Honkbal

SportAmerika Pro Update: Jansen levert, zorgen om Bogaerts en Schoop

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

SportAmerika Pro Update: Jansen levert, zorgen om Bogaerts en Schoop

De spoeling wordt dun in onze Pro Update. Andrelton Simmons en Didi Gregorius zijn nog altijd zonder club en Ozzie Albies is nog altijd niet terug bij de Braves. Waar de tweede honkman op de weg terug is, daar belandden deze week ook Xander Bogaerts en Jonathan Schoop in de ziekenboeg. Gelukkig viel er deze week ook nog genoeg te genieten en dat lees je natuurlijk terug in deze Pro Update.

Tekst: Hans Mulder

SEIZOENSSTATS: 437 AB, .300/.372/.442, .813 OPS, 67 R, 50 RBI, 32 2B, 10 HR, 7 SB, 127 OPS+

Het is niet het seizoen geworden van Xander Bogaerts en de Boston Red Sox. Vorig weekend stuitten de BoSox op een team dat juist wél bezig is aan een goede jaargang. Een meer dan verrassend goede jaargang zelfs. De Baltimore Orioles begonnen als de bekende lelijke eend aan dit seizoen, maar neigen inmiddels naar die al even bekende mooie zwaan. Mooi was zeker ook het decor van Muncy Bank Ballpark, waar de laatste wedstrijd van dit drieluik werd gespeeld. Na deze serie keerden de Red Sox terug naar Fenway Park voor een belangrijke serie tegen de Blue Jays.

De kille cijfers gaven één hit en een run in 3 AB’s aan voor Xander Bogaerts. Tot zover niets bijzonders. De kortestop liep ook nog tegen 2 K’s aan. Ook dit is op zich niet zo vreemd. Dat dit alles binnen vier innings gebeurt, is dat wel. De Red Sox en Orioles vergaten de defensie en maakten er vrijdag een waar slugfest van in Camden Yards. Bogaerts was in de derde inning, zijn tweede at-bat, doorgekomen met een single, die even later tot de 3-3 zou leiden. Baltimore pakte daarna door en kwam met 6-4 voor.

BIJZONDERE HOMERUN

De vierde inning gaf het verhaal van Bogaerts en de Red Sox goed weer. Onze landgenoot kon zich niet vinden in de strikeout en maakte dit in woord en gebaar duidelijk. Alex Cora viel zijn kortestop bij en het resultaat was dat beide heren konden vertrekken. Mogelijk wilden de manager en zijn sterspeler hun team prikkelen, maar die boodschap kwam dan niet goed over. Baltimore won dit duel met maar liefst 15-10. Een dag later was het stukken minder attractief, maar daar had Boston maling aan. Ondanks de 0-for-5 van Bogaerts wonnen de Red Sox dit keer met 4-3.

In het kader van de MLB Little League Classic streken de teams voor de series finale neer in Williamsport, Pennsylvania. De sterren van morgen konden zich in het kleine stadion vergapen aan de grootheden uit het heden. Xander Bogaerts was 0-for-3 in zijn eerste slagbeurten, maar zijn laatste at-bat maakte veel goed. Hij liet de Little Leaguers op de tribune genieten van zijn tiende homerun van ’t seizoen, maar een nederlaag kon de kortestop niet voorkomen. In een productieve achtste inning legde Baltimore de basis voor de 5-3 overwinning.

De Red Sox vlogen daarna huiswaarts voor een serie tegen de Toronto Blue Jays, maar deze begon voor Bogaerts ronduit slecht. Fysiek ongemak is de infielder helaas niet vreemd. Afgelopen dinsdag, tijdens de eerste ontmoeting, kreeg Xander Bogaerts last van zijn rug. Na zes innings zat zijn wedstrijd er al op. De kortestop was drie keer aan slag gekomen en was 0-for-2 met een walk in de eerste inning. Door een dramatisch verlopen derde inning was de wedstrijd op dat moment al gespeeld. Toronto scoorde maar liefst 8 runs in die inning en zou met 9-3 zegevieren.

SNELLE RENTREE

Gelukkig voor Bogaerts en de BoSox verdween de infielder maar kortstondig uit de line-up. Donderdag keerde hij terug voor de series finale met als doel een sweep te voorkomen. Met 2-for-4 en een walk viel Bogaerts niet veel te verwijten. Zijn single in de tweede inning leidde tot de eerste run namens Boston. Met een double, zijn 32e van dit seizoen, in de negende inning voerde Xander Bogaerts bij een 5-5 stand de druk flink op.

Met alle honken bezet sloeg Enrique Hernandez de bal echter in een dubbelspel. Toronto strafte dit af door in de tiende inning te scoren en zo de Red Sox op een 6-5 nederlaag te trakteren. Heel even dook het slaggemiddelde van Xander Bogaerts onder de .300, maar dankzij z’n 2-for-4 donderdag heeft hij dit weer rechtgezet.

SEIZOENSSTATS: 47.1 IP, 5-0 (29 SV), 3.04 ERA, 1.014 WHIP, 2.74 FIP, 17 R, 16 ER, 15 BB, 64 K, 138 ERA+

De Atlanta Braves hebben het aardig op de heupen de laatste maanden. Na een ronduit stroeve start heeft de regerend wereldkampioen zelfs zicht op de vijfde divisietitel in successie. Een eerste stap zetten ze vorige week al door drie van de vier wedstrijden tegen de NY Mets te winnen. Afgelopen weekend stond een herhaling van de World Series op het menu in Atlanta. De al even indrukwekkende Houston Astros brachten een bezoek aan Truist Park. Na dit drieluik openden Kenley Jansen en de zijnen een road trip in Pittsburgh. Stuk voor stuk belangrijke potjes en dus een voorname rol voor onze landgenoot.

Kenley Jansen had vorige week donderdag de laatste wedstrijd tegen de Mets over de streep getrokken, maar mocht een dag later alweer aan de bak. Met een 6-2 voorsprong kon hij geen aanspraak maken op een save, maar Braves-manager Brian Snitker wilde geen risico nemen. Zeker niet omdat Alex Bregman één van de slagmensen voor de Astros was. De derdehonkman opende de negende inning met een double en zette daarmee toch iets van druk op Kenley Jansen.

De closer liet zich niet van de wijs brengen en had 3 pitches nodig om Kyle Tucker met een popfly weg te zetten. Trey Mancini maakte er nog wel een lange at-bat van, maar moest na drie strikes buigen voor Jansen. Jeremy Pena was de laatste hoop voor de verliezend finalist van vorig seizoen, maar ook de 24-jarige kortestop was niet opgewassen tegen het geweld dat van de heuvel kwam. Jansen had 4 pitches nodig om Pena met drie slag weg te zetten. Hij had in totaal 15 pitches nodig bij dit optreden. Jansen hielp zijn ERA naar 3.11 en dat is het laagste sinds 20 juni. Een save levert ’t niet op, maar de overwinning maakt veel goed.

KOPGROEP

Het zou zijn enige outing tijdens deze serie blijken te zijn. Atlanta won zaterdag na extra innings met 3-2, maar moest de laatste van drie wedstrijden met 5-4 aan de Astros laten. Ook tegen de Pittsburgh Pirates kwam Kenley Jansen één keer in actie. In de eerste wedstrijd hadden zijn Braves het lastig met de Buccos en de closer moest in de negende inning een 2-1 voorsprong verdedigen. Jansen wenste het niet onnodig spannend te maken en was met onder andere 2 strikeouts ouderwets op dreef.

Bryan Reynolds was in het verleden wel eens een luis in de pels van de Braves gebleken, maar werd door Kenley Jansen na 5 pitches met drie slag weggezet. Ben Gamel kreeg zijn knuppel nog wel tegen de bal, maar werd desondanks de tweede nul. Michael Chavis moest de wedstrijd namens Pittsburgh zien te rekken, maar ook de infielder uit Atlanta had deze avond geen schijn van kans tegen Jansen. Slechts 11 pitches had hij nodig om zijn 29e save binnen te hengelen. Met dat aantal nestelde Kenley Jansen zich op dat moment in de kopgroep wat betreft aantal saves. Zijn ERA daalde naar .304 en dat is het laagste sinds 20 juni (.303).

Met respectievelijk 6-1 en 14-2 wonnen de Braves ook de twee volgende wedstrijden in Steel City. Manager Brian Snitker deed daarbij geen beroep op onze landgenoot, maar die kan dit weekend tegen de St. Louis Cardinals waarschijnlijk zijn borst wel nat maken. Dankzij de sweep in Pittsburgh en de twee nederlagen van de Mets tegen de Yankees zijn de Braves hun rivaal in de NL East tot op 1.5 wedstrijd genaderd.

SEIZOENSSTATS: 444 AB, .243/.341/.392, .733 OPS, 68 R, 47 RBI, 26 2B, 12 HR, 5 SB, 114 OPS+

De divisietitel hebben ze in San Diego al wel uit het hoofd gezet, maar een wildcard ligt normaal gesproken voor het oprapen. Jurickson Profar en consorten moeten wel gas blijven geven en zeker series als die tegen de Washington Nationals eenvoudig winnen. Na die vier duels tegen de bottom dweller in de NL East volgde een serie tegen de sterke Cleveland Guardians. Onze landgenoot hoopte tijdens deze home stand de draad weer op te pikken, want de tweede helft van augustus verliep nog niet naar wens voor de outfielder.

Als pinchhitter mocht Profar vorige week donderdag slechts één keer opdraven in de eerste wedstrijd tegen Washington. Een succes werd dit niet. San Diego keek tegen een 3-1 achterstand aan, had twee honken bezet in de gelijkmakende negende inning, maar Profar sloeg de bal in een dubbelspel. Game over. Een dag later mocht de outfielder weer starten, maar verging het de Padres niet veel beter. Opnieuw bleken de Nationals te sterk, dit keer met 6-3. Jurickson Profar was 0-for-4 met een walk in de vijfde inning. Dankzij een double van Manny Machado resulteerde dit nog wel in een run.

Profar was al drie wedstrijden zonder hit en ook zaterdag 20 augustus lukte het hem niet de bal voldoende te raken. Het lukte hem wel in de vierde inning een walk af te dwingen, maar hij kon niet voorkomen dat door zijn 0-for-4 het slaggemiddelde daalde naar .241. Voor de outfielder het laagste average sinds 29 juli. Door de 2-1 overwinning van zijn ploeg kon Profar echter wel met een goed gevoel van het veld stappen.

Zondag wisten de Padres dit een goed vervolg te geven en ook de knuppel van Profar liet weer eens van zich horen. Dankzij singles in de eerste en zesde inning kwam er een einde aan zijn streak. De international was 2-for-2 met een walk in de vierde en zat zijn slaggemiddelde stijgen naar .245. Een tweede 2-1 zege op rij maakte de avond compleet.  

NIET OVERTUIGEND

Met twee overwinningen op de Cleveland Guardians konden de Padres deze home stand nog met een goed gevoel afsluiten. Ze hadden ongetwijfeld verwacht meer te halen uit die serie tegen de Nationals, dus moest het tegen ‘t hoger aangeslagen Cleveland maar gebeuren. Kansen kregen de Padres ook wel, maar de effectiviteit liet te wensen over.

Na een HBP in zijn eerste AB bereikte Profar in de derde inning dankzij een single de honken. In de zevende inning kwam daar nog een walk bij, maar in geen van de gevallen kregen zijn teamgenoten Profar over de thuisplaat. Onze landgenoot (1-for-3) was meer regel dan uitzondering en de 1-3 nederlaag was dan ook een logisch gevolg.

Woensdag sloten deze teams dit tweeluik af en dit keer kwam de thuisploeg er niet aan te pas. Jurickson Profar was 0-for-3 met 2 K’s en ook zijn teamgenoten stelden teleur. Mede dankzij een ijzersterke vierde inning (5 runs) stapte Cleveland met een 7-5 zege als winnaar van het veld. In de strijd om de wildcards deed het de Padres geen pijn. Milwaukee werd door de Dodgers van het veld geblazen, waardoor de Brewers nog altijd een achterstand van 1.5 wedstrijd hebben.

SEIZOENSSTATS:  425 AB, .202/.235/.318, .553 OPS, 40 R, 34 RBI, 20 2B, 9 HR, 5 SB, 59 OPS+

 Met twee overwinningen in vier wedstrijden tegen de Cleveland Guardians hadden de Detroit Tigers over goede resultaten vorige week niets te klagen. Met onder meer een double en zijn negende homerun kon ook Jonathan Schoop best tevreden terugkijken op het bezoek aan Progressive Field. Afgelopen weekend hoopten Schoop en de Tigers de lijn door te trekken tegen de LA Angels. Zijn team was content, maar voor de Oranje-international liep dit deel van de home stand uit op een sportief drama. De tweedehonkman raakte geblesseerd.

Angels-starter Patrick Sandoval had vrijdag 19 augustus uitgekozen om eens boven zichzelf uit te stijgen. De pitcher tekende voor zijn eerste complete game en maakte daar ook nog eens een shutout van. Slechts 4 hits fabriceerden de Tigers. Daarvan kwam er niet één op naam van Jonathan Schoop, die 0-for-3 was. Een solo homerun van Jared Walsh maakte het verschil in dit duel, dat met 1-0 door de LA Angels gewonnen werd.

ONFORTUINLIJK

In de wedstrijd van zaterdag was Jonathan Schoop verantwoordelijk voor de eerste run van de Tigers in deze serie. Met Harold Castro op het tweede honk kwam de infielder door met zijn twintigste double van het seizoen. Castro verkleinde de achterstand naar 1-2 en na een single van Tucker Barnhart wilde Schoop zelf de 2-2 scoren.

Op de thuisplaat ging het echter mis voor onze landgenoot, die in een uiterste poging te scoren door zijn enkel ging. Voor Schoop betekende dit einde wedstrijd en Kody Clemens kwam hem vervangen. Detroit won het duel met 4-3 en zou, mede dankzij een RBI van Clemens, ook de series finale winnen: 4-0.

Deze week werd Jonathan Schoop op de 10-day injured list geplaatst door zijn club. De infielder wordt geplaagd door een enkelblessure en de kans is groot dat hij een paar weken uit de roulatie is. Een vervelend moment voor Schoop, die met .202/.235/.318 bepaald niet bezig is aan een geweldig seizoen. Zijn contract in Detroit loopt echter nog een jaar door, dus daar hoeft de tweedehonkman zich geen zorgen over te maken.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal