Honkbal

SportAmerika Pro Update: Jansen viert feest, Bogaerts ‘out with a bang’

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

SportAmerika Pro Update: Jansen viert feest, Bogaerts ‘out with a bang’

Nu we de deur van ’t reguliere seizoen achter ons hebben dichtgetrokken, blikken we terug op het seizoen van de Team Kingdom-spelers. Van hen die afgelopen week op het veld stonden althans, want om uiteenlopende redenen hebben Carter Kieboom, Chad Tromp, Didi Gregorius en Andrelton Simmons enige tijd geleden dit seizoen al afgesloten. Ozzie Albies hoopt tijdens het postseason nog te kunnen schitteren voor de Atlanta Braves. Hoe het Xander Bogaerts, Kenley Jansen, Jurickson Profar en Jonathan Schoop verging, lees je in deze laatste Pro Update van het seizoen.

Tekst: Hans Mulder

SEIZOENSSTATS: 557 AB, .307/.377/.456, .833 OPS, 84 R, 73 RBI, 38 2B, 15 HR, 8 SB, 131 OPS+

Heeft Xander Bogaerts zijn laatste wedstrijd gespeeld voor de Boston Red Sox? Het antwoord op die vraag zal waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten, maar de nu dertigjarige kortestop heeft de optie om uit zijn contract te lopen. Vanaf 2013 was onze landgenoot niet weg te denken uit de line-up in Boston en met de club won hij twee keer de World Series. Voor het eerst in 2013 en vijf jaar later deden de Red Sox het nog eens dunnetjes over. Individuele prijzen waren er ook. Zo won Bogaerts tot nog toe vier keer de Silver Slugger Award en mocht hij eveneens vier keer opdraven in de ASG.

KELDER VAN AL EAST

Vorig seizoen reikte Bogaerts met zijn BoSox tot de ALCS, maar dit seizoen liep Boston al heel snel achter de spreekwoordelijke feiten aan. Een belangrijke speler als Trevor Story miste door blessureleed een deel van dit seizoen en ook Xander Bogaerts was lang niet altijd topfit. Aan zijn slaggemiddelde was dit niet af te lezen. Met zijn batting average stond de international heel lang in de top 5 of zelfs top 3 van de majors. Pas in de laatste weken van het reguliere seizoen moest Bogaerts de kopgroep laten gaan.

De Boston Red Sox konden de hoop op de play-offs al heel snel laten varen. Halverwege de maand mei was de achterstand in de divisie al opgelopen tot 10 wedstrijden. Op papier hadden de Red Sox nog niet zo’n slechte ploeg, maar tegen het geweld uit New York, Toronto en Tampa Bay was dit roster totaal niet opgewassen. Later kwam daar zelfs Baltimore nog bij, waardoor Boston voor de tweede keer in drie jaar hekkensluiter is in de AL East.

Op ’t slaggemiddelde was dus het hele jaar niets aan te merken. In de eerste 20 wedstrijden van 2022 flirtte de kortestop zelfs even met de .400 grens. Pas in de tweede seizoenshelft schoot zijn productiviteit omhoog. Met 4 homeruns en 15 RBIs schoot augustus er wat dat betreft wel uit. De All-Star zou deze jaargang besluiten met 15 homeruns en 73 RBIs. Dat is minder dan we van Bogaerts gewend zijn, maar in Boston deden alleen Rafael Devers (88) en Alex Verdugo (74) het beter.

VAARWEL?

Nadat de Red Sox de maand september afsloten met drie overwinningen op de Orioles viel er afgelopen weekend in Toronto weinig eer voor hen te behalen. Bogaerts speelde in twee van de drie wedstrijden en was 0-for-7 aan slag. Zijn teamgenoten verging het niet veel beter, want Boston kwam tot slechts 3 runs in dit weekend. Allemaal gescoord in de met 6-3 verloren laatste wedstrijd.

Als de serie tegen Tampa Bay inderdaad zijn laatste in het shirt van de Red Sox was, dan gaf Xander Bogaerts de fans een schitterend afscheidscadeau. Dinsdag werd het duel al na vijf innings gestaakt vanwege de regen, maar voor die tijd pakte Bogaerts al zijn moment. Met alle honken bezet timmerde hij zijn vijftiende homerun de tribunes in.

De Red Sox wonnen die wedstrijd met 6-0 en zouden de Rays deze week zelfs op een sweep trakteren. Woensdag, de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen, was Bogaerts 2-for-3 en won Boston met 6-3. Na zeven innings kwam er een einde aan zijn werkdag en seizoen.

SEIZOENSSTATS: 64.0 IP, 5-2 (41 SV), 3.38 ERA, 1.047 WHIP, 3.21 FIP, 25 R, 24 ER, 22 BB, 85 K, 121 ERA+

Voor veel spelers en teams was de laatste week een kwestie van uitbollen, maar voor Kenley Jansen en de Atlanta Braves stond er nog een hoop op het spel. In een rechtstreeks duel met de NY Mets werd gestreden om de koppositie in de NL East. Beide teams waren al verzekerd van een ticket voor het postseason, maar de divisietitel betekent wel het verschil tussen bye naar de NLDS of het spelen van een Wild-card round dit weekend. Daarnaast wil Jansen zelf natuurlijk de twijfel van zich afschudden met het oog op die play-offs.

Een mooi ERA gooide Kenley Jansen al in zijn debuut voor de Braves te grabbel (3H, 3 ER, 1 BB, 1 K en een 27.00 ERA), maar in de weken en maanden die volgden herstelde de closer zich goed. Er waren periodes waarin Jansen niet te raken was en als vanzelf daalde zijn ERA en steeg zijn aantal saves. Met zijn 7 blown saves toonde Jansen bij tijd en wijle echter ook een andere kant van zichzelf. Gedurende het seizoen vroegen volgers zich soms af of Jansen wel de aangewezen man was voor deze job bij de wereldkampioen. Afgelopen weekend, in die cruciale serie tegen de Mets, kwam Kenley Jansen zelf met het antwoord.

VINTAGE JANSEN

Op 11 september liep het voor Jansen en de Braves verkeerd af in Seattle, maar daarna zat zijn vorm in de lift. Af en toe was het nog wel wat wiebelig en op die momenten schoot de fanbase alweer in de vlekken. Vorige week vrijdag was zo’n moment. In een wedstrijd die gewonnen moest worden, hadden de Braves een 5-2 voorsprong in de negende inning.

Na de drie slag voor Francisco Lindor leek er voor Jansen niets aan de hand, maar na een HBP, single en een walk liepen de honken opeens vol. De Kenley Jansen van een paar weken geleden was mogelijk in paniek geraakt, maar deze versie niet. Francisco Alvarez en Tyler Naquin (na 9 pitches) werden met een K weggestuurd. Atlanta won, Jansen had zijn 38e save en de Braves stonden naast de Mets in de NL East.

BELANGRIJK VOOR BRAVES

Het bleek de start van een druk weekend voor Kenley Jansen, want zaterdag deed Braves-manager Brian Snitker opnieuw een beroep op hem. Dit keer besteeg hij met een 4-2 voorsprong de heuvel en maakte hij ’t zichzelf veel minder moeilijk. Mark Canha en Luis Guillorme kregen elk drie slag en Tyler Naquin kreeg de bal niet uit het infield. Een eenvoudige outing voor Jansen, die daarmee zijn 39e save noteerde en de Braves op poleposition voor de divisie zette. Door de 11 pitches die hij nodig had, gaf hij Snitker ook nog eens de mogelijkheid om zondag een beroep op ‘m te doen.

Een sweep zou de Atlanta Braves zo goed als zeker de vijfde divisietitel in successie brengen. De slagploeg had voor 5 runs gezorgd en nu was het aan Kenley Jansen om de Mets op 3 runs te houden. Was zijn werkdag zaterdag van korte duur, op zondag had de closer zelfs nog minder pitches nodig.

Jansen was weer de dominante versie van zichzelf en had aan 7 pitches genoeg. Brandon Nimmo, Francisco Lindor en Jeff McNeil moesten lijdzaam toezien hoe er met hen werd afgerekend. De veertigste save liet het ERA van Jansen zakken naar 3.43, maar veel belangrijker was de koppositie voor de Braves. Met nog drie wedstrijden te gaan, verdedigde Atlanta opeens een voorsprong van twee wedstrijden.

WÉÉR DE DIVISIE

Maandag moest de champagne in Miami nog even in de koeling blijven, maar dinsdag was het feest daar. Tegen de Mets moesten de Braves het hebben van de long ball, maar tegen de Marlins moesten de runs op een andere wijze binnen worden geharkt. Jansen moest dit bijzonder spannende duel tot een goed einde brengen en de 2-1 voorsprong over de streep trekken. Brian Anderson en Jacob Stallings werden elk met een strikeout (en slechts 3 pitches) weggezet. Jordan Groshans maakte het wat spannender, maar zijn flyout betekende het einde van deze nailbiter. Wat niemand in juni (achterstand van 10.5 wedstrijden) voor mogelijk hield, was gebeurd. De Atlanta Braves winnen voor ’t vijfde jaar op rij de NL East.

Jansen besluit het reguliere seizoen met 41 saves en een 3.38 ERA. In 2014 (43) en 2016 (47) noteerde de closer meer saves dan in dit seizoen. Alleen in 2019 lag zijn ERA (3.71) hoger dan in 2022. Met zijn aantal voert Jansen de National League aan. Alleen Emmanuel Clase van de Guardians noteerde meer saves (42) dan Jansen, maar komt uit in de AL. Zijn optredens van de laatste dagen zullen de Braves en hun fans vertrouwen geven richting de NLDS die dinsdag beginnen. Atlanta neemt het in de best-of-5 op tegen St. Louis of Philadelphia.

SEIZOENSSTATS: 575 AB, .243/.331/.391, .723 OPS, 82 R, 58 RBI, 36 2B, 15 HR, 5 SB, 111 OPS+

Duidelijkheid. Dat is een woord dat prima past bij het seizoen van Jurickson Profar. Waar de international in voorgaande seizoenen vaak over het gehele veld zwierf, daar kon Profar zich dit seizoen beperken tot het linksveld. In een line-up die bulkt van de grote namen en het talent hield de outfielder zich uitstekend staande. Het resulteerde zelfs in één van zijn beste seizoenen in de majors en een ticket voor de play-offs. Voor de overambitieuze San Diego Padres is dat alleen niet genoeg. De komende weken zal moeten blijken of Profar en consorten die ambities waar kunnen maken.

VASTE PLEK

Voor het eerst in zijn carrière speelde Jurickson Profar meer dan 150 wedstrijden in een seizoen. Als je kijkt naar het roster van de Padres is dat knap. Bob Melvin heeft de beschikking over een hoop sterren, maar Profar is in zijn ogen de beste linksvelder. De statistieken geven de manager daarin gelijk, want onze landgenoot kan dit seizoen een Wins Above Replacement van 3.3 overleggen. Daarmee moet hij alleen Manny Machado (6.6), Jake Cronenworth (4.1) en Ha-Seong Kim (5.5) voor zich dulden. Het zegt wel iets over de status van Jurickson Profar in San Diego dit seizoen.

Defensief liet Profar dit seizoen nauwelijks steken vallen, maar aanvallend ging het ook crescendo. In de eerste 21 wedstrijden nam hij de Friars zelfs bij de hand door maar liefst 5 homeruns en 15 RBIs te slaan. Opvallend genoeg bleef zijn slaggemiddelde achter (.186). Dat batting average werd later rechtgetrokken, maar het contact ging dan weer ten koste van de productiviteit. Dat Jurickson Profar door zijn manager op een gegeven moment veelvuldig werd gebruikt als leadoff hitter had daar ook mee te maken.

DODGERS UIT ZICHT

We bespraken al de ambities van deze Padres en het was zeker de bedoeling dat ze een rol van betekenis speelden in de NL West. Tot eind juni wist San Diego ook wel gelijke tred te houden met de LA Dodgers, maar na de ASG beenden de rivalen met grote passen weg van de uitdager. Een wildcard bleek het hoogst haalbare en op 2 oktober werd deze definitief veiliggesteld. In een best-of-3 spelen Profar en de Padres dit weekend in New York tegen de Mets.

Nadat het in juli (.242 BA) en augustus (.225 BA en slechts 4 RBIs) wat minder ging, pakte Profar in september en oktober de draad weer op met 3 homeruns, 10 RBIs en een .264 batting average. De Padres werkten de laatste twee series, tegen de White Sox en Giants, in de vertrouwde omgeving van Petco Park af. Tegen de White Sox bleek dit echter geen voordeel te zijn, maar desondanks mocht er afgelopen weekend een feestje gevierd worden. Dit omdat de Miami Marlins hun collega’s uit San Diego te hulp schoten en de Brewers klopten.

BESCHEIDEN FEESTJE

Na zijn 3-for-5 in de laatste, met 2-5 verloren, wedstrijd tegen de Dodgers stond het slaggemiddelde van Profar op .245. Met hits in de eerste twee wedstrijden tegen de White Sox wist hij dit aanvankelijk te handhaven, maar de 0-for-4 op zondag zorgde ervoor dat zijn gemiddelde daalde naar .243. Dit was de dag waarom de Padres zich verzekerden van het postseason, dus die matige prestaties aan slag nam Profar op de koop toe.

Tegen de Giants was het daarna een kwestie van finetunen, maar Profar kreeg eerst een dag rust van zijn manager. Zonder onze landgenoot, maar met nog wat champagne in de benen werden de Giants maandag met 7-2 verslagen. Met 2-for-4, een double en een run tankte Profar dinsdag vertrouwen in de met 6-2 gewonnen tweede ontmoeting. De generale repetitie voor de play-offs verliep niet naar wens. San Diego verloor woensdag met 1-8 en Profar was 0-for-4.

SEIZOENSSTATS: 481 AB, .202/.239/.322, .561 OPS, 48 R, 38 RBI, 23 2B, 11 HR, 5 SB, 62 OPS+

Jonathan Schoop zal dit seizoen snel willen vergeten. Dat zijn Detroit Tigers geen potten zouden breken, was wel ingecalculeerd. Dat Jonathan Schoop in z’n tweede jaar in Detroit met zijn slechtste seizoen in de MLB op de proppen zou komen, was dat niet. De infielder wordt op 16 oktober pas 31 en heeft dus de kans zich te revancheren. En dat is wel nodig ook. Slechts twee spelers met een soortgelijk aantal AB’s noteerden een slechter slaggemiddelde dan de .202 van Jonathan Schoop. En dan te bedenken dat hij ’n groot deel van deze jaargang daar nog (ver) onder zat.

Veel paniek was er niet toen er achter de naam van Schoop op 31 mei een .189 batting average stond. Zijn 4 homeruns in die maand lieten immers zien dat hij de bal nog altijd goed kon raken. En de tweedehonkman kende vaker een koude start van ’t seizoen. In 2021 ging het aanvankelijk niet veel beter en sloeg Jonathan Schoop in juni keihard toe. Letterlijk en figuurlijk. Met 4 hits in de eerste drie wedstrijden van juni leek zich dit te herhalen. Alleen gebeurde ’t uiteindelijk niet. Aan het einde van juni was het slaggemiddelde van Schoop slechts een fractie verbeterd: .190.

BETERENDE HAND

Pas op 4 juli piepte het slaggemiddelde voor het eerst boven de .200. Tijdens een doubleheader tegen de Cleveland Guardians was Schoop 6-for-8 in twee wedstrijden en zette hij tevens een mooie hitting streak in gang. Maandenlang wilde het maar niet lukken, maar vrijwel vanuit het niets was daar een knappe 12-game hitting streak. In totaal noteerde Schoop in die periode 17 hits, maar ook slechts 2 RBIs en geen enkele homerun. En met name de laatste ging hem de laatste jaren juist zo goed af. In 2020 haalde hij weliswaar de dubbele cijfers niet, maar dat was ook een ingekort seizoen.

Dankzij die hitting streak kreeg het batting average een wat draaglijker aanzien. Op 15 juli, eveneens tegen Cleveland, kwam een einde aan die reeks en stond het slaggemiddelde op .217. Nog altijd niet fameus, maar toch heel wat beter dan in de eerste maanden. Helaas voor onze landgenoot bleek hij met die .217 ook het hoogste punt bereikt te hebben. In augustus belandde Schoop op de IR met een enkelblessure. Zijn gemiddelde zwierf toen alweer rond de .200 en dat werd na z’n terugkeer nauwelijks beter.

TELEURSTELLEND EINDE

Schoop was in de laatste weken van ’t seizoen niet langer een vaste waarde in de line-up. Manager A.J. Hinch hield zijn Oranje-international regelmatig aan de kant. Ook in de twee laatste series van het seizoen speelde Schoop niet alles, maar tegen de Seattle Mariners kwam hij nog wel tot 2 hits in 11 at-bats. Hoewel de Tigers hun drie laatste wedstrijden verloren, kunnen ze wel terugkijken op een goede laatste fase. Eind september won Detroit negen van de tien wedstrijden en daarmee wisten ze een laatste plaats in de AL Central te voorkomen. Die twijfelachtige eer is nu weggelegd voor de Kansas City Royals.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal