SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem stelt plek in Holland Series veilig

Olympia Haarlem bereikte als tweede ploeg de Holland Series en ontmoet daarin Tex Town Tigers. Foto: Fred Versluis

Olympia Haarlem stelt plek in Holland Series veilig

Titelverdediger Olympia Haarlem heeft zich als tweede ploeg geplaatst voor de Holland Series. Het zat er al enige tijd aan te komen, maar afgelopen zaterdag stelde de ploeg de plek definitief veilig. Dat betekent dat de titelstrijd vanaf zaterdag 1 oktober zal gaan tussen Olympia Haarlem en Tex Town Tigers, dat zich een paar weken geleden al plaatste. Voor TTT wordt het de eerste keer in twaalf jaar dat weer wordt deelgenomen aan de finalereeks. Olympia Haarlem plaatste zich sinds 2017 jaarlijks voor de Holland Series. Met uitzondering van 2020 toen het seizoen abrupt werd afgesloten vanwege de toen nieuwe maatregelen tegen het coronavirus.

In theorie kon Olympia Haarlem de reguliere competitie nog op gelijke hoogte afsluiten met of Roef! of Sparks Haarlem. Het onderling resultaat tegen deze ploegen was in het voordeel van Olympia. Bij gelijk eindigen bij een competitiesplitsing of plaatsing voor Play-Offs is het onderling resultaat bepalend. Maar hier ging het om plaatsing voor de Holland Series, de kampioensreeks en dus een kampioenspositie. En dus had er zomaar een beslissingswedstrijd kunnen volgen. Maar dat is nu allemaal niet meer aan de orde, want door de puntendeling tegen Roef! verkreeg Olympia Haarlem de twee benodigde punten, zodat de ploeg onbereikbaar werd voor de achtervolgers. Olympia verloor het eerste duel met 2-1, maar won de tweede ontmoeting nipt met 5-4, zodat de finale definitief werd bereikt. Koplopers Tex Town Tigers was met 9-4 en 13-3 tweemaal te sterk voor Onze Gezellen. Neptunus kwam tegen Amsterdam Pirates tweemaal tot een shutout-overwinning, 7-0 en 10-0.

Voordat Tex Town Tigers en Olympia Haarlem tegenover elkaar komen te staan in de Holland Series zal eerst nog een andere strijd volgen. Namelijk, wie van de twee wordt competitiewinnaar? Komende zaterdag treffen de twee finalisten elkaar op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem. TTT staat zes punten voor op Olympia. Bij een eventuele dubbele overwinning zal de Enschedese ploeg competitiewinnaar zijn. Bij een puntendeling of een dubbele winst voor Olympia is er nog van alles mogelijk. De competitiewinnaar verzekert zich van het thuisvoordeel tijdens de Holland Series. Die ploeg begint de best-of-five finale met een double-header op eigen veld (1 oktober), waarna de volgende wedstrijd(en) een week later (8 oktober) wordt/worden gespeeld op het veld van de ploeg die als tweede zal eindigen. Is een vijfde wedstrijd nodig, dan wordt die weer op het veld van de seizoenwinnaar gespeeld (9 oktober).

Intusssen wordt het ook spannend in de Eerste Klasse. Daar gaat de promotiestrijd tussen UVV en Euro Stars. Het tweede team van Onze Gezellen is momenteel koploper, maar kan niet promoveren. UVV neemt de tweede plek in, zes punten voor op Euro Stars. Wanneer OG kampioen zou worden, komt de ploeg op de tweede plaats in aanmerking voor promotie. Wanneer beide kopposities worden ingenomen door een tweede team zal er niemand promoveren. UVV speelt op zaterdag tweemaal tegen Red Lions en haalt dinsdag tweemaal in tegen Hoofddorp Pioniers. Euro Stars speelt komend weekeinde tegen het tweede team van Sparks Haarlem.

Stand Hoofdklasse: Tex Town Tigers 30-52, Olympia Haarlem 30-46, Roef! 32-34, Sparks Haarlem 30-32, Neptunus 30-30, Onze Gezellen 32-12, Amsterdam Pirates 32-10.
Stand Eerste Klasse: Onze Gezellen-2 36-56, UVV 34-52, Euro Stars 36-46, Sparks Haarlem-2 36-44, Red Lions 34-34, Twins 34-20, DSS 36-14, Hoofddorp Pioniers 34-10.

Roef! vs. Olympia Haarlem

In het eerste duel nam Olympia Haarlem al snel een voorsprong, maar het bleef bij het ene punt in de eerste inning. Roef! bleef aanvankelijk ook puntloos, maar besliste de wedstrijd in de vijfde inning.

Olympia ging heel voortvarend van start, want openingsslagvrouw Brenda Beers dreunde de vijfde worp van pitcher Marjolein Merkx in de eerste helft van de eerste inning over de rechtsveld-omheining voor een lead-off homerun. Daar bleef het bij voor de Haarlemse ploeg. In de hiernavolgende zes slagbeurten kreeg Olympia alleen in de tweede en derde inning nog scoringskansen. In de tweede inning had de ploeg loopsters op het tweede en derde honk staan met twee uit, maar volgde een vangbal op fout gebied. Een grotere kans volgde in de derde inning. Jessie van Aalst opende met een honkslag, waarna ook Lisa Hop een honkslag produceerde. Toen daar een outfield-fout op volgde resulteerde dat in loopsters op het tweede en derde honk. Maar ook zij bleven achter.

Roef! kreeg in de eerste drie innings slechts één loopster. Met een 1-0 achterstand kreeg de thuisploeg in de vierde inning een kans om langszij te komen. Met loopsters op het tweede en derde honk resulteerde een stootslag in een uit-actie op de thuisplaat. Nadat een vrije loop voor volle honken zorgde sloot pitcher Lisa Hop af met een strikeout. Roef! was succesvoller in de vijfde inning. Lisa de Vries werd geraakt door een worp en schoof op na een stootslag. Ze scoorde de gelijkmaker op een tweehonkslag van Isa Los, die op haar beurt over de thuisplaat kwam na een honkslag van Kim Donkers. En dat was genoeg voor de winst.

In de tweede wedstrijd nam Olympia Haarlem de leiding, voegde een punt toe en hield dit keer de voorsprong vast. Een fout zette Roef! op een 1-0 voorsprong in de tweede inning, maar in de derde slagbeurt sloeg Olympia met vier punten toe. Met Yindi Beekveldt (vier wijd) en Brenda Beers (fout) op het tweede en derde honk bracht Lisa Hop de stand in evenwicht met een honkslag. Met één uit was het een honkslag van Mariëlle Vleugels die voor de voorsprong zorgde, waarna (met twee uit) Rachel van Veen met een 2-run single de stand op 4-1 bracht.

Roef! kwam terug met twee punten in de eigen derde slagbeurt via een driehonkslag van Nicky Uytendaal en een opofferingsslag van Sophie Verdaasdonk. Dit keer kon de thuisploeg het duel niet omdraaien. Olympia voegde nog een insurance run toe in de vierde inning dankzij een honkslag van Lisa Hop.

Tex Town Tigers vs. Onze Gezellen

Voor aanvang van de eerste wedstrijd waren er bloemen voor TTT-speelster Shaneequa Kock, die voor de 250e keer in actie kwam voor de Enschedese hoofdmacht. Even later keek Tex Town Tigers kort tegen een 1-0 achterstand aan, maar dat was van korte duur, want er volgde een aanvallende show van international Laura Wissink (4-uit-4, drie gescoorde punten, vier RBI’s). TTT scoorde tweemaal in de eerste, tweede en vierde inning. Dat gebeurde in de eerste inning op een 2-run homerun van Laura Wissink en in de tweede slagbeurt na een honkslag van Annemiek Jansen en een tweehonkslag van Wissink. In de vierde inning sloeg Laura Wissink haar tweede 2-run homerun.

Onze Gezellen wist in de zesde inning driemaal tot scoren te komen via twee fouten, maar ook dankzij doubles van Lisa Meyering en Kelsy Pieneman. Daar stonden drie TTT-punten tegenover. Dinet Oosting sloeg er twee binnen met een tweehonkslag en scoorde zelf na een honkslag van Lizzie Clarijs.

In de tweede wedstrijd sloeg de thuisploeg gelijk in de eerste inning met vijf punten toe. Dat gebeurde ondermeer op een 2-run double van Dinet Oosting, maar ook twee fouten. Met een 6-0 achterstand kwam OG in de derde inning driemaal tot scoren. De ploeg kreeg met nul uit alle honken bezet via Desiree Adriaansz, Isa Smit en Babs de Jonge, die allemaal een honkslag lieten noteren. Alledrie scoorden ze toen Karin Adriaansz-Tuk volgde met een driehonkslag. Een paar weken geleden sloeg de oud-international haar eerste driehonkslag sinds 9 mei 2015. Nu liet ze haar tweede triple van dit seizoen noteren.

Nadat TTT eenmaal had gescoord in de derde inning, volgde nog een 6-run rally in de vierde inning op vijf honkslagen. Een RBI-double van Dinet Oosting, honkslag met volle honken van Tess Remmers en vier voor Michelle Schuur zorgden voor de eerste drie punten. Met de honken nog steeds allemaal bezet en na een werpsterswissel werd het volgende punt gescoord na een opofferingsslag van Annemiek Jansen. De wedstrijd eindigde even later na een walk-off, 2-run double van Annemiek Jansen.

Amsterdam Pirates vs. Neptunus

Amsterdam Pirates werd tweemaal puntloos gehouden door de Neptunus-pitching. Maar toch duurde het in de eerste ontmoeting even voordat de Rotterdamse ploeg het overwicht kreeg. De eerste vier innings bleven namelijk voor beide ploegen zonder punten, omdat werpsters Mandy van der Maas (Pirates) en Nienke Weis (Neptunus) allebei goed overeind bleven.

Maar in de eerste helft van de vijfde inning werd de weerstand van Pirates gebroken en volgde een rally van zes punten. Minke Blok opende met een driehonkslag en dat was toen eigenlijk al het teken dat het eerste punt er aan zat te komen. Het werden er zes. Na vier wijd voor Kirsten Fischer volgde een 2-run single van Reganied Franka. Even later sloeg ook Lorijn Buise twee punten binnen met een honkslag. Een tweehonkslag van Libby Sugg en een velderskeus-klap van Renske Tellekamp voerden de stand op. Het zevende punt werd gescoord in de zevende inning toen Libby Sugg een daverende lead-off homerun sloeg.

In het tweede duel domineerde Eva Voortman in de werpsterscirkel. De linkshander schakelde negen slagvrouwen op rij uit, waarvan acht met drie slag. De enige niet-strikeout was een line drive in de eerste inning van Stacy Groot. Maar die ving Voortman zelf ook maar even.

Neptunus scoorde vijfmaal in de eerste inning en bereikte een mercy-rule puntenverschil dankzij twee runs in de derde inning en nog eens drie in de vierde beurt. Ilse van de Wouw was aanvallend op dreef met een RBI-triple en een RBI-double en zorgde na vier wijd met volle honken voor nog een punt. Verder was er ook een RBI-double van Libby Sugg.

Met een 10-0 voorsprong nam Lisa Hoeverts de pitching bij Neptunus in de tweede helft van de vierde inning over. Na een vangbal van de eerste slagvrouw kwam er een einde aan zowel de Perfect Game als de No-Hitter toen Isabelle Markies de bal door het midden van het veld joeg voor een honkslag. Vier wijd voor Stacy Groot leverde Pirates de eerste loopster in scoringspositie op. Maar gescoord werd er niet, want een gedwongen nul en een vangbal volgden. Zo bleef in elk geval de shutout wel intact.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse