SB Hoofdklasse

Punt- en honkslagrijke Opening Day in Softbal Hoofdklasse; 9 homeruns

Cindy van der Zanden (Olympia Haarlem) steelt het tweede honk tegen UVV, korte stop Ilona Marcelis kan dat niet voorkomen. Foto: Jan Kruijdenberg

Punt- en honkslagrijke Opening Day in Softbal Hoofdklasse; 9 homeruns

Het softbalseizoen in de hoofdklasse is begonnen. En dat hebben we geweten ook, want er was veel te zien en er gebeurde veel. De balans van Opening Day 2023? Acht wedstrijden, drie shutouts, drie mercy-rule overwinningen, twee verlengingen, twee one-hitters, 88 gescoorde punten en liefst 115 honkslagen, waaronder negen homeruns, met daarbij twee grand slams, twee walk-off homeruns en een back-to-back-homerun moment. Cijfers en statistieken die niet vaak (misschien wel nooit) zijn voorgekomen op een speeldag in de hoogste softbalafdeling. Hoogtepunten? De walk-off homeruns van Nina Oomes (Sparks Haarlem) en Rachel van Veen (Neptunus) en de TWEE grand slams van Dinet Oosting (Tex Town Tigers), die de bal overigens driemaal over de omheining sloeg. Het was een Opening Day, waarop de acht wedstrijden samen zestien uur en veertien minuten in beslag namen.

Landskampioen Olympia Haarlem bleef in Vleuten het in de hoofdklasse teruggekeerde UVV tweemaal de baas en kwam tot twee shutout-overwinningen, 14-0 en 8-0. Overigens beleefde Olympia Haarlem in de aanloop naar het nieuwe seizoen een goede ‘generale’ met het winnen van zowel het Mastenbroektoernooi als het Jan de Wit Toernooi. Tex Town Tigers, dat vorig seizoen in de Holland Series de meerdere moest erkennen in Olympia, won beide wedstrijden bij Amsterdam Pirates, 8-0 en 9-8 (12 innings). Sparks Haarlem boekte tweemaal winst tegen stadgenoot Onze Gezellen, 9-8 en 6-1. En in Rotterdam was er voor de echte marathon op zondag al een softbal-marathon op een koude zaterdagavond, waarin Neptunus in beide wedstrijden tegen Roef! tot winst kwam, 9-1 en 4-3 (9 innings).

Stand Hoofdklasse: Neptunus 2-4, Olympia Haarlem 2-4, Sparks Haarlem 2-4, Tex Town Tigers 2-4, Amsterdam Pirates 2-0, Onze Gezellen 2-0, Roef! 2-0, UVV 2-0 (teams op alfabetische volgorde).

UVV vs. Olympia Haarlem

Voor het eerst sinds 2014 speelde UVV op een frisse zaterdagmiddag weer wedstrijden in de hoogste afdeling. Vorig seizoen werd de ploeg kampioen van de Eerste Klasse en promoveerde naar de hoofdklasse. In de eerste twee wedstrijden terug op het hoogste niveau stond UVV voor eigen publiek op Sportpark ‘De Paperclip’ in Vleuten tegenover landskampioen Olympia Haarlem en wist niet tot scoren te komen. Nadat bondscoach Ferenc Jongejan de ceremoniële eerste bal had gegooid als opening van het nieuwe seizoen scoorde Olympia in het eerste duel zesmaal in zowel de tweede als derde inning en won met 14-0 op zestien honkslagen. Drie daarvan kwamen van de knuppel van internationals Jessie van Aalst en Cindy van der Zanden. UVV kwam niet verder dan drie hits op Lisa Hop (drie innings) en Isis Kistemaker (één inning).

For-the-record, Britt van Veen sloeg in de derde inning de eerste honkslag voor UVV dit seizoen. Dat was tevens de eerste hoofdklasse-honkslag voor UVV sinds Bente Erkelens een hit liet noteren op 13 september 2014 tegen Alcmaria Victrix, eveneens op eigen veld. Uit die wedstrijd stonden nu, negen jaar later, opnieuw vijf speelsters tegenover elkaar. Brenda Beers en Lorraine Kieft, toen bij Alcmaria, nu bij Olympia. En in het team van UVV, zowel toen als nu, Laura Arp, Melissa Burger en Marleen van Gastel.

Olympia Haarlem, dat na vorig seizoen internationals Britt Vonk (Tex Town Tigers) en Lorraine Kieft (Sparks Haarlem) zag komen, hield UVV ook in de tweede ontmoeting puntloos door met 8-0 te winnen. Dit keer kwam de ploeg van debuterend hoofdcoach Thomas Maas tot twaalf honkslagen. Na twee puntloze slagbeurten opende Olympia de score in de eerste inning, kwam tot een rally van drie punten in de vierde beurt en nam vervolgens meer afstand. Jessie van Aalst domineerde als werpster. De linkshander schakelde negen slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts één honkslag toe. In de eerste vier innings kreeg ze slechts één honkloopster (via een fout). Aan haar No-Hitter kwam een einde met twee uit in de zesde inning. Toen was het Britt van Veen die voor de enige UVV-honkslag in dit duel tekende.

Bondscoach Ferenc Jongejan gooit de eerste bal voor aanvang van de dubbel tussen UVV en Olympia Haarlem. Foto: Jan Kruijdenberg

Amsterdam Pirates vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers opende het nieuwe seizoen met een dubbele overwinning bij Amsterdam Pirates. De eerste eindigde via de mercy-regel, de tweede na een verlenging. TTT won met 8-0 en 9-8.

Eerst even terug naar de Holland Series van vorig jaar. Weet u het nog? Olympia Haarlem won overtuigend de eerste twee wedstrijden. Een weekeinde later was er bij velen de overtuiging dat in Enschede de derde en laatste wedstrijd gespeeld zou worden. Niets was minder waar. Het werd een bijzondere dag, lang onderbroken door regen. Maar Tex Town Tigers vocht zich terug, won Game 3 en 4 en dwong een beslissende vijfde wedstrijd af. Die werd uiteindelijk in Haarlem gewonnen door Olympia, dat zodoende de kampioenstitel prolongeerde. Na het seizoen vertrok een aantal speelsters, waaronder internationals Lizzie Clarijs (Amsterdam Pirates), Britt Vonk (Olympia Haarlem) en Laura Wissink (Neptunus). Op dat moment kwam er weinig aanvulling. Bovendien moet de ploeg het voorlopig nog even doen zonder de waardevolle inbreng van Lindsey Meadows, die herstellende is van de zware blessure die ze tijdens het Europees Kampioenschap opliep (bal in gezicht na foutbal). Ook de coachingstaf wijzigde. De Canadese Danielle de Ruiter heeft nu de leiding en zij heeft in elk geval de beschikking over internationals Annemiek Jansen en Dinet Oosting, plus de Duitse internationals Katharina Szalay en Claudia Volkmann, terwijl ook de Canadese pitcher Zoe Gillis dit seizoen haar rentree maakt in een TTT-uniform. In de voorbije weken eindigde Tex Town Tigers op de derde plaats in het Prealpi-toernooi in het Italiaanse Bollate. Maar de ploeg begon het eigen Mastenbroektoernooi met een wel hele grote 22-0 nederlaag tegen Joudrs Praha uit Tsjechië.

TTT kan echter terugkijken op een prima seizoenstart met een hoofdrol voor Dinet Oosting, die drie homeruns sloeg. In de eerste helft van de eerste inning was het Katharina Szalay die opende met een infield-hit. Niet alleen de eerste honkslag voor TTT, maar ook de eerste honkslag van dit seizoen in de hele hoofdklasse. Even later scoorde Szalay ook het eerste punt in het hoofdklasse-seizoen 2023.

Er was meer in dit eerste duel. Bijvoorbeeld in de tweede inning. Met twee uit en drie loopsters op de honken, dreunde Dinet Oosting de bal diep over de omheining in links-midveld voor een grand slam-homerun! De eerste homerun in het hoofdklasse-seizoen 2023. En de eerste van NEGEN homeruns die er vandaag in de boeken werden opgenomen. En ook de eerste van drie homeruns die Dinet Oosting op deze koude zaterdag van haar knuppel liet vertrekken in de hoofdstad. In de vierde inning sloeg ze een 2-run homerun, waarmee de voorsprong werd opgevoerd naar 8-0. Zoe Gillis (drie innings) en Lisa Brink (twee innings) gooiden een combined one-hitter. De enige Amsterdamse honkslag kwam in de eerste inning op naam van Jeske Meewisse (tweehonkslag).

In de tweede wedstrijd ging de stand over-en-weer en viel de beslissing pas in de twaalfde inning. Pirates stond op een 5-1 voorsprong na zes innings, maar TTT kwam in de zevende inning langszij toen Dinet Oosting haar tweede grand slam homerun van de dag sloeg. Een unieke prestatie, die vrijwel zeker nooit eerder is gepresteerd in de hoogste afdeling. Een spannende ontknoping volgde. Beide teams scoorden in de achtste, tiende en elfde inning. Zoals bekend wordt er in de softbal-competitie verlengd totdat er een winnaar is. Die kwam er in de twaalfde slagbeurt. Toen was het nieuwkomer Petya Sokolova die met een opofferingsslag voor het winnende punt tekende. Even later kwam er, na drie uur en negentien minuten, een einde aan deze lange wedstrijd.

Sparks Haarlem vs. Onze Gezellen

In de double-header tussen Sparks Haarlem en Onze Gezellen stonden twee ploegen tegenover elkaar die weinig oefenwedstrijden hebben gespeeld, maar na vorig seizoen ook verschillende wijzigingen ondergingen. Sparks zag een aantal speelsters vertrekken of stoppen, waaronder de ervaren pitchers Kirsten Scheele en Rebecca Soumeru. Een aantal jonge speelsters kwam naar het Noordersportpark. Ook OG kreeg te maken met een paar speelsters-mutaties. Sparks trok voor dit seizoen de Australische pitcher/utility Grace Wrixon aan. Later dit seizoen zal ook de Italiaanse international Greta Cecchetti het Sparks-shirt aantrekken.

Sparks Haarlem won de openingswedstrijden met 9-8 en 6-1. Vooral het eerste treffen werd een ontmoeting met bijzondere momenten. Zoals vier homeruns, iets wat in een softbalwedstrijd toch ook niet al teveel zal zijn voorgekomen, waaronder een walk-off homerun. Het was ook een wedstrijd die volledig gelijk op ging en net op het moment dat iedereen zich ging opmaken voor een verlenging viel de beslissing.

Met een 2-0 achterstand sloeg Riangela Flanegin de eerste homerun in deze wedstrijd, een solo-klap voor Sparks Haarlem in de tweede inning, waarna een fout voor de gelijkmaker zorgde. Onze Gezellen hernam de leiding in de derde inning. Met Masha Meloni (vier wijd) op het eerste honk en één uit sloegen Babs de Jonge en Cheska Ham back-to-back homeruns, ook weer zo’n uniek softbalmoment. Over uniek gesproken, de homerun van Cheska Ham kwam op de bovenste rand van de omheining terecht en verliet daarna het veld. Ook deze voorsprong was van korte duur, want Sparks Haarlem antwoordde met vier punten op drie honkslagen.

Maar dat wijzigde weer in de vijfde inning, waarin OG driemaal tot scoren kwam. Daar stonden weer twee Sparks-punten tegenover. Zo ging de zevende inning van start met een 8-8 stand. OG liet daarin loopsters achter op het tweede en derde honk. Met één uit in de zevende Sparks-beurt haalde Nina Oomes stevig uit en sloeg een walk-off homerun! Weer zo’n uniek moment.

In de tweede wedstrijd kwam de winst wat makkelijker tot stand, maar ook dit keer moest Sparks aanvankelijk een nipte 1-0 achterstand wegwerken. Sparks kwam tot acht honkslagen, waaronder drie van Riangela Flanegin.

Neptunus vs. Roef!

De openingswedstrijden van Neptunus en Roef! vonden in de avonduren plaats. Het eerste duel begon pas om zes uur en dat is voor een double-header natuurlijk best een bijzonder (en laat) tijdstip. Vooral omdat er nog een tweede wedstrijd gespeeld moet worden, maar ook doordat wedstrijden in de softbal-hoofdklasse verlengd worden totdat er een winnaar is. Kortom, het kon een lange softbalavond worden en dat werd het ook. Neptunus won het eerste duel met 9-1 in zes innings. Maar de tweede ontmoeting had inderdaad extra innings nodig. Neptunus won met 4-3 in negen innings in een duel dat bijna twee-en-half-uur duurde, zodat de softbal-marathon pas rond kwart voor elf eindigde.

De 9-1 uitslag in de eerste wedstrijd lijkt comfortabel, maar dat was niet het geval. Neptunus scoorde tweemaal in de eerste inning via een homerun van nieuwkomer Laura Wissink (ex-Tex Town Tigers). Daar bleef het bij, want de Roef!-pitching stond daarna geen punten meer toe in de volgende vier slagbeurten. Ondertussen kwam ook Roef! niet tot scoren op international Eva Voortman. Maar in de zesde inning halveerde Roef! de achterstand, dankzij een tweehonkslag van Nicky Uytendaal. Even later kwam Neptunus in de eigen zesde slagbeurt tot een rally van zeven punten om tot een mercy-rule verschil te komen. Dat verschil werd bereikt via een walk-off, 3-run homerun van een andere nieuwkomer, Rachel van Veen (ex-Olympia Haarlem).

In de tweede wedstrijd verspeelde Neptunus tweemaal een voorsprong. De thuisploeg opende de score in de eerste inning, maar Roef! kwam langszij in de vierde. Via punten in de vijfde en zesde inning nam Neptunus vervolgens een 3-1 voorsprong, maar ook dat bleek niet genoeg. In de zevende inning scoorde Roef! tweemaal via twee vrije lopen met volle honken met twee uit. Daarmee werd een verlenging afgedwongen. De beslissing viel in de negende inning. Met twee uit en tie-break loopster Renske Tellekamp op het tweede honk sloeg Reganied Franka een walk-off single.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse