Honkbal

Sulbaran en Rifaela met Indios naar finale

Sulbaran en Rifaela met Indios naar finale

De play-offs van de Winter League in Nicaragua zijn lang niet zo spannend geweest als dit seizoen. Tot op de laatste dag waren er drie teams nog in de race om plaatsing voor de finale series: Indios del Bóer, Leones de Léon en Gigantes de Rivas.

Voor Indios is het de eerste maal sinds 2015 dat ze weer zo ver in de competitie zijn beland. De Leones verdedigen de titel die vorig jaar, met ook toen Bernadina en Tromp in de gelederen, werd behaald.

Op de laatste dag hadden drie teams een overwinning nodig, maar er zaten nog maar vier teams in de play-offs. De Indios van JC Sulbaran en Ademar Rifaela wonnen hun wedstrijd (met Sulbaran als winnende werper) en waren daarmee als eerste geplaatst. Na een enerverende nacht met wisselende kansen in het duel tussen Gigantes de Rivas en Leones de Leon, waren het uiteindelijk de Gigantes die zich voor de finaleronde wisten te plaatsen.

Nederlands succes was er met de winst van Juan Carlos Sulbaran in de wedstrijd tegen Tren del Norte. Het andere lid van het Koninkrijksteam dat bij de Indios speelt, Rifaela, was de beste slagman van de competitie. Hij kwam aan het einde van de rit tot .390. Hij was ook de beste in slugging (.653). Rifaela is de tweede Curaçaoënaar die deze titel pakt: Yurendell de Caster ging hem voor als speler van Tigres de Chinandega.

Voor Bernadina en Tromp zit het seizoen in Nicaragua erop. Zij kunnen zich nu richten op de voorbereiding van het Koninkrijksteam op de World Baseball Classic.

Overige Winter Leagues

In de Puerto Ricaanse Winter League hebben eveneens de Indios de finale bereikt. Bij deze Indios de Mayaguez spelen broers Josh en Richie Palacios. Na twee wedstrijden in de finalereeks tegen de Gigantes de Carolina (2023 is een goed jaar voor Gigantes en Indios) staat het 1-1.

In de Dominicaanse Winter League heeft het grote Licey het kampioenschap in de wacht gesleept. In de finale versloegen zij de Estrellas, het team waar Koninkrijksteam werper Frankin van Gurp dit seizoen een aantal keer in actie kwam. In Venezuela en Mexico is het seizoen nog in volle gang.

In februari ontmoeten de kampioenen van deze competities elkaar in de Series del Caribe, waaraan ook de kampioen van Curaçao meedoet. Curaçao vaardigt echter een soort all-star team af, waarvan ook een aantal bekende namen uit de WBC voorselectie van Team Kingdom of the Netherlands.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal