Honkbal

Grote namen in voorselectie Koninkrijksteam voor World Baseball Classic

Grote namen in voorselectie Koninkrijksteam voor World Baseball Classic

De honkballers van Team Kingdom of the Netherlands spelen in maart de World Baseball Classic, het belangrijkste honkbaltoernooi ter wereld, waaraan ook spelers uit Major League Baseball deel mogen nemen. De voorselectie van het Koninkrijksteam herbergt dan ook een aantal zeer grote namen als Xander Bogaerts en Kenley Jansen.

Onder leiding van bondscoach Hensley Meulens, die deze winter een contract tekende als hitting coach van de Colorado Rockies, gaat het Koninkrijksteam op 8 maart van start tegen Cuba in de jacht op een nieuwe stunt. In de twee voorgaande edities bereikte het Koninkrijksteam telkens de halve finale.

Twee maanden voordat het toernooi begint, moest er een voorselectie met daarin 50 spelers ingestuurd worden en daarop staan in elk geval Major Leaguers Bogaerts, Jansen, Jurickson Profar, Jonathan Schoop, Chadwick Tromp, Didi Gregorius en Andrelton Simmons. Ozzie Albies is niet op tijd wedstrijdfit en ontbreekt helaas.

Naast deze bekende namen zijn er ook twee spelers met Major League ervaring toegevoegd aan de voorselectie, die nog niet eerder voor het Koninkrijksteam uitkwamen: broers Joshua en Richie Palacios. Zij groeiden op in Brooklyn, New York, maar hebben een Curaçaose moeder en zijn daarom speelgerechtigd voor Oranje.

Eerder werd al bekend dat voormalig Major Leaguers Wladimir Balentien en Pedro Stroop hun deelname toegezegd hadden.

Toptalent

In Ceddanne Rafaela heeft ook één van de grootste talenten uit het Koninkrijk de voorselectie gehaald. Rafaela, een veelbelovende korte stop/outfielder uit de organisatie van de Boston Red Sox, maakte tijdens de Kingdom Series op Curaçao in november 2022 voor het eerst onderdeel uit van de selectie en heeft een goede indruk achtergelaten op de technische staf.

Vanuit de Nederlandse Hoofdklasse zal ook tijdens deze editie weer een afvaardiging onderdeel uitmaken van de selectie. In de voorselectie zijn onder meer Lars Huijer (HCAW) en Shairon Martis (Curaçao Neptunus), twee van de beste startende werpers uit de Hoofdklasse in de afgelopen seizoenen, opgenomen.

Of alle grote namen uit de Major League ook in de definitieve selectie voor de World Baseball Classic opgenomen kunnen worden, is vanwege onder meer de free agent status van sommige spelers nog niet duidelijk. De definitieve selectie wordt in aanloop naar het toernooi bekend gemaakt.

Technische staf

Bondscoach Meulens heeft in zijn technische staf een aantal zeer ervaren coaches opgenomen. Andruw Jones zal ook tijdens deze editie van de World Baseball Classic fungeren als bench coach (assistent coach) en de staf wordt aangevuld met Hall of Famer Bert Blyleven (pitching coach) en voormalig Major Leaguer Mike Harkey als bullpen coach. Harkey is al sinds 2008 bullpen coach van de New York Yankees en was daar het afgelopen seizoen collega coach van Meulens.

De volledige technische staf:

Hensley Meulens – bondscoach
Andruw Jones – Bench coach
Evert-Jan ’t Hoen – Quality control coach
Bert Blyleven – Pitching coach
Tjerk Smeets – Hitting coach
Sharnol Adriana – Assistent Hitting coach
Mike Harkey – Bullpen coach
Eugene Kingsale – First base coach
Ben Thijssen – Third base coach
Wim Martinus – BP Pitcher/Assistent coach
Martijn Verhoeven – Data analist

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal