Honkbal

Bondscoach de Jong wil met sterk Koninkrijksteam Super Round WK U23 bereiken

Foto: WBSC

Bondscoach de Jong wil met sterk Koninkrijksteam Super Round WK U23 bereiken

Donderdag 13 oktober gaat in Taiwan het Wereld Kampioenschap honkbal U23 van start. Team Kingdom of the Netherlands speelt op vrijdag 14 oktober zijn openingswedstrijd tegen Zuid-Korea en zit verder in de poule met Australië, Cuba, Mexico en Puerto Rico. 

Bondscoach Sidney de Jong: “Op het WK zijn er geen makkelijke poules. We hebben een mooie mix van spelers, een sterk team zowel aanvallend als verdedigend. We kunnen goed voor de dag gaan komen. Als spelers op staan, boven zichzelf uitstijgen en het team meenemen, dan hebben we echt mooie kansen om te winnen. Het doel is de Superronde halen, daarna kijken we per wedstrijd verder.” 

Eind deze week vliegt het team naar Taiwan, waar ze de finale week van trainingskamp in gaan met het voltallige team, bestaande uit spelers actief in Nederland en als profs en college spelers in Amerika. De Jong: “Een week waarin we vooral veel praten, trainen op de communicatie in het veld. Dat is van cruciaal belang, zeker nu het team niet blind op elkaar is ingespeeld.” Dat laatste is geen probleem, want honkbal is zowel een team- als individuele sport. “Iedereen heeft zijn eigen taak, je moet het echt zelf doen als je aan slag staat. De collectieve liefde voor honkbal is het grote raakvlak en maakt dat de neuzen dezelfde kant op staan. En heel belangrijk: ze zijn allemaal gretig om te spelen.” 

Een aantal spelers van het team dat in 2021 Europees Kampioen werd, is er nu ook bij. “Het is echt heel belangrijk dat je toernooien hebt gespeeld, dat je die ervaring hebt. Een toernooi is continu intensiteit, je moet er direct staan, er is geen ruimte om even gas terug te nemen. Het is elke wedstrijd plankgas. Tijdens het EK 2021 hebben we zo gedomineerd. Honkbal gespeeld zoals het in mijn perceptie gespeeld moet worden. Dat wil ik hier ook weer zien, dan hebben we goede kansen om door te gaan naar de Superronde.” 

De Jong heeft tijdens het WK de beschikking over vijf profspelers, waarvan Darryl Collins en Shervyen Newton de hoogste spelenden zijn. Zij spelen beiden op High-A niveau en staan hoog aangeschreven als prospects binnen de organisaties van respectievelijk de Kansas City Royals en de New York Mets.

Van de college spelers zijn de meesten ook bekende spelers in de Nederlandse Hoofdklasse. De Arubaan Lenin Ashby en de Curaçaoënaar Kaeber Rog zijn nieuwe namen in de selectie van het Koninkrijksteam. Ashby sloeg voor de Odessa College Wranglers .453 met vijf homeruns en 32 RBI, terwijl Rog voor Southern Illinois University .362 sloeg met 14 homeruns en 56 RBI. Twee mooie toevoegingen aan de selectie van het Koninkrijskteam U23, waarin Delano Selassa de veteraan genoemd mag worden. De 23-jarige infielder speelde al voor de hoofdmacht van het Koninkrijksteam tijdens het World Port Tournament van 2019 en de Honkbalweek Haarlem van afgelopen zomer en maakt al sinds 2017 onderdeel uit van het U23 team van manager Sidney de Jong.

De wedstrijden van het WK U23 worden live uitgezonden op Gametime.sport, het platform van de WBSC, en kunnen tegen afname van een abonnement. Highlights van de wedstrijden zie je uiteraard op Honkbalsoftbal.tv!

Wedstrijdprogramma

  • Vrijdag 14 oktober 13.00* uur Zuid-Korea – Koninkrijksteam 
  • Zaterdag 15 oktober 8.30 uur Koninkrijksteam – Puerto Rico 
  • Zondag 16 oktober 8.30 uur Koninkrijksteam – Mexico 
  • Maandag 17 oktober 8.30 uur Koninkrijksteam – Cuba 
  • Dinsdag 18 oktober 13.00 uur Australië- Koninkrijksteam 
  • Woensdag 19 – zaterdag 22 oktober Superronde 
  • Zondag 23 oktober Finales 

Selectie

PitchersClubCollege/Profniveau
Kevin BakkerCuraçao Neptunus
Aaron de GrootCuraçao Neptunus
Jayden GoneshCuraçao NeptunusWestern Oklahoma State College
Scott PrinsAmsterdam PiratesHill College
Koen PostelmansTwins Oosterhout
Dylan FarleyHoofddorp PioniersMineral Area College
Nigel CalmesTampa Bay RaysRookie League
Luuk ter BeekMid-America Christian University
Jiorgeny CasimiriToronto Blue JaysSingle-A
Jefrem LeonWashington NationalsRookie League
Klevert MartinaWestern Oklahoma State College
Catchers
Jair van BorkuloHCAW
Yurdion MartieRCH/Pinguins
Dave JanssenCuraçao NeptunusUniversity of Central Oklahoma
Infielders
Delano SelassaAmsterdam Pirates
Tommy van de SandenAmsterdam PiratesUniversity of Texas at Tyler
Mick VosTwins Oosterhout
Tyriq KempTwins OosterhoutWestern Oklahoma State College
Shervyen NewtonNew York MetsHigh-A
Kaeber RogSouthern Illinois University
Outfielders
Jeandro TrompHCAW
Lenin AshbyOdessa College
Max KopsTwins OosterhoutGeorgia Highlands College
Darryl CollinsKansas City RoyalsHigh-A
Staff
Sidney de JongBondscoach
Evert-Jan ’t HoenBench coach
Jeroen SluijterAssistent coach
Eugene KingsaleAssistent coach
Robin van DoornspeekPitching coach
Quintijn van der RoestFysiotherapeut

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal