HB Hoofdklasse

Jeugdinternational Stijn van der Schaaf tekent profcontract bij de Boston Red Sox

Foto: Familie van der Schaaf

Jeugdinternational Stijn van der Schaaf tekent profcontract bij de Boston Red Sox

Zijn huidige ‘tussenjaar’ stond in het teken van zijn grote liefde: het honkbal. Om 100% focus op honkbal te hebben en, via college, een contract in honkbalwalhalla Amerika te bemachtigen. Afgelopen maandag 16 januari zette de 18-jarige pitcher van landskampioen HCAW zijn handtekening onder een profcontract van de Major League Baseballteam Boston Red Sox. “Mijn kinderdroom werkelijkheid geworden.” 

Een half jaar lang heeft Van der Schaaf zijn afspraak met de Boston Red Sox stilgehouden, maar nu mag het naar buiten. Hij gaat naar Amerika. Met het tekenen van zijn profcontract slaat hij de de voor veel Nederlandse honkballers gangbare stap naar college over.  Meerdere Major League Baseball (MLB) teams dongen zelfs naar zijn hand. Van der Schaaf: “Het EK U18 deze zomer heeft alles in een stroomversnelling gebracht. In de wedstrijden tegen Spanje en Tsjechië heb ik echt mijn potentie kunnen laten zien. Verschillende clubs hebben vervolgens interesse getoond, een aanbieding gedaan. Ik heb gekozen voor Boston, omdat ik bij hen het beste gevoel heb. Ze volgen me sinds 2019, hebben de progressie gezien die ik elk jaar heb geboekt, kennen mijn stats. Hun verhaal en perspectief voor mij en wat ze willen bereiken, is goed en spreekt mij aan.”  

Begin maart stapt hij op het vliegtuig naar Fort Myers Florida, waar het Red Sox opleidingsteam in de Rookie League uitkomt. Hier kan Van der Schaaf zijn leven volledig toewijden aan het honkbal. Aan trainen en wedstrijden spelen. “Je leeft letterlijk naast het veld. Alles is zo goed als geregeld. Ik hoef dus nergens anders aan te denken dan op tijd met mijn spikes en handschoen op het veld te staan. Dit is wat ik altijd wilde.” 

Over Stijn van der Schaaf 
“Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelde Van der Schaaf eerder over de eerste keer dat hij op een honkbalveld stond. Hij ging als zesjarige mee met een vriendje en is nooit meer gestopt. De eerste drie jaar speelt hij voor Quick Amersfoort, waarna hij naar HCAW verkast – de club waar hij tot op heden actief is. Tussentijds heeft de pitcher nog vier jaar het opleidingsprogramma bij de Baseball & Softball Academy RTC Scimitars gevolgd. Met Team Kingdom of the Netherlands is hij op drie EK’s (U15 en twee keer U18) en afgelopen september op het WK U18 uitgekomen. Met HCAW is hij afgelopen seizoen bovendien landskampioen geworden. 

Boston Red Sox 
De Boston Red Sox zijn een bekende naam in honkballand en niet alleen door hun honkbalresultaten. Het team speelt in het legendarische Fenway Park, het oudste honkbalstadion van het land waar nog actief wordt gespeeld. Een bedevaartsoort voor honkbalfans wereldwijd. Negen keer wonnen de Red Sox de World Series, waaronder de allereerste in 1903. De laatste overwinning dateert uit 2018. Boston was ook het thuis voor de eerste Nederlander en Europeaan actief in de Major League Baseball: wijlen pitcher Win Remmerswaal, die 50 innings in de hoofdmacht gooide. Tot dit najaar was Xander Bogaerts met groot succes actief en ook talentvolle infielder/outfielder Cedanne Rafaela en closer Kenley Jansen staan op de loonlijst bij het team uit Massachusetts. 

Eerder deze week tekende ook Brandon Herbold al een contract bij de Kansas City Royals.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse