Honkbal

Franklin van Gurp hoopt zich tijdens WBC in de kijker te spelen

Foto: Louie Jay Sienders

Franklin van Gurp hoopt zich tijdens WBC in de kijker te spelen

Franklin van Gurp is binnen Team Kingdom of the Netherlands de enige vertegenwoordiger van Sint Maarten tijdens de World Baseball Classic. Van Gurp groeide op aan de Nederlandse zijde van het Caribische eiland, maar werkte een bijzondere route af naar zijn profbest5aan, dat hij middels een goed toernooi hoopt te verlengen.

Van Gurp was in zijn jonge jeugd een talentvolle catcher. Net als Kenley Jansen werd hij later omgeturnd tot werper en die beslissing heeft hem geen windeieren gelegd. De righty geeft wel aan dat hij erg blij is met zijn ervaring als catcher: “Het heeft mij geleerd hoe ik slagmensen aan kan vallen. Hoe zij omgaan met bepaalde pitches en keuzes en hoe ik een game plan kan bedenken.”

Het is een opmerking die aangeeft hoe hij met zijn sport bezig is. Hij werkt alles tot in de details uit, denkt veel na en werkt keihard. Een voorbeeldprof dus, maar die profloopbaan kwam via een flinke omweg tot stand. Op zijn negende besloot van Gurp’s moeder, een Dominicaanse, dat het tijd was om te verhuizen naar de Dominicaanse Republiek: “Ik was een talentvolle honkballer en zij dacht dat ik mijn talent daar beter kon ontwikkelen met betere coaches en betere competities.”

Op Sint Maarten wordt voornamelijk Little League gespeeld, dus de keuze, hoewel gewaagd voor een negenjarig talent, valt te begrijpen. Nadat hij zijn middelbare school op de Dominicaanse Republiek had afgerond, volgde de volgende verhuizing. Deze keer naar de VS, waar hij college speelde voor Florida International University en later ook Chipola College.

Dankzij goede prestaties daar werd hij gescout door Jose Alou, uit de bekende Major League familie van vader Felipe Alou, twee ooms en broer Moises Alou. Hij werd in 2017 in de 25ste ronde gedraft door de San Francisco Giants.

In deze organisatie speelde hij drie seizoenen, totdat hij zijn ontslag kreeg. Het volgende jaar tekende hij bij de San Diego Padres, maar een blessure voorkwam dat hij voor hen in actie kon komen. In de tussentijd maakte hij in 2019 wel al zijn debuut voor Team Kingdom of the Netherlands tijdens de Premier 12 in Mexico.

In 2021 keerde hij terug in de Minor League toen hij een contract tekende bij de Seattle Mariners. Dat contract verlengde hij na afloop van het seizoen niet en in 2022 zwierf van Gurp rond in verschillende competities. Hij gooide kortstondig voor Amsterdam Pirates in de Hoofdklasse, gooide voor het Koninkrijksteam tijdens de Honkbalweek, speelde in de Atlantic League (Indy ball) voor York en Gastonia en gooide in de Dominicaanse Republiek in Winter Ball voor de Estrellas. Om de kalender richting de World Baseball Classic helemaal op te vullen, volgde daar ook nog eens de Caribbean Series met Curaçao op.

De World Baseball Classic zelf ziet hij als een showcase om zichzelf weer in de kijker te spelen: “Ik zou heel graag mijn professionele loopbaan een vervolg geven. Ik heb een nieuwe manier van pitchen en gooi nu side arm. Ik heb veel aan mijn slider gewerkt en hoop echt op een nieuwe kans om mijzelf opnieuw te bewijzen.”

Op zondag gooit hij nog één inning in de oefenwedstrijd tegen de Fubon Guardians uit Taiwan, voordat op 8 maart tegen Cuba het echte werk begint. De wereldburger van Gurp geeft trouwens nog aan dat Nederland absoluut zijn favoriete plek is om te wonen. Afgelopen zomer woonde hij in Leiden en dat is misschien wel zijn favoriete stad. Wie weet zien we hem in de toekomst nog eens in de Hoofdklasse, maar voor die tijd hoopt hij nog naam voor zichzelf te maken als profhonkballer.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal