HB Hoofdklasse

UVV is terug van weggeweest

Foto: Jan Kruijdenberg

UVV is terug van weggeweest

Na de degradatie aan het einde van het seizoen 2017 is UVV in het nieuwe seizoen terug van weggeweest. Terug in de hoofdklasse.
De Utrechtenaren nemen de plaats in van Silicon Storks die zich uit de hoofdklasse heeft teruggetrokken. Wij praten met pitcher en veteraan Jurjen van Zijl. Samen kijken wij terug én vooruit.

Promotie via de vergadertafel 

‘Het zijn natuurlijk keuzes die je als bond met de verenigingen maakt, maar het blijft voor ons toch nog altijd bijzonder dat het kampioenschap van de Eerste klasse niet meer voldoende is voor automatische promotie en dat we de promotie uiteindelijk via de vergadertafel hebben moeten bewerkstelligen.’ 
‘Maar goed, wij zijn op het niveau waarop we graag willen spelen, daar gaat het om.’ 

‘Ten opzichte van 2017 is er – afgezien van de gesloten structuur van de competitie – eigenlijk maar weinig veranderd.  Ook in ons laatste jaar in de hoofdklasse was er al sprake van een terugloop in publiek. Je ziet nu eigenlijk alleen maar familie, vrienden en kennissen van de spelers op de tribune.
Vroeger was dat anders. Het zou goed zijn als er in de speelsteden voor meer betrokken publiek kan worden gezorgd; het speelt een stuk beter bij volle tribunes. En als je dan ook nog voor iets van entertainment zorgt (zowel vóór de wedstrijd als tussendoor) dan wordt het kijken naar honkbal alleen maar leuker.’ 

Is de selectie geschikt voor de hoofdklasse?  

Jurjen van Zijl

‘Absoluut. Het is een perfecte combinatie van rookies en routine. Het enige probleem waar we de eerste weken van het seizoen mee te maken hebben, is de bezetting van eerste honk. We hebben drie spelers voor die positie. Maar één ervan is ook pitcher en een tweede is vanwege zijn geloof niet voor alle wedstrijden beschikbaar. Dan hoeft er maar iets te gebeuren en dan heb je een probleem. Meestal gaat het gewoon goed, maar soms is het nodig om even te puzzelen.’  

Verwachtingen voor het nieuwe seizoen 

Nu UVV het Frank Maduro toernooi in Hoofddorp heeft gewonnen, is dit een goed moment om naar de verwachtingen voor het nieuwe seizoen te kijken.  Heb je daar ideeën over?  

‘Zeker, als we de nacompetitie van vorig seizoen betrekken bij de resultaten van dit weekend, dan ga ik ervan uit dat een plaats in de middenmoot haalbaar moet zijn.  Concreet heb ik het dan over een vijfde of een zesde plek.  

De eerste competitiewedstrijden van 2023  

Het seizoen start donderdag 6 april met een drieluik tegen RCH-Pinguïns. De wedstrijden van donderdag 6 en zondag 9 april worden in Heemstede verspeeld (Heemsteedse Sportparken). Op zaterdag 8 april spelen we thuis op Sportpark De Paperclip. 

Ben je niet in de gelegenheid te komen, dan kan je de wedstrijden natuurlijk ook bekijken op honkbalsoftbal.tv. 

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse