maar één minder dan Josh Hader, die deze lijst aanvoert.

SEIZOENSSTATS: 422 AB, .246/.342/.405, .747 OPS, 67 R, 47 RBI, 26 2B, 12 HR, 5 SB, 116 OPS+

 Na het demasqué tegen de Dodgers hadden de Padres zichzelf tegen de San Francisco Giants weer teruggevonden. Ze hoopten die reeks een vervolg te geven tijdens de road trip die begon in Washington. Overwinningen waren en zijn ook hard nodig voor de ploeg van Jurickson Profar, want in de race om de play-offs kunnen ze zich niet al te veel misstappen veroorloven. Zeker niet tegen een bottom dweller als de Nationals. Na die serie bleven ze nog even aan de oostkust, want de Miami Marlins wachtten de Friars op in Florida.

JAS ZIT ALS GEGOTEN

Er veranderde best veel de laatste weken in San Diego, maar Jurickson Profar is nog altijd de leadoff hitter voor Bob Melvin. Dat een wijziging hier ook niet nodig is, bewees de outfielder in zijn eerste AB tegen de Nationals. De zesde pitch die hij van Cory Abbott kreeg, sloeg hij weg voor zijn 26e double van het jaar. Het lukte zijn teamgenoten niet om deze klap te verzilveren. Profar dwong in de vijfde inning vier wijd af en bij een 1-0 achterstand lukte het Manny Machado dit keer wel zijn teamgenoot van Curacao binnen te slaan. Profar besloot deze avond 2-for-4 en met een 10-5 overwinning.

Minder succes had onze landgenoot afgelopen zaterdag. Door zijn 0-for-4 (met een walk) daalde zijn slaggemiddelde naar .251, maar de 4-3 nederlaag was voor de Padres een tandje erger. Revanche kwam er voor de Friars op zondag. Profar opende na een lange slagbeurt het bal met een single in de eerste inning, maar weer moest er een walk aan te pas komen om hem te laten scoren. Dit gebeurde in de derde inning. Een RBI-single van Machado stelde Profar in staat vanaf het tweede honk de tweede run namens San Diego te scoren. Mede dankzij deze run werd het 6-0 in het voordeel van de Padres.

NIET OP REGELMAAT TE BETRAPPEN

Voor San Diego is het een seizoen met ups en ook best veel downs. Er kwam deze week dat bericht over Fernando Tatis Jr. naar buiten en onlangs was er die droogte aan runs. Ook tijdens de road trip aan de oostkust liet lang niet alles volgens plan. Zo ging afgelopen maandag het eerste duel met de Marlins met 3-0 verloren. Met 0-for-4 had ook Jurickson Profar deze avond weinig in de melk te brokkelen.

Met 1-for-4, een walk en een run was de outfielder dinsdag productiever. Die run noteerde Profar in de zevende inning, waarin hij tevens doorkwam met zijn enige hit. Bij een 3-0 achterstand en drie honken bezet trok Manny Machado de stand gelijk met een double. In de gelijkmakende zevende inning scoorden de Marlins echter de winnende run en bezorgden daarmee de Padres een 3-4 nederlaag.

Jurickson Profar sloot deze road trip af met een 0-for-4 op woensdag. De international kende wel eens betere series dan die in Miami. Door de 1-for-12 in dit drieluik zakte het slaggemiddelde van onze landgenoot naar .249. Zijn teamgenoten compenseerden het gebrek aan slagkracht van Profar ruimschoots in deze series finale. San Diego verliet Florida met een 10-4 overwinning en houdt daarmee de Milwaukee Brewers nog even van zich af in de race om de wildcards in de NL.

SEIZOENSSTATS: 421 AB, .202/.235/.316, .551 OPS, 40 R, 33 RBI, 19 2B, 9 HR, 5 SB, 58 OPS+

Heel even leek Jonathan Schoop zijn schwung te pakken te hebben, maar als we naar zijn prestaties van de laatste weken kijken, moeten we dat toch even corrigeren. Na een hoopgevende maand juli lijkt in augustus de klad er weer in te zitten. Helaas voor de Tigers, die onlangs al hun GM aan de dijk zetten, staat Schoop daarin niet alleen. Het scoren van runs gaat de ploeg deze maand niet al te best af en het winnen van wedstrijden al helemaal niet. Deze week stonden uitwedstrijden tegen de White Sox en Guardians op het menu en dat voorspelt voor dit Detroit weinig goeds.

HET WINNEN VERLEERD?

Vorig jaar, zijn eerste in Detroit, kwam Jonathan Schoop tot 84 RBIs. In 2019, het laatste volledige seizoen voor de pandemie, kwam hij tot 23 homeruns en 59 binnengeslagen punten in 121 wedstrijden. Van dat laatste getal is hij niet ver meer verwijderd, maar aan productiviteit heeft Schoop behoorlijk ingeboet. Hij zit nog niet op de helft van zijn aantal RBIs in 2021 en wat homeruns betreft, tikt ‘ie de dubbele cijfers nog niet aan. Tegen de White Sox wist de infielder evenmin te imponeren. Op vrijdag 12 augustus leden de Tigers een 2-0 nederlaag, kwamen ze tot slechts 3 hits en was onze landgenoot 0-for-3.

Op zaterdag verging het de bezoekers ietsje beter. Met twee uit wist Schoop in de tweede inning Lucas Giolito te raken voor een single. Ploeggenoot Riley Greene kwam even later door met een double waardoor onder meer Jonathan Schoop kon scoren. De tweedehonkman was 1-for-4 en zag zijn team veel beter voor de dag komen, maar opnieuw verliezen: 4-6. Voor de Tigers was het op dat moment de zesde nederlaag op rij. De zevende (3-5) volgde zondag, maar in deze wedstrijd kwam Schoop niet in actie.

EINDE VAN DE STREAK

De rustdag deed hem geen goed, want het eerste deel van de doubleheader tegen de Cleveland Guardians sloot Schoop met 0-for-3 af. Zijn ploeggenoten kwamen tot slechts 3 hits en niet geheel verrassend gingen de Tigers met 4-1 onderuit. Het was voor Detroit de achtste nederlaag op rij, maar in deel twee kwam een einde aan de losing streak.

Bij een 3-3 stand in de zesde inning joeg Jonathan Schoop de bal de tribune is voor zijn negende homerun. Onze landgenoot, die later na een single ook nog de zesde run namens de Tigers scoorde, had met zijn 2-for-5, 2 runs en een homerun een belangrijke aandeel in de uiteindelijke 7-5 overwinning.

Afgelopen dinsdag liet de knuppel van Schoop opnieuw van zich horen. Al in de eerste inning kwam de infielder door met een double, zijn negentiende van dit seizoen. Teamgenoot Kerry Carpenter had even daarvoor een 2-run homerun geslagen, waardoor de tweehonkslag van Schoop (1-for-4) zonder gevolgen bleef voor Cleveland.

Voor de tweede wedstrijd op rij wonnen de Tigers. Dit keer met 4-3. De laatste wedstrijd in deze serie van vier werd een prooi voor de Guardians. Met 0-for-4 hielden zij Jonathan Schoop van de honken en in de strijd om de titel in de AL Central kon Cleveland de 8-4 zege goed gebruiken.

SEIZOENSSTATS: 4 AB, .750/.750/1.250, 2.000 OPS, 0 R, 3 RBI, 2 2B, 0 HR, 0 SB, 441 OPS+

Het was al even geleden dat we iets van Chadwick Tromp vernamen in de majors. Bijna een jaar om precies te zijn. Op 26 augustus 2021 kwam hij voor het laatst in actie op het hoogste niveau. Toen nog voor de San Francisco Giants. Die club nam al vrij snel daarna afscheid van de catcher. In Atlanta was de spoeling wat dun op die positie, dus pikten de Braves hem op. Zijn debuut voor de club maakte Tromp afgelopen zaterdag pas. En als er ooit iemand een geweldige eerste indruk maakte, dan toch zeker Chad Tromp tegen de Marlins!

Met Travis d’Arnaud en Manny Pina in de lappenmand was William Contreras nog de enige fitte catcher die Brian Snitker tot zijn beschikking had. Op 7 augustus werd Tromp aan het roster toegevoegd en op 13 augustus trok hij voor het eerst namens de Braves zijn uitrusting aan. Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk en die kans greep de man uit Oranjestad met beide handen aan.

BIJZONDER

De Braves speelden zaterdag een doubleheader tegen de Marlins en voor het eerst deel daarvan deed Snitker een beroep op Chad Tromp. Met 12 homeruns in de minors toonde onze landgenoot zijn kracht al en deze zaterdag maakte ook Miami kennis met de dadendrang van de catcher. Hij opende z’n rekening in Atlanta met een double in zijn eerste AB, maar deze werd al in de vierde gevolgd door een tweede.

Met Vaugh Grissom en Robbie Grossman op de honken leverde deze ook nog eens 2 runs op! In de achtste inning voegde hij er nog een RBI-single aan toe. Deze stelde Michael Harris in staat de eindstand op 5-2 te bepalen. Tromp kon door een lichte blessure op dat moment al niet meer goed lopen, want anders had hij hier zijn derde tweehonkslag van de avond geslagen.

Voor Tromp kreeg dit mooie optreden helaas geen vervolg. Travis d’Arnaud keerde terug, maar door zijn in Miami opgelopen blessure aan het bovenbeen werd Tromp door de Braves op de IL geplaatst. Als de blessure goed herstelt, is de catcher volgende week weer speelgerechtigd. De kans is echter groot dat Tromp zich dan weer in de minors mag gaan melden.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal