Jeandro Tromp sloeg de enige honkslag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Jeandro Tromp is na topseizoen hongerig naar meer

Jeandro Tromp is na topseizoen hongerig naar meer

Dit seizoen is hij samen met zijn club HCAW voor het eerst in 24 jaar weer kampioen van Nederland geworden, nu staat hij aan de vooravond van het Wereldkampioenschap Honkbal U23 in Taiwan. “Na dit seizoen ben ik heel zelfverzekerd. Dit was, tot nu toe, mijn beste seizoen aan slag en ik hoop dat ik die stijgende lijn dit toernooi kan doorzetten en zo mijn steentje bij te dragen. Het WK is natuurlijk niet te vergelijken met de Hoofdklasse, maar ik ben hongerig om het te laten zien op nog een hoger niveau.” 

Aan het woord is Jeandro Tromp, de 22-jarige outfielder van HCAW. Na een ongekend seizoen met zijn club, is hij nu volledig gefocust op het WK in Taiwan. Met de spelers die actief zijn in Nederland heeft Tromp afgelopen jaar elke maandag en woensdag samen getraind. Tromp: “Nu het seizoen is beëindigd, maken de coaches de trainingen zo wedstrijdgericht mogelijk. Alles een tandje scherper en harder, juist niet ‘even rustig aan doen’. De trainingen zijn intensief, met veel reps (herhalingen, red.) en ik neem veel swings tegen onze eigen pitchers. De coaches maken het dan lastiger voor de slagmensen door pitchers bijvoorbeeld dichter bij te laten staan, of harder aan te gooien. Dat is intensief, maar zo blijf je scherp. Je moet zorgen dat je ready bent. En dat ben ik.” Lachend: “Sommige plays kan ik inmiddels dromen.” 

Team Kingdom of the Netherlands speelt op vrijdag 14 oktober om 13.00 uur tegen Zuid-Korea zijn openingswedstrijd. De poule bestaat verder uit Australië, Mexico, Cuba en Puerto Rico, een ‘lastige’ poule. Tromp: “De Superronde is zeker haalbaar. Zuid-Korea en Mexico zijn heel goed, maar het blijft honkbal. Het kant elke kant opgaan, dus ook onze kant. Als iedereen zijn ding doet, zijn A-game speelt, we als team elke wedstrijd de volle 100% gaan, dan kunnen we er zeker wat moois van maken.”  

Ervaring en rust 
Tromp is al jaren een vaste naam in de nationale jeugdselecties en speelde eerder onder meer het WK U18 (2018) en het WK U23 (2021). “Mijn ervaring op andere toernooien neem ik mee in de wedstrijden, net als mijn rust. Ik vind het niet erg om ballen tot diep in de count te nemen, om op 2 slag te staan. Ook dan blijf ik rustig. Dat komt misschien ook omdat ik niet voor de homerun ga. Liever het korte werk, de gap (het gat tussen de outfielders, red.) vinden hard door of over het infield, om zo op het honk te komen. Een ander sterk punt is dat ik het de pitchers moeilijk kan maken. Mijn oog op de plaat en slagzone is goed. Tegelijkertijd maak ik veel contact met de pitches, bijvoorbeeld door foutballen te slaan en zo een betere pitch te krijgen.” 

“Ik vind het een eer dat ik geselecteerd ben. Het garandeert geen basisplek, de opstelling kan elke keer anders zijn. Maar ik ben er klaar voor. Naast het mogen uitkomen voor het Koninkrijk, is het ook leuk met mijn teamgenoten. Een groot deel van het team ken ik al van het EK en WK 2021, met die jongens ben ik super gehecht. En tijdens het trainingskamp en het toernooi in Taiwan heb ik voldoende tijd om de anderen ook te leren kennen. Het voelt supergoed om twee weken met een groep jongens, vrienden, samen te zijn en samen ergens voor te vechten.” 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal