Softbal

Nederlandse officials actief op WK Softbal Mannen; Australië pakt titel

Mariana Prins als Home Plate Umpire in het duel tussen Japan en Denemarken tijdens het WK Softbal Mannen in Nieuw-Zeeland. Foto: WBSC

Nederlandse officials actief op WK Softbal Mannen; Australië pakt titel

De zeventiende editie van de WBSC Men’s Softball World Cup is op zondagavond 4 december afgesloten en gewonnen door Australië. In de finale was de ploeg met 5-2 te sterk voor Canada en dat leverde Australië de tweede wereldtitel op, de eerste keer was in 2009. Het brons ging naar de USA, dat voor het eerst in 22 jaar weer beslag kon leggen op een WK-medaille. De Amerikaanse ploeg won met 2-0 van Argentinië, dat de titelverderdiger was. Oranje was er dit keer niet bij, want de Nederlandse ploeg wist zich een jaar geleden tijdens het Europees Kampioenschap niet te plaatsen voor het WK. In Tsjechië eindigde Team Kingdom of the Netherlands Men’s Fastpitch toen op de vijfde plaats. Maar tijdens het nu afgesloten Wereldkampioenschap, dat werd georganiseerd in Albany (Nieuw-Zeeland), was Nederland wel aanwezig met twee officials, namelijk scheidsrechter Mariana Prins en official scorer Feiko Drost.

Het mannensoftbal-WK stond aanvankelijk op de agenda voor vorig jaar, maar we weten allemaal wat de situatie in de voorbije jaren is geweest. Vanwege de COVID-19 pandemie werden in 2020 en 2021 wereldwijd vele internationale evenementen geschrapt of uitgesteld. Dat gebeurde ook met het WK, dat in februari vorig jaar zou plaatsvinden in Nieuw-Zeeland, maar werd uitgesteld naar eind dit jaar. In 2020 werd het Europees Kampioenschap (dat tevens qualifier was voor het WK) eerst uitgesteld van juni naar eind september, maar uiteindelijk naar 2021. In Tsjechië plaatsten het gastland en Denemarken zich toen voor de finale en kwalificeerden zich zodoende ook voor het Wereldkampioenschap. Nederland moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

Drie jaar geleden was Oranje wel van de partij op het vorige WK, dat toen plaatsvond in de Tsjechische steden Praag en Havlickuv Brod. Daar werd Argentinië voor het eerst wereldkampioen na een 3-2 overwinning in een tien innings durende thriller tegen Japan. Nederland eindigde op de dertiende plaats.

In 2019 werden voor het eerst Nederlandse WBSC-internationals als official scorer aangesteld voor een WK-mannensoftbal. Dat waren Stefan Slinger en Marco Stoovelaar, terwijl Wout Isbouts in Tsjechië één van de technical commissioners was. Maar er was drie jaar geleden geen Nederlandse umpire actief op het WK. Tijdens de huidige zeventiende editie in Nieuw-Zeeland was dat wel het geval, want Mariana Prins kwam dagelijks in actie en stond in een flink aantal spannende ontmoetingen. Zo stond ze in de voorronde achter de plaat in de thriller tussen de USA en de Filippijnen, een wedstrijd die door de Amerikanen met slechts 1-0 (wilde worp) werd gewonnen. In het spannende treffen tussen Australië en Japan was ze scheidsrechter bij het derde honk. Australië stond in dat duel met 5-2 achter, maar kwam langszij en won met 6-5 in de achtste inning om een belangrijke zege te boeken op weg naar de Super Round.

Hoewel Mariana Prins op de finaledag geen aanstelling had, was haar aanwezigheid op het WK wel bijzonder. Het was namelijk voor het eerst sinds 2004 dat er weer een Nederlandse umpire aan een mannensoftbal-WK deelnam. Achttien jaar geleden, eveneens in Nieuw-Zeeland (Christchurch), was het Bert Loggen. De eerste keer dat een Nederlandse scheidsrechter werd aangesteld voor een mannen-WK was in 1992 toen het evenement plaatsvond in de Filippijnen. Daar was het Rob Kerkman, die de nodige wedstrijden leidde. In de Filippijnen nam ook het Nederlands team voor het eerst deel. Acht jaar later (2000) werd Nederland in East London (Zuid-Afrika) vertegenwoordigd door twee Nederlandse umpires: Peter van Geijlswijk en Carolien Stadhouders.

De official scorers tijdens het Wereldkampioenschap. Feiko Drost staat tweede van rechts. Links staat Scoring Director Marco Battistella uit Italië

Feiko Drost was in Nieuw-Zeeland de derde Nederlandse official scorer die was aangesteld voor een mannen-WK. Hij kwam op de slotdag (zondag) wel in actie, want in de wedstrijd om het brons tussen de Verenigde Staten en Argentinië was Drost de official scorer, bijgestaan door collega’s uit Nieuw-Zeeland en Japan. In de voorronde was hij official scorer (voor elke wedstrijd waren er drie aangesteld) tijdens de door Jack Besgrove (Australië) gegooide No-Hitter tegen Venezuela.

In de Super Round waren er wederom enkele spannende (en beslissende) wedstrijden in Rosedale Park in Albany, een voorstad van Auckland. Zo won Canada op donderdag, de eerste speeldag van de Super Round, met 4-3 van de Verenigde Staten. Mariana Prins was in dat duel één van de umpires, Feiko Drost één van de official scorers. Canada bleef hierdoor ongeslagen en zette daarmee de eerste stap op weg naar de finale. Op zaterdag volgden nog twee spectaculaire wedstrijden, die allebei pas in de verlenging werden beslist. In de plaatsingsronde won Japan in tien innings met 5-4 van Tsjechië om beslag te leggen op de zevende plaats met Mariana Prins als umpire bij het tweede honk. Later op de dag werd Australië de tweede finalist door met 2-0 te winnen in acht innings van toen nog titelverdediger Argentinië. In dit duel was Feiko Drost één van de official scorers.

Mariana Prins en Feiko Drost kunnen dan ook met een goed gevoel terugkijken op een geslaagd toernooi.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal