Honkbal

Taiwan dankzij goed begin te sterk voor Koninkrijksteam

Foto: Louie Jay Sienders

Taiwan dankzij goed begin te sterk voor Koninkrijksteam

Dankzij twee overwinningen en de gang van zaken bij de andere wedstrijden in Groep A kreeg Team Kingdom of the Netherlands op zaterdag de kans om de eerste plaats in de groep en daarmee deelname aan de kwartfinale van de World Baseball Classic veilig te stellen. Daarvoor moest er gewonnen worden van thuisland Taiwan. Dat pakte echter anders uit: de Taiwanezen kwamen ijzersterk uit de startblokken en waren uiteindelijk met 9-5 te sterk.

Een volgepakt Taichung Intercontinental Stadium stond vandaag massaal achter Taiwan. Een vroege voorsprong voor het Koninkrijksteam kon daar geen verandering in brengen. Jurickson Profar startte de eerste slagbeurt met een honkslag en kon even later scoren op de honkslag van Didi Gregorius.

Lars Huijer startte voor het Koninkrijksteam op de heuvel en had vrijwel direct problemen met het vinden van de slagzone. In de eerste inning kon hij schade, ondanks volle honken, nog vermijden, maar in de tweede inning werd hij met één uit een 1-1 tussenstand en alle honken bezet gewisseld. Huijer werd vervangen door Derek West, die in de eerste wedstrijd tegen Cuba nog een uitstekende indruk maakte.

West kwam in de wedstrijd in een lastige situatie, maar schakelde wel direct de eerste slagman uit. Met twee uit kwam de Taiwanese sterspeler Yu Chang aan slag. Chang was op vrijdag in de overwinning op Italië al erg belangrijk en sloeg nu een grand slam om Taiwan een 5-1 voorsprong te geven. In de twee hierop volgende slagbeurten scoorde Taiwan nog eens drie runs en dat was een voorsprong die het Koninkrijksteam niet meer te boven kwam.

In de achtste inning zorgden RBI hits van Juremi Profar en Wladimir Balentien nog voor runs en in de negende inning sloeg Ray-Patrick Didder een solo homerun in zijn eerste slagbeurt ooit op de World Baseball Classic.

Relievers Ryan Huntington, J.C. Sulbaran, Antwone Kelly (debutant) en Arij Fransen wisten de schade beperkt te houden, maar het leed was al geleden. Taiwan won met 9-5 en kan morgen bij winst tegen Panama Groep A winnen. Als Panama op zondag van Taiwan wint, dan kan Oranje door Italië te verslaan alsnog de groepswinst binnenslepen. Een overwinning op Italië betekent hoe dan ook plaatsing voor de kwartfinale.

Had het volle stadion en de sfeer een grote impact op het Koninkrijksteam? “Ik hoop het niet!”, aldus bondscoach Meulens. “De meeste van deze jongens heeft al vaker in dit stadion en deze sfeer gespeeld tegen Taiwan of bijvoorbeeld in een vol Tokyo Dome. Taiwan was vandaag gewoon beter. We kregen ze niet uit vroeg in de wedstrijd en konden te weinig brengen tegen hun pitchers.”

Bij nederlagen van zowel het Koninkrijksteam als Taiwan ontstaat de unieke situatie dat vijf teams op 2 overwinningen en 2 nederlagen eindigen. In dat geval is de eerste tie breaker het onderlinge resultaat. Omdat iedereen van elkaar gewonnen heeft, wordt de volgende tie breaker het aantal runs tegen gedeeld door het aantal outs on defense. Dat wordt een ingewikkelde rekensom, die overigens ook geldt als er drie teams op 2-2 eindigen op de gedeelde tweede plaats (bij winst Taiwan en nederlaag Oranje).

Om 12.00 uur Nederlandse tijd is Italie op zondag dus de laatste tegenstander. Deze wedstrijd zie je in Nederland live op ESPN 4.

Box Score

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal