HB Hoofdklasse

Met HCAW tegen Curaçao Neptunus krijgt Holland Series een historische matchup

Met HCAW tegen Curaçao Neptunus krijgt Holland Series een historische matchup

Afgelopen weekend plaatste HCAW zich met een overwinning op L&D Amsterdam voor het eerst sinds 2005 voor de Holland Series in de Honkbal Hoofdklasse. In dat jaar was Neptunus de tegenstander en die zijn, dankzij een sweep tegen Twins Oosterhout in de play-offs, ook in 2022 de tegenstander. Het is al de negende keer dat beide teams tegenover elkaar staan in de Holland Series.

We mogen dus met recht spreken van een historische Holland Series matchup. Al in 1991 stond de onderlinge ontmoeting voor het eerst op het programma in de Holland Series. Neptunus, destijds gesponsord door Levi’s en gecoacht door Charles Urbanus, pakte toen de tweede titel uit de clubhistorie en de eerste via de Holland Series.

De serie om het landskampioenschap is in 1987 definitief op het programma gekomen en voordat er in 1991 voor het eerst gewonnen werd, hadden de Rotterdammers de series al drie keer verloren. Voor HCAW was het in 1991 de eerste keer dat er in de Fall Classic om de titel werd gestreden. In 1996 brak er een periode van tien seizoenen aan, waarin HCAW negen keer de Holland Series zou spelen.

In dat eerste jaar won HCAW voor het eerst de titel en in 1997 werd er verloren van Pioniers. In de jaren van 1998 tot 2005 was op 2000 na (toen stond ADO in de Holland Series) Neptunus-HCAW de matchup in de Holland Series.

Rivalry

In de jaren rondom de eeuwwisseling ontstond een ware rivaliteit tussen beide ploegen, waarbij de spanningen op het veld soms tot het kookpunt opliepen en in die periode zijn er de nodige bench clearing brawls geweest.

In de Holland Series trok Neptunus, in de jaren ’99 en 2001 nog geleid door Robert Eenhoorn, vrijwel elke keer aan het langste eind. In 1998 was het HCAW, onder leiding van manager Brian Farley, met 3-1 te sterk. Op Honkbalsoftbal.tv zie je beelden van Game 3 en Game 4 uit die Holland Series. Het werd het tweede en tot nu toe laatste kampioenschap van HCAW, terwijl Neptunus in die jaren de basis legde voor zijn status als recordkampioen.

De Rotterdammers gaan dit jaar op jacht naar de twintigste landstitel. Een nieuw hoofdstuk in deze historische matchup tussen de grootmachten uit de afgelopen decennia. Namen als Huijer, Burgersdijk, Draijer, Kemp, Kelly en van der Meer krijgen de kans zich te nestelen in de geschiedenisboeken tussen die van hun voorgangers de Lange, Cranston, Koenen, Sluijter, Mendes, Cordemans, Milliard, de Jong, Balentina, Jansen, Isenia, Legito, van ’t Klooster en ga zo maar door.

Het beloven weer prachtige series te worden die je uiteraard volgt in het stadion of via Honkbalsoftbal.nl en Honkbalsoftbal.tv!

1991Levi’s Neptunus3-0Mr. Cocker HCAW/Tijgers
1998Mr. Cocker HCAW3-1DOOR Neptunus
1999DOOR Neptunus3-1Mr. Cocker HCAW
2001DOOR Neptunus3-1Mr. Cocker HCAW
2002DOOR Neptunus3-0Mr. Cocker HCAW
2003DOOR Neptunus3-2Mr. Cocker HCAW
2004DOOR Neptunus3-1Mr. Cocker HCAW
2005DOOR Neptunus3-1Mr. Cocker HCAW

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse