Honkbal

Koninkrijksteam pakt dubbele winst in double header tegen Aruba

Dashenko Ricardo sloeg in Game 1 vier punten binnen. (Foto: Louie Jay Sienders)

Koninkrijksteam pakt dubbele winst in double header tegen Aruba

Team Kingdom of the Netherlands speelde op vrijdag in het Tio Daou Ballpark in Sta Rosa op Curaçao een double header tegen het nationale team van Aruba. De grote selectie van het Koninkrijksteam tijdens deze Kingdom Series is opgedeeld in twee teams: Team Orange en Team Blue.

Team Orange speelde de ochtendwedstrijd en nam een vroege voorsprong. Dennis Burgersdijk, de starter van deze wedstrijd, kreeg van de openingsslagman nog een honkslag tegen, maar kwam mede dankzij een dubbelspel snel uit de inning.

De knuppels van het Koninkrijksteam hadden een inning nodig om op gang te komen, maar dat lukte in de tweede inning zeer goed. Met twee uit liepen de honken vol en sloeg Kevin Josephina, de derde honkman van Team Orange, een RBI single naar het linksveld.

Hij werd opgevolgd door Andrelton Simmons, die de bal hard en goed het outfield in sloeg voor een two-run double. Center fielder Ray-Patrick Didder zorgde voor een vierde run in deze rally met nog eens een RBI double.

Aruba deed in de derde inning iets terug toen Burgersdijk na een driehonkslag een wilde worp gooide waarop Aruba zijn eerste punt van de wedstrijd kon scoren. Het Koninkrijksteam sloeg direct terug, want in de gelijkmakende inning zorgde Sharlon Schoop er met zijn solo homerun naar het linksveld voor dat de marge al snel weer vier werd.

Burgersdijk werd na vier sterke innings vervangen door een debutant: de in Amerika opgegroeide Derek West. Deze rechtshandige werper uit de organisatie van de Houston Astros (Double-A) heeft roots in Dordrecht en kan daardoor uitkomen voor Oranje. West gooide in zijn debuut een 1-2-3-inning met twee grondballen en een strikeout.

In de vijfde inning vergrootte Dashenko Ricardo met een clutch two-run two-out double de voorsprong naar 7-1. Daar kwamen in de zesde inning nog eens vier runs bij, waaronder twee op een nieuwe honkslag van Dashenko Ricardo. Franklin van Gurp gooide de wedstrijd met twee sterke innings in het slot, waardoor de eerste wedstrijd van de dag met 11-1 gewonnen werd.

Net als Derek West maakte vandaag de Curaçaoënaar Cedanne Rafaela zijn debuut voor het Koninkrijksteam. De Minor League Player of the Year uit de organisatie van de Boston Red Sox nam de korte stoppositie over van Andrelton Simmons, maar kwam nog niet tot zijn eerste honkslag.

Middagwedstrijd

In de middag stond er bij Team Blue een iets jonger team op het veld met onder meer Delano Selassa en Junior Martina en debutanten Shervyen Newton, die afgelopen maand nog het WK U23 speelde, Jonathan Willems en de op Sint Maarten geboren Isranel “Izzy Wilson”.

Op de heuvel startte Ryan Huntington, die tijdens de Honkbalweek Haarlem eerder dit jaar zijn debuut maakte voor het Koninkrijksteam. De Arubaanse lefty gooide vier innings en kreeg slechts een run tegen. Dat gebeurde toen een comebacker met een loper op het derde honk net van zijn handschoen schoot, waardoor geen enkele infielder meer een play had op de uiteindelijke infield single.

Het kostte Team Blue aanmerkelijk meer tijd om de nationale ploeg van Aruba te verslaan. Het waren de veteranen Bernadina en Kemp die uiteindelijk in de zesde inning zorgden voor de doorbraak. Roger Bernadina kwam met vier wijd op het eerste honk en scoorde op de two-run homer van Dwayne Kemp, die in het linksveld ver over het hek van het Tio Daou Ballpark vloog.

Team Blue liet zien wat de Amerikanen altijd roepen: Hitting is contagious. Nog in dezelfde slagbeurt sloegen namelijk Shervyen Newton en Sicnarf Loopstok de bal ook over de hekken, beiden voor een solo homerun. Daarmee stond de stand na zes innings op 4-1 in het voordeel van het Koninkrijksteam.

In de zevende inning kwam Aruba dichterbij. Nadat Sulbaran twee solide innings gooide in relief werd hij opgevolgd door een pitcher van de Curaçao Baseball Academy, zodat de zeven innings uitgespeeld konden worden. Een vrije loop, schijn en een double zorgden voor de 4-2. Een nieuwe vrije loop en een honkslag zorgden voor volle honken en op een dubbelspel scoorde ook de 4-3.

Met een vangbal van Jiandido Tromp in het linksveld kwam er een einde aan de wedstrijd en zo won ook Team Blue van Aruba. Op zaterdag wordt er om 10.30 uur opnieuw gespeeld tegen Aruba en op zondagavond om 19.30 uur (lokale tijd) staat de wedstrijd tegen Sta. Maria Pirates op het programma.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal