Honkbal

SportAmerika Pro Update: Bogaerts raakt ze goed, Jansen wisselvallig

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

SportAmerika Pro Update: Bogaerts raakt ze goed, Jansen wisselvallig

We moeten het in de Pro Update nog altijd doen zonder de geblesseerde Ozzie Albies, Carter Kieboom en Jonathan Schoop. Chad Tromp speelt inmiddels weer in de minors, terwijl Andrelton Simmons en Didi Gregorius nog altijd op zoek zijn naar een nieuwe werkgever. Toch viel er nog genoeg te genieten deze week en dat is met name te danken aan een ontketende Xander Bogaerts!

Tekst: Hans Mulder

SEIZOENSSTATS: 461 AB, .308/.376/.460, .836 OPS, 70 R, 60 RBI, 34 2B, 12 HR, 8 SB, 133 OPS+

Het blijft een vreemd seizoen voor Xander Bogaerts. Dit zou zomaar zijn laatste kunnen zijn in het shirt van de Boston Red Sox, maar voorlopig is dit ook een jaargang met twee gezichten. In de eerste seizoenshelft moest hij ’t hebben van zijn slaggemiddelde, terwijl Bogaerts in de tweede helft wat productiever is voor de BoSox. Het halen van de play-offs lijkt voor Boston een mission impossible, maar mogelijk kon een hele goede Bogaerts een zetje in de juiste richting geven. Het zou alvast helpen als deze week de series tegen Tampa Bay en Minnesota tot een goed einde werden gebracht.

BOGEY GOES YARD

Zijn eerste at-bats tegen de Rays verliepen vorige week niet best voor Xander Bogaerts. Twee keer bracht hij een nul op ’t bord, maar dit veranderde dankzij een single in de vijfde inning. Bij een 4-3 achterstand sloeg Enrique Hernandez zijn kortestop over de thuisplaat voor de 4-4. Een inning later meldde Bogaerts zich opnieuw in het slagperk. Dit keer met een 5-4 voorsprong. Met J.D. Martinez en Alex Verdugo aan boord joeg Bogaerts voor de elfde keer dit seizoen een bal de tribunes in. Mede dankzij die 3-run homerun versloegen de Red Sox hun tegenstander met 9-8.

Boston gaf die nipte zege zaterdag een goed vervolg met een volgende overwinning. Xander Bogaerts was 0-for-3 in deze tweede ontmoeting, maar de Red Sox bleken opnieuw te sterk voor Tampa Bay: 5-1. Zijn slaggemiddelde duikelde na dit treffen weer onder de .300, maar daar bracht Bogaerts in de series finale verandering in. Hij opende zondag weliswaar met een strikeout, maar in alle AB’s daarna deed de kortestop iets goed. Met een sac fly in de zevende bracht hij nog een run op het bord, maar meer dan een doekje voor het bloeden was dit niet. Ondanks de 3-for-4 van Xander Bogaerts gingen de Red Sox er hard af: 4-12.

Met zijn goede optreden tegen de Rays tilde Bogaerts zijn average weer naar .303. Tegen de Twins bleek dat hij de smaak waar aardig te pakken had. De infielder opende dit drieluik op maandag met een 2-for-4. Helaas zette dit voor Boston geen zoden aan de dijk, want Minnesota bleek met 4-2 te sterk. Een dag later deed Bogaerts dit nog eens dunnetjes over en dit keer mocht hij een RBI aan zijn totaal toevoegen. Bij een 3-2 achterstand in de vijfde inning stelde een RBI-single van Bogaerts ploeggenoot Reese McGuire in staat vanaf het derde honk te scoren. Helaas hielp ’t de Red Sox niet aan de overwinning, want deze ging met 10-5 naar de Twins.

GRAND SLAM!!!

Met 7 hits in zijn laatste 13 AB’s begon Xander Bogaerts woensdag aan de derde en laatste wedstrijd tegen Minnesota. Voor de kortestop stond deze serie eigenlijk symbool voor zijn seizoen. Helemaal niets mis met zijn slaggemiddelde, maar de productiviteit liet te wensen over. Hoe anders was dit in het laatste duel met de Twins! In de eerste inning bereikte hij na vier wijd al de honken, maar dit leverde zijn team nog niets op.

Bij een 0-0 stand in de derde inning maakte Bogaerts opnieuw de gang naar het slagperk. Dit keer met alle honken bezet. De tweede bal die hij kreeg van Twins-starter Joe Ryan werd door Xander Bogaerts keihard geraakt. Zijn homerun naar het linksveld betekende de zesde grand slam in zijn carrière. En een 4-0 voorsprong voor de Red Sox. In de zesde inning tekende onze landgenoot voor zijn vijfde RBI deze dag, want zijn double naar het rechtsveld liet Kevin Plawecki scoren vanaf het tweede honk. Boston won het duel uiteindelijk met 6-5 en dat Bogaerts hier een belangrijke rol in speelde, is een understatement.

De laatste week van augustus had voor Xander Bogaerts nauwelijks beter kunnen verlopen. Hij was 13-for-28 in zijn laatste zeven wedstrijden van deze maand met als gevolg dat zijn slaggemiddelde weer op een keurige .308 staat. Boston is echter nog altijd hekkensluiter in de AL East en ook een wildcard is ver weg. De achterstand op Toronto, dat momenteel de derde en laatste WC in handen heeft, bedraagt 8 gewonnen wedstrijden.

SEIZOENSSTATS: 489.2 IP, 5-1 (31 SV), 3.62 ERA, 1.087 WHIP, 3.22 FIP, 21 R, 20 ER, 18 BB, 65 K, 115 ERA+

Het gaat crescendo met Kenley Jansen en de Atlanta Braves. De kampioen van vorig jaar heeft een wildcard zo goed als binnen, maar maakt ook nog altijd kans op de titel in de NL East. Jansen op zijn beurt rijgt de saves aaneen en het logische gevolg daarvan is dat hij op die ranglijst “gewoon” weer in de bovenste regionen staat. Afgelopen weekend kon de closer aan de bak, want met de red hot Braves troffen de al even gloeiend hete Cardinals in St. Louis. Tijd om af te koelen was er nauwelijks want daarna moest in eigen huis ook de serie tegen de Rockies gewonnen worden.

MOEIZAAM OPTREDEN

Tegen alle verwachtingen in wonnen de Braves de eerste wedstrijd van dit drieluik relatief gemakkelijk met 11-4. Zaterdag leek ook de tweede ontmoeting uit te draaien op een overwinning voor de bezoekers. Ondanks een 4-0 en 5-2 achterstand weigerden de Cardinals dit keer de handdoek in de ring te gooien. De thuisploeg knokte zich terug naar 4-5 en dus zat er voor Brian Snitker niets anders op dan Kenley Jansen in de negende inning te brengen.

Op 5 augustus, dus drie weken geleden, moest Kenley Jansen voor het laatst een run toestaan. Dat gebeurde in een wedstrijd tegen de Mets die toch al gewonnen was. Daarna volgden zeven outings waarin Jansen weliswaar vier hits moest toestaan, maar de tegenstanders wel van scoren hield. De maand augustus was Jansen dus gunstig gezind. Tot afgelopen zaterdag.

Lars Nootbaar kwam als eerste aan slag, maar kon na 2 pitches en een groundout weer gaan zitten. Brendan Donovan maakte het Jansen veel lastiger en na een lange AB sloeg de aangewezen slagman een double. Daarna ging het voor onze landgenoot van kwaad tot erger. Na een wild pitch schoof Donovan op en Paul Goldschmidt kreeg vier wijd. Nolan Arenado werd geraakt door Jansen, waardoor alle honken bezet waren met slechts één nul op het bord.

Met een RBI-single bracht Corey Dickerson de stand in evenwicht. De controle was deze avond ver te zoeken bij Jansen, want de wedstrijd eindigde met een vier wijd voor Tyler O’Neill. Een onverwacht einde van een wedstrijd die de Braves tot de negende inning in handen hadden. De hits, walks en runs die Jansen opgaf, waren niet alleen slecht voor het resultaat, maar natuurlijk ook voor zijn eigen ERA. Dat ging van 3.04 naar 3.40.

REVANCHE

Een paar dagen na die matige outing kreeg Jansen tegen de Colorado Rockies kans op revanche. Atlanta had dinsdag de eerste wedstrijd in de serie verloren en begon woensdag met een 3-0 voorsprong aan de negende inning. Met 2 nullen na zijn eerste 6 pitches begon Jansen dit keer beter aan de wedstrijd, maar Randal Grichuk wist vier wijd af te dwingen. Michael Toglia liet Jansen en Braves Country toch weer zweten door de eerste pitch weg te slaan voor een 2-run homerun. Met al zijn ervaring raakte Kenley Jansen niet in paniek.

Het was weliswaar niet zijn beste optreden, maar het leverde hem na de groundout van Sean Bouchard wel zijn dertigste save op. Het ERA van Kenley Jansen deed deze week geen goede zaken. Ruim een week geleden stond dit nog op 3.04 en na de save tegen Colorado kwam dit op 3.70. Die 380e save in zijn loopbaan liet Jansen donderdag volgen door nummer 381. Met een 3-0 voorsprong in de negende gaf hij de Rockies dit keer geen schijn van kans. Slechts 8 pitches had de closer nodig om zijn 31e save en de overwinning voor Atlanta veilig te stellen.

Dankzij deze save voert hij nu de lijst van closers aan. Onze landgenoot heeft nu één save meer achter zijn naam dan Josh Hader en Emmanuel Clase. Niet alleen zakt door zijn sterke optreden het ERA van Jansen naar 3.62, maar de closer maakt ook het puike werk van rookie Spencer Strider af. De starter zette met 16 K’s een nieuw franchiserecord deze avond tegen Colorado.

SEIZOENSSTATS: 465 AB, .241/.340/.389, .729 OPS, 70 R, 48 RBI, 29 2B, 12 HR, 5 SB, 112 OPS+

Jurickson Profar is bezig aan een vrij regelmatig seizoen. Natuurlijk kent hij zijn ups en downs, maar over het algemeen kan manager Bob Melvin tevreden zijn over de Oranje-international. Wat voor Profar ook fijn is, is dat hij zich eindelijk eens kan richten op één positie in het veld. Waar hij in voorgaande seizoenen een manusje-van-alles was bij zijn clubs, daar is hij voor Melvin een zekerheidje in het linksveld. Vreemd is dat niet, want verdedigend doet Profar het gewoon goed. Aan slag gaat het de laatste tijd wat moeizamer en mede daardoor kan hij niet altijd meer rekenen op een rol als leadoff hitter.

DE 50 IN ZICHT

Ha-Seong Kim nam die rol vorige week vrijdag van Profar over toen de Padres een bezoek brachten aan de Kansas City Royals. Profar stond als tweede geposteerd in de batting order en kon met 2-for-5 en een walk tevreden terugkijken op deze eerste wedstrijd in de serie van drie. Zijn eerste AB leverde niets op, maar bij een 3-0 voorsprong noteerde Profar in de tweede inning zijn 27e double van het jaar.

Die klap naar het linksveld was genoeg om Jose Azocar vanaf het eerste honk te laten scoren. Voor onze landgenoot betekende dit zijn 48e RBI van dit seizoen. In de zesde inning volgde voor Profar, met twee honken bezet, nog een single. Dit keer volgde geen RBI en zelfs geen run meer voor San Diego. Pijn deed ’t de Padres niet, want zij wonnen met 13-5.

Afgelopen zaterdag was Profar opnieuw de leadoff hitter, maar met 0-for-4 en 3 strikeouts werd dit geen succes. Zijn teamgenoten compenseerden dit door ook deze wedstrijd winnend af te sluiten: 4-3. De winst in de serie was binnen, maar de series finale werd zondag een prooi voor de Royals. Met 7-15 werden de Friars verslagen en Profar kwam opnieuw niet tot een hit. In de zevende inning bereikte hij na vier wijd de honken en dankzij een homerun van Juan Soto leidde die walk tot een run. Door de 2-for-13 in deze serie zakte het slaggemiddelde van Jurickson Profar in Kansas City naar .239.

REUZENDODERS

Vanuit Kansas City trokken de Padres naar San Francisco voor een serie tegen de Giants. Met het oog op de wildcards een belangrijk drieluik voor beide teams. Een sweep voor de Padres zette de Giants op grote achterstand, terwijl een sweep voor de thuisploeg de race juist veel spannender maakte. Met een 0-for-3 en een walk begon deze serie voor Jurickson Profar niet al te best. De nipte 6-5 overwinning van San Diego maakte echter veel goed voor de outfielder.

Dinsdag maakten de twee rivalen er opnieuw een spannend duel van en was het Josh Bell die in de zesde inning de ban brak. Tot dat moment vernamen we ook nog niet veel van Jurickson Profar, maar de outfielder bracht daar in de late innings verandering in. Zijn tweehonkslag in de zevende inning leidde tot de 4-0.

In de negende kwam hij opnieuw door met een double, zijn 29e van dit jaar, maar deze bleef zonder gevolgen. Profar was 2-for-5 en tilde zijn batting average naar .241. San Diego trok de zege met 4-3 naar zich toe en maakte woensdag dankzij een 5-4 overwinning de sweep compleet. Profar maakte pas in de achtste inning zijn opwachting en dwong vier wijd af in zijn enige plate appearance.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal