SB Hoofdklasse

Nog geen softbal-beslissingen na regen; Holland Series uitgesteld

Het veld op het Noordersportpark wordt afgedekt, maar een hevige regenbui maakt een voortijdig einde aan de double-header tussen Sparks Haarlem en Tex Town Tigers. Foto: Fred Versluis.

Nog geen softbal-beslissingen na regen; Holland Series uitgesteld

Wat een ontknoping. Dat kunnen we toch wel stellen. Alles en iedereen was klaar om de reguliere competitie op zondag af te sluiten en vooruit te kijken naar de Holland Series, maar die plannen moesten worden bijgesteld. Op zaterdag werd (veel) regen verwacht, maar de drie geplande double-headers konden gewoon zonder problemen worden gespeeld. Op zondag zou het voornamelijk droog zijn, maar in Haarlem maakte een flinke regenbui het softbalveld op het Noordersportpark onbespeelbaar en dus moest de belangrijke double-header tussen Sparks Haarlem en Tex Town Tigers worden geschrapt. Gevolg: nog geen beslissing welk team als eerste zal eindigen, maar ook niet wie de belangrijke derde plaats zal opeisen. Oh, de race om de titel van Beste Slagvrouw is eveneens nog onbeslist.

Op zaterdag kwam koploper Olympia Haarlem tweemaal tot winst bij Neptunus (13-4, 7-1), nadat eerst speelster Anouk van den Heuvel van de thuisploeg was gehuldigd. Tex Town Tigers won op eigen veld tweemaal van Amsterdam Pirates (9-6, 16-1). In Moergestel deelden Roef! en Sparks Haarlem de punten. De thuisploeg won het eerste duel met 3-2 in acht innings, Sparks won de tweede ontmoeting nipt met 4-3. Dat betekende dat er voor zondag negen verschillende scenario’s waren om tot een eindstand te komen wat de derde plaats betreft. Vijf van die scenario’s waren in het voordeel van Sparks Haarlem, eentje leverde Roef! de derde plaats op. Drie van de mogelijkheden zouden resulteren in een gelijke stand. Maar het verliep allemaal anders door de toch wel onverwachte regen aan de kust. In Moergestel kon op zondag wel gespeeld. Daar haalden Roef! en Neptunus hun vorige week afgelaste double-header in. Neptunus won met 5-0 en 6-3 en dat betekende dat Roef! werd uitgeschakeld voor de derde plaats. In Haarlem ging het eerste duel tussen Sparks Haarlem en Tex Town Tigers ook van start met een aangenaam zonnetje. Maar dat duurde niet lang. Met één uit in de tweede helft van de eerste inning en een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg maakte een korte, maar hevige regenbui verder spelen onmogelijk. Opmerkelijk detail: op dat moment waren er dertien minuten gespeeld, wees de klok een tijd aan van 13.13 uur (er was dus begonnen om 13 uur), was de pitcher bij Tex Town Tigers Audrey Pickett (13 letters) en was de slagvrouw Lorraine Kieft (13 letters). Er volgde een rain-delay van iets meer dan twee uur. Ondanks veel en hard werk door Sparks-mensen, maar ook speelsters van beide teams, bleef het veld onbespeelbaar en dus kon er niet anders worden beslist dan het eerste duel te staken en het tweede het predidaat afgelast te geven. De afgelaste double-header is opnieuw vastgesteld voor komende zaterdag (1 oktober), de dag waarop de best-of-five Holland Series van start zou gaan op het complex van de competitie-winnaar. Dat betekent dat de kampioensreeks een week later zal beginnen (zaterdag 8 oktober), maar ook dat titelverdediger Olympia Haarlem twee weken moet wachten op de volgende wedstrijden in plaats van één week. De derde en eventuele vierde wedstrijd in de finalereeks staan nu op de agenda voor zaterdag 15 oktober en indien nodig volgt Game 5 een dag later.

De afgelaste double-header is bepalend voor zowel de eerste als de derde plaats, maar ook wie Beste Slagvrouw van het seizoen 2022 wordt. De ploeg die competitiewinnaar wordt speelt namelijk de eerste twee wedstrijden van de Holland Series op eigen veld en ook de eventuele vijfde wedstrijd. De ploeg die derde wordt in de competitie plaatst zich voor deelname aan een Europees bekertoernooi van volgend jaar. Na zondag staan Sparks Haarlem en Neptunus (door de dubbele winst bij Roef!) op hetzelfde aantal punten (38). Neptunus is uitgespeeld, maar Sparks moet nu dus nog inhalen. Onderling heeft Sparks vijf van de zes wedstrijden in winst omgezet. Maar er is meer, want wat te denken van het volgende? Wanneer Sparks en Neptunus na komende zaterdag nog altijd samen de derde plaats delen is het onderling resultaat niet van toepassing voor de rangschikking. Dan zal nog een beslissingswedstrijd volgen! Kortom, er is nog veel softbal-spektakel voor de boeg!

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 36-58, Tex Town Tigers 34-56, Sparks Haarlem 34-38, Neptunus 36-38, Roef! 36-36, Onze Gezellen 36-12, Amsterdam Pirates 36-10.

Beste slagvrouw

Op zaterdag klom Dinet Oosting (Tex Town Tigers) van de derde naar de eerste plek wat betreft het hoogste slaggemiddelde door 4-uit-6 te slaan. Hierdoor steeg haar gemiddelde van .463 naar .475. Brenda Beers (Olympia Haarlem) was de koploopster en ook haar gemiddelde steeg wat, want ze ging van .469 naar .471, maaar werd dus gepasseerd door Dinet Oosting. Eva Voortman (Neptunus) sloeg op zondag 2-uit-7, zakte uit de top-vijf en is uitgespeeld. De overige speelsters in de race voor Beste Slagvrouw werden min-of-meer uitgeschakeld, maar behouden uiteraard wel nog altijd een theoretische kans. Brenda Beers kwam zaterdag voor het laatst in actie in een competitieduel van het uitgespeelde Olympia Haarlem en kon zondag (en nu dus ook komende zaterdag) alleen maar toekijken of het Dinet Oosting lukte om de leiderspositie te behouden, want het verschil was maar .004. Maar doordat de double-header van TTT bij Sparks dus in het water viel, zal ook de beslissing om de batting title een week worden uitgesteld. Overigens werd Dinet Oosting zaterdag ook de vierde speelster dit seizoen die voor de achtste keer een homerun sloeg.

Roef! vs. Sparks Haarlem

In het eerste duel kwam Sparks Haarlem eenmaal tot scoren in de eerste inning en hield de minimale voorsprong lang vast. Roef! kwam in de zesde inning langszij, Sparks zorgde voor een gelijke stand in de zevende slagbeurt, waarna de beslissing volgde in de tie-break. In de eerste inning wist Suka van Gurp snel over de honken te snellen na haar uithaal in het rechtsveld op pitcher Marjolein Merkx. Ze was sneller dan de aangooi, scoorde en kreeg een inside-the-park-homerun achter haar naam, haar eerste homerun van het seizoen. In de hiernavolgende slagbeurten kregen beide ploegen scoringskansen, maar wisten die niet te verzilveren. Zo liet Sparks tot en met de zesde inning zes loopsters achter in scoringpositie. Bij Roef! strandden eveneens zes loopsters in scoringspositie tot aan de vijfde slagbeurt. Beide ploegen kregen de honken vol, maar zonder succes. Roef! met twee uit in de derde inning, maar een grounder eindigde de slagbeurt. Sparks met één uit in de zesde inning, waarna pitcher Marjolein Merkx de volgende twee slagvrouwen met drie slag uitschakelde. In de vierde inning opende Isa Los voor Roef! met een driehonkslag, maar pitcher Kelly Barnhill volgde met drie strikeouts en voegde er daar in de volgende slagbeurt nog eens drie aan toe.

In de zesde inning kwam Roef! wel tot scoren. Nicky Uytendaal opende met een honkslag en scoorde toen Sophie Verdaasdonk hierna een homerun sloeg, haar tweede van het seizoen. Isa Los volgde met een honkslag, maar opnieuw schakelde Kelly Barnhill vervolgens drie slagvrouwen met drie slag uit. In de zevende inning was het Sparks dat voor een gelijke stand zorgde. Met twee loopsters op de honken leverde Lorraine Kieft een puntscorende honkslag af, maar Sparks zou ook dit keer drie loopsters achterlaten. In de zevende slagbeurt van Roef! gooide Kelly Barnhill wederom driemaal drie slag (tussendoor een honkslag). Daarmee voerde ze haar totaal op naar zeventien, een aantal dat ze ook in haar voorgaande start realiseerde. In het inhaalduel afgelopen dinsdagavond tegen Amsterdam Pirates zorgde de Amerikaanse oud-prof met zeventien strikeouts voor een season-high. Dat evenaarde ze in deze wedstrijd. Maar dit keer stond ze met lege handen. Nadat Sparks Haarlem in de achtste inning de tie-break loopster achterliet op het derde honk, kwam Roef! wel tot scoren. Tie-break pinch-runner Suzanne Poelgeest bereikte het derde honk na een wilde worp en scoorde even later het winnende punt toen de volgende worp van Barnhill wederom wild was.

Samenvatting van het eerste duel tussen Roef! en Sparks Haarlem door SDTV

In de tweede wedstrijd kwam Sparks Haarlem wederom vroeg tot scoren, maar hield de voorsprong dit keer wel vast. De laatste paar weken moet de Haarlemse ploeg regelmatig worden aangevuld met invalsters vanuit het tweede team. Feline Poot en Julia Kwakernaak zijn inmiddels vertrokken richting USA voor college, Tenley Boersma studeert in Engeland, Maxime van Dalen is voorlopig nog uitgeschakeld vanwege haar blessure en halverwege het seizoen stopte Kimberly Jones. Bovendien was ook Suka van Gurp vanwege een blessure niet het hele seizoen inzetbaar.

In de eerste inning was het opnieuw Suka van Gurp die goed contact maakte. Met Nina Oomes (vier wijd) sloeg de international opnieuw een homerun, dit keer over de omheining. Roef! pakte een punt terug na een tweehonkslag van Nicky Uytendaal (eerste inning), maar Sparks breidde de voorsprong in de derde inning uit met twee punten. Roef! wist de 4-1 achterstand te verkleinen via punten in de derde en zesde inning, maar kon het duel dit keer niet in eigen voordeel omdraaien. Het ervaren pitchingduo Kirsten Scheele (win) en Rebecca Soumeru (save) hield de voorsprong vast.

Samenvatting van Game 2 tussen Roef! en Sparks Haarlem in Moergestel door SDTV

Neptunus vs. Olympia Haarlem

Voordat het eerste duel in Rotterdam van start ging was er eerst een huldiging. Bondsvoorzitter Mark Herbold spelde het bondsonderscheidingsteken op bij Neptunus-speelster Anouk van den Heuvel, die onlangs haar 400e competitie-wedstrijd speelde. Even leek het er op dat de ervaren speelster deze magische grens in haar loopbaan niet zou bereiken. De dochter van voormalig honkbal-international Wim van den Heuvel debuteerde in 2004 in de hoofdklasse in het team van Euro Stars met wie ze zeven seizoenen in de hoogste afdeling speelde. Hierna volgden vijf seizoenen bij Terrasvogels, maar na afloop van het seizoen 2015 besloot ze op een lager niveau te gaan spelen. Ze ging spelen bij Neptunus, dat vorig jaar promoveerde. Zo maakte de ervaren infieldster dit jaar toch weer haar rentree in de hoofdklasse en kwam de 400e wedstrijd ineens binnen bereik.

Olympia Haarlem keek in het eerste duel tegen een 4-3 achterstand aan na drie innings, maar sloeg vervolgens toe en scoorde nog eens tien punten. Beide ploegen kwamen tot negen honkslagen, maar de Neptuniaanse verdediging maakte ook vijf fouten. Met een 2-0 achterstand kwam Neptunus in de eerste inning viermaal tot scoren. Met Lorijn Buise (infield-hit) en Libby Sugg (tweehonkslag) op de honken sloeg de kersverse bondsridder Anouk van den Heuvel het eerste punt binnen, waarna Renske Tellekamp (met twee uit) vier wijd kreeg. Even later scoorde Van den Heuvel het leidende punt op een baseclearing 3-run double van llse van de Wouw, nadat Sugg voor haar de gelijkmaker had laten aantekenen en na haar ook Tellekamp scoorde. Olympia pakte een punt terug in de derde inning en kwam tot een 4-run rally in de vierde slagbeurt op klappen van Brenda Beers, Jessie van Aalst (double) en Lisa Hop en een fout. Nog eens zes punten volgden in de vijfde inning via tweemaal vier wijd, een doorgeschoten bal en een fout die drie punten opleverde. Het voerde de stand op naar een mercy-rule puntenverschil.

In de tweede ontmoeting bouwde Olympia Haarlem een snelle voorsprong op. In de tweede slagbeurt werd viermaal gescoord op twee homeruns. Met Mariëlle Vleugels (vier wijd) op het honk sloeg de jarige Rachel van Veen de eerste homerun. Even later, met Yindi Beekveldt (honkslag) op het honk en één uit, was het Machteld Rector die een homerun sloeg en dat was tevens de allereerste in haar hoofdklasse-loopbaan. Een opofferingsslag van Anna Prins leverde het vijfde punt op in de derde inning. Nog eens twee punten volgden in de zevende slagbeurt. Neptunus scoorde het enige punt in de zesde inning. Met één uit kreeg Kirsten Fischer vier wijd en volgde Eva Voortman met de enige honkslag voor de thuisploeg. Even later, en na een werpsterwissel, scoorde Voortman na een fout.

Tex Town Tigers vs. Amsterdam Pirates

Tex Town Tigers had in het eerste duel de handen vol aan hekkensluiter Amsterdam Pirates, want halverwege de vijfde inning stond er een 5-5 stand op het scorebord. TTT scoorde viermaal in de eerste inning op ondermeer back-to-back RBI-doubles van Dinet Oosting en Lizzie Clarijs. Pirates antwoordde met drie punten in de tweede slagbeurt via een honkslag, grounder en fout. Met een 5-3 achterstand kwam Pirates in de vijfde inning op gelijke hoogte na honkslagen van Jeske Meewisse en Iris Hooijer. Maar de thuisploeg kwam vervolgens tot een 4-run rally in de eigen vijfde slagbeurt dankzij 2-run singles van Britt Vonk (4-uit-4) en Laura Wissink.

In de tweede wedstrijd had Tex Town Tigers aan drie innings genoeg om tot een 16-1 overwinning te komen. TTT kwam tot elf honkslagen, waaronder een 2-run homerun van Dinet Oosting en een RBI-triple van Lizzie Clarijs en een baseclearing, 3-run triple van Danielle ten Donkelaar.

Roef! vs. Neptunus

Op zondag kwam Neptunus tweemaal tot winst bij Roef! om in de race te blijven voor de derde plaats. Roef! werd door de dubbele nederlaag uitgeschakeld.

In het eerste duel stonden pitchers Eva Voortman (vijf innings, elf strikeouts) en Nienke Weis (twee innings) slechts twee honkslagen toe. Na drie puntloze slagbeurten opende Neptunus de score met twee punten in de vierde inning. Met één uit scoorden Libby Sugg (vier wijd) en Anouk van den Heuvel (honkslag) beiden na een tweehonkslag van Renske Tellekamp. In de zesde inning werden daar drie punten aan toegevoegd. Libby Sugg opende met vier wijd en met twee uit was er ook een vrije loop voor Judith Buschman. Een honkslag van Minke Bloke en 2-run double van Esmee Toet verhoogden de stand vervolgens naar 5-0. Roef! kwam slechts tweemaal in scoringspositie.

Recap van de eerste ontmoeting tussen Roef! en Neptunus, verzorgd door SDTV

In de tweede ontmoeting verspeelde Neptunus een 3-1 voorsprong, maar sloeg uiteindelijk toe in de zevende slagbeurt. Sophie Verdaasdonk bezorgde Roef! in de eerste inning een vroege voorsprong via een driehonkslag, maar die was van korte duur. Neptunus reageerde met twee punten in de tweede inning. Met Judith Buschman (vier wijd) op het honk en één uit sloeg Esmee Toet een 2-run homerun, haar eerste in de hoofdklasse. Een opofferingsslag van Renske Tellekamp maakte er in de vijfde inning een 3-1 stand van. Maar in de vijfde Roef!-slagbeurt zorgde Isa Los met een 2-run double voor een gelijke stand.

In de eerste helft van de zevende inning hernam Neptunus de leiding. De ploeg scoorde driemaal. De punten kwamen tot stand na een honkslag van Renske Tellekamp, een vrije loop en een geraakt werpster. Even later nam Nienke Weis de pitching over van Eva Voortman, schakelde drie slagvrouwen uit en stelde voor de tweede keer de voorsprong en de winst veilig.

Samenvatting tweede duel tussen Roef! en Neptunus, gemaakt door SDTV

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse