HB Hoofdklasse

Veel sweeps in eerste speelronde Hoofdklasse

Foto: Robert Bos

Veel sweeps in eerste speelronde Hoofdklasse

Na de seizoensopener op vrijdag, lagen er in het paasweekend verschillende kansen om het jaar te beginnen met een sweep. Neptunus, HCAW en Pioniers slaagden hierin, voor RCH is er de mogelijkheid om ook ongeslagen te blijven op dinsdagavond.

Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim

Een vroege voorsprong voor Neptunus, hield gedurende de hele wedstrijd stand. In de tweede inning waren het honkslagen van Dwayne Kemp en Sheadion Jamanika, gevolgd door een catchers interference van Louie Sienders waardoor de honken vol kwamen. Rayshelon Carolina kreeg vier wijd, waardoor de bezoekers uit Rotterdam een 0-1 voorsprong namen.

Honkslagen van Arthur Bonevacia en Sheadion Jamanika scoorden nog twee runs voor Neptunus in de derde inning. Een inning later scoorde DSS/Kinheim voor het eerst: met het eerste en derde honk bezet, scoorden de Haarlemmers via een double-steal.

Een lead-off double van Roger Bernadina gaf het startsein voor nog een Rotterdamse rally in de vijfde slagbeurt. Bernadina scoorde op de velders keus van Dwayne Kemp en de stand was nu 1-4 in Haarlem. In de laatste inning was het wederom Jamanika met een belangrijke honkslag, ditmaal bracht hij twee teamgenoten binnen, om de score 1-6 te maken. Dit was de einduitslag in Haarlem.

De Rotterdamse pitching staff, wist de Haarlemmers de limiteren tot twee honkslagen. Shairon Martis gooide zes innings, zijn opvolgers waren Aaron de Groot, Mike Groen en Diegomar Markwell.

Met de kans om de series te sweepen, betrad voor Neptunus Kevin Kelly de heuvel. Hij gaf zijn team precies wat er nodig was. Zeven innings, waarin hij slechts één hit tegen kreeg. Zijn opvolgers, Aaron de Groot en Diegomar Markwell gooiden allebei een inning en wisten de Haarlemmers van scoren te weerhouden.

Neptunus scoorde voor het eerst in de tweede inning. Op het werpen van Donny Breek raakten de honken vol en wist Roger Bernadina het eerste punt binnen te brengen met vier wijd. John Polonius volgde met een single waarop nog twee runs konden scoren.

In de vijfde en zesde innings zorgden Stijn van der Meer en Arthur Bonevacia (2) met honkslagen voor nog meer RBI en zo brachten zij de uiteindelijke 5-0 eindstand op het scorebord. Neptunus sweept DSS/Kinheim in het openingsweekend van de Honkbal Hoofdklasse.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

HCAW – Amsterdam Pirates

De landskampioen van 2022 begon het seizoen goed met een overwinning op Pirates. Ook zaterdag werd er weer gewonnen. Lars Huijer gooide zeven innings, waarin hij acht honkslagen tegen kreeg, maar gescoord werd er niet. In de vijfde inning brak de Bussumse slagploeg door. Een lead-off single van Delano Selassa werd gevolgd door geraakt werper voor Quintin de Cuba. Beide honklopers schoven een honk op na een opofferingsstootslag. Een honkslag van Max Draijer bracht beide punten binnen. Bob van der Meer volgde met nog een honkslag, waardoor de score op 0-3 kwam in Amsterdam.

Na zeven innings werd Huijer op de heuvel vervangen, zijn opvolgers waren Nathan Diaby en Nick Keur, beide kregen geen honkslagen tegen. Keur verdiende de save. Voor Pirates waren de pitchers Nelmerson Angela (L, 4.1 IP, 5 H, 3 R, 3 ER, 1 BB, 2 SO), Yassir Lachkar (2.2 IP, 0 H, 0 R, 0 BB, 1 SO) en Michael Bennett (2 IP, 0 H, 0 R, 0 BB, 1 SO). Aan slag voor de Pirates blonk Alex Madera uit met drie honkslagen.

Net als Neptunus, had ook HCAW op zondag de kans om een sweep binnen te harken. Drie innings lang werd er niet gescoord in Bussum, geen verrassing met Scott Prins en Dennis Burgersdijk op de heuvel. In de vierde inning scoorde HCAW het eerste punt via een homerun van Victor Draijer. Twee innings later braken de Bussumers door. Een honkslag van Brendly Martina werd gevolgd door een triple van Delano Selassa, Selassa scoorde door een gooifout de 3-0. Honkslagen van Victor Draijer, Jeandro Tromp, Quintin de Cuba en Kevin Dirksen volgden, waardoor HCAW uitliep naar een 4-0 voorsprong.

In de achtste inning brak de ploeg van manager Danny Rombley de wedstrijd volledig open. Maar liefst zeven honkslagen werden er geslagen, waaronder een RBI double van Max Draijer. In de laatste Amsterdamse slagbeurt kwam Pirates voor het eerst aan scoren toe. Tweemaal werd er gescoord op een single van Jules Cremer. Dit waren de enige runs die de pitchers van HCAW dit weekend tegen kreeg. 9-2 was de uitslag van de laatste wedstrijd.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

Hoofddorp Pioniers – Quick Amersfoort

Na de close game van donderdag, waarin Pioniers aan het langste eind trok, was dat op zaterdag ook weer het geval. Pioniers kwam in de vijfde inning op voorsprong dankzij een RBI double van Terrance Heemskerk. Quick kwam in dezelfde inning gelijk terug in de wedstrijd. Back-to-back-to-back singles zorgden voor de gelijkmaker. Een velders keus voor Pascal Zegwaard en daarna ook voor Ibrahin Redan brachten nog twee runs over de thuisplaat.

Pioniers trok de score gelijk in de hieropvolgende slagbeurt. De RBIs kwamen van Andreas Meijer en Max Vonk. In de zevende inning kwamen de Hoofddorpers zelfs weer op voorsprong. Een RBI single van Daan Terstall bracht Bodhi de Vreede binnen, later scoorde Duncan Beljaards op een passed ball en met de honken vol kreeg Max Vonk vier wijd waardoor het zesde Hoofddorpse punt binnenkwam.

Quick kwam in de gelijkmakende slagbeurt nog wel iets dichterbij, maar kon in de resterende innings de overwinning niet binnenslepen. Pioniers won de tweede wedstrijd van de serie met 4-6.

Op zondag hadden de Hoofddorpse pitchers hun ogen gericht op de sweep. Just van den Ouweelen, Sem Nijman, Kaien Oukes en Nick Loos gooiden samen een shutout. In totaal wist Quick tot drie honkslagen te komen. Een vroege voorsprong voor Pioniers hield dus stand. Daan Terstall sloeg het eerste punt binnen in de eerste inning. Een slagbeurt later was Miquel Willem met het binnengeslagen punt. In de zesde en achtste inning scoorde Pioniers nogmaals. Een tweehonkslag van Andreas Meijer zorgde voor de 4-0, Michael Dumitrescu sloeg namelijk eerder in de inning ook een double en scoorde op de klap van Meijer. Pioniers kwam in totaal maar tot drie honkslagen, maar verzamelde gedurende negen innings wel negen maar vier wijd, waardoor er vier maal gescoord kon worden. Net als Neptunus en HCAW, wist dus ook Pioniers de sweep af te maken.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

RCH-Pinguïns – UVV

Vanwege de regen van donderdag en vrijdag, speelden RCH en UVV hun eerste wedstrijd van het seizoen pas op zaterdag. RCH begon sterk aan het seizoen met international Juan Carlos Sulbaran op de heuvel. Hij gooide vijf shutout innings met acht strikeouts, ook zijn opvolgers, Jan-Willem Geerts (3 IP, 1 H, 0 R, 0 BB, 5 SO) en Chris Koeiman (S, 1 IP, 0 H, 0 R, 0 BB, 1 SO) wisten de nul te houden. Er was dus weinig nodig op aanvallend vlak om de eerste overwinning van het seizoen binnen te halen voor de Pinguïns.

In de zesde inning kwam Denzel Brooks op het honk met een infield single, hij werd in de volgende at-bat binnengeslagen dankzij een tweehonkslag van Sebastiaan van der Horst. In de volgende inning raakten de honken vol door een infield hit, geraakt werper en vier wijd. Denzel Brooks kreeg ook vier wijd waardoor de 0-2 gescoord kon worden. Hierna was het wederom Van der Horst met een RBI, ditmaal via een single. RCH won met 0-3.

Na een wedstrijd waarin weinig werd gescoord, werden er op zondag maar liefst 24 runs gescoord door beide teams. Lang leek het een spannende wedstrijd te worden. UVV kwam op voorsprong in de eerste slagbeurt, dankzij een RBI double van Jorge Espinal. RCH kwam meteen met een antwoord en scoorde tweemaal in de tweede helft van de inning.

Tot de vijfde inning ging de score op en neer, maar in de vijfde inning ging het voor UVV helemaal mis op de heuvel. Tien keer wist RCH te scoren in deze inning. Zes honkslagen, vier maal vier wijd en twee veldfouten waren het recept voor deze desastreuze inning. In de zevende slagbeurt scoorden beide teams nog, maar aan het einde van de inning was de score 17-7, hiermee werd de wedstrijd beëindigd wegens de mercy rule. Van de veertien honkslagen van RCH, had Daan Groenewoud er het meest. Hij had er drie.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

De derde wedstrijd van de serie tussen RCH en UVV vindt plaats op dinsdag 11 april, om 19:30 uur op de Heemsteedse Sportparken, het thuiscomplex van de Pinguïns.

Stand in de Honkbal Hoofdklasse na de eerste week

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse