SB Hoofdklasse

Spannend softbal-slot: wie wordt 1e, 3e, beste slagvrouw?

Sparks Haarlem-pitcher Kelly Barnhill zorgde met 17 strikeouts voor een 'season-high' tijdens een inhaalduel tegen Amsterdam Pirates. Foto copyright Fred Versluis.

Spannend softbal-slot: wie wordt 1e, 3e, beste slagvrouw?

Aan de vooravond van het slotweekeinde in de reguliere competitie van de softbal-hoofdklasse is er nog heel wat te beslissen. Zo kunnen Olympia Haarlem en Tex Town Tigers allebei nog steeds op de eerste plaats eindigen. Beide teams hebben zich inmiddels geplaatst voor de Holland Series, het gaat nu om het thuisvoordeel in de kampioensfinale. Belangrijker is de strijd om de derde plaats, die recht geeft op deelname aan een Europees bekertoernooi in 2023. Doordat Olympia Haarlem dit jaar de European Premiere Cup veroverde stelde de ploeg deelname aan het toernooi voor volgend jaar ook veilig. En dus zijn er nog twee plaatsen te vergeven voor de twee toernooien (European Premiere Cup, European Cup Winners Cup). Sparks Haarlem, Neptunus en Roef! hebben allen nog uitzicht op die derde plek! Maar er is meer, zo komen er zeker nog vijf speelsters in aanmerking voor de titel Beste Slagvrouw van het seizoen, want de slaggemiddeldes van dit kwintet ontlopen elkaar niet veel. De afgelopen dagen werden vier inhaalwedstrijden gespeeld. Oympia Haarlem won met 10-3 en 8-1 van Onze Gezellen, terwijl Sparks Haarlem met 3-0 en 14-1 te sterk was voor Amsterdam Pirates.

Ondertussen promoveerde UVV naar de hoofdklasse. De strijd in de Eerste Klasse ging tussen UVV en Euro Stars, maar afgelopen weekeinde viel de beslissing. UVV moest een double-header spelen tegen het tweede team van Sparks Haarlem, maar beide wedstrijden verregende. Euro Stars kwam wel eenmaal in actie tegen en bij Red Lions en trok daar met 4-3 aan het kortste einde, waarna de tweede ontmoeting eveneens in het water viel. Door de nederlaag van Euro Stars werd UVV onbereikbaar en zal volgend jaar voor het eerst sinds 2014 weer in de hoogste afdeling uitkomen. Ook in de Eerste Klasse is er komend weekeinde een druk programma met reguliere en inhaalwedstrijden. Na een 5-0 inhaalwinst donderdag tegen Sparks Haarlem-2 deelt UVV nu de eerste plaats met het tweede team van Onze Gezellen. UVV moet nog drie wedstrijden spelen, OG nog vier.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 34-54, Tex Town Tigers 32-52, Sparks Haarlem 32-36, Neptunus 32-34, Roef! 32-34, Onze Gezellen 36-12, Amsterdam Pirates 34-10.
Stand Eerste Klasse: Onze Gezellen-2 38-60, UVV 39-60, Euro Stars 39-50, Sparks Haarlem-2 39-46, Red Lions 39-42, Twins 38-22, DSS 38-14, Hoofddorp Pioniers 38-10.

Eerste en derde plaats

Door de dubbele inhaal-overwinning op dinsdag en donderdag passeerde Olympia Haarlem Tex Town Tigers op de ranglijst en neemt nu de eerste plaats in. De ploeg die de reguliere competitie als winnaar afsluit heeft het thuisvoordeel in de best-of-five Holland Series. Op zaterdag 1 oktober worden de eerste twee wedstrijden gespeeld op het veld van de competitiewinnaar. Een week later (8 oktober) volgen de derde, en eventueel vierde, wedstrijd op het veld van de nummer twee. Is een vijfde wedstrijd nodig, dan wordt die de volgende dag (9 oktober) weer gespeeld bij de seizoenwinnaar.

Sparks Haarlem nestelde zich op de derde plaats na de twee inhaal-overwinningen. Maar Neptunus en Roef! volgen op slechts twee punten afstand. Dat zorgt allemaal voor een interessant, maar vooral spannend slotweekeinde voor vijf ploegen met veel belangrijke wedstrijden op het speelschema!

Sparks Haarlem heeft zaterdag een double-header op het programma staan bij Roef! en haalt zondag op eigen veld in tegen Tex Town Tigers. Neptunus ontvangt op zaterdag Olympia Haarlem en moet zondag inhalen tegen Roef! in Moergestel. Tex Town Tigers speelt zaterdag voor eigen publiek tegen Amsterdam Pirates Het wordt spannend!

Beste slagvrouw

Met een onderling verschil van slechts .016 staan Brenda Beers (Olympia Haarlem, .469), Eva Voortman (Neptunus, .464), Dinet Oosting (Tex Town Tigers, .463), Franka van Dijk (Olympia Haarlem, .457) en Riangela Flanegin (Sparks Haarlem, .453) heel dicht bij elkaar en zijn dus allemaal in de race voor de hitters-titel. Tijdens de inhaalwedstrijden van donderdagavond stonden drie speelsters op een bepaald moment allemaal even op een slaggemiddelde van .464! Bovendien staan er ook drie speelsters op gelijke hoogte in de homerun-categorie. Brenda Beers, Libby Sugg (Neptunus) en Laura Wissink (Tex Town Tigers) hebben er momenteel allemaal acht achter hun naam staan. Het wordt dus niet alleen spannend hoe de eindrangschikking er uit komt te zien, ook wat de individuele statistieken betreft zal het pas na de wedstrijden van zondag allemaal duidelijk zijn wie waar zal eindigen.

Olympia Haarlem vs. Onze Gezellen

Olympia Haarlem besliste beide inhaalwedstrijden tegen Onze Gezellen via de mercy-rule. Het eerste duel op dinsdagavond stond lang op een 3-3 stand. OG scoorde in de eerste inning na een honkslag van Ella Krommendijk, Olympia antwoordde met drie runs in de tweede slagbeurt, dankzij slagwerk van Brenda Beers (tweehonkslag), Franka van Dijk (honkslag) en Jessie van Aalst (driehonkslag) en OG kwam langszij in de derde via een honkslag van Karin Adriaansz-Tuk en een fout.

Olympia Haarlem sloeg vervolgens toe met een rally van zeven punten in de vijfde inning. In deze slagbeurt was er een hoofdrol voor Rachel van Veen. Met een tweehonkslag sloeg ze het eerste punt binnen van de rally, even later scoorde ze zelf het tweede na een honkslag van Amy-Lynn Felix. Na een 2-run single van Franka van Dijk en vier wijd met volle honken voor Lisa Hop kwam Rachel van Veen voor de tweede keer in deze inning aan slag. Dit keer produceerde ze een 2-run, walk-off single!

Donderdagavond besliste Olympia het resultaat al vroeg, want al na drie innings stond er een 8-0 stand op het door Peter Warmerdam bediende scorebord. De thuisploeg sloeg gelijk in de eerste inning toe en scoorde viermaal op klappen van Franka van Dijk (inside-the-park-homerun), Mariëlle Vleugels (2-run single) en Rachel van Veen (honkslag). Nog meer spetterend slagwerk volgde in de tweede en derde inning. Een driehonkslag van Jessie van Aalst leverde een punt op in de tweede beurt, waarna ze zelf scoorde na een honkslag van Lisa Hop. Hetzelfde scenario volgde in de derde inning. Dit keer sloeg Brenda Beers een RBI-triple en scoorde vervolgens eveneens op een honkslag van Lisa Hop. Het enige punt van Onze Gezellen werd gescoord in de vijfde inning en kwam tot stand na een machtige uithaal van Karin Adriaansz-Tuk. De all-time homerun-leader in de hoofdklasse toonde aan nog steeds over voldoende slagkracht te beschikken en sloeg een homerun. De voormalige international tekende overigens voor de enige twee OG-hits in deze wedstrijd.

Amsterdam Pirates vs. Sparks Haarlem

Sparks Haarlem was tweemaal te sterk voor Amsterdam Pirates. In het eerste duel op dinsdag bleef het aantal gescoorde punten beperkt tot drie, maar was het pitcher Kelly Barnhill die domineerde. De Amerikaanse international en voormalige prof schakelde liefst zeventien slagvrouwen met drie slag uit. Dat is het hoogste aantal strikeouts in een wedstrijd dit seizoen. Het voorgaande hoogste aantal was vijftien, gerealiseerd door Eva Voortman (Neptunus) op 7 mei tegen Onze Gezellen. Tweemaal gaf Barnhill een vrije loop weg. Haar No-Hitter eindigde in de vijfde inning toen Rhowan Stuart opende met een line drive-honkslag naar het midveld. Voor Pirates bleef het bij deze ene honkslag.

Sparks scoorde in de eerste inning na een honkslag van Lorraine Kieft. Twee punten werden toegevoegd in de vierde inning op honkslagen van Ismay Poot en de debuterende rookie Esther Kruiswegt. En dus was het voor de laatste haar eerste hoofdklasse-honkslag. Even later sloeg Kruiswegt nog een tweede hit in de wedstrijd. In hetzelfde duel kwam ook Famke Gildemacher voor het eerst dit seizoen in actie voor de Sparks-hoofdmacht en ook zij sloeg een honkslag. Maar zij sloeg eerder al een paar hoofdklassse-honkslagen, want in 2019 was ze 4-uit-14 toen ze uitkwam voor Terrasvogels.

Twee dagen later, op donderdagavond, volgde nog een succesvol debuut in het team van Sparks. Dit keer kwam Isabel Hoogland voor het eerst in actie in de hoogste afdeling en ook zij liet haar eerste honkslag in de boeken opnemen. En het was ook nog eens een driehonkslag.

Donderdagavond stond Sparks Haarlem in Amsterdam met 6-1 voor toen de zevende inning van start ging. Toen volgde nog even een rally van acht punten! Het enige Pirates-punt kwam in de vijfde inning tot stand na een honkslag van Caitlin Kramer. Sparks kwam in het duel tot veertien honkslagen, waaronder drie van Suka van Gurp, die met haar klappen zeven punten binnensloeg. In de lange rally in de zevende inning sloeg de international een baseclearing, 3-run triple. Maar Suka van Gurp werd ook uitgeschakeld in een wel heel bijzonder dubbelspel. Met twee loopsters op de honken in de zesde inning sloeg ze een 2-run single, waarna een vangbal voor de eerste uit zorgde. Even later sloeg Lorraine Kieft een pop-fly naar fout gebied achter het eerste honk. Van Gurp vertrok vanaf het eerste honk en was al bijna bij het derde honk gearriveerd toen eerste honkvrouw Rhowan Stuart de bal ving. Het enige wat ze daarna hoefde te doen was haar honk aan te raken om het opmerkelijke unassisted double play te completeren, want Van Gurp kon natuurlijk nooit meer op tijd terugkeren.

Riangela Flanegin, één van de speelsters in de race voor de ‘slagtitel’, was donderdagavond 0-uit-3, maar scoorde wel driemaal. Denice van Dijk sloeg drie punten binnen. Vanuit de werpcirkel schakelden ‘veteranen’ Kirsten Scheele en Rebecca Soumeru samen twaalf slagvrouwen met drie slag uit.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse