SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem met één been in Holland Series

Mariëlle Vleugels, Rachel van Veen, Brenda Beers en Jessie van Aalst onthullen de kampioens-banner voor het winnen van de European Premiere Cup. Foto: Olympia Haarlem

Olympia Haarlem met één been in Holland Series

Plaatsing voor de Holland Series komt steeds dichterbij voor Olympia Haarlem. De titelverdediger heeft in de hoofdklasse momenteel een voorsprong van twaalf punten op achtervolgers Roef! en Sparks Haarlem. Dat betekent dat Olympia Haarlem zich komende zaterdag kan plaatsen voor de finalereeks. Olympia gaat dan op bezoek bij Roef!, waarvan eerder dit seizoen al viermaal werd gewonnen. Ook de onderlinge reeks tegen Sparks Haarlem (5-1) is in het voordeel van Olympia. Over een week heeft Olympia Haarlem nog een belangrijke double-header op het programma staan, want dan krijgt de ploeg bezoek van de huidige koploper Tex Town Tigers, dat zich anderhalve week geleden voor het eerst in twaalf jaar weer plaatste voor de Holland Series. Wanneer ook Olympia Haarlem de plek in de best-of-five Holland Series veilig stelt zijn er in elk geval twee deelnemers bekend voor deelname aan de Europese bekertoernooien van volgend jaar. Olympia Haarlem heeft als bekerhouder sowieso het recht de (gewonnen) Europese Premiere Cup te verdedigen. De winnaar van de reguliere competitie plaatst zich voor de Cup Winners Cup, maar wordt die ploeg ook landskampioen, dan wordt deelgenomen aan de Premiere Cup.

Een week nadat de European Premiere Cup werd gewonnen in het Italiaanse Bollate hervatte Olympia Haarlem afgelopen zaterdag de hoofdklasse-competitie voor eigen publiek tegen Amsterdam Pirates. De bekerwinnaar won met 8-5 en 8-2. Sparks Haarlem, dat in Viladecans (Spanje) nipt verloor in de Cup Winners Cup-finale, bleef Neptunus met 4-0 en 1-0 de baas. Roef! kwam tot winst tegen Onze Gezellen, 1-0 en 7-3.

De stand: Tex Town Tigers 28-48, Olympia Haarlem 28-44, Roef! 30-32, Sparks Haarlem 30-32, Neptunus 28-26, Onze Gezellen 30-12, Amsterdam Pirates 30-10.

Olympia Haarlem vs. Amsterdam Pirates

In Haarlem waren er bloemen voor de Europese bekerwinnaar, maar ook voor speelster Jessie van Aalst. De international werd in het zonnetje en de bloemen gezet voor het spelen van haar 400e wedstrijd in de hoogste softbal-afdeling. En daarmee werd ze lid van een select gezelschap van speelsters die de magische grens van 400 competitiewedstrijden heeft bereikt.

In beide wedstrijden waren de pitchers bij Olympia Haarlem op dreef tegen Amsterdam Pirates. In het openingsduel schakelde Lisa Hop elf slagvrouwen met drie slag uit en stond vijf honkslagen toe. In de tweede ontmoeting gooide Jessie van Aalst een 2-hitter en kwam tot tienmaal drie slag.

In het eerste duel nam Olympia Haarlem een comfortabele voorsprong, maar Amsterdam Pirates bracht de spanning even wat terug in de derde inning. Bij Pirates ging het verdedigend in de eerste inning niet goed, want drie fouten droegen bij aan een rally van vijf punten. Brenda Beers opende met een driehonkslag en scoorde het eerste punt na een fout op een klap van Cindy van der Zanden. Na vier wijd voor Jessie van Aalst volgde een nieuwe fout, dit keer op een klap van Lisa Hop, en dat leverde het volgende punt op voor de thuisploeg. Honkslagen van Franka van Dijk (twee punten) en Rachel van Veen (één punt) voerden de voorsprong op naar 5-0. Pirates-werpster Mandy van der Maas herstelde hierna sterk en schakelde de volgende drie slagvrouwen met drie slag uit, maar Olympia had wel een beslissende voorsprong genomen. Klappen van Lisa Hop (honkslag) en Rachel van Veen (groundout) zorgden voor nog eens twee punten in de tweede inning.

In de eerste helft van de derde inning kwam Pirates terug met drie punten toen het ook even mis ging in de Olympia-verdediging. Met twee uit en loopsters op het eerste en derde honk produceerde Else-Fieke de Boer het eerste punt met een honkslag. Een foute aangooi die volgde op een infield-hit van Iris Hooijer leverden twee punten op. Dat bracht de achterstand terug naar 7-3. Een fout in de vierde inning bezorgde Olympia een insurance run in de vierde inning. Dat was een welkom extra punt, want Pirates wist in de zevende inning nog tweemaal te scoren. Maar ook dit keer was er een veldfout. Openingsslagvrouw Damishah Charles bereikte het honk na een fout en scoorde later na een wilde worp. Stacy Groot (honkslag) wist het vijfde Amsterdamse punt te scoren op een grounder van Jeske Meewisse. Maar verder liet Lisa Hop het niet komen.

Net als in de eerste ontmoeting nam Olympia Haarlem in het tweede duel al vroeg afstand. Dit keer stond de Haarlemse verdediging maar twee tegenpunten toe. Aanvallend kwam de ploeg tot dertien honkslagen, waaronder drie van Brenda Beers en Yindi Beekveldt.

De thuisploeg scoorde driemaal in de eerste inning. Brenda Beers begon met een honkslag en kon toen helemaal vanaf het eerste honk scoren toen een hiernavolgende klap van Cindy van der Zanden werd gemist in het outfield. Het zou de enige fout in deze wedstrijd blijven. Een grounder van Jessie van Aalst en een honkslag van Yindi Beekveldt zorgden voor het tweede en derde punt. In de tweede inning kwam Olympia tot vier honkslagen, maar scoorde slechts tweemaal. Machteld Rector opende met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een klap van Amy-Lynn Felix. Die scoorde vervolgens op een driehonkslag van Brenda Beers, die op haar beurt de thuisplaat kon passeren na een honkslag van Cindy van der Zanden. Hierna liet Jessie van Aalst met een triple de vierde honkslag in deze inning noteren, maar zij bleef achter op het derde honk.

Amsterdam Pirates wist de achterstand in de derde inning terug te brengen naar 5-2. Ailleen Boland en Damishah Charles wisten toen beiden te scoren in een stootslag-situatie, waarbij slagvrouw Isabelle Markies zelf het eerste honk bereikte, maar vervolgens op het tweede honk werd uitgeschakeld door midveldster Cindy van der Zanden. Daar bleef het bij voor Pirates, dat niet meer in scoringspositie kwam. Olympia Haarlem voegde nog drie punten toe in de tweede helft van de derde inning. Dat gebeurde op een velderskeus-klap van Machteld Rector en een 2-run single van Brenda Beers.

In het restant van de wedstrijd kreeg Olympia nog twee scoringskansen. Met twee uit in de vierde inning kreeg de ploeg alle honken bezet na drie vrije lopen, maar de loopsters bleven achter. In de zesde volgde nog een loopster in scoringspositie. Met één uit werd Denise le Noble ingezet als pinch-hitter. Zij debuteerde met een honkslag in haar eerste slagbeurt en bereikte later het derde honk. Daar bleef ze achter, maar de juniorenspeelster beleefde wel een droomdebuut.

Onze Gezellen vs. Roef!

Voordat de eerste wedstrijd van de double-header van start ging op het Haarlemse Van der Aart Sportpark kreeg Roef!-speelster Kim Donkers het Bondsonderscheidingsteken opgespeld. Een paar weken geleden speelde de eerste honkvrouw in haar 400e competitiewedstrijd in de hoogste afdeling, waarvoor ze op eigen veld al werd gehuldigd door haar club.

De punten en honkslagen waren duur in het eerste duel. Beide teams lieten twee honkslagen noteren en alleen Roef! kwam eenmaal tot scoren. Dat ene punt kwam al gelijk in de eerste slagbeurt tot stand. Isa Los opende voor Roef! met vier wijd, kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Wies Ligtvoet, stal het derde honk en scoorde toen er een fout werd gemaakt op een klap van Nicky Uytendaal. Een dubbelspel sloot de slagbeurt af, maar het bleef in deze wedstrijd bij dit ene puntje.

In de volgende vijf innings kreeg Roef! nog slechts één honkloopster op werpster Roos-Marijn Kramer. Pas in de zevende inning kwam er weer een loopster in scoringspositie, maar toen strandde pinch-runner Melissa Rottiers op het derde honk. Ook de scoringskansen van Onze Gezellen bleven beperkt. Tot aan de zevende inning bleven er drie loopsters achter op het eerste honk. Maar in de tweede helft van de zevende inning kwam de minimale voorsprong van Roef! toch echt wel even in gevaar. Roef!-pitcher Jessica Tolmie kreeg een honkslag tegen van Karin Adriaansz-Tuk en volgde met vier wijd voor pinch-hitter Lisa Meyering. De twee loopsters kwamen beiden in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Masha Meloni. Met het eerste honk nu open werd een gedwongen loop opgezet door opzettelijk vier wijd te geven aan Amy Udink. Met drie honken bezet en slechts één uit had Onze Gezellen dus een kans langszij te komen. Maar een binnenhoog en vangbal eindigden het duel.

In de tweede wedstrijd besliste Roef! het resultaat al gelijk in de eerste drie slagbeurten. Wies Ligtvoet scoorde in de eerste inning het openingspunt na een fout op een klap van Kim Donkers. Met een rally van vijf punten in de tweede inning nam Roef! vervolgens meer afstand. Al deze punten werden met twee uit gescoord. Roef! kreeg de honken vol via Kaitlyn Caleen (vier wijd), Gini Ketelaars (honkslag) en Lisa de Vries (geraakt werper met één uit). Nadat een infield-fly voor de tweede nul had gezorgd, ging de rally van start. Vier wijd voor Wies Ligtvoet leverde het eerste punt op en Kim Donkers volgde met een baseclearing, 3-run single. Nadat de honken opnieuw vol waren geraakt scoorde Donkers het vijfde punt in de inning na de tweede vrije loop in deze slagbeurt voor Kaitlyn Caleen. Een inning later voerde Roef! de voorsprong op naar 7-0 toen Onaisha Franka (honkslag) scoorde na een honkslag van pinch-hitter Eva Therou-van Knegsel.

Onze Gezellen pakte een punt terug in de tweede inning. Ella Krommendijk begon toen met een tweehonkslag en scoorde op een 2-out single van Babs de Jonge. Daar werden twee (onverdiende) runs aan toegevoegd in de vijfde inning op reliever Robin Verhagen. Met twee uit bereikte pinch-hitter Yarah Zuiver het honk na een fout en kreeg Babs de Jonge vier wijd. Een volgende fout op een klap van Karin Adriaansz-Tuk stelde Zuiver in de gelegenheid te scoren. Even later kreeg OG de honken vol na een honkslag van Lisa Meyering en werd weer gescoord na een honkslag van Masha Meloni. Startende werpster Marjolein Merkx keerde hierna terug in de werpsterscirkel en kreeg een inning-afsluitende vangbal. Drie loopsters bleven achter en OG kreeg geen grote kansen meer de achterstand ongedaan te maken.

Neptunus vs. Sparks Haarlem

Sparks Haarlem hield Neptunus in beide wedstrijden in Rotterdam puntloos. In het eerste duel stond startende werpster Kelly Barnhill in vier innings geen honkslagen toe, waarna de tegenstander wel twee hits kon produceren op reliever Rebecca Soumeru. Samen schakelden ze twaalf slagvrouwen met drie slag uit en slechts eenmaal wist een Neptunus-loopster in scoringspositie te komen. Dat was Eva Voortman, die in de zesde via velderkeus op het honk was gekomen en vervolgens het tweede honk stal.

Als pitcher moest Eva Voortman in de eerste en derde inning een Haarlems punt toestaan. Met één uit in de eerste inning sloeg Suka van Gurp een tweehonkslag, waarna de linkshander de honken vol kreeg na vier wijd voor Riangela Flanegin en Lorraine Kieft. Er volgde een derde vrije loop, dit keer voor Chelsea Robinson, en dat leverde het eerste punt op. Meer tegenpunten werden voorkomen toen een hiernavolgende line drive van Tammie Lijbers in een dubbelspel eindigde. Sparks Haarlem verdubbelde de voorsprong in de derde inning. Nina Oomes opende toen met een honkslag en scoorde op een 2-out double van Lorraine Kieft. Er volgde opnieuw een verdubbeling in de vijfde slagbeurt. Suka van Gurp begon met een honkslag en Riangela Flanegin volgde met een homerun. En dat was genoeg voor de eerste winst.

In het tweede duel had Sparks Haarlem genoeg aan één punt. Beide ploegen kregen voldoende scoringskansen, maar wisten die niet te verzilveren. Neptunus outhitte Sparks met 7-4, maar liet acht loopsters op de honken achter. Vijf daarvan strandden in scoringspositie. Sparks zag zeven loopsters achterblijven, waarvan vijf in scoringspositie.

Nadat de Haarlemse ploeg een loopster had achtergelaten op het derde honk in de eerste inning werd in de vierde slagbeurt een onverdiend punt gescoord. Riangela Flanegin begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Lorraine Kieft. Na vier wijd voor Chelsea Robinson, scoorde Flanegin na een foute aangooi op een grounder van Tammie Lijbers. Met loopsters ‘op de hoeken’ werd geprobeerd Robinson binnen te halen via een squeeze, maar dat mislukte. Ismay Poot plaatste wel een stootslag, maar Robinson werd op de plaat uitgeschakeld. Het bleef bij dit ene punt, want in de vijfde inning liet Sparks ook nog loopsters achter op het tweede en derde honk.

Neptunus kreeg de eerste scoringskans in de tweede helft van de vierde inning. Libby Sugg opende met een honkslag, maar haar pinch-runner Judith Buschman strandde op het derde honk. Een grotere kans om de minimale 1-0 achterstand ongedaan te maken volgde in de vijfde inning. Renske Tellekamp begon met een honkslag op Kirsten Scheele, die hierna werd opgevolgd door Hannah Held. Maar de Duitse international kreeg de honken vol. Ze raakte pinch-hitter Kirsten Fischer met een worp en met één uit volgde een honkslag van Eva Voortman. Een nieuwe werpsterswissel volgde. Kelly Barnhill nam het over en maakte met twee strikeouts een einde aan deze scoringsdreiging. In de volgende twee innings schakelde de Amerikaanse oud-prof (Chicago Bandits) nog eens zes slagvrouwen met drie slag uit om de minimale voorsprong veilig te stellen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse