Honkbal

Koninkrijksteam uitgeschakeld na teleurstellende nederlaag tegen Italië

Koninkrijksteam uitgeschakeld na teleurstellende nederlaag tegen Italië

Team Kingdom of the Netherlands heeft zich voor het eerst sinds 2009 niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van de World Baseball Classic. Het team had aan een overwinning of zelfs een nipte nederlaag voldoende voor deelname aan de kwartfinale, maar leed een teleurstellende nederlaag.

Het Koninkrijksteam nam in de tweede inning de voorsprong op een opposite field solo homerun van catcher Chadwick Tromp. De debuterende starter Jaydenn Estanista gooide twee uitstekende innings, waarna hij – vanwege orders van de Phillies – vervangen moest worden. Zijn opvolger Mike Bolsenbroek gooide een hele snelle eerste inning en na drieënhalve inning leek er geen vuiltje aan de lucht.

Hierna volgde echter een desastreuze vierde inning. Bolsenbroek kreeg drie honkslagen op rij tegen, waaronder een game tying single van catcher Brett Sullivan. Met één uit en volle honken na een hit by pitch namen de Italianen een 2-1 voorsprong op een wilde worp.

Singles van Ben DeLuzio en Sal Frelick zorgden voor nog eens twee runs voordat Bolsenbroek vervangen werd door Eric Mendez, die prompt begroet werd met een two-run triple van Nicky Lopez. De verlossende derde nul viel toen Dominic Fletcher de bal in de handschoen van linksvelder Jurickson Profar viel.

Met deze tussenstand was het Koninkrijksteam uitgeschakeld, omdat zowel Italië als Cuba op dat moment beter scoorde in de tiebreak. Er moest dus gewonnen worden om eerste te worden en minimaal een aantal keer gescoord worden om überhaupt de tweede ronde te halen.

Kansen om te scoren kwamen er. Vooral in de zesde inning toen Ray-Patrick Didder (honkslag), Jurickson Profar (walk) en Xander Bogaerts (honkslag) met nul uit zorgden voor volle honken. De Italiaanse bondscoach Mike Piazza bracht toen linkshandige reliever Joe La Storsa, die via een popup (Didi Gregorius) en twee strikeouts (Jonathan Schoop en Roger Bernadina) op wonderbaarlijke wijze zonder problemen uit de inning kwam.

In de achtste slagbeurt liep Italië, in de derde inning van reliever Kevin Kelly, op een RBI single van Sal Frelick uit naar 7-1, waardoor het Koninkrijksteam in de negende inning drie runs nodig had om zich nog te plaatsen voor de kwartfinale.

Ondanks lopers op eerste en tweede honk met nul uit, lukte het niet om te scoren. Zo sloot het Koninkrijksteam de World Baseball Classic, die zo goed begon, af met een pijnlijke nederlaag tegen Italië, dat samen met Cuba naar de kwartfinale gaat.

Bondscoach Meulens reageert na afloop van de uitschakeling teleurgesteld: “We hebben niet goed genoeg gespeeld. Grote innings deden ons pijn en we hebben niet genoeg geslagen om door te gaan. We moesten binnen drie runs van de Italianen blijven en dat is niet gelukt. Dat is pijnlijk.”

Het vizier van Oranje moet nu naar het EK van september, waar in Praag de 25ste titel uit de historie binnengesleept moet worden.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal