SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem prolongeert softbaltitel in enerverende Holland Series

Olympia Haarlem viert feest na prolongatie van de kampioenstitel. Foto/copyright: DFotografie

Olympia Haarlem prolongeert softbaltitel in enerverende Holland Series

Het is zondag 16 oktober. Op deze fraaie middag, met een halfbewolkte lucht, een redelijk zonnetje en een temperatuur van zestien graden, is het druk op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem. Een paar honderd toeschouwers volgen de verrichtingen op het veld tijdens de vijfde Holland Series-wedstrijd tussen de softbalsters van thuisploeg Olympia Haarlem en het bezoekende Tex Town Tigers. Nog eens bijna 500 liefhebbers volgen de fraaie beelden van SDTV. Dankzij Hans Vleugels en Cobus Oosting konden softbalfans ook dit seizoen weer (uit binnen- en buitenland) genieten van mooie beelden en enthousiast commentaar (bedankt daarvoor). Het is voor velen een onverwachte extra speeldag in een finalereeks die toch al een week later van start ging, omdat eerst nog een belangrijke competitiedubbel moest worden ingehaald. Een week geleden opende titelverdediger Olympia Haarlem de best-of-five Holland Series met twee overwinningen (5-1, 9-2) op eigen veld tegen Tex Town Tigers, dat voor het eerst sinds 2010 weer om de kampioenstitel speelde. Olympia speelde twee prima wedstrijden, de Enschedese tegenstander speelde wat slordig in Game 1 en 2. Velen verwachtten dan ook dat Olympia Haarlem een week later, afgelopen zaterdag, ook de derde ontmoeting in winst zou omzetten. Maar niets was minder waar, want op Sportpark ‘De Kroedkotten’ waren de rollen omgedraaid. Dit keer was het Olympia dat onder haar kunnen speelde en was TTT de sterkste ploeg. Wat volgde was een lange speeldag in Enschede met twee wedstrijden met bijzondere momenten en een lange rain-delay. Wedstrijden ook waarin slordigheden van beide teams voor de nodige spanning zorgden. Wedstrijden die allebei winnend werden afgesloten (6-5 in acht innings en 4-2) door Tex Town Tigers, dat zodoende een beslissende vijfde duel afdwong.

Het is 15:09 uur op deze zondag 16 oktober als TTT-slagvrouw Lizzie Clarijs met twee uit in de eerste helft van de zevende inning een door Olympia-pitcher Alyson Spinas-Valainis gegooide bal omhoog slaat. Een fractie later wordt de pop-fly gevangen door tweede honkvrouw Anna Prins. De vangbal betekent het einde van de wedstrijd, het einde van de Holland Series en het einde van het hoofdklasse-seizoen 2022. Olympia Haarlem wint met 3-2 en prolongeert met succes de kampioenstitel. Een afsluiting van een mooie Holland Series tussen twee aan elkaar gewaagde teams met goed slagwerk, mooie en slordige verdedigende momenten, een triple play en solide pitching. Een afsluiting van een mooi hoofdklasse-seizoen, waarin pas laat de definitieve volgorde van de top-drie bekend was.

Olympia Haarlem is opnieuw landskampioen. Foto/copyright: DFotografie

Voor aanvang van de finale was al bekend dat zowel Olympia Haarlem als Tex Town Tigers zeker waren van deelname aan het toernooi om de European Premiere Cup van volgend jaar, wie van de twee ook kampioen zou worden. Eerder dit jaar veroverde Olympia de beker in dit hoogste Europese bekertoernooi, waardoor de ploeg zich tegelijkertijd kwalificeerde voor volgend jaar en er bovendien een tweede Nederlandse ploeg kan deelnemen aan het evenement. Doordat Olympia zich plaatste voor de Holland Series zou de tegenstander in de finalereeks die tweede ploeg worden en dat werd Tex Town Tigers. De Europa Cup-winst van Olympia betekende ook dat er volgend jaar een derde Nederlandse ploeg kan deelnemen aan een Europees toernooi, de strijd om de Cup Winners Cup. Dat werd het team dat als derde zou eindigen in de reguliere competitie. Die beslissing zou vallen in de laatste double-header van het seizoen tussen Sparks Haarlem en Tex Town Tigers, die ook bepalend was voor de eerste en tweede plaats. Na afgelasting op de oorspronkelijke speeldag won Sparks tweemaal en nestelde zich op de derde plaats, terwijl TTT tweede werd achter Olympia. Sparks Haarlem zal dus in 2023 in het Cup Winners Cup-toernooi uitkomen.

Zoals gezegd bepaalde de double-header tussen Sparks en TTT tevens de eerste en tweede plaats en daarmee ook dat de Holland Series zou beginnen in Haarlem. En dat een eventuele vijfde wedstrijd eveneens in Haarlem zou worden gespeeld. Tijdens deze slotdubbel werd dus eigenlijk het scenario opgezet voor de seizoens-ontknoping. Dat werd een spannende en enerverende finalereeks, waarin voor het eerst sinds 2013 alle wedstrijden in de best-of-five moesten worden gespeeld. Negen jaar geleden zorgden landskampioen Terrasvogels en tegenstander Sparks Haarlem voor een bijzonder spannende Holland Series. Dit keer, in de 36e editie, waren het Olympia Haarlem en Tex Town Tigers die hun aanhang, maar ook de neutrale toeschouwers, in spanning hielden en voor vermakelijke wedstrijden zorgden. Een ontknoping waarin 39 punten werden gescoord, het hoogste aantal sinds 2011 (toen veertig punten). Het werd een waardig slot van een prima softbalseizoen.

Beide teams kregen de kans geschiedenis te schrijven. Had Tex Town Tigers ook de vijfde wedstrijd gewonnen, dan had het na verlies in de eerste twee wedstrijden vervolgens driemaal gewonnen. Een unieke prestatie die alleen in 2004 werd gerealiseerd toen Sparks Haarlem een 2-0 achterstand tegen Terrasvogels ongedaan maakte, driemaal won en de titel pakte. Bij de honkballers lukte zoiets ook slechts eenmaal. In 2019 keek L&D Amsterdam Pirates in de best-of-seven Holland Series tegen Curaçao Neptunus tegen een 3-0 achterstand aan, maar werd daarna de eerste ploeg in de geschiedenis die vervolgens viermaal op rij won en kampioen werd. Maar het lukte Tex Town Tigers niet om de tweede softbalploeg in de historie te worden die een achterstand kon ombuigen. Wel was het Olympia Haarlem dat geschiedenis schreef. Twee weken geleden werd het mannen-softbalteam van de vereniging ook landskampioen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zowel de vrouwen- als de mannenploeg van dezelfde vereniging het landskampioenschap kan vieren. Sinds in 1972 voor het eerst een mannenkampioen werd gekroond zijn er drie verenigingen geweest met een kampioen in beide takken van sport, maar nooit in hetzelfde jaar. Olympia Haarlem werd de vierde vereniging en zorgde voor een uniek tweevoudig kampioenschap.

Na de dubbele overwinning een week geleden verwachtten velen dat Olympia Haarlem het op zaterdag ‘even zou afmaken’. Dat gebeurde niet, want Tex Town Tigers won en dus kwam prolongatie van de titel ineens in gevaar. ,,Natuurlijk waren er twijfels of het zou lukken, want we speelden zaterdag niet onze beste wedstrijden”, gaf Olympia’s hoofdcoach Stanley Doney na afloop van het vijfde duel ruiterlijk toe. Maar nu stond de sympathieke en altijd vrolijke Nieuw-Zeelander met die overbekende brede lach op zijn gezicht breed glunderend op het veld zijn speelsters en overige stafleden te complimenteren met de geleverde prestatie. En nam hij zelf uiteraard ook de felicitaties in ontvangst. Met deze titel nam Doney voor de tweede keer afscheid als coach van Olympia Haarlem. In 2018 leidde hij de Haarlemse ploeg eveneens voor de tweede keer op rij naar de titel, waarna hij stopte. In 2021 keerde hij terug en volgden nog eens twee kampioenstitels. Zien we Stanley Doney dan over twee jaar weer terug? ,,Nee, zeker niet”, reageert Doney breedlachend. ,,Ik ga terug naar Nieuw-Zeeland, ga een jaar helemaal niets doen en daarna met mijn vriendin leuke dingen doen. Het is mooi geweest!”

Stanley Doney neemt afscheid als coach. Foto/copyright: DFotografie

De succesvolle ontknoping van Olympia Haarlem betekende niet alleen het afscheid voor coach Stanley Doney. Ook zijn coaching-collega’s Ingeborg Berk-Cleeren en Steven Manson stoppen. Afgelopen week maakte de club bekend dat Thomas Maas de opvolger van Doney is en volgend seizoen de leiding zal hebben. Speelsters Mariëlle Vleugels, Rachel van Veen en Anna Prins stoppen eveneens. Voor Mariëlle Vleugels kreeg de slotwedstrijd nog een mooi vervolg. Zij kreeg na afloop de prijs voor de Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series (unanieme keuze) uit handen van bondsbestuurder Petra Arends, die ook de kampioensschaal uitreikte. Een kroon op een mooie loopbaan van zestien seizoenen in de hoogste afdeling. In die periode speelde Mariëlle Vleugels in de hoofdklasse voor Euro Stars, Terrasvogels, Gryphons en (sinds 2015) Olympia Haarlem.

Met de winst op zondag veroverde Olympia Haarlem voor de vierde keer het landskampioenschap, de vierde titel sinds 2017, allevier onder leiding van Stanley Doney. DSC ’74, de voorloper van de Haarlemse vereniging, werd in 2003 al een keer kampioen.

Game 3

In de derde ontmoeting, de eerste in Enschede, ging de voorsprong over-en-weer. Dat zorgde voor een spannend scoreverloop, maar leidde ook tot een verlenging. Tex Town Tigers won met 6-5 en dus was een vierde duel nodig.

De thuisploeg opende de score in de eerste inning. Britt Vonk begon voor TTT met een tweehonkslag en scoorde even later na een uithaal van Laura Wissink, wat ook even voor een schrikmoment zorgde. De klap van Wissink was niet echt diep, in het midveld, net over het infield. Tweede honkvrouw Anna Prins rende naar achteren, midveldster Yindi Beekveldt rende naar voren en een stevige botsing volgde. Yindi bleef even op de grond liggen, maar kon gelukkig zelf weer opstaan en het duel uitspelen (als offensive player only). Ook in Game 4 en 5 was ze gewoon weer inzetbaar. Olympia kwam in de derde inning langszij en het was Yindi Beekveldt, die de gelijkmaker scoorde. Na vier wijd en een wilde worp scoorde ze met twee uit op een ferme driehonkslag van Brenda Beers.

Even later hernam TTT de leiding in de eigen derde slagbeurt. Laura Wissink (vier wijd) scoorde toen op een 2-out single van Lizzie Clarijs. Deze voorsprong was eveneens van korte duur, want in de vierde inning bracht Olympia de stand wederom in balans. Dit keer scoorde Lisa Hop (velderskeus) na een tweehonkslag van Mariëlle Vleugels.

In de tweede helft van de vierde inning nam TTT voor de derde keer de leiding, nu via een 3-run rally na wat slordigheden in de Olympia-verdediging. De thuisploeg kreeg de honken vol met nul uit, waarna een gedwongen nul op de plaat volgde op een grounder van Annemiek Jansen. Hetzelfde leek te gebeuren op een klap van Laura Wissink. Maar een foute aangooi zorgde voor een hernieuwde TTT-voorsprong en werd ook nog eens gevolgd door een obstructie, wat een tweede punt opleverde. Een grounder van Lizzie Clarijs bracht de stand op 5-2. In de vijfde inning leidde een TTT-fout tot drie onverdiende punten en opnieuw een gelijke stand. Nadat met twee uit was gescoord op een fout zorgde Rachel van Veen met een 2-run single voor een 5-5 stand. Hierna nam Daniëlle ten Donkelaar de pitching over bij TTT en stond niemand meer tot de honken toe.

Tex Town Tigers liet drie loopsters achter in de zesde inning, maar besliste het duel in de achtste beurt. Tie-break loopster Britt Vonk scoorde toen op een walk-off single van Annemiek Jansen.

Samenvatting Game 3 van de Holland Series door SDTV

Game 4

De tweede wedstrijd in Enschede en het vierde duel in de Holland Series ging eveneens gelijk op. Net als in het eerste duel nam Tex Town Tigers tweemaal de leiding, maar beide keren kwam Olympia Haarlem langszij. Dit keer nam TTT in de vijfde inning definitief de leiding. Maar er was ook een lange onderbreking na een hevige regenbui.

Het scoreverloop was aanvankelijk exact hetzelfde als in het eerste duel. Ook nu opende Tex Town Tigers de score in de eerste slagbeurt. Britt Vonk begon met een honkslag (gevolgd door een fout), schoof op na een vangbal en scoorde na een honkslag van Laura Wissink. Vrijwel hetzelfde scenario als in de voorgaande ontmoeting. Olympia Haarlem kwam weer in de derde inning langszij. Anna Prins begon met een tweehonkslag, schoof op na een grounder en scoorde, na een werpsterswissel, op een honkslag van Brenda Beers.

Het scoreverloop bleef dat van de eerste wedstrijd volgen. In de derde TTT-beurt nam de thuisploeg weer de leiding na een fout. Katharina Szalay begon met een honkslag, gevolgd door een fout en scoorde met twee uit na een honkslag van Annemiek Jansen. Olympia kwam weer langszij in de vierde inning. Lisa Hop begon toen met een driehonkslag en scoorde na een honkslag van Mariëlle Vleugels.

De beslissing viel in de vijfde inning en bovendien wist Daniëlle ten Donkelaar Olympia wederom van scoren af te houden. De 2-2 stand werd gebroken via een lead-off homerun van Annemiek Jansen in de vijfde inning. Met twee uit sloeg Lizzie Clarijs een tweehonkslag en scoorde even later het vierde punt na een fout.

Maar het zou nog even duren, voordat de 4-2 voorsprong voor Tex Town Tigers ook de eindstand zou worden. Halverwege de zesde inning zette een plotselinge hoosbui het speelveld onder water en volgde een onderbreking. Hoewel de wedstrijd inmiddels officiëel was geworden (er waren vijf innings gespeeld), moest het duel reglementair worden uitgespeeld, omdat het een wedstrijd was uit een best-of-series. Was dat niet gelukt, dan had het duel zondag in Haarlem moeten worden uitgespeeld voor aanvang van de toen nog eventuele vijfde ontmoeting. De wachttijd om verder te spelen kan telkens worden verlengd. In Artikel 2.2 b van het Reglement van Wedstrijden staat dat ook duidelijk omschreven: ,,Bij een onderbreking wordt na minimaal een half uur wachten door de plaatscheidsrechter besloten definitief te staken of nog een periode te wachten als duidelijk is dat binnen afzienbare tijd de wedstrijd kan worden voortgezet”. De regenbui duurde maar een paar minuten en het zou daarna droog blijven. Wel was duidelijk dat het even zou duren om het veld weer speelklaar te maken, maar ook dat het duel weer kon worden voortgezet. Dat lukte, want wat volgde was een unieke samenwerking tussen de speelsters van beide teams. Zij zorgden er samen voor dat het veld weer bespeelbaar werd, zodat de wedstrijd gewoon in Enschede kon worden afgesloten. Na een onderbreking van één uur en veertien minuten klonk het ‘play ball’ weer. Zeventien minuten later volgde de laatste uit, TTT had de voorsprong vastgehouden, de Holland Series in balans gebracht en een vijfde duel afgedwongen.

Samenvatting van het vierde duel door SDTV

Game 5

Op de fraaie, wat zonnige, zondagmiddag in Haarlem was het Tex Town Tigers dat de score weer opende, zoals het ook had gedaan in de vier voorgaande wedstrijden. Met twee uit sloeg Britt Vonk een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een tweehonkslag langs de linksveld-lijn van Annemiek Jansen.

Ook nu kwam Olympia Haarlem langszij, maar voegde er tegelijkertijd een extra punt aan toe. Brenda Beers en Lisa Hop begonnen met honkslagen, waarna Daniëlle ten Donkelaar de pitching overnam van Audrey Pickett. Even later werd Hop gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Jessie van Aalst. Maar het was vervolgens Mariëlle Vleugels, die haar waarde in deze Series onderstreepte, door met een honkslag voor de gelijkmaker te zorgen. Even later nam Olympia de leiding over na een tweehonkslag van Franka van Dijk, die overigens ook een prima Series speelde.

Nu was Tex Town Tigers niet meer in staat opnieuw de leiding te nemen, want pitcher Alyson Spinas-Valainis groeide. Dat toonde ze in de vierde inning. TTT kreeg drie honken bezet met twee uit, maar Spinas sloot af met drie slag voor Britt Vonk. Een cruciaal moment in de wedstrijd.

In de vijfde inning voegde Olympia Haarlem een insurance run toe, maar zorgde Tex Town Tigers voor het verdedigende hoogtepunt van deze Holland Series. Jessie van Aalst opende met een honkslag en werd in scoringspositie gebracht via een stootslag-honkslag van Mariëlle Vleugels. Lizzie Clarijs nam de pitching over, zag de twee loopsters opschuiven na een wilde worp en kreeg een puntscorende honkslag tegen van Franka van Dijk. Met pinch-runner Amy Felix op het derde honk en Franka van Dijk op het eerste honk sloeg Rachel van Veen een line drive. De bal werd gevangen door tweede honkvrouw Puk de Groot, die net in de wedstrijd was gekomen op hetzelfde moment dat Clarijs de pitching had overgenomen. De Groot gooide de bal gelijk naar eerste honkvrouw Laura Wissink, waar Van Dijk niet op tijd kon terugkeren. Vervolgens gooide Wissink de bal naar derde honkvrouw Katharina Szalay. Daar was het Amy Felix die niet op tijd kon terugkeren en dat resulteerde in een uniek triple play! Daarbij liep Amy Felix een knieblessure op, maar gelukkig kon ze na afloop wel het kampioensfeestje meevieren.

Met een 3-1 voorsprong voor Olympia bleef het spannend. In de eerste helft van de zevende inning begon Britt Vonk met een stootslag-honkslag op Jessie van Aalst, die de pitching had overgenomen. Vonk kwam in scoringspositie na een grounder van Annemiek Jansen. Alyson Spinas-Valainis keerde terug in de werpcirkel en bijna volgde een game-ending double play op een line drive van Laura Wissink. Korte stop Machteld Rector ving de bal, rende naar het tweede honk, maar Britt Vonk was net op tijd terug. Even later scoorde Vonk na een infield-hit van Dinet Oosting en was de stand teruggebracht tot 3-2. Het was nu 15:09 uur en Lizzie Clarijs kwam in het slagperk. Ze sloeg een pop-fly op de eerste worp van Spinas en Anna Prins maakte de vangbal. Einde wedstrijd!

Olympia Haarlem was opnieuw kampioen! Het seizoen 2023 zat er op.

Samenvatting van het beslissende vijfde duel door SDTV

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse