Honkbal

‘Het is bijzonder om als Nederlandse scheidsrechter gevraagd te worden voor zo’n groot toernooi’

Foto: Janneke Louisa - Van der Ploeg

‘Het is bijzonder om als Nederlandse scheidsrechter gevraagd te worden voor zo’n groot toernooi’

Edwin Louisa in actie op de World Baseball Classic

Honkbalscheidsrechter Edwin Louisa heeft net zijn vakantie geboekt naar Phoenix, USA, wanneer hij een mail binnen krijgt vanuit de Major League Baseball/ World Baseball and Softball Confederation. Daarin de vraag of hij scheidsrechter wil zijn tijdens de World Baseball Classic – het officieuze Wereldkampioenschap Honkbal. “Ik had van collega’s uit Frankrijk en Duitsland mooie verhalen gehoord, maar dacht altijd: dat zal aan mijn neus voorbijgaan. En nu ben ik erbij.”

Na Fred van Groningen Schinkel en Winfried Berkvens is hij de derde Nederlandse scheidsrechter die in actie komt op de WK en de eerste van Antilliaanse afkomst. Met trots in de stem, maar tegelijkertijd bescheiden, vertelt de 52-jarige Louisa over zijn uitnodiging. “Het is bijzonder dat je als Nederlandse scheidsrechter wordt gevraagd voor zo’n groot toernooi. We zijn een klein honkballand. Ik heb in de afgelopen jaren op verschillende grote toernooien gescheidst, ben geklommen op de internationale ladder, maar de World Baseball Classic is echt van een ander niveau.”

Door zijn al geplande vakantie naar Arizona is hij actief bij de wedstrijden van Poule C, de poule van de moeder aller honkballanden: team USA. Het maakt hem niet extra zenuwachtig. Louisa: “Natuurlijk zal ik bij het uitkomen van de kleedkamer en de start van de wedstrijd gezonde spanning voelen. Je staat natuurlijk wel naast de grootste Major League Baseball spelers, dat maak je niet vaak mee en dat is echt mooi. De kans is bovendien groot dat ik één of twee wedstrijden van Team USA scheids, dat is te gek voor woorden.”

De mogelijkheid dat hij na de poulefase ook nog in actie komt tijdens een kwartfinale in Miami, acht hij klein. “De historie laat zien dat weinig scheidsrechters vanuit de poulefase doorgaan naar de volgende ronde. De meesten maken dan plaats voor de echte profs uit de MLB. Maar je weet het nooit. De kans is klein, maar hij is daar.” 

En wellicht zijn zijn kansen na afgelopen weekend gegroeid. Tijdens het Congres van de WBSC Europe in Belgrado is Louisa uitgeroepen tot Umpire of the Year 2022. “Een enorme verrassing en eer. Het jaar kan niet beter beginnen als je het mij vraagt.”

Waar zijn kracht ligt? “In het leiden van een wedstrijd zonder de boventoon te voeren. Doordat ik zelf als speler actief ben geweest, kan ik beter de redelijkheid vinden. Laveren tussen de regels en de meegaan in het spel, want het is niet zwart/wit. Eerlijkheid in het spel brengen. Dat is ook het mooiste aan scheidsrechter zijn.”

Op 5 maart stapt hij met zijn vrouw, die bij vrijwel alle wedstrijden van Edwin aanwezig is, op het vliegtuig om zich twee dagen later te melden bij de Major League Baseball. Op 11 maart spelen de teams in zijn poule – naast Team USA zijn dat Canada, Colombia, Groot-Brittannië en Mexico- hun eerste wedstrijden. “Ik denk dat ik elke dag een wedstrijd heb.” En tot het toernooi begint hoeft hij geen duimen te draaien. “Ze vroegen me of ik er iets op tegen had om tijdens de springtraining van de MLB nog twee oefenwedstrijden te scheidsen. Daar heb ik natuurlijk geen nee tegen gezegd.” Het jaar 2023 wordt alleen nog maar beter voor Edwin Louisa.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal