Honkbal

Koninkrijksteams handhaven top-10 posities op wereldranglijst

Koninkrijksteams handhaven top-10 posities op wereldranglijst

Zowel de honkballers als de softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands hebben zich op de wereldranglijst van de WBSC gehandhaafd in de top-10. De honkballers zijn een plek gestegen en staan nu zevende, terwijl de softbalsters nog altijd de tiende plaats stevig in handen hebben.

Aan het einde van elk kalenderjaar maakt de World Baseball and Softball Confederation de nieuwe wereldranglijsten bekend. Anders dan bij de meeste sporten zijn voor deze ranglijsten niet alleen de prestaties van de seniorenteams van belang, maar tellen ook de prestaties van de jeugdteams. De historische prestaties van de U18 en U23 honkballers op de WK’s van het afgelopen jaar spelen daarom een belangrijke rol in de stijging van achtste naar de zevende plaats. Die stijging ging ten koste van de Dominicaanse Republiek, die van de zesde plaats zakte naar de negende plaats.

Oranje staat na dit jaar op 2.468 punten, op ruim 250 punten achter nummer zes Venezuela. In 2023 kunnen er veel extra punten gepakt worden tijdens bijvoorbeeld de World Baseball Classic en het EK Honkbal.

Softbal

De softbalsters kenden een goed seizoen met een bronzen medaille op de Canada Cup en de eerste Europese titel sinds 2017. Het bleek genoeg om een plek in de top-10 te handhaven: de tiende plek. Opvallend genoeg staan er twee Europese teams hoger in deze top-10: Italië en Tsjechië. De Tsjechen waren een van de grootste stijgers dankzij goede prestaties bij de jeugdtoernooien, terwijl het seniorenteam niet aan de prestaties van het Koninkrijksteam kon tippen.

Met 1.498 punten lijkt de kans aanwezig dat in elk geval de negende positie op de wereldranglijst binnen handbereik ligt komend seizoen. Tijdens de World Cup Qualifier in juli beter presteren dan Australië is dan wel een vereiste. De achterstand op de Australiërs is slechts 31 punten. De Italianen (8ste) lijken voorlopig buiten bereik, mede omdat zij zich – ondanks deelname aan het kwalificatietoernooi – als host al zeker weten van deelname aan het WK van volgend jaar.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal