HB Hoofdklasse

Competitieopzet Honkbal Hoofdklasse 2023: Minimale aanpassingen na evaluatie met spelers en clubs

Competitieopzet Honkbal Hoofdklasse 2023: Minimale aanpassingen na evaluatie met spelers en clubs

De competitieopzet voor de Honkbal Hoofdklasse 2023 is bekend. Als onderdeel van het meerjarige professionaliseringstraject ‘Honkbal Hoofdklasse 2022+’ hebben de Hoofdklasseverenigingen en de KNBSB in 2022 een nieuwe competitieopzet geïmplementeerd. Na grondige evaluatie met de verenigingen en de spelersraad is besloten om voor 2023 een aantal wijzigingen door te voeren.

Het uitgangspunt voor de nieuwe competitieopzet is net als in 2022 een kwalitatief en sportief hoogwaardige competitie, waarin sprake is van competitieve balans. Daar is een drietal doelstellingen aan gekoppeld:

  1. Veel wedstrijden tussen gelijkwaardige teams
  2. Veel wedstrijden die relevant zijn voor het competitieverloop
  3. Mogelijkheid voor de teams om tot laat in de competitie nog te kunnen kwalificeren voor de Play-offs

Competitieopzet 2023

Uit de evaluatie met de spelersraad en de vertegenwoordigers van de Hoofdklasseverenigingen is gebleken dat de opzet voor 2022 over het algemeen zeer positief is ontvangen. Naar aanleiding van de evaluatie wordt de opzet richting 2023 wel doorontwikkeld. Daarbij vormt de basisopzet van het afgelopen seizoen opnieuw de basis voor het komende seizoen:

  • een splitsing van de Bovenste-4 en de Onderste-5 (de Vervolgcompetitie);
  • de teams bij de onderste-5 houden zo lang mogelijk zicht op deelname aan de Play-offs;
  • drie wedstrijden per week (donderdag/zaterdag/zondag)

In 2023 keren niet terug: de Tussenronde (de speelronde tussen de Vervolgcompetitie en de Wild Card Ronde), de Placing Round (de best-of-three om de vijfde plaats na de Wild Card Ronde) en de Pilot Vervolgcompetitie Hoofdklasse-Eerste Klasse, waarbij de topteams uit de Eerste Klasse streden tegen de onderste drie teams uit de Hoofdklasse.

In plaats hiervan spelen de teams meer wedstrijden in de Vervolgcompetities. De Bovenste-4 spelen in negen weekenden drie triples tegen elkaar, terwijl de Onderste-5 in 10 weekenden een dubbele onderlinge competitie afwerkt. De Vervolgcompetitie volgt na de Reguliere competitie, waarin alle teams elkaar in een enkele competitie allemaal in één weekend drie keer treffen. Om deze Reguliere Competitie nog meer waarde te geven, wordt het thuisvoordeel voor de Holland Series bepaald op basis van de ranking in deze ronde.

De Wild Card Ronde, die zorgde voor veel extra spanning en relevante wedstrijden in 2022, keert terug in 2023. Hierin krijgen de nummers 1 en 2 van de Onderste-5 de kans om tegen de nummers 3 en 4 van de Bovenste-4 te strijden om deelname aan de Play-offs.

Vanwege het drukke speelschema met de World Baseball Classic voor het seizoen en het EK Honkbal eind september, worden de Holland Series (opnieuw in een best-of-seven) gespeeld na afloop van het EK.

De verenigingen, de spelers en de KNBSB zijn ervan overtuigd dat deze aangepaste opzet zorgt voor meer (elk team speelt minimaal 48 wedstrijden) spannende en relevante wedstrijden voor de spelers en de fans van de Honkbal Hoofdklasse. In de Eerste Klasse wordt, met het wegvallen van de Pilotcompetitie, in 2023 een volledig regulier seizoen met twintig dubbels gespeeld en wordt er niet meer gesplitst.

Een belangrijke toevoeging aan het seizoen 2023 is de After Summer Classic. Een toernooi waarvoor spelers en coaches zich op individuele basis kunnen inschrijven. Dit is opgezet om spelers en coaches van teams die vroegtijdig klaar zijn met het seizoen (zowel de verliezers van de Wild Card Ronde als de nummers 7, 8 en 9 zijn eind augustus al klaar), een mogelijkheid te bieden om wedstrijden op niveau te spelen. De teams worden aan de hand van een draft ingericht.

De komende maanden werkt de KNBSB het idee van de After Summer Classic verder uit. Meer informatie hierover volgt in een later stadium uiteraard via onze kanalen.

Uiteraard zie je ook volgend jaar alle wedstrijden weer live en in samenvatting op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse