SB Hoofdklasse

Record-international Britt Vonk verruilt TTT voor Olympia Haarlem

Record-international Britt Vonk in actie voor Oranje tijdens het OKT. In 2023 komt ze uit voor landskampioen Olympia Haarlem. Foto copyright: Fred Versluis

Record-international Britt Vonk verruilt TTT voor Olympia Haarlem

Record-international Britt Vonk speelt in het nieuwe seizoen voor landskampioen Olympia Haarlem. De infieldster (voornamelijk korte stop) speelde in de voorbije drie seizoenen voor Tex Town Tigers, waar ze in 2005 debuteerde. Sinds vorig jaar is ze record-international in de nationale softbalploeg. Op dinsdag 15 november eindigde de transferperiode en de naam van Britt Vonk is de meest in het oog springende. Zij is één van de drie internationals die volgend seizoen niet te zien zal zijn in het team van Tex Town Tigers. De anderen zijn catcher/infielder Laura Wissink, die verhuisde naar Neptunus, en infielder Lizzie Clarijs, die terugkeerde naar Amsterdam Pirates.

Een paar weken geleden prolongeerde Olympia Haarlem de kampioenstitel na een spannende best-of-five Holland Series tegen Tex Town Tigers. Olympia won de eerste twee wedstrijden, maar een week later won TTT op eigen veld tweemaal om een beslissende vijfde duel af te dwingen. Voor eigen publiek won Olympia een dag later om opnieuw landskampioen te worden. Volgend jaar nemen zowel Olympia Haarlem als Tex Town Tigers deel aan het toernooi om de Europese Premiere Cup.

Met het veroveren van de titel nam hoofdcoach Stanley Doney afscheid. De Nieuw-Zeelander is opgevolgd door Thomas Maas, die naast Britt Vonk ook Lorraine Kieft (Sparks Haarlem), Amy Udink (Onze Gezellen) en de Britse international Rebecca Faulkner zag komen. Mariëlle Vleugels en Anna Prins stopten. Ook Rachel van Veen stopte aanvankelijk, maar zij speelt in 2023 voor Neptunus.

Voor Britt Vonk is Olympia Haarlem de vierde ploeg voor wie ze in de hoogste afdeling zal uitkomen. Naast Tex Town Tigers speelde ze ook uit voor Alcmaria Victrix en Terrasvogels. De infieldster is de meest ervaren Nederlandse softbalster in de hoofdklasse. Sinds 2005 speelde ze in (delen van) zestien hoofdklasse-seizoenen, maar ze speelde ook in Italië en Australië en bovendien was ze drie seizoenen professioneel actief in de Amerikaanse National Pro Fastpitch (NPF).

In haar zesde hoofdklasse-seizoen (2010) was Britt Vonk de beste slagvrouw in het team van Tex Town Tigers met een .446 slaggemiddelde. In de hiernavolgende jaren volgde een internationale loopbaan die begon in het softbalteam van de University of California at Berkeley, met wie ze tweemaal in de College World Series uitwam. Tussen haar Amerikaanse college-seizoenen door kwam ze kort uit voor Alcmaria Victrix en vervolgens Terrasvogels. In haar eerste wedstrijd voor Terrasvogels tijdens het seizoen 2014 had ze een opmerkelijk debuut. Na terugkeer van college sloeg ze in haar eerste duel voor de Santpoortse ploeg een walk-off grand slam homerun! Britt Vonk speelde in 2015 (La Loggia) en 2019 (Bussolengo) in de Italiaanse competitie. In februari 2016 werd ze Australisch kampioen met Queensland Heat en in 2016-2018 speelde de korte stop professioneel in de NPF voor Scrap Yard Dawgs met wie ze ook eenmaal kampioen werd.

Sinds 2020 speelde Britt Vonk weer volledig in de Nederlandse hoofdklasse-competitie. Dat deed ze bij Tex Town Tigers, de vereniging waar ze was begonnen. In haar eerste volle seizoen terug in Enschede werd ze gelijk weer beste slagvrouw (.473) van de ploeg. Vorig jaar was Britt Vonk met een slaggemiddelde van .538 beste slagvrouw in de hoofdklasse en dit jaar sloot ze het seizoen af met een .438 slaggemiddelde.

Britt Vonk debuteerde in de nationale ploeg in 2008 en nam toen deel aan de Olympische Spelen in Peking, waar ze met haar 17 jaar de jongste atleet was in de Nederlandse delegatie. Het was het begin van een succesvolle reeks wedstrijden in Oranje, met wie ze onder meer deelnam aan vijf Wereldkampioenschappen en acht Europese Kampioenschappen. Vorig jaar werd ze record-international toen ze Sandra Gouverneur passeerde. Momenteel staat Britt op 196 interlands, zodat ze volgend jaar de eerste Nederlandse softbalster kan worden met 200 interlandwedstrijden.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse