Honkbal

Xander Bogaerts tekent megacontract bij San Diego Padres

Foto: Phrake Photography

Xander Bogaerts tekent megacontract bij San Diego Padres

Op dezelfde dag dat de Boston Red Sox Kenley Jansen binnensleepten, raakten zij hun All-Star korte stop Xander Bogaerts kwijt. De Arubaan tekent een elfjarig contract bij de San Diego Padres ter waarde van 280 miljoen dollar, dat meldt Jon Heyman van de New York Post. Het nieuws kwam als grote schok voor de fans van de Red Sox, die eerder op de dag nog heel dichtbij een nieuw contract leken te zijn.

Laat op de Nederlandse avond leken de geruchten er namelijk op te wijzen dat Bogaerts elk moment zijn handtekening zou gaan zetten onder een nieuw contract bij de Red Sox, waar hij de nieuwe captain zou worden. Er bleken echter kapers op de kust. Kapers met diepe zakken. Nadat zij eerder grote aanbiedingen stuurden naar Aaron Judge en Trea Turner (die beiden voor minder geld elders tekenden), besloten zij dat ze Bogaerts absoluut niet mochten mislopen. Het resultaat: een elfjarig contract met jaarlijks salaris van 25 miljoen dollar.

Een megacontract bij een team dat de laatste jaren sowieso ontzettend actief is in het binnenhalen van supersterren. Bij de Padres komt Bogaerts terecht in een lineup met ook Juan Soto, Manny Machado en Fernando Tatis Jr. en komt hij ook pitchers Joe Musgrove, Yu Darvish en Josh Hader tegen die de afgelopen jaren voor veel geld of in grote trades binnengehaald werden. Een team vol supersterren dat met Bogaerts op korte stop zal trachten de Los Angeles Dodgers eindelijk van de troon te stoten in de National League Western Division.

Bogaerts, 30, speelde zijn hele loopbaan tot nu toe voor de Red Sox, waar hij in 2009 zijn eerste profcontract tekende. Na een aantal goede seizoenen en twee World Series titles tekende hij een nieuw contract dat hem van 2020-2025 120 miljoen garandeerde, maar daar zat wel een clausule in.

Die clausule was een zogenaamde ‘opt out’, waarmee hij na seizoen 2022 uit zijn contract kon stappen en free agent kon worden om op zoek te gaan naar een beter contract. Inmiddels kunnen we stellen dat die keuze voor hem goed uitgepakt heeft. 

Het aantrekken van Bogaerts zou wel eens negatieve gevolgen kunnen hebben op de kans dat de Padres free agent Jurickson Profar terughalen. Profar speelde de afgelopen drie seizoenen in San Diego, maar maakte eveneens gevbruik van zijn ‘opt out’ en is nog op zoek naar een nieuw contract.

Wat het effect van het tekenen van een nieuw contract heeft voor Bogaerts’ mogelijke deelname aan de World Baseball Classic is nog niet bekens. Bogaerts speelde eerder voor Team Kingdom of the Netherlands op het WK van 2011 en op de WBC in 2013 en 2017.

Wil je alles lezen over de Winter Meetings? Check dan de website van onze mediapartner SportAmerika voor uitgebreide coverage.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal