SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem voert spanning om eerste plaats op

Olympia Haarlem zorgt voor spanning om de koppositie in de softbal-hoofdklasse. Foto-copyright: Fred Versluis.

Olympia Haarlem voert spanning om eerste plaats op

Met een dubbele overwinning (6-5, 5-2) voor eigen publiek op zaterdag tegen koploper Tex Town Tigers heeft titelverdediger Olympia Haarlem voor een extraatje gezorgd in de toch al aantrekkelijke softbal-competitie. Niet alleen strijden deze twee ploegen vanaf 1 oktober tegen elkaar om de kampioenstitel in de best-of-five Holland Series, ze zorgen ook voor de nodige spanning wat de koppositie betreft in de hoofdklasse. Neptunus klom naar een gedeelde derde plaats door tweemaal te winnen van Onze Gezellen (3-1, 7-0). De double-header tussen Amsterdam Pirates en Sparks Haarlem moest worden afgelast vanwege een onbespeelbaar veld na regen. De wedstrijden worden op 20 en 22 september ingehaald.

Door winst van de double-header staat Olympia Haarlem nu nog slechts twee punten achter de Enschedese ploeg. Beide teams hebben nog vier wedstrijden op het programma staan in de reguliere competitie. Aanstaande zaterdag ontvangt Olympia de nummer zes van de ranglijst Onze Gezellen, terwijl TTT op bezoek gaat bij Sparks Haarlem. Een week later, in het slotweekeinde, krijgt Tex Town Tigers bezoek van hekkensluiter Amsterdam Pirates speelt en sluit Olympia af bij Neptunus. En zo kunnen de laaggeplaatste ploegen Onze Gezellen en Amsterdam Pirates misschien nog wel een belangrijke (en verrassende) rol spelen in de strijd om de koppositie. De ploeg die op de eerste plaats eindigt opent de Holland Series op eigen veld en is ook de thuisploeg in een eventuele vijfde ontmoeting.

Stand Hoofdklasse: Tex Town Tigers 32-52, Olympia Haarlem 32-50, Neptunus 32-34, Roef! 32-34, Sparks Haarlem 30-32, Onze Gezellen 34-12, Amsterdam Pirates 32-10.
Stand Eerste Klasse: Onze Gezellen-2 38-60, UVV 36-54, Euro Stars 38-50, Sparks Haarlem-2 38-46, Red Lions 36-36, Twins 36-22, DSS 38-14, Hoofddorp Pioniers 36-10.

Olympia Haarlem vs. Tex Town Tigers

Olympia Haarlem keek in het eerste duel tegen Tex Town Tigers halverwege de derde inning tegen een 4-0 achterstand aan. De thuisploeg kwam terug, maar stond in de zevende inning nog altijd één punt achter, totdat twee fouten het duel beslisten in het voordeel van Olympia. Het was een bijzondere wedstrijd, want aan de kant van Olympia waren liefst zeven werpsterswissels. Het waren weliswaar telkens Jessie van Aalst en Alyson Spinas-Valainis die elkaar afwisselden, maar het zorgde wel voor de nodige verdedigende wijzigingen van designated player naar offensive-player-only (OPO) en terug. Het zijn moves die te verwachten zijn van Olympia’s hoofdcoach Stanley Doney, want die staat er om bekend veel wissels toe te passen tijdens een wedstrijd. Daarbij maakt hij slim gebruik van de regels, zoals re-entry, maar ook die voor de DP en OPO. Oh, for-the-record, de enige inning zonder werpsterswissel was de vijfde.

Tex Town Tigers opende met het scoren van twee punten in de eerste inning op starter Jessie van Aalst. Openingsslagvrouw Britt Vonk kwam na een fout op het honk en scoorde met twee uit na een tweehonkslag van Dinet Oosting. Nadat Alyson Spinas het werpen had overgenomen scoorde Oosting het volgende punt na een honkslag van Shaneequa Kock. Na twee loopsters te hebben achtergelaten in de tweede inning verdubbelde TTT de voorsprong in de derde inning. Ook dit keer twee onverdiende punten, want nu werden er twee fouten gemaakt.

Olympia Haarlem pakte een punt terug in de derde inning na een tweehonkslag van Lisa Hop, maar daar stond gelijk weer een TTT-punt tegenover in de vierde inning dankzij een honkslag van Laura Wissink. Maar met een 5-1 voorsprong kwam er een einde aan de punten-productie van TTT, terwijl Olympia juist punten bleef toevoegen. In de vierde inning bracht de thuisploeg de achterstand terug naar 5-3 dankzij een 2-run single van Franka van Dijk met twee uit en de honken vol. Het volgende punt kwam tot stand in de vijfde inning, eveneens met twee uit, na een honkslag van Alyson Spinas.

In de zevende inning, nog altijd met een 5-4 voorsprong, kwam TTT dicht bij een volgend punt. Lizzie Clarijs opende met een tweehonkslag op Jessie van Aalst, waarna Alyson Spinas voor de vierde keer in de cirkel kwam. Zij zag Clarijs het derde honk bereiken op een grounder, maar sloot af met twee strikeouts. Even later werd Spinas de winnende werpster toen haar teamgenoten twee onverdiende punten scoorden op twee kostbare fouten. Lisa Hop en Mariëlle Vleugels openden met honkslagen, maar toen daar een foute aangooi op volgde van korte stop Britt Vonk resulteerde dat in de gelijkmaker. Met Vleugels op het derde honk en één uit maakte de international nogmaals een fout op een klap van Amy-Lynn Felix. En dat stelde Vleugels in staat het winnende punt te scoren.

In de tweede wedstrijd besliste Olympia Haarlem het resultaat al gelijk in het begin. Na de tweede inning stond de ploeg met 5-0 voor en dat was genoeg. In de eerste slagbeurt opende Brenda Beers met een inside-the-park-homerun. Dat was haar achtste homerun in het seizoen en daarmee deelt ze de koppositie met Laura Wissink (TTT) en Libby Sugg (Neptunus). En dat zorgt ook weer voor nog een extra stukje spanning in de slotweken van de competitie, want het seizoenrecord voor meeste homeruns is tien. Dat werd in 2013 gerealiseerd door Karin Tuk.

In de tweede inning kwam Olympia tot een rally van vier punten. Dit keer sloeg Alyson Spinas een 2-run homerun. Dat was niet alleen haar eerste hoofdklasse-homerun, maar tevens haar eerste extra-basehit in de hoogste afdeling. Even later scoorden Anna Prins en Brenda Beers (beiden honkslag) op een fout in het outfield die volgde op een honkslag van Franka van Dijk.

TTT bracht de achterstand terug naar 5-2 in de derde inning dankzij twee opeenvolgende extra-basehits, een RBI-double van Laura Wissink en een RBI-triple van Dinet Oosting. En daarmee waren alle punten in dit duel gescoord. TTT kreeg nog scoringskansen in de zesde inning, maar toen werd een loopster op de plaat uitgeschakeld. In de zevende slagbeurt kreeg TTT twee loopsters met één uit. Jessie van Aalst (die weer afwisselde met Alyson Spinas) volgde met een strikeout en een grounder eindigde de wedstrijd.

Neptunus vs. Onze Gezellen

Neptunus moest in het eerste duel een 1-0 achterstand wegwerken en sloeg pas toe in de zesde inning. Onze Gezellen-pitcher Lisa Meyering hield Neptunus vijf innings puntloos en werd in de vierde slagbeurt gesteund met een punt. Dat werd in de vierde inning gescoord toen Isa Smit opende met een homerun op Eva Voortman. Het was één van de slechts twee honkslagen die Voortman toestond. De linkshander schakelde elf slagvrouwen met drie slag uit. Voor Isa Smit was het haar eerste hoofdklasse-homerun.

Voor OG bleef het bij dit ene punt. Neptunus draaide het duel in eigen voordeel om in de zesde inning. Lorijn Buise opende met vier wijd en scoorde de gelijkmaker na een tweehonkslag van Libby Sugg. Even later scoorde Sugg’s pinch-runner Maret Stuij op een opofferingsslag van Lisa Hoeverts. Tussendoor had Ilse van de Wouw vier wijd gekregen en die scoorde op haar beurt het derde punt na een honkslag van Anouk van den Heuvel.

Ook in de tweede wedstrijd duurde het lang voordat Neptunus tot scoren kon komen. Dit keer werd de ploeg in vier innings puntloos gehouden door Roos-Marijn Kramer. Maar daarna kwam de thuisploeg zevenmaal tot scoren op Kramer en haar opvolgster Kirsten Nierse, die haar pitching-debuut maakte in de hoofdklasse. Onze Gezellen wist slechts één honkslag te noteren op Eva Voortman en Nienke Weis, die allebei drie innings gooiden. Voortman kreeg in de tweede inning een lead-off single tegen van Karin Adriaansz-Tuk en daar bleef het bij. Voortman gooide viermaal drie slag, waarmee ze haar league-leading totaal opvoerde naar 153.

Neptunus kreeg voldoende scoringskansen, maar liet drie loopsters achter in de eerste inning. En daarna nog eens twee in zowel de tweede als de vierde inning. Maar in de vijfde inning was er een rally van vier punten op klappen van Judith Buschman (grounder), Renske Tellekamp (2-run double) en Anouk van den Heuvel (RBI-single). In de zesde inning werd een verschil van zeven punten bereikt, zodat het duel voortijdig kon worden afgesloten. Eerst opende Libby Sugg met haar achtste homerun van het seizoen. Met twee uit en drie loopsters op de honken sloeg Reganied Franka een walk-off, 2-run double.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse