Honkbal

Honkballegende Jacky Jacoba (61) overleden

Honkballegende Jacky Jacoba (61) overleden

Afgelopen weekend is Jacky Jacoba op 61-jarige leeftijd overleden. Jacoba was jarenlang één van de beste spelers in de Nederlandse Hoofdklasse en speelde bovendien jarenlang voor het nationale team. In Jacoba is een kleurrijk figuur uit de Nederlandse en Curaçaose honkbalgeschiedenis en bovendien een ware honkballegende overleden.

Foto: Henk Seppen

Jacoba speelde tussen 1981 en 1994 elf seizoenen in de Hoofdklasse voor zes verschillende teams, waaronder De Spartaan, Quick Amersfoort en Neptunus. De infielder stond bekend om zijn ongekende power aan slag, die ook in Amerika ooit opviel. Tot een profcontract kwam het nooit, want Jacoba koos ervoor om zijn studie in Nederland af te ronden.

Uiteindelijk speelde Jacoba ruim 400 wedstrijden in de Hoofdklasse, waarin hij een slaggemiddelde van boven de .300 liet noteren en uiteindelijk 95 homeruns sloeg. Zijn 24 homeruns in 1984 zijn nog altijd het record voor meeste homeruns in een seizoen (met aluminium knuppels).

De geboren Curaçaoënaar maakte ook jarenlang onderdeel uit van het Koninkrijksteam en speelde 85 interlands op onder meer verschillende WK’s, EK’s en ook de Olympische Spelen van 1988.

Voor een uitgebreid in memoriam, geschreven door Marco Stoovelaar, ga je naar KNBSB.nl.

Dat Jacoba nog steeds goed kon slaan, bleek uit een video die onlangs op TikTok voorbij kwam:

@bewegen.is.leven Meet Jacky Jacoba! ⚾️ Oud professioneel honkballer! ⚾️ Hoe krijgen we hem in beweging? Nou zo! 💙 Niet normaal hoe hij met een stok deze zachte ballen raakt! Wat een held! 👏 #tiktok #foryou #fy #honkbal #ouderenzorg #dementie #korsakov #leefplezier #bewegen #move #hit #ball ♬ Mom Fitness (Music Sport) – Motivation Sport Fitness

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal