SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem opent Holland Series met dubbele winst

Er waren een paar close calls op de openingsdag van de Holland Series, zoals deze actie waarbij eerste honkvrouw Dinet Oosting (TTT) het honk een fractie eerder aanraakt dan loopster Brenda Beers (Olympia) in de tweede wedstrijd. Screenshot SDTV

Olympia Haarlem opent Holland Series met dubbele winst

Titelverdediger Olympia Haarlem is de Holland Series overtuigend begonnen. Voor eigen publiek werd zaterdagmiddag op het Nol Houtkamp Sportpark tweemaal gewonnen van Tex Town Tigers met aanvallende hoofdrollen voor Mariëlle Vleugels, Franka van Dijk en Rachel van Veen. Dat gebeurde allemaal op een oktober-dag met een aangenaam zonnetje, maar ook een fris windje. De Enschedese ploeg opende in beide ontmoetingen van de openingsdubbel de score. Maar de voorsprong was beide keren van korte duur, want Olympia draaide de wedstrijden in eigen voordeel om. Wedstrijden met soms een paar close calls. Met de dubbele winst zette Olympia Haarlem een flinke stap richting prolongatie van de titel. Komende zaterdag (8 oktober, 13:00 uur) gaat de best-of-five finale verder op Sportpark ‘De Kroedkotten’ in Enschede. Dan staat de volgende double-header op het programma. Een eventuele vijfde wedstrijd wordt een dag later in Haarlem gespeeld.

Voor Tex Town Tigers is het de eerste keer sinds 2010 (en de vierde keer totaal) dat de ploeg weer om de kampioenstitel speelt. Twaalf jaar geleden bereikte TTT de Holland Series voor de derde keer op rij en werd tweemaal kampioen (2008, 2009). Olympia Haarlem staat voor de zesde keer in de Holland Series en is de laatste jaren zeer succesvol. De ploeg bereikte de eindstrijd voor de zesde keer in acht jaar en werd in die periode driemaal landskampioen. Olympia’s voorloper DSC ’74 bereikte eenmaal de Holland Series (2003) en veroverde toen de kampioenstitel.

De 36e Holland Series is dit jaar voor het eerst sinds 2014 weer een best-of-five. De Holland Series (plus Play-Offs) werd in 1982 als finale geïntroduceerd in de softbal-hoofdklasse, vijf jaar later volgde de eerste Series in het honkbal. Sinds 1982 volgden verschillende competitie-formats, de ene keer met, de andere keer zonder Play-Offs en/of Holland Series. Na een aanvankelijke best-of-three werd de finale uitgebreid naar een best-of-five in 1990. Na een eenmalige best-of-seven (2001) bleef de reeks tot en met 2014 uit vijf wedstrijden bestaan. Daarna werd ineens besloten om de ontknoping van het seizoen uit slechts één wedstrijd te laten bestaan. Dat was absoluut geen succes, want het gaf de teams en het publiek een onbevredigend gevoel om het seizoen met slechts één beslissend duel af te sluiten. De finale behoorde een reeks van wedstrijden te zijn (een best-of-series) en geen enkel duel. De best-of-one werd dan ook na twee keer snel (en terecht) weer geschrapt en zodoende keerde in 2017 de best-of-three weer terug. En nu dus weer een mooie reeks van maximaal vijf wedstrijden!

In de reguliere competitie waren het Olympia Haarlem en Tex Town Tigers die de toon zetten. Zij nestelden zich al snel in de top van de ranglijst en stevenden uiteindelijk comfortabel af op een plek in de Holland Series. Halverwege het seizoen zakte TTT heel even wat weg, maar herstelde zich knap, pakte belangrijke punten en klom naar de eerste plek. Olympia en TTT bleken zeer aan elkaar gewaagd. Zo won TTT zowel de eerste als de tweede double-header (4-2, 3-2, 1-0, 4-2), zodat het onderling resultaat dus in het voordeel van de Enschedese ploeg was. Maar het was Olympia Haarlem dat de competitie uiteindelijk als winnaar afsloot na winst van de cruciale derde double-header (6-5, 5-2). Olympia nam de koppositie over, maar TTT kreeg een week geleden nog een kans terug te keren op de leidersplek in de inhaaldubbel tegen Sparks Haarlem. Maar de ploeg stond beide keren met lege handen (5-2, 2-0). Het betekende dat TTT op de tweede plek eindigde en Olympia definitief eerste werd, maar ook dat Sparks Haarlem de derde plaats veiligstelde en zich zodoende kwalificeerde voor deelname aan het toernooi om de Europese Cup Winners Cup in 2023.

Na afloop van de eerste wedstrijd werden door KNBSB-bestuurders Petra Arends en Peter van der Aart de prijzen uitgereikt aan de beste speelsters van de competitie. Drie van deze onderscheidingen gingen naar speelsters van Olympia Haarlem. Het was al bekend dat Brenda Beers met een slaggemiddelde van .471 de beste slagvrouw was geworden. Zij kreeg ook de prijs voor Meest Waardevolle Speelster. Lisa Hop ontving de trofee voor Beste Pitcher. Prijzen waren er ook voor twee speelsters voor het dit jaar in de hoofdklasse debuterende Neptunus, die beiden niet aanwezig konden zijn bij de uitreiking. Eva Voortman stal de meeste honken en haar vader Bertus nam de prijs in ontvangst. Libby Sugg kreeg de prijs voor de meeste homeruns. De Amerikaanse was één van vier speelsters die acht homeruns sloegen. In dat geval wordt gekeken naar het minste aantal slagbeurten waarin de prestatie werd geleverd. Tevens werd het Bondsonderscheidingsteken van de KNBSB uitgereikt aan Olympia Haarlem-speelster Jessie van Aalst, want zij speelde enige tijd geleden in haar 400e competitiewedstrijd in de hoofdklasse. Eerder dit seizoen kregen ook Kim Donkers (Roef!) en Anouk van den Heuvel (Neptunus) de onderscheiding, omdat zij eveneens deze bijzondere mijlpaal bereikten.

Uitreiking van de individuele prijzen en het Bondsonderscheidingteken door SDTV

Game 1

Na twee puntloze innings opende Tex Town Tigers de score in het openingsduel in de derde slagbeurt op pitcher Lisa Hop. Michelle Schuur begon met vier wijd, werd in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag van Britt Vink, bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal en scoorde met twee uit op een tweehonkslag van Laura Wissink. Met het eerste honk open kreeg Dinet Oosting opzettelijk vier wijd. Daarmee werd niet alleen om de slagvaardige Oosting heen gegooid, maar uiteraard ook een gedwongen loop gecreëerd. Maar in plaats van een gedwongen loop kreeg TTT de honken vol na vier wijd voor Lizzie Clarijs. Een grounder eindigde de inning, drie loopsters bleven achter en TTT werd in het restant van het duel puntloos gehouden.

Olympia Haarlem kwam gelijk langszij in de eigen derde slagbeurt op starter Audrey Pickett. Dat gebeurde eveneens met twee uit. Franka van Dijk bereikte toen het honk na een fout, schoof op naar het derde honk na een tweehonkslag van Jessie van Aalst en scoorde de gelijkmaker na een infield-hit van Lisa Hop.

Twee innings later sloeg de thuisploeg toe. Met twee uit in de vijfde inning en Franka van Dijk (vier wijd) en Jessie van Aalst (honkslag) op de honken sloeg Mariëlle Vleugels de bal het rechts-midveld in voor een 2-run double. Een inning later scoorde Olympia twee insurance runs, eveneens met twee uit. Dit keer stonden Anna Prins (honkslag) en Machteld Rector (fout) op de honken toen Franka van Dijk de bal diep het midveld in sloeg voor een 2-run double. En dat bracht de (eind)stand op 5-1.

Samenvatting van Game 1 van de Holland Series door SDTV

Game 2

Tex Town Tigers ging opnieuw voortvarend van start in het tweede duel op startende werpster Jessie van Aalst. Britt Vonk opende met vier wijd, stal het tweede honk en scoorde na een tweehonkslag van Annemiek Jansen. Nadat ook Laura Wissink een vrije loop had gekregen nam Alyson Spinas-Valainis de Olympia-pitching over, maakte een einde aan de scoringskansen en TTT liet twee loopsters achter.

Net als in de eerste wedstrijd was de voorsprong wederom van korte duur voor TTT, want Olympia Haarlem antwoordde met drie punten in de tweede helft van de eerste slagbeurt. Ook TTT-starter Lisa Brink kwam snel in de problemen, wat werd gevolgd door een vroege werpsterswissel. Olympia kwam al snel heel dicht bij de gelijkmaker. Brenda Beers opende met een honkslag, maar werd even later op de plaat uitgeschakeld na een poging te scoren op een tweehonkslag van Franka van Dijk (3-uit-4). Met twee ging het mis voor TTT. Eerst was er een infield-hit van Lisa Hop, waarna de gelijkmaker kon worden gescoord via een wilde worp. Na een opzettelijke vrije loop voor Mariëlle Vleugels nam Lizzie Clarijs de TTT-pitching over. Zij begon met een wel heel opmerkelijke wilde worp, die ruim achter de rug van de slagvrouw in de backstop terecht kwam. Het leverde het tweede Olympia-punt op. Even later sloeg Rachel van Veen een puntscorende tweehonkslag.

Vanaf de tweede inning bleef de puntenproductie beperkt. TTT wist niet te scoren, maar kreeg wel twee scoringskansen. Zoals bijvoorbeeld in de derde inning toen de ploeg met twee uit de honken vol kreeg na honkslagen van Dinet Oosting, Lizzie Clarijs en Katharina Szalay. Alyson Spinas-Valainis sloot vervolgens af met een strikeout! Olympia wist wel twee punten toe te voegen. In de tweede inning na een honkslag van Franka van Dijk en in de vijfde inning na een daverende homerun van Mariëlle Vleugels. Haar homerun is pas de vierde in de Holland Series sinds 2015. In 2019 homerde Cindy van der Zanden (toen Roef!), vorig jaar Yindi Beekveldt en eveneens Vleugels (beiden Olympia). Dit seizoen komt Cindy van der Zanden uit voor Olympia, maar is op het moment helaas geblesseerd.

TTT wist de achterstand terug te brengen naar 5-2 in de zesde inning dankzij een tweehonkslag van Daniëlle ten Donkelaar. Maar daar stonden vier Olympia-punten tegenover, zodat een mercy-rule puntenverschil van zeven werd bereikt. Met twee loopsters op de honken werd Audrey Pickett de vierde pitcher voor TTT, maar zij liet de loopsters opschuiven na een wilde worp. Vervolgens scoorden ze na een grounder van Franka van Dijk en een nieuwe wilde worp. Met twee uit en Lisa Hop (vier wijd) op het honk produceerden Mariëlle Vleugels en Rachel van Veen back-to-back RBI-doubles. De klap van Van Veen werd een walk-off hit, want het bracht de eindstand op 9-2 en maakte een voortijdig einde aan de wedstrijd.

De laatste mercy-rule wedstrijd in de Holland Series? Iets meer dan drie jaar geleden. Op zaterdag 5 oktober 2019 was het Roef! dat toen de tweede wedstrijd tegen Olympia Haarlem met 7-0 afsloot in 4 1/2 inning. Twee dagen later werd Roef! landskampioen.

Samenvatting van de tweede Holland Series-wedstrijd door SDTV

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse