Nederland heeft zich als nummer twee uit poule E geplaatst voor de Championship Round.

Honkbal

Meulens gaat met uitgebalanceerd team vol sterren en talent naar World Baseball Classic

Bogaerts (l), Schoop en Balentien maken ook in 2023 deel uit van de WBC-selectie (Foto: Henk Seppen)

Meulens gaat met uitgebalanceerd team vol sterren en talent naar World Baseball Classic

Bondscoach Hensley Meulens heeft de selectie voor Team Kingdom of the Netherlands voor de vijfde editie van de World Baseball Classic rond. Supersterren als Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Jonathan Schoop, Jurickson Profar en Andrelton Simmons vertegenwoordigen ook in deze editie het Koninkrijksteam.

De selectie van 30 spelers is afgelopen nacht op MLB Network, het eigen televisiekanaal van Major League Baseball, bekendgemaakt. Een unieke kick-off voor de World Baseball Classic, die op 8 maart begint met de wedstrijd tussen het Koninkrijksteam en Cuba.

Meulens heeft op die dag de beschikking over zeven huidige Major Leaguers. Naast de bovengenoemde sterren, zijn ook Chadwick Tromp en Richie Palacios geselecteerd. Nog eens vier spelers hebben ervaring op het allerhoogste niveau: Wladimir Balentien, Roger Bernadina, Shairon Martis en Josh Palacios.

Ook de Nederlandse Honkbal Hoofdklasse is met negen spelers goed vertegenwoordigd. Traditiegetrouw zijn dat vooral de pitchers in de selectie van het Koninkrijksteam. Lars Huijer, tweemaal op rij uitgeroepen tot de Beste Pitcher van de Hoofdklasse, Tom de Blok en Shairon Martis hebben goede kans om als starter uit te komen, terwijl Kevin Kelly, Ryan Huntington, Dylan Farley en Juan Carlos Sulbaran als relievers in actie gaan komen. Catchers Dashenko Ricardo en Sicnarf Loopstok zijn de overige spelers uit de Hoofdklasse, die onderdeel uitmaken van de WBC-selectie.

De selectie voor de World Baseball Classic, na de Olympische Spelen en het WK voetbal het derde grootste mondiale meerdaagse sporttoernooi, herbergt bovendien acht debutanten. Naast de in Brooklyn opgegroeide broers Josh en Richie Palacios zijn dat onder meer de jonge profwerpers Antwone Kelly, Jaydenn Estanista en Eric Mendez. Een andere opvallende debutant is Zander Wiel, zoon van voormalig basketbalinternational Randy Wiel. De 30-jarige eerste honkman heeft in het afgelopen seizoen voor de High Point Rockers (Independent League) 32 homeruns geslagen.

Ook Dylan Farley, de zoon van oud-bondscoaches Brian Farley (o.a. WK 2011) en Gonny Farley-Reijnen (softbal), is een opvallende debutant. De linkshandige werper van Amsterdam Pirates en Mineral Area College maakte afgelopen seizoen een sterke indruk op het WK U23 en verdiende zo en plekje in de WBC-selectie van het Koninkrijksteam.

Dylan Farley (23) in actie tijdens het WK U23 (Foto: Bob Prins)

De grote afwezige in de selectie is closer Kenley Jansen. De Curaçaoënaar heeft deze winter een contract bij de Boston Red Sox getekend en krijgt van zijn organisatie geen toestemming om mee te doen. Red Sox manager Alex Cora wil hem graag in Fort Myers houden tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Mocht het Koninkrijksteam de halve finale bereiken, dan is Jansen mogelijk alsnog beschikbaar. Hij maakt namelijk onderdeel uit van de ‘designated pitcher pool’. Uit deze pool van werpers mogen bij het bereiken van een volgende ronde twee nieuwe werpers opgeroepen worden om andere werpers op het roster te vervangen. Naast Jansen staan hier ook Dennis Burgersdijk, Scott Prins, Aaron de Groot, Arij Fransen, Jiorgeny Casimiri, Jair Jurrjens en Pedro Strop op. Strop moet in elk geval de eerste ronde vanwege privé redenen laten schieten, maar kan net als Jansen mogelijk later aansluiten.

Wedstrijdschema

Team Kingdom of the Netherlands is ingedeeld in Groep A en speelt in Taichung, Taiwan tegen Cuba, Italië, Taiwan en Panama. Het wedstrijdschema is als volgt:

  • 8 maart, 05:00 uur: Cuba – Team Kingdom of the Netherlands
  • 9 maart, 05:00 uur: Panama – Team Kingdom of the Netherlands
  • 11 maart, 12:00 uur: Team Kingdom of the Netherlands – Taiwan
  • 12 maart, 13:00 uur: Team Kingdom of the Netherlands – Italië

De volledige selectie:

Pitchers   
AchternaamVoornaamTeamRugnummer
BolsenbroekMikeHeidenheim Heidenköpfe (Dui)20
de BlokTomCuraçao Neptunus37
EstanistaJaydennPhiladelphia Phillies (DSL)32
HuntingtonRyanCuraçao Neptunus41
FarleyDylanAmsterdam Pirates51
FloranusWendellGigantes del Cibao (Mex)99
HuijerLarsHCAW16
KellyAntwonePittsburgh Pirates (Rookie)58
KellyKevinCuraçao Neptunus33
MartisShaironCuraçao Neptunus39
MendezEricArizona Diamondbacks (A)29
SulbaránJuan CarlosIndios del Boér45
van GurpFranklinFree agent55
WestDerekHouston Astros (AA)00
    
Catchers   
AchternaamVoornaamTeamRugnummer
LoopstokSicnarfAmsterdam Pirates26
RicardoDashenkoNeptunus21
TrompChadwickAtlanta Braves14
    
Infielders   
AchternaamVoornaamTeamRugnummer
BogaertsXanderSan Diego Padres2
GregoriusMarieksonFree agent18
ProfarJuremiBravos de Léon (Mex)13
SchoopJonathanDetroit Tigers7
SchoopSharlonAmsterdam Pirates15
SimmonsAndreltonFree Agent9
WielAlexanderHigh Point Rockers (Ind.)40
    
Outfielders   
AchternaamVoornaamTeamRugnummer
BalentienWladimirGigantes del Cibao4
BernadinaRogerCuraçao Neptunus50
PalaciosJoshuaPittsburgh Pirates (AAA)77
ProfarJuricksonFree Agent10
    
Utility players   
DidderRay-PatrickFree Agent11
PalaciosRichieCleveland Guardians3
    
Reserve   
KempDwayneCuraçao Neptunus23

Technische Staf

Hensley Meulens – bondscoach
Andruw Jones – Bench coach
Evert-Jan ’t Hoen – Quality control coach
Bert Blyleven – Pitching coach
Tjerk Smeets – Hitting coach
Sharnol Adriana – Assistent Hitting coach
Mike Harkey – Bullpen coach
Eugene Kingsale – First base coach
Ben Thijssen – Third base coach
Wim Martinus – BP Pitcher/Assistent coach
Martijn Verhoeven – Data analist

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal