SB Hoofdklasse

De softbalkaarten zijn (eindelijk) geschud

Sparks Haarlem eindigt op de laatste speeldag op de derde plek in de hoofdklasse en plaatst zich voor Europa Cup-deelname. Foto/copyright: Fred Versluis

De softbalkaarten zijn (eindelijk) geschud

Het duurde een weekje langer, maar de laatste twee wedstrijden in de softbal-hoofdklasse zijn gespeeld. Twee wedstrijden die bepalend waren voor de volgorde van de top-3 en ook invloed hadden op de slagtitel. Zaterdag zou een dag met veel regen worden, rond 6 uur in de ochtend was er in de regio Haarlem zelfs kans op 99 procent neerslag. In de nachtelijke uren regende het inderdaad behoorlijk. Zou het allemaal wel doorgaan? Uitstel naar zondag? Of nog een week opschuiven? Wat ook weer uitstel van de Holland Series tot gevolg zou hebben gehad. De verwachte regenachtige zaterdag kwam (gelukkig) niet. Wel was er een stevige wind, maar het werd zelfs een redelijk aangenaam dagje. Een prima dagje om een double-header te spelen en dat is ook precies wat er gebeurde.

Op het Haarlemse Noordersportpark stonden Sparks Haarlem en Tex Town Tigers tegenover elkaar. Wat stond er op het spel? Met een dubbele overwinning zou TTT koploper Olympia Haarlem weer passeren en beslag leggen op de eerste plaats. Dat zou ook tot gevolg hebben gehad dat Sparks Haarlem op gelijke hoogte zou eindigen met Neptunus, zodat een beslissingswedstrijd had moeten worden gespeeld om de derde plaats. Maar dat gebeurde allemaal niet. Sparks Haarlem won het eerste duel met 5-2, zodat de ploeg de derde plaats voor zich opeiste en volgend jaar (opnieuw) deelneemt aan een Europees bekertoernooi. Dat wordt het toernooi om de European Cup Winners Cup. Door deze overwinning werd Neptunus uitgeschakeld voor de derde plek, maar de Rotterdamse ploeg kan met opgeheven hoofd terugkijken op een prima debuut in de hoogste afdeling.

De strijd om de eerste en tweede plaats was echter nog niet gestreden, want TTT kon nog altijd gelijk eindigen met Olympia als het de tweede wedstrijd in winst zou omzetten. Ook dat gebeurde niet, want Sparks Haarlem sloot het seizoen af met een 2-0 shutout-overwinning. Dat werd ook een wedstrijd met hier en daar een traantje, want Sparks Haarlem nam via publiekswissels afscheid van pitcher Kirsten Scheele en outfieldster Denice van Dijk, die een punt achter hun loopbaan zetten.

Olympia Haarlem heeft de reguliere competitie dus afgesloten op de eerste plaats, gevolgd door Tex Town Tigers. Dat betekent dat de best-of-five Holland Series aanstaande zaterdag 8 oktober (aanvang 13:00) begint met een double-header op het Nol Houtkamp Sportpark, het thuiscomplex van Olympia Haarlem. Een week later (zaterdag 15 oktober, 13:00 uur) wordt de volgende double-header gespeeld op Sportpark De Kroedkotten, de thuishaven van Tex Town Tigers in Enschede. Is een vijfde wedstrijd nodig dan wordt die een dag later gespeeld bij Olympia.

Niet alleen de strijd om de eerste, tweede en derde plaats werd beslist op het Noordesportpark, ook die om de slagtitel. Voor aanvang van de double-header was het Dinet Oosting (Tex Town Tigers) die de slaglijst aanvoerde met een .475 slaggemiddelde. Zij werd gevolgd door Brenda Beers (Olympia Haarlem), die op .471 stond, maar was uitgespeeld en dus alleen maar kon toekijken. Franka van Dijk (Olympia Haarlem), Riangela Flanegin (Sparks Haarlem) en Laura Wissink (Tex Town Tigers) hadden alleen nog theoretische kansen. Net als Eva Voortman (Neptunus), die zonder te spelen wel weer in de top-5 terugkeerde.

In de double-header van zaterdag sloeg Dinet Oosting 1-uit-6 en dat had tot gevolg dat haar slaggemiddelde zakte naar .458. Het slaggemiddelde van Brenda Beers kon niet meer wijzigen en bleef op .471 staan, zodat de speelster van Olympia Haarlem de beste slagvrouw van het seizoen 2022 is geworden. Uiteraard moet het allemaal wel nog officiëel bekrachtigd worden door de Stuurgroep Scorers, waarvan de leden de statistieken overzien en controleren.

Eindstand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 36-58, Tex Town Tigers 36-56, Sparks Haarlem 36-42, Neptunus 36-38, Roef! 36-36, Onze Gezellen 36-12, Amsterdam Pirates 36-10.

Sparks Haarlem vs. Tex Town Tigers

In het eerste duel opende Tex Town Tigers de score in de eerste inning op de Amerikaanse pitcher Kelly Barnhill, die in haar voorgaande twee wedstrijden domineerde en beide keren 17 keer drie slag liet noteren. Nu keek ze snel tegen een achterstand aan. Britt Vonk begon met een honkslag en kon opschuiven na een fout. Met twee uit scoorde ze na een honkslag van Dinet Oosting. Sparks Haarlem kwam onmiddellijk langszij in de eigen eerste slagbeurt. Met Suka van Gurp en Nina Oomes (beiden vier wijd) op de honken werd Riangela Flanegin uitgevangen. Dat stelde wel Van Gurp in staat het derde honk te bereiken. Even later scoorde ze op een klap van Lorraine Kieft, waarbij Oomes op het tweede honk werd uitgeschakeld.

Sparks Haarlem sloeg vervolgens toe met een 4-run rally met twee uit in de tweede inning. Nadat de eerste twee slagvrouwen waren uitgeschakeld kreeg de thuisploeg twee loopsters, nadat Tammie Lijbers werd geraakt door een worp en rookie Famke Gildemacher vier wijd kreeg. Beiden scoorden op een hiernavolgende tweehonkslag van Suka van Gurp. Daar bleef het niet bij, want Van Gurp scoorde even later na een honkslag van Nina Oomes, die op haar beurt weer de thuisplaat kon passeren na een tweehonkslag van Riangela Flanegin.

Tex Town Tigers kon hier nog slechts één punt tegenover zetten. Sparks-pitcher Kelly Barnhill kreeg drie nullen op rij in de tweede, derde, vierde en vijfde inning. Maar na veertien slagvrouwen op rij te hebben uitgeschakeld was het Britt Vonk die goed contact maakte in de zesde inning en een homerun sloeg. Annemiek Jansen volgde met een tweehonkslag, maar bleef achter.

In de tweede ontmoeting werd Tex Town Tigers puntloos gehouden door het ervaren Sparks-duo Kirsten Scheele en Rebecca Soumeru. Samen stonden ze maar vijf honkslagen toe. Slechts tweemaal wist TTT in scoringspositie te komen. In de vierde inning sloeg Annemiek Jansen een tweehonkslag, schoof op na een grounder, maar bleef achter op het derde honk. Met één uit in de vijfde inning sloegen Daniëlle ten Donkelaar en Lisa Van Raemdonck een honkslag. De Sparks-verdediging volgde met het tweede dubbelspel in dit duel.

Sparks opende de score op pitcher Audrey Pickett in de tweede inning. Met drie loopsters op de honken en één uit sloeg Famke Gildemacher de bal door het midden voor een RBI-single. Maar de thuis ploeg liet ook drie loopsters achter. In de derde inning verdubbelde Sparks de voorsprong na een honkslag van Ismay Poot. Dit keer bleven twee loopsters achter, maar Sparks bleef de leiding houden in het restant van de wedstrijd.

Wat nog volgde waren twee emotionele momenten. Met één uit in de zesde inning liep Sparks-hoofdcoach Peter van Dalen het veld in richting werpcirkel en kreeg startende werpster Kirsten Scheele een publiekswissel. Na 22 seizoenen in de hoogste afdeling te hebben gespeeld nam de rechtshander afscheid. De wedstrijd werd uiteraard onderbroken, zodat teamgenoten, coaches en begeleiding hier even bij konden stilstaan en bloemen konden worden uitgereikt. En Kirsten het applaus van het publiek en tegenstander TTT in ontvangst kon nemen, terwijl ook beide umpires haar de hand schudden. Met één uit in de zevende inning volgde een zelfde moment. Dit keer kreeg linksveldster Denice van Dijk een publiekswissel en volgde opnieuw een korte onderbreking. Het zijn dit soort speciale momenten die de softbal- en honkalsport zo mooi maken. Gewoon de wedstrijd onderbreken om stil te staan en respect te hebben voor een bijzondere mijlpaal, of in dit geval een hele mooie loopbaan.

Sparks-voorzitter Sandra Nypels reikt bloemen uit aan Kirsten Scheele (links) en Denice van Dijk. Foto’s: Fred Versluis

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse