Softbal

Speelschema voor WK Kwalificatietoernooi bekend

Foto: Louie Jay Sienders

Speelschema voor WK Kwalificatietoernooi bekend

De softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands spelen deze zomer het WK Kwalificatie Toernooi. Niet langer is een Europese titel goed voor deelname aan het WK. Voor het WK van 2024 moet elk land zich via een kwalificatietoernooi zien te plaatsen. Deze toernooien worden voor het eerst gespeeld volgens een nieuw speelschema dat door de WBSC gepubliceerd is.

Er worden deze zomer drie kwalificatietoernooien gespeeld in Europa, waarvan het Koninkrijksteam het toernooi in Valencia, Spanje speelt. In deze ‘Groep B’ zitten naast Oranje ook gastland Spanje, Cuba, Zuid-Afrika, Puerto Rico en de nummer twee van het nog te spelen Aziatische kampioenschap. De kans is groot dat dit Taiwan wordt, de nummer twee van Azië achter Japan op de wereldranglijst.

Het kwalificatietoernooi wordt gespeeld volgens het nieuwe zogenaamde Two-Stage Softball World Cup systeem. Alle deelnemende teams uit de groep spelen in een groepsfase tegen elkaar, waarna er in play-offs om de twee WK tickets gespeeld wordt. De nummers één en twee van de poule spelen tegen elkaar voor het eerste ticket, dat naar de winnaar van dit duel gaat.

De verliezer van dit duel speelt vervolgens tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de nummer 3 en 4 uit de poule om het laatst overgebleven ticket.

Het uiteindelijke WK, dat in 2024 in Italië plaatsvindt, wordt gespeeld met acht deelnemers. Twee teams kwalificeren zich vanuit elk kwalificatietoernooi en twee andere teams krijgen een Wild Card. Die Wild Cards worden op deze manier verdeeld:

  • De eerste Wild Card gaat naar het gastland, als dat zich niet via het kwalificatietoernooi geplaatst heeft;
  • De volgende Wild Card gaat naar het team dat derde werd in een kwalificatietoernooi en de hoogste ranking had tijdens het vorige WK;
  • De laatste Wild Card (als Italië zich direct plaatst) gaat naar het team dat derde werd in een kwalificatietoernooi en de hoogste ranking heeft op de wereldranglijst van de WBSC

Ditzelfde systeem wordt vanaf nu ook gehanteerd voor het WK Herensoftbal en het WK Softbal U18. Het wedstrijdschema voor het WK Kwalificatietoernooi wordt waarschijnlijk pas bekendgemaakt nadat het volledige deelnemersveld bekend is.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal