Honkbal

Kalian Sams kondigt honkbalpensioen aan

Kalian Sams kondigt honkbalpensioen aan

Ruim honderd interlands speelde Kalian Sams voor Team Kingdom of the Netherlands. Vier keer werd hij Europees Kampioen en in 2011 was hij één van de spelers van het gouden team dat in Panama wereldkampioen werd. Na een imposante loopbaan, als international en als prof, houdt hij het nu voor gezien. Op Instagram kondigde hij met een mooie video zijn pensioen aan.

Sams begon op jonge leeftijd met honkballen bij het Haagse ADO, waar hij in een team terecht kwam met onder meer Berry van Driel en Roger Bernadina, met wie hij later ook in Team Kingdom of the Netherlands zou spelen. Bij ADO doorliep hij de volledige jeugdopleiding voordat hij in 2004 zijn debuut maakte in de Hoofdklasse.

Na drie seizoenen bij ADO begon er voor hem een profavontuur bij de Seattle Mariners. Hij klom rustig aan steeds hogerop in het Minor League systeem van de Mariners tot hij in 2012 Double-A bereikte. Hierna tekende hij als free agent een contract bij de San Diego Padres, waar hij zelfs Triple-A bereikte. Tot een doorbraak in de Major League kwam het nooit, maar na de Mariners en Padres speelde hij ook nog voor de Texas Rangers in Minor League Baseball.

Vanaf 2014 speelde hij in verschillende Independent Leagues in onder meer Mexico (Guasave en Ciudad del Carmen), Taiwan (Topco Scientific Falcons), Amerika (Sussex County en High Point) en vooral in Canada als één van de sterren van de Capitales de Quebec.

Ondertussen kwam hij in de Hoofdklasse, vaak vooral in de play-offs, uit voor Kinheim, Neptunus en Amsterdam Pirates. Zijn laatste seizoenen speelde hij voor Amsterdam, met wie hij in 2019 en in 2021 – mede dankzij zijn belangrijke homerun in Game 7 – de landstitel pakte.

Interlandloopbaan

Al in 2006 maakte Sams zijn debuut voor Team Kingdom of the Netherlands. Hij speelde dat jaar de European Baseball Series, de Honkbalweek Haarlem en de Intercontinental Cup. Tussen 2007 en 2010 kwam hij, mede vanwege zijn profstatus, niet uit voor oranje, maar vanaf 2011 was hij weer een van de vaste waarden in de selectie van het Koninkrijksteam.

Dat jaar bereikte hij het absolute hoogtepunt door met Oranje wereldkampioen te worden in Panama. Twee jaar later beleefde hij zijn persoonlijke hoogtepunt toen hij tijdens de World Baseball Classic in de wedstrijd tegen Cuba zijn grote idool Andruw Jones met een sac fly over de thuisplaat sloeg. Het was het winnende punt in een overwinning waarmee het Koninkrijksteam zich voor het eerst plaatste voor de halve finale van de WBC. Sams vertelt over dit prachtige moment in de eerste aflevering van Keys to the Kingdom, die je terugkijkt op Honkbalsoftbal.tv.

Uiteindelijk speelde Sams 107 interlands voor Team Kingdom of the Netherlands. Hij gaat de geschiedenisboeken in als een van de beste sluggers van een gouden generatie. We zullen hem missen op de velden, maar wensen hem succes met zijn nieuwe uitdagingen.

Sams nam met het Koninkrijksteam deel aan:
2x World Baseball Classic
1x Wereldkampioenschap (wereldkampioen)
1x Intercontinental Cup
2x Premier12
1x Olympisch Kwalificatie Toernooi
4x Europees Kampioenschap
1x Super6
2x European Baseball Series
2x Honkbalweek Haarlem

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal