Honkbal

Jiorgeny Casimiri is klaar voor het WK U23

Foto: WBSC

Jiorgeny Casimiri is klaar voor het WK U23

Heel zijn leven al speelt hij honkbal. Beter gezegd: honkbal is zijn leven. Tot zijn zeventiende speelde hij op de Nederlandse velden, maar sinds 2019 staat Jiorgeny Casimiri als professional onder contract bij de Toronto Blue Jays. Voor die club is hij nu actief in de Minor League, die in Florida wordt gespeeld. “Daar ben ik elke dag alleen met honkbal bezig.” 

Casimiri: “Het niveauverschil is groot. In Nederland was ik één van de beste (van mijn leeftijd, red), maar in Amerika zijn er veel meer jongens die gelijk zijn of beter qua prestaties. De concurrentie is groot. Elke middag trainen we. Iedere avond spelen we een wedstrijd – behalve op maandag. Zo speel ik als relief-pitcher twee of drie wedstrijden in de week. Dan leer je snel.”  

“Ik richt me ook echt op de reliever positie. Ik vind het leuk om in spannende situaties ingezet te worden. Daar ligt ook mijn kracht: onder druk presteren. Als ik op de heuvel sta, heb ik nooit angst, voel ik nooit de druk. Natuurlijk heb ik gezonde wedstrijdzenuwen, maar ik heb vertrouwen in mezelf. Daarnaast kan ik als reliever meerdere wedstrijden per week spelen. In Amerika heb ik ook mijn snelheid en consistency, stabiliteit, echt ontwikkeld. Dat is belangrijk op mijn positie.” 

Ervaring met de toernooispanning 
Na een druk Minor League-seizoen staat nu het WK honkbal U23 op het programma. Casimiri’s doel is groot: kampioen worden. “Dat moet altijd het doel zijn”, verklaart hij de ambitie. “Maar de andere teams zijn natuurlijk ook heel goed. Ik denk dat het een toernooi van hoog niveau met hele mooie wedstrijden wordt. We hebben een goed team. Zijn heel hecht, vrij en open met elkaar. Er is een goede sfeer, dat is belangrijk. En iedereen kent zijn taak. Als team zijn we ready. We kunnen ver komen, ik heb er vertrouwen in dat we met ons team de Super Round gaan halen.” 

“Ik leef niet anders naar dit toernooi toe dan naar gewone wedstrijden. Tijdens een toernooi moet je elke wedstrijd goed presteren, maar dat wil ik altijd. Op het moment dat ik word ingezet, wil ik leveren. Het helpt wel dat ik al meerdere toernooien heb gespeeld. Ik heb ervaring met de spanning tijdens een toernooi. Stel dat je één punt voor staat, dat brengt druk als je er dan op komt. Want één foutje en alles kan er anders voor staan. Maar ook in die situatie kan ik ontspannen blijven.” 
 
Sterke poule 
En die ontspanning zal nodig zijn, want Team Kingdom of the Netherlands zit in een sterke poule. Op vrijdag 14 oktober om 13.00 uur (Nederlandse tijd) spelen ze hun openingswedstrijd tegen Zuid-Korea, daarna volgen wedstrijden tegen Puerto Rico, Mexico, Cuba en Australië. Met zijn ervaring kan Casimiri als nodig zijn team op sleeptouw nemen, hoewel hij zichzelf nog niet per se een leiderschapsrol toedicht. “Ik wil mijn bijdrage leveren door een goede teamgenoot te zijn, de beste positieve invloed te hebben op het team. De juiste energie brengen op bepaalde momenten, maar iedereen moet elkaar oppeppen en aanmoedigen. We doen het als team.” 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal